15. 1. 2019 | Ladislav Vácha

Luboš Voříšek: Chceme být první a načasovat ideální formu na play off!

Bruslaři o víkendu klopýtli a na ledě bojovné Kopřivnice prohráli v prodloužení. Jen částečně tak využili zaváhání svých hlavních konkurentů v tabulce, na které stáhli právě bod ze svého manka. Havlíčkův Brod aktuálně drží 3. místo a potřebuje se posunout alespoň o jednu příčku výš, aby začínal play off v domácím prostředí. Dvě branky vstřelil na kluzišti Tatry Luboš Voříšek, který je nejlepším střelcem souboru z Kotliny. „Tabulku samozřejmě sledujeme, ale pořád je to hlavně o naší hře. Ke každému zápasu musíme dobře přistoupit, odmakat ho a chtít vyhrát. Na konci pak uvidíme, kolik máme bodů a kam až nás to posunulo. Play off už je jiná soutěž a začíná se od začátku. Samozřejmě v něm chceme dojít co nejdál,“ ujišťuje zkušený útočník.

Luboši, v Kopřivnici jsme bohužel prohráli 3:4 po prodloužení. Jak jsi zápas ze svého pohledu viděl?
Byl to těžký zápas. Na Moravě nám to soupeři nikdy nedají zadarmo, takže hned od začátku to bylo náročné. Navíc měli před zápasem svojí akci s legendami jejich klubu, takže jsme dvacet minut čekali v kabině. Na to se ale nechceme vymlouvat, to bylo stejné pro oba týmy. Moc se nám nepovedl vstup do utkání, dostali jsme brzy gól a první třetina nebyla taková, jak jsme si představovali. Od půlky zápasu se to zlepšilo a řekl bych, že jsme přebrali iniciativu. Soupeře jsme zatlačili, ale bohužel jsme dostali hloupé góly. Nakonec jsme získali jen bod, což je asi málo, ale na druhou stranu i bod se může v konečném zúčtování počítat.

Soupeř hrál takový nepříjemný hokej. Hodně nahazoval a protečovával puky a snažil se hrozit z protiútoků. Jak těžké bylo se s tím vyrovnat?
Tito soupeři, ať už to byla Kopřivnice nebo Valašské Meziříčí, jsou hodně urputní v obraně. Hrají tam hodně osobně. Snaží se hrát jednoduchý hokej, vzadu nic nevymýšlet a vyhazovat kotouče. Proto se tolik nedopouštějí chyb a pro nás je těžší se proti nim prosazovat. Druhá věc je, že nám to v koncovce teď nelepí tak, jak bychom chtěli. Gólů nedáváme tolik, ale i tak jsme vstřelili venku tři branky a i s tím se dá vyhrát.

Porážka mrzí o to víc, že zrovna zaváhaly i naši největší konkurenti, Žďár nad Sázavou a Moravské Budějovice. Mohli jsme na ně stáhnout manko víc než o bod, z tohohle pohledu je to určitě škoda...
Samozřejmě, je to škoda. Jsme v situaci, kdy potřebujeme vyhrávat, a to doma i venku. Chceme dohnat ztrátu a dostat se na první místo. Je to škoda, myslím si, že na vítězství jsme určitě měli.

Tobě se povedlo dát dvě branky. Jak se obě gólové situace zrodily?
Musím říct, že v první půlce zápasu jsem se necítil moc dobře. Myslím si, že jsme se do toho jako celý tým špatně dostávali. Jak už jsem říkal, ve druhé půlce utkání už se to zlepšilo. Při prvním gólu si Třéťa s Kožichem vyměnili puk, je to jedna z variant, které v přesilovkách hrajeme. Dostal jsem přihrávku před brankoviště a gólman se přesouval, ale už to nestihl. Druhý gól byl trochu se štěstím. Přišla střela od beka a já jsem viděl, že je rychlá. Puk se rychle odrazil od zadního mantinelu a já jsem chtěl nahrnout ho do gólmana. Myslím, že se to nakonec od něj odrazilo do brány. Byl to důležitý gól, protože nás vrátil do hry.

Luboš Voříšek má skvělou střeleckou formu. Trefit se už dvacetkrát!

Nastupuješ ve druhém útoku s Kubou Matušíkem, kterému to zatím střelecky nelepí. Jinak to ale vypadá, že vám spolupráce sedí a rozumíte si...
Hrajeme teď s Milfim a Kožichem a já jsem s tím spokojený. Sice to tam Kožichovi zatím nepadá, ale myslím si, že hraje dobře. Je silný na puku a jak říkáš, rozumíme si spolu a víme o sobě, protože jsme spolu už dřív dlouho hráli. S Milfim spolu hrajeme už druhou sezonu. Řekl bych, že naše spolupráce je slušná, jen to chce se více prosazovat a dávat víc gólů. Věřím, že to přijde.

Jak už jsi říkal, moc nám to tam teď nepadá. Ty jsi ale už dal 20 branek a jsi naším nejlepším střelcem. S tímto svým počinem jsi tak zatím určitě spokojený...
Samozřejmě jsem rád, že mi to tam padá a nějaké góly jsem dal. Není to ale prvořadé. V minulé sezoně jsem dal také asi dvacet gólů, ale pořád si o sobě nemyslím, že bych byl nějaký střelec. Dostávám hodně prostoru, chodím i na přesilovky a kluci mi to prostě zatím dobře dávají.

V tabulce ztrácíme čtyři body na druhý Žďár a máme ve srovnání s ním zápas k dobru, na první Moravské Budějovice nám schází pět bodů. Určitě bychom se potřebovali dostat výš, protože kdybychom skončili v základní části třetí, začínali bychom play off na ledě jednoho z moravských soupeřů a to by bylo pro nás určitě těžké...
Řekl bych, že je to dost důležité, abychom se dostali minimálně na druhé místo a začínali jsme první kolo play off doma. Tabulku samozřejmě sledujeme, ale pořád je to hlavně o naší hře. Ke každému zápasu musíme dobře přistoupit, odmakat ho a chtít vyhrát. Na konci pak uvidíme, kolik máme bodů a kam až nás to posunulo. Play off už je jiná soutěž a začíná se od znovu. Samozřejmě v něm chceme dojít co nejdál.

Je na to samozřejmě ještě brzy, čeká nás pořád dost zápasů. Už ale zhruba víme, na koho můžeme v prvním kole play off narazit. Vypadá to na Kopřivnici, Valašské Meziříčí nebo Hodonín. I když play off je úplně jiná soutěž, který z těchto soupeřů by nám podle tebe mohl nejvíce vyhovovat?
To je těžká otázka. Co mám zkušenosti z minulých sezon i z let, kdy jsem hrál ještě za Vajgar, první kolo je těžké s každým soupeřem. Když jsme v předminulé sezoně narazili na Řisuty, které skončily ve druhé skupině až osmé, byly hodně nepříjemné. I když jsme vyhráli sérii 4:1, byly to vyrovnané zápasy a stálo nás to spoustu sil. V minulé sezoně jsme začínali s David Servisem a bylo to to samé. Tyto týmy se umí na první kolo dobře připravit a rozhodují maličkosti. My jsme to naštěstí zvládli. Myslím si, že stejné to bude i teď. Kopřivnici a Valašské Meziříčí vidím jako dva hodně podobné týmy. Šumperk nás dvakrát porazil a je v této skupině jasně první. S Hodonínem jsme vyhráli obě utkání my, ale byly to zápasy, kdy nám to sedlo. S ním je to takový nepříjemný a hodně vyhrocený hokej. Na tohle se tak moc nekoukáme, spíš je důležitější, abychom se umístili do druhého místa a začínali jsme play off doma. Pak už se nemusíme bát nikoho.

Zkušený útočník působí u Bruslařů už třetí sezonu a rád by slavil vytoužený postup.

Samozřejmě se na nás snáší kritika, když se nám nějaký zápas nepovede. Když se podíváme na předchozí sezony, také jsme měli období, kdy nám to moc nešlo a sedla na nás krize. Přišlo mi, že potom v play off už to bylo z naší strany daleko lepší. Jak to vidíš ty?
Asi nejde odehrát celou sezonu od začátku až do konce bez chyby. Vždycky nějaká menší krize na tým přijde, a to i ve vyšších soutěžích. To je prostě normální. Hlavně jde o to načasovat formu na správnou dobu, což je play off. To se nám v minulých dvou sezonách povedlo, takže budeme věřit, že se nám to povede i teď. Další důležitou věcí je to, že náš tým to v minulých sezonách dotáhl až do kvalifikace, čímž nabral určité sebevědomí a zkušenosti. Proto ví, jak play off hrát a jak k tomu přistoupit. Troufnu si říct, že ve všech zápasech, které jsme hráli v play off, tým makal na sto procent. I když jsme někdy zápas prohráli, tak jsme z něj odešli se vztyčenou hlavou.

Na Facebooku se teď tradičně vyhlašuje anketa o největšího sympaťáka druhé ligy. V minulé sezoně jsi postoupil do velkého finále, což se ti teď bohužel nepodařilo, když tě přeskočil na 1. místě písecký útočník Kuba Šuhaj, který u nás působil v minulé sezoně. Sledoval jsi to?
Ano, sledoval, byl jsem hodně zklamaný, protože Kuba Šuhaj odehrál v této sezoně asi tři zápasy a přeskočil mě. To mě mrzí. (směje se) Teď vážně, jsem samozřejmě rád i za 2. místo. Kubovi to samozřejmě přeju, jsme kamarádi, píšeme si a voláme si. V minulé sezoně za nás hrál. Už ses mě na to v jednom z rozhovorů ptal, když tato soutěž začínala. Je to takové zpříjemnění sezony, ale nějakou velkou vědu z toho nedělám.

Jak se ti zatím líbí výkony obránce Vojty Šmída?
Šmíďák je šikovný a perspektivní hráč. Určitě nám pomáhá a jsme rádi, že ho mezi sebou máme. Myslím si, že z něj může být opravdu dobrý hokejista. Akorát ho musím neustále nutit, aby na sobě víc makal a přidával si. A při trénincích si nikdy není schopný zapamatovat cvičení. Vždycky si stoupne na konec řady a pak to stejně zkazí. (směje se)

Luboše Voříška porazil v anketě o sympaťáka 2. ligy Jakub Šuhaj (vpravo).

V sobotu doma přivítáme Valašské Meziříčí, se kterým jsme nedávno hráli a dobře ho známe. Dá se teď ale očekávat, že bude v trochu silnější sestavě než při minulém utkání, kdy bylo trochu oslabené. S čím bychom měli do zápasu jít, abychom získali všechny tři body? Určitě budeme muset trochu zlepšit i tu koncovku...
Nevím, jestli na nás byli oslabení. Myslím si, že proti nám odehráli doma dobrý zápas, hodně bojovali. Nesleduji důsledně jejich sestavu, abych věděl, který hráč jim chyběl a který ne. Druhá věc je, že budeme hrát doma. Řekl bych, že v tom to bude jiné. Doma před našimi fanoušky si víc věříme, jsme silnější a hrajeme ve větší pohodě. Naopak soupeři sem jezdí vždy trochu nervózní, tolik si nevěří a mají z toho možná i trochu obavy. To je naše výhoda. Myslím si, že do zápasu půjdeme jako favorit. Určitě budeme chtít za každou cenu vyhrát za tři body.

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu