10. 1. 2020 | Ladislav Vácha

Šlágr kola buší na dveře! Bruslaři se vydají na led prvního Šumperku

Už zítra, v sobotu 11. ledna, narazí Bruslaři na nejsilnějšího soupeře! Vydají se na led Šumperku, který s naprostým přehledem vládne tabulce. Oba soupeře od sebe sice dělí sedmnáct bodů, ale i přesto se dá očekávat parádní hokejová bitva. Ve vzájemných soubojích jsou zatím úspěšnější Draci, kteří budou chtít svému sokovi oplatit předešlou porážku v Kotlině. Havlíčkův Brod naopak bude chtít ukončit dlouhé čekání na body ze šumperského ledu, které trvá takřka už pět let. Neváhejte a přijeďte Broďáky podpořit! Začínáme v 17:00.

Draci Pars Šumperk

Počátky hokeje: 1945
Stadion: Zimní stadion Šumperk (kapacita 3 500 diváků)
Klubové barvy: žlutá a tmavě modrá
Webové stránky klubu: www.dracisumperk.cz
Trenér: Martin Janeček



Draci Pars Šumperk x BK Havlíčkův Brod

znak týmu znak týmu
20–4–1–2 bilance 15–2–3–7
1., 69 bodů umístění 2., 52 bodů
136:66 skóre 109:84
11:1 (Nový Jičín, doma) nejvyšší výhra 9:2 (Moravské Budějovice, doma)
2:4 (Žďár nad Sázavou, doma) nejvyšší porážka 1:6 (Šumperk, venku)
Daniel Vachutka – 46 bodů (22+24) nejproduktivnější hráč Luboš Voříšek – 30 bodů (15+15)
Daniel Vachutka – 22 gólů nejlepší střelec Luboš Voříšek – 15 gólů
Daniel Vachutka – 24 asistencí nejlepší nahrávač Miroslav Třetina – 19 asistencí
Tomáš Drtil – 27 bodů (8+19) nejproduktivnější obránce Tomáš Semrád – 24 bodů (9+15)
Michal Wanecki 2,24 (16 zápasů)
Marek Peksa 2,62 (11 zápasů)
průměr inkasovaných gólů na zápas Martin Holík 2,94 (21 zápasů)
Martin Altrichter 3,51 (4 zápasy)
Ondřej Chaloupek 2,37 (3 zápasy)
Martin Nedvěd 2,14 (2 zápasy)

Ambiciózní Draci suverénně kralují skupině Východ

Minulé zápasy soupeře
Šumperk – Kopřivnice 3:2
Šumperk – Hodonín 5:6sn
M. Budějovice – Šumperk 4:9
Šumperk – Žďár n. S. 5:3
Šumperk – Nový Jičín 4:3p
Všechny zápasy

Šumperk se netají těmi nejvyššími cíli a od začátku sezony to na ledě jednoznačně ukazuje. Vyhrál všech osm úvodních kol, přičemž ztratil jen dva bodíky, a to v Havlíčkově Brodě (4:3p) a doma s Hodonínem (6:5p). Svého prvního přemožitele našli Draci až v 9. kole, když na svém ledě podlehli Žďáru nad Sázavou 2:4. Plameny jsou dosud jediným týmem, který si ze ŠKODA arény odvezl všechny tři body. Janečkova družina se prvním neúspěchem nenechala rozhodit a nastartovala neuvěřitelnou vítěznou šňůru, která se zastavila až na čísle 10. Hořkost porážky poznali Moravané až v Kotlině, kde padli těsně 3:4. Od té doby znovu připomínají dobře promazaný stroj, který budí velký respekt. Ze sedmi následujících zápasů ztratili pouhé tři body. Doma prohráli s Hodonínem (5:6sn) a v minulém kole ztratili před svými fanoušky s Novým Jičínem (4:3p). Draci se tak sluní na čele tabulky, a to s obrovským náskokem sedmnácti bodů na druhé Bruslaře.

Týmové statistiky

Draci se mohou ve skupině Východ pochlubit nejúdernějším útokem (136 gólů) i nejpevnější obranou (66 branek). Není tak divu, že kralují i hráčským statistikám. Nejproduktivnějším hráčem a nejlepším střelcem týmu i celé skupiny je Daniel Vachutka, jenž už nasbíral 46 kanadských bodů (22+24). Hned v závěsu najdeme Jana Milfaita (20+22), jenž ještě v minulé sezoně oblékal havlíčkobrodský dres. Z útoku si výborně vedou také Tadeáš Jaroš (11+22), další bývalý Bruslař Daniel Spratek (7+17) nebo Adam Kofroň (11+8).

V obraně září Tomáš Drtil (8+19), nejproduktivnější zadák Draků i celé skupiny Východ. Jen o bodík zpět je Petr Gewiese (9+17). Parádně si počínají i Tomáš Sedlák (7+16) či Daniel Kabelka (5+15). Statistikám východní skupiny kralují také brankáři. Nejnižší průměr obdržených branek na zápas má třiadvacetiletý talent Michal Wanecki (2,24), za nímž následuje jeho zkušenější kolega Marek Peksa (2,62). Oba gólmani se o zápasovou porci poměrně rovnoměrně dělí, je tak otázkou, kdo bude čelit havlíčkobrodským střelcům. Jedničkou je prvně jmenovaný, ale v minulém vzájemném utkání v Šumperku nastoupil Peksa.

Kompletní soupiska Šumperka


Ofenzivu Draků táhne šestadvacetiletý útočník Daniel Vachutka
(Foto: Věra Václavková, dracisumperk.cz)

Na koho si dát největší pozor?

Daniel Vachutka (Ú)

Šestadvacetiletý odchovanec Šumperku odehrál v mateřském klubu většinu své dosavadní kariéry a v každé sezoně patří k nejproduktivnějším hráčům týmu. V tomto ročníku řádí jako utržený z řetězu. Není tak divu, že vypomáhá i prvoligovému Prostějovu. A válí i tam, za Jestřáby nasbíral za čtyři utkání 5 bodů (2+3)! Pro brodskou defenzivu je velkou hrozbou.

Jan Milfait (Ú)

Havlíčkobrodský odchovanec působil u Draků už v sezoně 2015/2016, kdy Šumperk spadl z tehdejší WSM Ligy. Teď by chtěl se Šumperkem vybojovat postup. A dělá pro to opravdu hodně! Nasázel už 20 gólů a je druhý v bodování týmu. Hraje v elitním útoku, chodí i na přesilovky a je asistentem kapitána.

Tomáš Drtil (O)

Devětadvacetiletý odchovanec Šumperku patří mezi hlavní pilíře defenzivy Draků. Navíc úžasně podporuje útok! Nasbíral už 27 bodů (8+19) a drží si tak parádní průměr více než jednoho kanadského bodu na zápas! I on vypomáhá o patro výš Prostějovu, za 7 utkání zaznamenal dvě trefy.


(Foto hráčů: dracisumperk.cz)

Minulý zápas

Bruslaři smetli v Kotlině poslední Žihadla

Havlíčkův Brod vstoupil do zápasu parádně a brzy šel do vedení, když brankář Vacek zaváhal a pustil mezi betony bekhendovou střelu Luboše Voříška. Žihadla už v 7. minutě odpověděla, když se zblízka i za přispění štěstí trefil Milan Procházka. Bruslaři však potom nekompromisně úřadovali. Do první přestávky udeřili chytrou tečí Tomáš Ludvík a ranou zblízka Marcel Juráň.

Ve druhé třetině ještě zvýšili brodské vedení po parádním blafáku Miroslav Třetina a Petr Kuchta, jenž z úhlu propasíroval kotouč k bližší tyčce. Ve třetí periodě se ujala dělovka Tomáše Semráda a po pěkném sólu skóroval i vyhlášený šikula Roman Mikeš. Po hezké nahrávce zpoza brány sice upravil na 7:2 Adam Špaček, ale triumf domácích definitivně potvrdili přesnými projektily z bezprostřední blízkosti Marcel Juráň a Michal Kliment.

znak týmu 9 – 2 znak týmu

Branky a nahrávky: 3. Voříšek (Cachnín, Juráň), 9. Ludvík (Vala), 14. Juráň (Cachnín, Voříšek), 28. Třetina (Voříšek, Mikeš), 31. Kuchta (Pospíchal, Kliment), 46. Semrád (Pospíchal, Třetina), 48. Mikeš (Voříšek, Třetina), 56. Juráň (Voříšek, Cachnín), 59. Kliment (Cachnín, Voříšek) – 7. Procházka (Krutiš, Horký), 51. Špaček (Krutiš). Rozhodčí: Nikola Marek – Petr Křivohlavý, Martin Klouda. Vyloučení: 6:6. Využití: 3:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 338. Střely na branku: 41:32 (18:10, 10:14, 13:8). Třetiny: 3:1, 2:0, 4:1. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 7:1, 7:2, 9:2.

BK Havlíčkův Brod: Chaloupek (Nedvěd) – Semrád, Pospíchal, Vala (A), Kliment, Benák – Přidal, Třetina (C), Mikeš – Voříšek (A), Cachnín, Juráň – Holenda, Ludvík, Kuchta

HC Moravské Budějovice 2019: Vacek (48. Helešic) – Šána, Trnka, Brabec, Bazala, Kruckovyč, Marcinko, Čermák – Molnár, Procházka, Krutiš, Hovsepyan, Alexa, Horký, Podlaha, Piš, Špaček, Sigmund, Sorger

Šumperk doma přetlačil v prodloužení Nový Jičín

Nový Jičín na ledě favorizovaného Šumperku brzy ukázal, že to Draci nebudou mít lehké, a v 9. minutě otevřel gólový účet zápasu zásluhou Lukáše Finsterleho. Domácí brzy vyrovnali, když povedenou Gewieseho nahrávku zužitkoval Daniel Hroch. Janečkovi svěřenci pak ubránili oslabení 3 na 5 a radovali se z obratu, když z mezikruží vykouzlil parádní ránu do šibenice Jan Milfait. A když ve 42. minutě poslal svůj tým do trháku Jakub Řezáč, o triumfu Draků už pochyboval asi málokdo. Ale ouha! Ve 48. minutě vstřelil kontaktní branku Lukáš Králík a vzápětí vyrovnal Daniel Plitko. Utkání dospělo až do prodloužení, v němž po nádherné souhře vystřelil Drakům bonusový bod Adam Kofroň.

znak týmu 4 – 3p znak týmu

Branky a nahrávky: 13. Hroch (Gewiese, Spratek), 28. Milfait (Gewiese), 42. Řezáč (Gewiese), 62. Kofroň (Spratek, Gewiese) – 9. Finsterle, 48. Králík (Macuh, Krutil), 49. Plitko (Macuh, Palička). Rozhodčí: Šudoma – Rychlý, Pospíšil. Vyloučení: 6:11, navíc Králík (NJI) 10 min. OT [VRAZ]. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 1090. Třetiny: 1:1, 1:0, 1:2 – 1:0. Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:3, 4:3p.

Draci Pars Šumperk: Wanecki (Peksa) – Drtil, Sedlák, Kabelka, Gewiese, Haloda, Řezáč, Plhal – Jaroš, Milfait, Vachutka – Kofroň, Spratek, Hroch – Krejčiřík, Antonov, Pokorný – Horký, Muller, Scheuter – Urban

HK Ďáblové Nový Jičín: Šimonů (Štipčák) – Metelka, Hruška, Tomeček, Rufer, Váňa, Kobylík, Krutil – Lehečka, Štefka, Hilšer, Finsterle, Kafka, Krupa, Macuh, Palička, Irgl, Plitko, Králík


(Video: dracisumperk.cz)

Minulý vzájemný zápas

Bruslaři přetlačily Draky v parádní bitvě

Broďáci se zakousli do svého soupeře s velkou chutí a díky dvěma slepeným brankám vedli 2:0. Nejdříve propálil brankáře Waneckiho Tomáš Semrád a vzápětí využil dobré clony před bránou Miroslav Třetina. Draci však rychle srovnali krok. Po vzorném důrazu před bránou se prosadil Jan Milfait a z dorážky propasíroval kotouč do brány Daniel Hroch. Domácí si však vzali ještě před první sirénou vedení zpět, když překonal přesouvajícího se gólmana Waneckiho Miroslav Třetina. V prostřední části bylo v táboře Bruslařů ještě veseleji, když v přesilovce vykouzlil gólovou dorážku Marcel Juráň. Hosté ještě vykřesali jiskřičku naděje, když skrytá rána Petra Gewieseho zapadla přesně do růžku, ale víc už nestihli a Havlíčkův Brod slavil cenné vítězství.

znak týmu 4 – 3 znak týmu

Branky a nahrávky: 7. Semrád (Ludvík, Kadlec), 8. Třetina (Semrád, Kadlec), 18. Třetina (Přidal, Semrád), 31. Juráň (Vala, Matušík) – 11. Milfait (Drtil, Vachutka), 15. Hroch (Drtil, Sedlák), 58. Gewiese. Rozhodčí: Martin Maťašovský – Martin Musil, Jan Vašíček. Vyloučení: 6:4, navíc Matušík a Vala (oba HBR) 10 min. OT [NESP]. Využití: 2:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 718. Střely na branku: 24:37 (12:16, 8:10, 4:11). Třetiny: 3:2, 1:0, 0:1. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 4:2, 4:3.

BK Havlíčkův Brod: Holík (Nedvěd) – Nepokoj, Semrád, Pospíchal, Vala, Kliment, Benák – Kadlec, Třetina (C), Přidal – Juráň, Matušík, Voříšek (A) – Kuchta, Cachnín, Ludvík – Pejchal

Draci Pars Šumperk: Wanecki (Peksa) – Kabelka, Gewiese (C), Řezáč, Drtil, Haloda, Sedlák (A), Plhal – Scheuter, Kofroň, Spratek, Müller, Krejčiřík, Vachutka, Jaroš, Pokorný, Milfait (A), Hroch, Horký, Urban, Antonov


Věděli jste, že...

...Šumperk má v tomto ročníku po Vrchlabí (53 obdržených branek) a Táboru (65) třetí nejlepší defenzivu v celé soutěži (66)?

...Havlíčkův Brod na ledě Šumperku naposledy bodoval 21. února 2015, když tam v sestupové sezoně vyhrál 3:2 a vítěznou branku vstřelil v poslední minutě Jan Milfait?

...ve třech dosavadních vzájemných zápasech této sezony padlo vždy 7 a více branek?

...Šumperk získal v této sezoně na půdě soupeřů hned o 13 bodů více než Havlíčkův Brod?

...Draci ztratili v této sezoně body venku jen v jediném zápasu, a to právě v Kotlině po těsné porážce 3:4?

...ve vzájemných zápasech této sezony se nejvíce dařilo z brodského tábora Tomáši Semrádovi (1+5) a Miroslavu Třetinovi (3+2), na straně Šumperka pak Danielu Vachutkovi (3+2) a Tomáši Sedlákovi (1+4)?

Kapitán Miroslav Třetina na Draky umí! V této sezoně jim dal 3 góly a na 2 přihrál

Bilance se Šumperkem od sezony 2000/2001 ve 2. lize

Počet odehraných zápasů: 5
Bilance: 1-0-1-3
Výsledky: 6:8, 2:3, 4:5p, 1:6, 4:3
Skóre: 17:25

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu