23. 3. 2019 | Ladislav Vácha

Cachnín: Bude to svátek hokeje na Vysočině. Věřím, že uspějeme!

Pamatujete? V sezoně 2005/2006 dovedl Havlíčkův Brod s velkou slávou zpět do 1. ligy. Richard Cachnín v současné době vede Bruslaře jako hlavní trenér a určitě by si postupovou radost moc rád zopakoval. S týmem ho však ještě čeká dlouhá a nesmírně těžká cesta. Už v neděli parta z Kotliny zahájí finálovou sérii s Moravskými Budějovicemi, které hrají ve velké pohodě. „Věřím, že budeme úspěšní. Musíme se na to dobře připravit. Samozřejmě chceme zvládnout hned první zápas,“ vyhlíží klíčovou bitvu šéf brodské střídačky.

Kouči, přebral jste tým v základní části, kdy prožíval horší období a moc se mu nedařilo. Finiš byl ale neskutečný, rozjela se vítězná série a ve skupině jsme skončili na 1. místě. Mužstvo tím ukázalo velkou sílu, co myslíte?
V sezoně jsou taková období, kdy se daří víc a kdy se daří míň. Došlo k výměně trenérů, přišel jsem k týmu a vzal jsem si za asistenta Martina Melouna. Je to kluk, který toho v Brodě taky dost odehrál. Věřili jsme, že mužstvo má svoji sílu a tvář. Od zápasu v Moravských Budějovicích jsme vyhrávali až do konce základní části, udělali jsme devět vítězství v řadě. Kýžená první příčka před play off byla vyústěním dobré práce celého mužstva.

Hned ve čtvrtfinále play off jsme narazili na Kopřivnici, která byla nesmírně kvalitním soupeřem a hodně nás potrápila. Jako moc těžké bylo zvládnout sérii po fyzické i psychické stránce?
V té sérii jsme odehráli všechno, co se dalo. Třikrát došlo na prodloužení a z toho jsme byli jen jednou úspěšní. Doma jsme vždy byli na koni. Trochu nám nefungovala obranná činnost a soupeř toho dokázal využít. Kopřivnice hrála semknutě, měla nebezpečné protiútoky a ve třetím zápasu si začala věřit. Ve čtvrtém utkání nás dokázala znovu porazit, ale pak jsme využili výhody domácího prostředí. Mužstvo ukázalo, že má ohromnou sílu. Vyhráli jsme a zaslouženě jsme postoupili do dalšího kola.

Potom jsme se střetli s Valašským Meziříčím. Byl to kvalitní soupeř, určitě není náhoda, že vyřadil Žďár nad Sázavou. Jak sérii s ním hodnotíte?
Jak říkal trenér Valašského Meziříčí, v prvním utkání na nás nastoupili, dostali se do vedení 2:0 a byl jich plný led. Hokej se ale hraje šedesát minut a náš tým znovu ukázal, že má sílu. Dokázali jsme zápas otočit, a i když jsme venku prohráli, ve třetím duelu jsme překlopili misky vah zpět na naši stranu. Čtvrté utkání dospělo do samostatných nájezdů, o nichž se říká, že jsou o štěstí. Jak já říkám, štěstí přeje připraveným. My jsme byli na samostatné nájezdy připravení, a to na jakoukoli variantu. Soupeř byl posílený o hráče ze Vsetína, ale přišlo mi, že venku byl poloviční. To platilo i pro nás. Nechci říct, že jsme byli venku poloviční, ale nepodávali jsme takové výkony jako doma.

Cachnínovým asistentem je Martin Meloun. Jako bývalý obránce má na povel beky.

Trenér Weintritt říkal, že podle něj bylo pro celou sérii zlomové už první utkání, v němž vedli Bobři 2:0, ale my jsme dokázali zápas otočit v náš prospěch. Také si myslíte, že to byl rozhodující moment celého semifinále?
Byl to takový zlom. Já bych se ale spíš vrátil ke třetímu utkání, které jsme hráli doma. Soupeř byl po snížení na 3:1 trochu na koni, ale troufnu si říct, že i tak jsme měli zápas po dvou třetinách pod kontrolou. I když nás Valašské Meziříčí v závěru utkání zatlačilo, tak jsme to zvládli. Získali jsme ten hodně důležitý druhý bod a poslední krok jsme udělali venku. Byli jsme oslabení o tři hráče základní sestavy, ale šanci dostali mladí kluci z juniorky. Dobře zapadli do týmu a zhostili se toho velmi slušně.

Juniorka už má po sezoně, takže určitě tyto mladé kluky plánujete nasazovat i dál…
Kluci už s námi trénují. Jsou to Macas Tecl, mladej Cemba, Štěpán Dudycha, Viktor Horák a Dominik Vacík, který s námi už absolvoval dvě série. Může se stát, že se někdo zraní nebo mu to tolik nepůjde. Určitě tak prostor dostanou. Samozřejmě je také potřeba šetřit silami. V některých zápasech možná postavíme čtyři útoky, uvidíme.

Ve finále nás znovu čekají Moravské Budějovice, s nimiž jsme se ve stejné fázi sezony střetli už ve dvou předchozích sezonách. Vy jako trenér je potkáte v této sezoně poprvé. Jak se na tuto sérii těšíte?
Myslím si, že to bude takový svátek hokeje na Vysočině. Gusta, který působil tady v Brodě, dal to mužstvo za tři roky do kupy. Má svoji tvář. Mají užší hřiště a doma se jim daří, navíc teď mají kvalitního brankáře. Mají i zkušené hráče na přesilovky. Podle mě to bude zajímavé nejen pro trenéry, ale hlavně pro diváky. Věřím, že budeme úspěšní. Musíme se na to dobře připravit. Samozřejmě chceme zvládnout hned první zápas.

Trenér Cachnín po každém utkání předává klobouk nejlepšímu hráčovi Bruslařů.

Jak už jste řekl, soupeř má hodně dobré přesilovky. Určitě bude hodně důležité vyvarovat se faulů a hrát disciplinovaně, což se nám v posledních zápasech docela dařilo…
Nechci to zakřiknout. Zatím se nám to dařilo, měli jsme minimum vyloučení. Ať už to bylo doma, nebo s Valašským Meziříčím venku, kde jsme měli za dva zápasy asi čtyři vyloučené hráče. To je dobrá bilance. Naopak si musíme pro nějaké fauly dojít. Co sleduji extraligu, přesilovky v play off prostě rozhodují. Vyhrává ten, kdo je disciplinovaný a houževnatý. Gólů při hře pět na pět už nepadá tolik.

Když tady v sezoně 2016/2017 ještě působil pan trenér Kaňkovský, tak říkal, že tenhle tým je neskutečně pracovitý. Jak to vidíte za dobu svého působení vy?
Je pracovitý, kluci chtějí. Možná je to dané i tím, že většina kluků má odehráno dost těchto těžkých zápasů. Starší hráči tomu dávají takový klid a jsou to tahouni. Ať už jsou to Míra Třetina, Tomáš Semrád a další, nerad bych na někoho zapomněl. Jsem hrozně rád, že se po Vánocích začalo dařit Kubovi Matušíkovi. Je to pro nás velká posila. Ukazuje, že ve druhé lize je to hráč špičkové kvality. Máme mladou obranu, ale myslím si, že právě tyto zápasy kluky ve výkonnosti posouvají. Dostávají se pod tlak a sáhnou si na dno. Tak by to mělo být.

Určitě je pro nás obrovskou výhodou to, že sérii budeme začínat doma. Řekl bych, že se můžeme opřít o skvělou podporu fanoušků. Ať už je to doma nebo venku, jezdí nás pravidelně podporovat v hojném počtu. Jak vnímáte jejich podporu vy?
V Brodě jsem prožil několik sezon. Řekl bych, že se vracejí fanoušci, kteří v sezoně hokej tolik nesledují. Ale v play off chodí. Je to dané asi i tím, že v týmu hraje hodně brodských kluků. Ať už jsou to moji kamarádi z Chotěboře nebo odjinud. Sledují to, hokej je baví a my je chceme naším hokejem bavit i dál.

Richard Cachnín dovedl Havlíčkův Brod jako kapitán do 1. ligy v sezoně 2005/2006.

Otázka na závěr, i když tím hodně předbíháme. Přeci jen pamatujete postup do 1. ligy jako hráč, určitě by bylo skvělé, kdyby se vám povedl i v trenérské pozici. I když to samozřejmě bude hodně těžké…
Je to velké přání nejen fanoušků a hráčů, ale i spolumajitele klubu Zdeňka Casky. Odvádí pro kluky neskutečné penzum práce. Jsem hrozně rád, že tady zůstal. Je to člověk, který zápasy sleduje, jezdí na ně i ven a komunikuje s klukama i se mnou. Bude to určitě ještě hrozně těžké, jsme teprve před začátkem finále a nechtěl bych předbíhat.

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu