23. 11. 2019 | Štěpán Ondráček

Daniel Král o zisku bronzu: Je to moje nejcennější medaile!

Řadí se mezi naděje brankářského řemesla. Ještě aby ne, když podává spolehlivé výkony na domácí i zahraniční scéně. Řeč je o mladém gólmanovi Danielu Královi. Maskovaný mladík působil vloni v Havlíčkově Brodě, ale po sezoně se rozhodl pro změnu. „Nabídku z Liberce jsem měl už delší dobu. Když v Brodě spadla juniorka, tak jsem se definitivně rozhodl, že podstoupím v mé kariéře další krok. Myslím si, že to bylo dobré rozhodnutí," dívá se zpětně. Kromě toho, že Král účinkuje na severu Čech, byl součástí bronzového týmu do sedmnácti let. „Povedlo se nám splnit cíl, který jsme si před turnajem dali, a to přivézt si domů medaili," říká spokojeně o vydařeném turnaji v Kanadě. (Foto: Chad Goddard, Hockey Canada)

Dane, máš za sebou neoficiální mistrovství světa do sedmnácti let. Jak ho hodnotíš?
Turnaj hodnotím kladně, jelikož se nám povedlo splnit cíl, který jsme si před turnajem dali, a to přivézt si domů medaili. Myslím si, že to je pro Český mládežnický hokej velký úspěch.

V prvním utkání turnaje jsi chytal proti Spojeným státům americkým. Jak těžký zápas to byl?
Byl to pro nás první zápas na turnaji a také to bylo hodně vidět. Nehráli jsme to, co jsme chtěli hrát a soupeři jsme vůbec nestačili. Podle toho také vypadal výsledek. Byl to hodně těžký zápas.

V čem byla největší síla soupeře a jaké rozdíly byly mezi oběma týmy?
Největší síla Američanů byla v bruslení, osobních soubojích, ale hlavně v zakončení. Měli ho opravdu neskutečné. To byly největší rozdíly mezi námi a USA.

Šampionát měl rychlý sled utkání. Bylo hodně obtížné se připravovat na další zápasy?
Je fakt, že na turnaji byl hodně náročný program. Určitě byla u všech kluků nějaká únava. Na takhle velké akci nikdo o únavě ani nemohl přemýšlet. Myslím si, že jsme byli na zápasy vždy výborně připraveni.

Ve skupině jste dopadli poslední a ve čtvrtfinále jste šli na favorizované Švédy. Co vám trenéři říkali před důležitým utkáním?
Trenéři nám před zápasem pustili motivační video. Jakou cestu jsme spolu už ušli, což nás hodně nakoplo, a také nám říkali, že oni budou pod stresem. Švédové museli potvrdit roli favorita. My jsme mohli jen překvapit a hrát v klidu náš hokej. Vše se potvrdilo, dali jsme Švédům rychlé tři góly. Oni potom už hráli v křeči a nic se jim nedařilo .

Sestřih čtvrtfinálového utkání (Zdroj: HokejkaTv)

Výběr Tre Kronor jste porazili 5:1. V kabině musela být obrovská euforie...
V kabině byla neskutečná euforie. Byl to hezký pocit být mezi čtyřmi nejlepšími týmy na světě.

Po takovémhle výsledku se mužstvo určitě zvedlo. Věřili jste si v ten moment na medaili?
Tým se obrovsky zvedl. Věděli jsme, že je medaile pořád hrozně daleko. Myslím si ale, že po takovém vítězství, na tu medaili začal každý pomýšlet.

Nakonec jste získali bronzovou medaili na úkor kanadského výběru White. Jaké byly pocity po vítězství nad domácími hokejisty?
Když jsme dali gól v prodloužení, vypukla obrovská nepopsatelná radost. Ještě nikdy jsem takový pocit nezažil.

Radost českých mladíků po zisku bronzových medailích
(Foto: Chad Goddard, Hockey Canada)

Kanada je Mekka hokeje. Měli jste čas si prohlédnout město a památky?
Program byl hrozně nabitý, takže nám moc času nezbylo. Akorát poslední den jsme měli prohlídku po Calgary.

Je zisk bronzové medaile prozatímním největším úspěchem v tvé kariéře?
Samozřejmě, že to je prozatím moje nejcennější medaile. Pro všechny kluky, co tam byli.

Brankářskou dvojici jsi vytvořil s Tomášem Suchánkem. Jak se ti s ním spolupracovalo?
S Tomášem se známe už dlouho. Jsem moc rad, že jsem narazil na tak suprovýho parťáka. Hodně si spolu rozumíme a je s nim sranda.

Zámoří je proslulé sledováním mládežnického hokeje a návštěvy jsou vysoké. Jak se ti líbila kulisa na stadionu?
Návštěvy byly suprové. Divil jsem se, že i na přátelák se Švédskem dorazilo hodně lidí. Nikdy jsem před tolika lidmi nehrál a moc jsem si to užíval.

Od letošní sezony působíš v Liberci. Jak se ti u Tygrů líbí?
V Liberci se mi moc líbí. Jsou tady parádní podmínky pro trénování, a také máme velký prostor se zlepšovat individuálně. Kdykoliv přijdu za jakýmkoli trenérem s nějakou prosbou, tak mi vždy vyhoví.

Daniel Král v dresu libereckých Tygrů
(Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej)

Ačkoli jsi věkem stále dorostenec, tak chytáš v juniorce. Je to pro tebe velký skok?
Je to spíš tak, že střídám dorost s juniorkou. Když chytám za juniorku, tak jsou zápasy tvrdší a rychlejší . Samozřejmě to je skok z dorostu do juniorky. Jelikož jsem chytal juniorku už minulý rok v Brodě, tak si myslím, že jsem věděl, co od toho očekávat, a ten skok nebyl až tak velký.

Jaké rozdíly vidíš mezi Havlíčkovým Brodem a Libercem, co se týče zázemí a další....
Je to pochopitelně velký rozdíl, protože Liberec je extraligový tým. Zázemí je jedno z nejlepších v republice. Třeba v kabině juniorky máme přístup do vířivky, sauny a dokonce můžeme využívat i masáže. Po hokejové stránce si nemůže nikdo na nic stěžovat. Máme obrovskou střelnici, tři ledové plochy, skatemill, velkou posilovnu a spoustu dalších věcí, které můžeme využívat.

V Liberci jsi krátce, přesto jak se ti líbí město?
Město se mi líbí. Není to žádné obrovské město. Je to tady spíš takové útulné a všechno máme od zimáku pár minut.

Jak si se vlastně dostal do kádru Bílých Tygrů?
Nabídku z Liberce jsem měl už delší dobu. Dlouho jsem se rozmýšlel. Když v Brodě spadla juniorka, tak jsem se definitivně rozhodl, že podstoupím v mé kariéře další krok. Myslím si, že to bylo dobré rozhodnutí.

Sleduješ Havlíčkův Brod v sezoně, když hraje do poslední chvíle o top osmnáctku?
Samozřejmě sleduji každý jejich zápas. Trošku mě mrzelo, že jsem si proti nim nezachytal.

Daniel Král bedlivě sleduje počínání bývalých spoluhráčů

Jsi v kontaktu s hráči bývalého klubu?
Občas si s některými kluky z týmu napíšu. (úsměv)

Co by si vzkázal do kabiny Bruslařů...
Když už to mají tak dobře rozehrané, tak ať to dotáhnou do zdárného konce. Moc vám to přeju kluci a věřím, že to play-off dáte.

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu