5. 10. 2018 | Štěpán Ondráček, Jan Volf

Kopicovy góly nepomohly! Juniorka prohrála přestřelku se Spartou!

PRAHA – Havlíčkobrodští junioři se vydali do Prahy, kde sehráli utkání s jedním z favoritů skupiny B Spartou. Celek z Vysočiny se ničeho nezalekl a šel jako první do vedení, ale domácí otočili vývoj utkání na svoji stranu. Havlíčkobrodští si vzali své vedení zpět, ale Pražané předvedli svůj střelecký potenciál a vyhráli o dvě branky. Celek z Kotliny předvedl výborný výkon, ale na body nedosáhl ani v nadstavbě, když prohrál v prodloužení. V zápase přesně do černého mířili Lukáš Pokorný, Jiří Najman a dvougólový střelec Marek Kopic (na snímku).

Sparťané chtěli navázat na výhry v posledních dvou zápasech a v cestě jim stál soupeř z Vysočiny - Havlíčkův Brod. Postavil se nejlepší útok proti nejhoršímu. Sparta byla jasným favoritem, ale na kluzišti to nebylo znát. První šli po zásluze do vedení hosté, trefil se Marek Kopic. Rána od modré a clonící hráči znesnadnili práci jedničce Sparty Škorpíkovi. Problémem Pražanů bylo od začátku proměňování šancí a občas i zakončení, pořád se hledali, přihrávali si a střelba nikde. Kouč Tlačil na to několikrát upozorňoval, ne vždy svěřenci poslechli.

Netrvalo to dlouho a holešovičtí vyrovnali. Simeon Gluzman využil toho, že byl nehlídaný, a skóre bylo 1:1. Sparta měla v zápase pasáže, kdy nepustila Brod ze třetiny, efektivita byla však mizerná. Hráči přehrávali a vypadalo to, jakoby chtěli vyhrát soutěž o nejhezčí akci. Brodští toho využili a zkoušeli hru na brejky, ty končily na Škorpíkovi. Poté přišlo první otočení skóre a ne poslední. Jednou vedl Brod, jednou Pražané. Do vedení poslal sparťany Ondřej Pšenička, a že to byla akce s velkým A. Ondřej Pšenička, Schwamberger a Prymula předvedli něco úžasného, velká kvalita, akce až do prázdné, totální vykombinování defenzívy hostů. Na střídačce Sparty zavládla radost. První třetinu vyhráli domácí 2:1.

Druhá perioda začala přesilovkou pro Brod, ale tomu útočení v převaze moc nešlo, dvakrát mu Pražané ujeli do brejku, navíc jednou předvedl individuální akci, která zasloužila uznání, obránce Bláha. Radost se dívat. Střelu mu však hosté zblokovali. Celek z Vysočiny přidal na tvrdosti, důrazu, agresivitě a odnesl to sparťanský Kropáček pěkným „koňarem“. Vypadalo to hodně zle, ale do zápasu se nakonec ještě vrátil. Pražané opět přebrali taktovku, jenže byli to oni, kdo inkasoval. Druhý gól Marka Kopice v tomto utkání, když předvedl vzorný důraz před brankovištěm, a Brodští slavili vyrovnání.

To nebylo všechno, neuběhla ani minuta a celek z Vysočiny šel do vedení. Neskutečné, nečekané a nemilé pro domácí. To už kouči Tlačilovi došly nervy a začal přehazovat sestavu. Co se nestalo. Havlíčkův Brod za 44 sekund otočil skóre, když se před brankovištěm trefil Jiří Najman, a diktoval tempo. Sparta byla v tu chvíli v křeči, nic jí nešlo, najednou vypadla z tempa, nasazení a nehrála svůj hokej. Ba co víc, dlouho trvalo, než se vrátila do zápasu. Necelých devět minut si mohli Brodští užít vedení v Holešovicích. 39 sekund před druhou sirénou však Sparta vstřelila mimořádně důležitou branku, autorem byl David Vitouch. Zase srovnáno a otázkou bylo, kdo přetočí zápas na svou stranu.

Třetí třetina začala pro sparťany nemile, nestihli začátek utkání, a proto přišel dvouminutový trest. Na začátek třetiny tak dali možnost soupeři se chytit a rozehrát. Přesilovka hostí byla však unylá bez větších šancí. Havlíčkův Brod se neubránil faulu, brankář Arbelovský zahrál nedovoleně a dostal trest. Hosté mohli litovat, Sparta totiž tuhle početní převahu využila a tentokrát si vzala vedení pro sebe. Autorem gólu byl Marek Bláha. To bylo přesně to, co Pražané potřebovali, voda na jejich mlýn. Najednou jim vše vycházelo, byli to zase oni, sebevědomí, důrazní, přesní při zakončení.

Sparta vedla o gól a nastala důležitá situace. Sparťané zahráli icing, nemohli střídat a na ledě zrovna nebyly moc čerstvé síly, proto kouč Tlačil vytasil zajímavý tah. Vybral si time out. Cítil, že je potřeba vyměnit pětku, co byla na ledě, navíc Sparta vedla jen o gól. Byl to dobrý tah, Sparta se rychle dostala z pásma, zatlačila soupeře a za pár chvil skórovala popáté. O gól se postaral Tomáš Schwamberger. Jenže to nebylo vše. Brod prostě přijel trápit favorita a to mu šlo výborně. Za chvíli snížil na 4:5 a na střídačce Sparty zavála lehká nervozita. Lukáš Pokorný v úniku poslal puk na protější tyč a Škorpík nechytil puk, který měl mít. Vybral si slabší chvilku.

Drama pokračovalo. Zhruba dvě minuty před koncem si vzali oddechový čas i hosté. Jenže ten měl lepší vliv na domácí, ti vyhráli buly, sebrali puk, okamžitě upalovali na bránu a zvýšili na 6:4. Michael Krutil trefil prostor pod vyrážečkou. Jeden a půl minuty do konce, nebylo co řešit. Hostům by musel pomoci zázrak, aby dali dva góly. Na konci ještě předvedl sólo Bláha, pobavil diváky a ukázal své výjimečné schopnosti. Sparta toto měření sil vyhrála 6:4.

Jak pravidla velí, v každém zápase se hraje o čtvrtý bod. Následuje prodloužení, i když zápas po 60 minutách neskončil remízou. Prodloužení zahrála lépe Sparta, Tomáš Schwamberger s Kropáčkem popadli kotouč a po pěkné akci rozhodli a připsali čtvrtý bod pro Spartu, který ji katapultoval na první místo tabulky skupiny B.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jakub Adam 0 0 0 1 0
Richard Cachnín ml. 0 1 1 -3 0
Štěpán Dudycha 0 1 1 -1 2
Adam Dvořák 0 0 0 -3 0
Dan Fiala 0 0 0 1 0
Jiří Hromádka 0 1 1 -1 4
Michal Kerber 0 0 0 0 0
Tomáš Kohout 0 1 1 2 0
Marek Kopic 2 0 2 0 0
Jakub Košťál 0 0 0 0 0
Matěj Krejčí 0 0 0 1 2
Jiří Najman 1 1 2 0 0
Radim Pejchal 0 1 1 -3 2
Jakub Petržilka 0 0 0 -2 0
Lukáš Pokorný 1 1 2 2 0
Marek Tecl 0 0 0 -4 0
Pavel Vaňous 0 1 1 -2 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Dominik Arbelovský 61 47 7 40 85,11 0 2

Ohlasy k utkání

9.. kolo, pátek 5.10.2018 od 17:30
Tipsport arena
6:4
(2:1, 1:2, 3:1 – N 1:0)
Sparta - Havl. Brod
Extraliga juniorů

Statistiky zápasu

Branky a nahrávky: 7. Gluzman (D. Vitouch, Kropáček), 18. O. Pšenička (Prymula, Schwamberger), 40. Vitouch (Gluzman,, Kropáček), 45. Bláha (Prymula, Gajdoš), 53. Schwamberger (Prymula, O. Pšenička), 59. Krutil (Havlín), 61. Schwamberger (Kropáček, Havlín) – 5. Kopic (Pejchal, Hromádka), 31. Kopic (Vaňous, Najman), 31. Najman (Pokorný, Dudycha), 54. Pokorný (Kohout, Cachnín). Rozhodčí: Jan Jaroš – Petr Kotlík, Jan Schopf. Vyloučení: 5:6. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 23. Střely na branku: 47:33 (17:12, 15:10, 14:11 – 1:0). Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:3, 5:3, 5:4, 6:4. Prodloužení: 1:0.

Sestavy

Sparta

Škorpík (Cichoň) – Bláha, Pika, Havlín, Prchal, Krutil, Tomek, Gajdoš – Kuracina, Prymula, Klimo, Schwamberger, Kropáček, Slavíček, Obadal, O. Pšenička, Kasanda, Gluzman, D. Vitouch

Havl. Brod

Arbelovský (Nedvěd) – Dvořák, Pejchal, Adam, Najman, Krejčí, Dudycha, Kerber – Vaňous, Petržilka, Kohout, Kopic, Tecl, Hromádka, Fiala, Pokorný, Cachnín, Košťál

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu