3. 4. 2019 | Ladislav Vácha, Richard Wagner

Třetina: Dokud mě nikdo nepřeskočí v bodování, budu ještě hrát!

K ruce už sice neměl nerozlučného parťáka Lukáše Endála, ale znovu válel! Devětatřicetiletý útočník Miroslav Třetina znovu patřil mezi největší útočná esa Havlíčkova Brodu a jako správný kapitán se snažil ze všech sil Bruslaře dotáhnout k vytouženému postupu. Cesta souboru z Kotliny však tentokrát skončila ve finále play off, kdy mu vystavila stopku skvěle hrající Žihadla z Moravských Budějovic. „Moravské Budějovice hrály v pohodě a vyhrály zaslouženě. Vždycky se ten zápas mohl překlopit i na naši stranu, ale asi jsme tomu nešli dostatečně naproti,“ přiznal ostřílený matador s přezdívkou Superstar, který chce pokračovat i v nadcházejícím soutěžním ročníku.

S Moravskými Budějovicemi jste prohráli v sérii 0:3, což je nečekaná věc. Sezona tak končí, bohužel asi předčasně...
Asi záleží na úhlu pohledu. Konečný stav 0:3 vypadá jednoznačně. Chleba se lámal už v prvním domácím zápasu, v němž jsme měli tutovky na 4:4, ale neproměnili jsme je a soupeř nám odskočil. Dalo se říct, že jsme dostali laciné góly. U nich jsme začali výborně, v první třetině jsme je skoro k ničemu nepustili a stav byl po ní 0:2. To je prostě frustrující. Vrátili jsme se do zápasu kontaktní brankou na 1:2, pak jsme měli tlak jako prase, v oslabení jsme dostali zase gól na 1:3 a znovu nás to zlomilo. V posledním utkání jsme se do soupeře zakousli. Tlačíme, tlačíme, dostaneme gól, tlačíme, dostaneme gól. Moravské Budějovice hrály v pohodě a vyhrály zaslouženě. Vždycky se ten zápas mohl překlopit i na naši stranu, ale asi jsme tomu nešli dostatečně naproti.

Byla to tedy z tohoto úhlu pohledu nakonec nepovedená sezona?
Je potřeba si asi nalít čistého vína. Vyhlásíme postup, ale musí se tomu jít naproti. Teď když budu zpětně hodnotit tři uplynulé sezony, asi nám to paradoxně uškodilo, že jsme s tímto týmem došli do kvalifikací a nepostoupili jsme o skóre, protože se řeklo, že tento tým na to má, není potřeba ho moc doplňovat a kluci si to uhrají. Nejsme profesionálové, byli bychom asi první amatérský tým, který by z amatérských podmínek postoupil do 1. ligy. Když se podíváme, tak Vsetín, Poruba, Šumperk nebo Hodonín do toho šli penězi a profesionálně. Pak se z toho možná dá udělat postup. Kdyby se to v minulé sezoně povedlo, byl by to asi zázrak. Ty se sice někdy dějí, ale takhle to podle mého názoru prostě je.

I Miroslav Třetina se přesvědčil, že hokej v play off někdy pořádně bolí.

Když se vrátíme k poslednímu zápasu, dostal jsi osobní desetiminutový trest. Jak moc těžké pro tebe bylo sledovat zápas z trestné lavice, když jsi věděl, že týmu nemůžeš nijak pomoci?
Myslel jsem, že puk bude na toho hráče směřovat. Šel jsem ho dohrát a už jsem to nezastavil. Podívám se na to, ale jsem si skoro jistý, že jsem měl ruku i rameno dole. Akorát to byl zrovna kluk, který mi je po prsa. Možná to tak do hlavy šlo. Já jsem se ho na to ptal, říkal mi, že jo, takže to je nakonec asi správné rozhodnutí. Bylo to 1:5 a v tu chvíli jsem necítil ani na střídačce, že bychom to chtěli nějak zvrátit nebo otočit. Bohužel, přišlo mi, že už je to takové odevzdané. Nakonec jsme se ještě ale dostali do zápasu. Jsou to takové kdyby. Samozřejmě se to sleduje špatně, ale kdyby to bylo třeba za stavu 2:1, tak si drbu hlavu, že jsem oslabil tým. Za stavu 1:5 jsem ale ani moc necítil tu sílu, že to chceme otočit.

Jaké to bylo na střídačce za stavu 3:5?
Dostali jsme se do zápasu a oni byli samozřejmě v křeči. Všechny puky jen vyhazovali. Chybělo tam štěstí, puky jsme dostávali na bránu. Za stavu 3:5 jsem ještě věřil, že to můžeme vyrovnat. Bohužel, znovu jsme udělali zbytečnou chybu vzadu a soupeři tím v podstatě nabídli gól. To byl prostě obrázek celé téhle série.

Na Moravské Budějovice jsme narazili ve stejné fázi play off potřetí za sebou. Co jste si říkali před začátkem série? Nemyslíš si, že kluci mohli mít v hlavě, že jsme to dvakrát zvládli, tak teď to zvládneme taky?
Je to možné, protože my jsme Moravským Budějovicím na dálku fandili a přáli jsme si je. Někdy se to nevyplácí. Chtěli jsme je hlavně z toho důvodu, že toho cestování bylo předtím hodně, jak do Kopřivnice, tak i do Valašského Meziříčí. Říkali jsme si, že to bude takový svátek hokeje na Vysočině. Hlavně jsme si na ně věřili. Je vidět, že není náhoda, že vyřadili Hodonín i Šumperk. Jsou teď v laufu. Gratuluji jim a myslím si, že mají velkou šanci. Připomíná mi to nás v předminulé sezoně se Vsetínem, kdy jsme byli úplní outsideři a málem jsme postoupili.

Takhle slavil Třetina svou trefu do sítě nepříjemné a houževnaté Kopřivnice.

V čem byly Moravské Budějovice jiné oproti předchozím sezonám? Byl tam nějaký markantnější rozdíl?
Asi hodně udělalo to, že mají nejistou budoucnost. Oznámil se tam jakoby konec 2. ligy, ale dělají všechno pro to, aby to dopadlo jinak. Třeba to pro ně žádný konec ještě nebude, ale ta parta pohromadě už asi nezůstane. Co vím, tak si řekli, že jejich poslední cíl ve 2. lize je porazit Brod ve finále. Možná se jim to povedlo i díky té lehkosti a týmovosti. Jak se tak říká, všechno jim potom „chcalo“. Odráželo se to k nim, naopak k nám ne. Šli tomu ale asi víc naproti. Přáli jsme si je, stejně tak, jako si přáli oni nás. Do třetice už jsme je bohužel neudělali a zaslouženě jsme vypadli.

Sezona je už u konce, ale jak vidíš svoji budoucnost? Budeš ještě pokračovat?
Už v půlce sezony jsem říkal, že chci pokračovat. Dokud mě nikdo nepřeskočí v kanadském bodování, tak že budu ještě hrát. Teď se to málem povedlo Vořechovi, ale jen málem. (směje se) Říkal jsem si, že počkám, až mě někdo mladý vyštípe a řeknu si, že už na to nemám. Byl jsem na tom dobře v bodování a doufám, že jsem týmu znovu pomohl. Řekl jsem si, že ještě do čtyřiceti, což je ještě rok.

Takže z tebe další Jarda Jágr nebude?
Ne, to ne. (směje se) Nechci se dostat do situace, kdy lidi budou řvát „Hele už toho nech, seš trapnej!“. Viděl jsem jeho zápas v Jihlavě a na jeho obhajobu musím říct, že i když na tom, dá se říct, v podstatě už chodí, v přesilovkách je prostě nenahraditelný. V sedmačtyřiceti letech už si to nedovedu představit. To bych musel trénovat jako on, tu dobu už jsem ale zaspal. Tolik dřepů já už v životě neudělám. (směje se)

Brodský kapitán nasbíral v této sezoně úctyhodných 81 kanadských bodů (26+55)!

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu