7. 12. 2018 | Milan Sochor

Bruslaře čeká druhá nejdelší cesta v sezoně. Přivezou z Opavy body?

Tým okolo kapitána Miroslava Třetiny stráví čtvrt dne v autobusu. Tak daleká je cesta do Opavy. Tu už Bruslaři znají ze srpna, kdy Opava hostila Slezský pohár. V přípravném utkání se z těsného vítězství radovalo mužstvo z Vysočiny. Vyhraje nad domácím Slezanem i tentokrát? To se dozvíme v sobotu 8. srpna od 17:00, kdy bude v Opavě vhozeno úvodní buly. (Foto: Petr Widenka, Deník)

HC Slezan Opava

Založení klubu: 1945
Stadion: Zimní stadion města Opavy (kapacita 5 500 míst)
Klubové barvy: červená a bílá
Webové stránky klubu: hcslezan.cz
Umístění v minulé sezóně: 7. místo po ZČ
Trenér: Martin Janeček
Aktuální forma (posledních 10 zápasů): 5–0–0–5

HC Slezan Opava x BK Havlíčkův Brod

znak týmu znak týmu
7–4–1–9 bilance 13–0–0–6
5., 30 bodů umístění 3., 39 bodů
72:67 skóre 87:64
9:0 (Pelhřimov, doma) nejvyšší výhra 8:3 (David Servis, doma)
3:7 (Písek, venku) nejvyšší porážka 3:6 (Písek, doma
Žďár nad Sázavou, venku)
Vlastimil Malina – 20 bodů (9+11)
Petr Wolf – 20 bodů (8+12)
nejproduktivnější hráč Miroslav Třetina – 30 bodů (8+22)
Lukáš Černý – 11 gólů nejlepší střelec Luboš Voříšek – 13 gólů
Petr Wolf – 12 asistencí nejlepší nahrávač Miroslav Třetina – 22 asistencí
David Chujac – 10 bodů (4+6)
Petr Krejčí – 10 bodů (3+7)
Jiří Šindelář – 10 bodů (2+8)
nejproduktivnější obránce Tomáš Semrád – 17 bodů (5+12)
Michal Wanecki 2,61 (13 zápasů)
Matyáš Daňa 9,49 (8 zápasů)
průměr inkasovaných gólů na zápas Čeněk Novák 2,96 (15 zápasů)
David Marek 3,59 (8 zápasů)

Můj dům, můj hrad

Minulé zápasy soupeře
Šumperk – Opava 3:1
Opava – Pelhřimov 9:0
Opava – Hodonín 6:5
Písek – Opava 7:3
Orlová – Opava 5:2
Všechny zápasy

Ze stadionů východní skupiny se body často nevozí. Ačkoliv v tabulce domácích zápasů patří Opavě předposlední pozice, před vlastními fanoušky prohrála z deseti zápasů jen třikrát. Slezanu se navíc proti celkům skupiny Střed daří. Od Tábora a Pelhřimova nedostal na vlastním ledě ani gól, dva body si dokonce odvezl i ze Žďáru nad Sázavou. Prohrál pouze v Písku, načež následovala porážka v Orlové.

Opava bude chtít poslední dva nepovedené výsledky odčinit, pomoct jí k tomu můžou Vlastimil Malina (9+11) s Petrem Wolfem (8+12), který zásobuje své spoluhráče největším množstvím gólových nahrávek. Nejlepším střelcem Slezanu je Lukáš Černý (11+7). Daří si i Danielu Spratkovi (6+10), který se minulou sezonu ucházel o místo v sestavě Bruslařů, nebo Bohumilu Hermanovi (4+10).

Na čele produktivity obránců je hned trio hráčů, které nasbíralo shodný počet deseti bodů. Nejvíce gólů nastříleli mladíci David Chujac (4+6) s Petrem Krejčím (3+7), kteří hrají svoji první sezonu mezi muži. Produktivní trojku doplňuje zkušený Jiří Šindelář (2+8). Mezi tyčemi dostává více prostoru dvaadvacetiletý Michal Wanecki (2,61 obdržených gólů na zápas), jenž vychytal dvě čistá konta.

Kompletní statistiky Slezanu

Opavu posílí Tadeáš Jaroš. Stihne nastoupit už proti Bruslařům?

Slezan hlásí posilu, k mužstvu se připojí čtyřiadvacetiletý útočník Tadeáš Jaroš. Zda nastoupí už v zápase proti Havlíčkovu Brodu, zatím není jasné. Jeho start závisí na tom, jestli se stihnou vyřešit všechny administrativní záležitosti. Tadeáš Jaroš je opavským odchovancem, prošel i mládežnickými kategoriemi Třince. V první lize nastupoval za Frýdek-Místek, minulou sezonu pomohl Porubě k postupu. Letošní ročník začal v polském Sosnovci, kde ve 12 zápasech nastřádal 5 bodů (1+4).

Úspěšnější z brankářské dvojice Opavy je Michal Wanecki
(Foto: Petr Widenka, Deník)

Minulé kolo

Konečně s nulou: Kotlina je pro Kohouty zakletá

Bruslaři do této doby vyhráli bez obdržené branky teprve podruhé. V obou případech se čistým kontem zaskvěl Čeněk Novák, střelecky naprázdno v Kotlině vyšel znovu Tábor. Utkání bylo ovšem vyrovnané, domácí po gólu Jiřího Kopice z první třetiny drželi až do padesáté minuty hubený náskok. V té navýšil vedení Havlíčkova Brodu Jan Milfait, domácí pak definitivně uklidnily další góly Luboše Voříška a Miroslava Třetiny.

znak týmu 4 – 0 znak týmu

Branky a nahrávky: 16. Kopic (Chlubna, Milfait), 50. Milfait (Voříšek), 52. Voříšek (Chlubna, Milfait), 56. Třetina (Voříšek, Přidal). Rozhodčí: Libor Veinfurter – Aleš Roischel, Ondřej Bohuněk. Vyloučení: 9:7. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 378. Střely na branku: 41:23 (15:9,16:7, 10:7). Třetiny: 1:0, 0:0, 3:0. Průběh utkání: 4:0.

BK Havlíčkův Brod: Č. Novák (Marek) – Semrád, Nepokoj, Vala, Kulhánek, Kadeřávek, Šmíd, Kopic – Přidal, Třetina (C), Michálek, Chlubna, Voříšek (A), Milfait (A), Blinka, Ludvík, Beneš, Kuchta, Holenda, Kozlík

HC Tábor: Vecka (M. Novák) – Havran (A), Skočovský, Dvořák, Duben, Hajič, Kachyňa, R. Pechánek (A) – Komma, Syrovátka, Řezáč, Blažek, Březina, Matušík (C), Zayml, Hrala, Prášek, Sladkovský

Slezan narazil na odpor poslední Orlové

Opava se musela otřepat z ledové sprchy hned v úvodu. Po 21 sekundách otevřel skóre domácí Filip Kuťák. Po druhém gólu Orlové z druhé třetiny sice snížil Tomáš Rousek, jenže domácí ještě před přestávkou přidali další dva zásahy a vypracovali si nadějné vedení. To ve třetí třetině ještě navýšili a sebevědomě si kráčeli pro teprve třetí tříbodové vítězství v této sezoně. Nic na tom už nemohla změnit ani trefa Petra Krejčího v samotném závěru utkání.

znak týmu 5 – 2 znak týmu

Branky a nahrávky: 1. Kuťák (Šendera, Kaukič), 26. Hovsepjan (Kuťák, Ovčaři), 31. Kuťák (Flok, Kaukič), 31. Achmeťjanov (Ballner, Kysučan), 54. Kysučan (Achmeťjanov, Ballner) – 27. Rousek (Pělucha, Chujac), 59. Krejčí (Malina, Spratek). Rozhodčí: Daniel Markovský – Pavel Rychlý, Přemysl Bartek. Vyloučení: 3:3. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 178. Třetiny: 1:0, 3:1, 1:1. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 5:1, 5:2.

HC Orlová: Ovčaři (Křehlík) – Janiczek, Tomis, Kropka, Amirov, Spálovský, Štěpánek, Šendera, Ballner, Smrčka, Blaško, Šmíd, Kaukič, Kovařík, Kuťák, Flok, Brodek, Achmeťjanov, Hovsepjan, Kysučan

HC Slezan Opava: Daňa (Lamla) – Zouhar, Krejčí, Šindelář, Chujac, Štindl, Slavík, Vilinskij – Pělucha, Herman, Rousek, Jánošík, Zelenkov, Bjurkland, Spratek, Wolf, Hartmann, Peterka, Černý, Malina, Hendrych

Daniel Spratek (vlevo) usiloval před sezonou 2017/18 o místo v kádru Havlíčkova Brodu
(Foto: Lukáš Bajgar, hcslezan.cz)

Minulý vzájemný zápas

Bruslaři těsně přetlačili Opavu v Slezském poháru

Slezan není pro tým okolo kapitána Miroslava Třetiny úplnou neznámou. Bruslaři s ním změřili síly v horkém srpnovém počasí během přípravného turnaje, který se konal právě v Opavě. Havlíčkobrodští byli od začátku aktivnější, ale zřejmě i vinou špatného ledu dlouho čekali na první gól. O něj se zhruba v polovině zápasu postaral Kryštof Kulhánek. Opava zkraje třetí periody díky Bohumilu Hermanovi vyrovnala, poslední slovo měl ovšem celek z Vysočiny. Rozhodující branku vstřelil Vojtěch Veverka.

znak týmu 2 – 1 znak týmu

Branky a nahrávky: 8. Kulhánek (Veverka, Milfait), 44. Veverka (Třetina, Přidal) – 41. Herman (Slavík). Rozhodčí: Rudolf Klapetek – Marek Trčka, Pavel Rychlý. Vyloučení: 8:7. Bez využití. V oslabení: 0:0. Střely na branku: 30:29 (11:7, 11:11, 8:11). Třetiny: 0:0, 1:0, 1:1. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1.

BK Havlíčkův Brod: Novák (Marek) – Vala, Nepokoj, Semrád, Kulhánek, Kříž, Kopic, Pražák – Přidal, Třetina (C), Veverka – Michálek, Milfait, Beneš – Chlubna, Voříšek, Holenda – Kozlík, Ludvík, Beran

HC Slezan Opava: Daňa (Wanecki) – Tichý, Slavík, Šindelář, Bijota, Chalupa, Vilinskij, Kažimír – Wolf, Černý, Herman – Zelenkov, Malina, Peterka – Spratek, Hendrych, Jánošík – Pělucha, Štindl, Rousek

Věděli jste, že...

60 minut a dost: Všechna utkání Havlíčkova Brodu této sezony našla vítěze už v základní hrací době. Stejná statistika se váže jen ke dvěma dalším týmům, ani jedno prodloužení v této sezoně zatím nesehrály ještě týmy Jablonce nad Nisou a Letňan.

269 km: Opava je od Havlíčkova Brodu druhý nejvzdálenější soupeř. Dál je už jenom Orlová (283 km). Dokonce ani ve skupině Sever není vzdálenější soupeř, Sokolov (266 km) by se v tomto pomyslném žebříčku umístil na třetí pozici.

21. března 2005: Tehdy odehrál Havlíčkův Brod proti Opavě poslední vzájemné soutěžní utkání. Bitvu v baráži o 1. ligu sledovalo v Kotlině 3 600 diváků, kteří se radovali z vítězství 3:2. Ze současného týmu si tento zápas pamatují kapitán Miroslav Třetina a trenér Richard Cachnín, který přihrával na vítězný gól. Havlíčkobrodský dres v tomto utkání oblékli také Roman Červenka (aktuálně ZSC Lions Curych, NLA) s Vladimírem Sobotkou (aktuálně Buffalo Sabres, NHL).

Richard Cachnín (na snímku) s Miroslavem Třetinou hráli v posledním vzájemném soutěžním souboji s Opavou v roce 2005

Bilance s Opavou od sezony 2000/2001 ve 2. lize

Počet odehraných zápasů: 1
Bilance: 1-0-0-0
Výsledky: x3:2
Skóre: 3:2

x – hráno v baráži o 1. ligu

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu