7. 9. 2018 | Ladislav Vácha

Trenér dorostu Petr Beránek: Náš cíl? Chceme v Brodě udržet extraligu!

V minulé sezoně bojoval se svými svěřenci o účast v prestižním play off, tentokrát ho zřejmě čeká pořádná šichta, aby se tým dokázal mezi nabitou extraligovou konkurencí udržet. Řeč je o trenéru dorostu Petru Beránkovi, kterému odešla celá řada opor a bude pracovat s hodně obměněným a mladým mužstvem. „Máme hrozně těžkou skupinu, budeme mít strašně moc práce a nervů extraligu dorostu v Brodě udržet,“ přiznává zkušený kouč. Jeho družinu čeká už v sobotu první mistrovský zápas, představí se na ledě silné Komety Brno.

Jak hodnotíte letní přípravu?
Co se týče počtu a skladby tréninků, měli jsme letní přípravu hodně bohatou. Chodilo nás docela hodně. Dostali jsme teď nový ročník, který takhle ještě nikdy netrénoval. Museli jsme proto do toho jít úplně od začátku, což nás trochu zdrželo, ale myslím si, že jsme to z větší části dohnali. Teď se budeme snažit natrénované dovednosti ještě prohlubovat.

Co se vám na vaší hře během přípravných zápasů líbilo a na čem budete muset naopak ještě pracovat?
U mladších hráčů se mi líbila bojovnost a zarputilost. Bylo vidět, že chtějí. Chyběla mi tam zatím myšlenka, že to nedělají pro sebe, ale dělají to pro kolektiv. A to je v týmovém sportu hodně důležité. Starší hráče už znám, protože jsem je už trénoval.

Tým se ve srovnání s minulou sezonou docela dost obměnil, odešli vám klíčoví hráči jako Josef Dáňa nebo Marek Kopic. Jak těžké bylo se s tím srovnat a složit tým bez nich?
Pro mě osobně to bylo hodně těžké, protože kluky narozené v ročníku 2002, jako jsou Marek Kopic, Dominik Vacík a další, jsem trénoval šest let. Věděl jsem, co po nich můžu chtít a jak mají natrénováno. Oni mi to vraceli tím, že opravdu šlapali tak, jak měli. Teď je to pro mě nové, protože po klucích, kteří jsou teď v týmu nově, něco chci a v duchu si říkám, jestli vůbec vědí, co po nich požaduji. To je hodně složité. Jsme malý klub a moc hráčů nemáme. Snažíme se přitom konkurovat akademiím, které mohou skládat tým třeba ze čtyřiceti hráčů. Je to ohromně těžký úkol.

Došlo k reorganizaci mládežnických soutěží. Co na změny říkáte?
Bohužel, nakonec byla zrušena výjimka o startu hráčů z vyšší věkové kategorie. Bylo jednou z variant, že na výjimku využijeme některé hráče z juniorky. Přitom za juniorku můžou na výjimku nastoupit hráči, kteří jsou narozeni v ročníku 1999. Podle mě to moc smysl nemá. Myslím si, že naopak měla být výjimka na start z juniorky do dorostu. Odpovědní lidé mají k dispozici studie od docenta Musálka a dalších odborníků, na různých prezentacích a školeních nám to ukazovali, ale neřídí se tím. To je mi celkem líto, protože mezi těmito kluky je opravdu velký rozdíl.

Důležité je pro vás to, že se vám podařilo udržet reprezentačního gólmana Daniela Krále. Byl o něj u ostatních klubů velký zájem?
O všechny kluky, které jsem v předešlých letech trénoval, je velký zájem. Je to o tom, co jim u nás nabídneme. Jaký mají k dispozici tréninkový proces nebo jak se k těmto klukům, případně i k jejich rodičům, chováme. Myslím si, že z velké části se nám podařilo tyto šikovné hráče u nás udržet. Věří v práci trenérů, kteří v Brodě u mládeže působí. Kluci zatím nemají důvod odcházet. Pokud budou hrát dobře, zájem o ně bude ještě stoupat.

Když už mluvíme o Danu Královi, co říkáte na angažování trenéra gólmanů? Myslíte si, že Danovi i ostatním brankářům může hodně pomoct?
To nám ukáže až čas. Trenéra gólmanů jsme angažovali z toho důvodu, že minulá sezona se nám z tohoto pohledu moc nelíbila. Proto jsem hlavně já volal po tom, aby se sem sehnal trenér gólmanů. To se nám s Jirkou Čelanským podařilo. Řekl bych, že Mára Zapletal se zatím jeví solidně. Uvidíme, co to nakonec přinese. Já těžko můžu hodnotit práci brankářů, protože tomu prostě nerozumím.

Co říkáte na rozlosování a soupeře, s nimiž se střetnete ve skupině?
Jsou to stejní soupeři, s nimiž jsme se utkali už v minulé sezoně. Juniorka to má trochu jiné. Pro nás je to hrozně těžká skupina, budeme mít strašně moc práce a nervů extraligu dorostu v Brodě udržet.

Takže cíl pro novou sezonou je jednoznačný…
Přesně tak, jediný cíl, který bychom chtěli naplnit, je soutěž udržet. Zapojili jsme do týmu spoustu mladých hráčů, pro ně je to určitě jen dobře. Přesně takhle to chceme v Brodě dál dělat, abychom zapojili co nejvíc mladých hráčů a soutěž udrželi. Nepotřebujeme se plácat po ramenou, jestli jsme v nějaké soutěži druzí nebo třetí. Chceme hráčům nabídnout kvalitní tréninky a kvalitní soutěž.

Už v sobotu odstartujete novou sezonu na ledě brněnské Komety. Na začátek je to hodně těžký soupeř, co myslíte?
Bude to hodně těžké. V minulé sezoně jsme na Kometu celkem uměli, bylo to hodně díky naší bojovnosti a houževnatosti. Myslím si, že jsme jí to hodně znepříjemnili. Samozřejmě bychom na to chtěli navázat, ale náš tým je teď hodně mladý a nezkušený. Vím, že nám bude hrozně dlouho trvat, než kluci získají nějakou sebedůvěru a zjistí, že to, co si přinesli z 8. třídy, v této kategorii prostě nefunguje a nejde to dělat. Hráčům to určitě nějakou chvíli bude trvat.

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu