27. 1. 2020 | Ladislav Vácha

Klobouk dolů před kluky! Pracují skvěle, chválí kouč dorostu Adam

Patří mezi nejúspěšnější havlíčkobrodské trenéry. Se starším dorostem se probil v sezoně 2014/2015 do extraligy a hned tým dovedl mezi nabitou konkurencí do play off, v němž mladí Bruslaři hodně potrápili úřadujícího mistra z Třince. V následujícím ročníku pomohl stejné kategorii k extraligové záchraně a s A-mužstvem mu jen o malý vlásek utekl postup do první ligy. Teď se u dorostu výraznou měrou podílel na postupu do skupiny o play off, čímž si mladíci z Kotliny už s předstihem zajistili extraligovou záchranu. Řeč je o trenéru Václavu Adamovi, který prožívá další úspěšnou sezonu. „Kluky chci moc pochválit, odvedli neskutečnou práci. Hrozně makali a ke všemu přistupovali tak, jak měli. Už teď jsme za sebou nechali dvanáct týmů, a to včetně dvou Akademií Českého hokeje. To je obrovský úspěch,“ pochvaluje si třiačtyřicetiletý kouč.

Vašku, jak bys ze svého pohledu zhodnotil průběh základní části, v níž jste postoupili do nadstavby o účast v play off?
Myslím si, že základní část jsme vůbec neodehráli špatně. Samozřejmě jsme v ní odehráli i špatné zápasy, ale myslím si, že více bylo těch lepších. Řekl bych, že nás ze začátku trochu brzdilo, že jsme v přípravě nehráli s až tak kvalitními soupeři. Dá se říct, že až na turnaji v Jihlavě se nám otevřely oči. Narazili jsme tam na silné soupeře. Do extraligového tempa jsme se dostávali trošku pomaleji, ale myslím si, že pak jsme se s tím srovnali. Kluky chci moc pochválit, odvedli neskutečnou práci. Hrozně makali a ke všemu přistupovali tak, jak měli. Podle mě hlavně díky velké píli a neskutečné soudržnosti jsme to nakonec dotáhli až do skupiny o play off. Už teď jsme za sebou nechali dvanáct týmů, a to včetně dvou Akademií Českého hokeje. To je obrovský úspěch.

Říkal jsi, že jste se do toho pomaleji dostávali, ale po úvodních dvou porážkách se Slavií a v Liberci jste porazili Techniku Brno i Jihlavu, navíc jste doma urvali po cenném bodu i s Mladou Boleslaví a Pardubicemi. Byl právě tohle ten základní kámen úspěchu, který hráčům dodal potřebné sebevědomí?
Zápasů ze základní části mám v hlavě hrozně moc, ale řekl bych, že nás nejvíc nastartovalo právě vítězství v Jihlavě. Hrozně nám to pomohlo. Navíc jsme to tam urvali i s hráči, které nám sem Jihlava poslala jako přebytečné. Po neskutečném výkonu jsme tam vyhráli 6:3 a právě tam podle mě přišel v sezoně největší zlom.

Jihlavu jste porazili v obou zápasech za tři body a navíc jste zvládli v domácím prostředí i nesmírně důležitou bitvu s českobudějovickým Motorem. Dá se říct, že právě tohle byly vaše nejlepší zápasy v základní části?
To, co jsi říkal, byly zrovna zápasy, ve kterých jsme uhráli body. Řekl bych, že dobrých utkání tam bylo ještě víc. Když si vzpomenu na poslední zápas základní části s Hradcem Králové, bylo to velmi kvalitní utkání. Samozřejmě jsme odehráli i zápasy, které se nám nepovedly. Jak jsi zmiňoval, doma s Mladou Boleslaví jsme dlouho bojovali o všechny tři body. Jeden z našich hráčů tam měl obrovskou šanci a mohl rozhodnout. S Pardubicemi jsme doma prohrávali 0:2, ale dokázali jsme vyrovnat a dokonce jsme i vedli. Tyto zápasy nám vyšly nejen herně, ale i bodově.

Dorost v základní části dvakrát skolil Duklu. Takhle slavil tři body v Jihlavě
(Foto: Markéta Křížová)

Už v předposledním kole základní části jste si mohli zajistit postup do nadstavbové skupiny o play off, ale na ledě posledního Tábora jste prohráli překvapivě 1:4. K jistotě vám přitom stačilo získat i jeden bod. Myslíš si, že na kluky tam sedla nervozita a že měli až moc v hlavách, co můžou dokázat?
Určitě jsme to měli v hlavách. Z posledních tří zápasů nám stačilo v podstatě získat jen bod. Bohužel, nepovedlo se nám to v Pardubicích, ani v Táboře a ani doma s Hradcem Králové. Nebyly to ale špatné zápasy. Zrovna k tomu Táboru bych se snad ani nechtěl moc vracet, tam toho na nás působilo asi daleko víc, než jen ta hlava. Takový je ale hokej. Jsem rád, že to takhle nakonec dopadlo. Myslím si, že je to i spravedlivé. Jak jsi říkal, Jihlavu jsme udělali dvakrát, s Českými Budějovicemi jsme to měli na zápasy 1:1. Je to takový paradox. Před dvěma lety jsme s áčkem vyhráli v rozhodujícím utkání s Porubou o gól, ale nakonec jsme byli zklamaní. Teď jsme prohráli o gól a nakonec jsme za minutu slavili postup. (směje se) Takový je prostě sport.

Zmínil jsi právě poslední utkání s Hradcem Králové, s nímž jste vedli už 2:0, ale nakonec jste prohráli 2:3. Znovu vám stačilo uhrát alespoň bod. Byly to na střídačce asi velké nervy a pak velká úleva, když jste se dozvěděli, že Jihlava remizovala s Motorem a i přes porážku jste postoupili...
Nervy jsou většinou akorát před zápasem, ale pak tě hra pohltí a už nad tím ani nepřemýšlíš. Je to škoda. Myslím si, že to byl spíš remízový zápas. Pak jsem i na webu četl, že nás hradecký trenér pochválil. Byl to vydařený zápas. Asi by mu slušela víc remíza, ale teď zpětně nás to už vůbec mrzet nemusí.

Určitě je velmi důležité, že jste postoupili do skupiny, v níž se hraje o play off. Zajistili jste si tak s velkým předstihem záchranu, protože z horší nadstavbové skupiny padá přímo do nižší soutěže hned šest týmů, navíc dva mohou spadnout i v baráži s prvoligovými soupeři. Kdyby vám to nakonec takhle těsně uteklo, asi by nebylo dobré jít v takovém rozpoložení do bojů o záchranu...
To je právě ono. Proto je hrozně důležité, že jsme se dostali do skupiny o play off. V té horší skupině už je to hrozně moc o hlavách. Teď z nás všechno spadlo. Hrajeme sice s hrozně silnými soupeři, ale nikomu nedáme nic zadarmo. Bojujeme s každým. Máš pravdu, že hrajeme už uvolněněji, ale pořád chceme po hráčích, aby bojovali a každé střídání odehráli naplno. Nevím, jak by se to vyvíjelo, kdybychom hráli tu spodní nadstavbu. Zaplaťpánbůh, že tam nejsme.

Nejproduktivnějším hráčem dorostu je Filip Dymák. Takhle slavil gól do sítě Motoru
(Foto: Markéta Křížová)

V nadstavbě jste zatím získali deset bodů a z toho „jen“ tři venku. Čím to podle tebe je, že se vám venku zatím až tolik nedaří?
Když se podíváme na naše soupeře, je to jedna akademie vedle druhé. Sportovně musím uznat, že v některých činnostech jsou tyto týmy prostě lepší a vyspělejší. Na druhou stranu chci říct, že naši kluci se s tím perou nejlépe, jak můžou. Někdy jsou ty výsledky až děsivé, ale i špičkové mančafty musely proti nám stahovat ve třetích třetinách svou sestavu jen na dvě lajny, aby vůbec s tím výsledkem něco udělaly. Jdeme prostě za tím, že žádnému soupeři nenecháme nic zadarmo. Když už to nejde hokejovostí, tak to musíme dohnat bojovností a dobrou týmovou soudržností. Když už se nedaří, soupeřům chceme hokej alespoň co nejvíce znepříjemnit. Jsme moc rádi, že v minulém utkání jsme vyhráli na ledě Komety 4:2 a přerušili jsme tak šňůru venkovních porážek.

Před sezonou jste přivítali v kádru gólmana Filipa Tučka. Jak moc důležitá je to posila?
Po odchodu Dana Krále do Liberce jsme nutně potřebovali sehnat druhého gólmana, který bude schopný odchytat alespoň část dlouhodobé fáze. Snažíme se gólmany pravidelně střídat, takže asi ani nemůžeme říct, kdo z nich je jednička. Posílit na brankářském postu pro nás bylo už před sezonou klíčové.

Posílili vás i kluci z Jihlavy. Jak velkým jsou podle tebe pro tým přínosem?
Už když se v přípravném období kádr na sezonu budoval, na turnaji v Jihlavě nám nabídla Dukla sedm nebo osm hráčů, se kterými už nepočítala. Ať si je vyzkoušíme a kdo se nám bude líbit, ať si ho necháme. Nakonec jsme si vybrali tři kluky. Myslím si, že do týmu dobře zapadli. Udělali nějaké body a určitě nám pomáhají.

Brankář Filip Tuček před sezonou posílil mladé Bruslaře a stal se velkou oporou
(Foto: Markéta Křížová)

Ve čtvrtek vás čeká cesta do Zlína. S čím byste měli do zápasu jít, abyste urvali další body?
Do všech zápasů jdeme stejně. Nechceme nikde hrát nějaký obranný hokej, abychom couvali. Myslím si, že to se kluci můžou naučit vždycky. Chceme se prezentovat aktivní hrou, dobře napadat a hodně bruslit. Někdy se nám to podaří, někdy nás ale soupeř samozřejmě přehraje. Do každého zápasu jdeme s tím, že ať je to akademie nebo někdo jiný, chceme hrát nepříjemný a bojovný hokej.

Na elitní šestnáctku, která postoupí do play off, ztrácíte osm bodů. Právě ty jsi trénoval starší dorost v legendární sezoně 2015/2016, když jste hned po postupu do extraligy slavili postup do play off. Tenkrát jste měli také velké manko, ale předvedli jste neskutečnou jízdu a díky dvanácti vítězstvím v řadě jste do prestižních bojů nakonec proklouzli. Šance tak stále ještě žije...
Právě to jsme si vytyčili jako další postupný cíl. Když už jsme se do této skupiny dostali, chceme zkusit dostat dva mančafty pod sebe a proklouznout do play off. Uvidíme, jak nám to půjde. Samozřejmě bychom byli hrozně rádi, kdybychom se tam dostali. Až tak daleko ale teď nemyslíme. Opravdu se snažíme jít zápas od zápasu a na každého soupeře se co nejlépe připravujeme. Uvidíme, na co to bude na konci sezony stačit.

Jak je na tom tým po zdravotní stránce?
Dá se říct, že v poslední době se nám všichni marodi uzdravili. Během dosavadního průběhu sezony pro nás bylo fatální, když nám onemocněli nebo se zranili hráči z prvních dvou lajn. Jsme malý klub a tito kluci se těžko nahrazují. Když už se to stane, tak se s tím snažíme co nejlépe poprat. Dostávají pak pro změnu více prostoru další hráči. Teď už jsme všichni zdraví.

Dorostence teď čeká zápas ve Zlíně. Berany doma porazili za tři body těsně 4:3
(Foto: Markéta Křížová)

Přejdeme teď trochu jinam. V soutěžním ročníku 2017/2018 jsi vedl jako hlavní trenér A-mužstvo. Poprvé jsi trénoval dospělé. Jak velká to pro tebe byla zkušenost?
Byla to pro mě určitě velká zkušenost. Kdybych tu možnost ještě někdy měl, určitě bych udělal některé věci úplně jinak. Byl jsem za to rád a zkušenosti do mé trenérské kariéry to určitě přineslo.

Nebudí tě ještě ze spaní ta nešťastná Poruba, která postoupila do vyšší soutěže na náš úkor jen díky vyššímu počtu nastřílených branek?
Bohužel, to je hokej. Jak už jsem říkal, je to paradoxní. Poslední utkání sezony proti Porubě jsme doma vyhráli, ale i tak jsme nepostoupili. Teď jsem zažil u dorostu proti Hradci úplně obrácenou situaci, když jsme o gól prohráli, stačila nám k postupu remíza a v podstatě za minutu jsme po zjištění výsledku z Jihlavy slavili.

Poprvé v kariéře trénuješ takhle mladý tým. Předtím jsi vedl v mládeži starší dorost a juniorku. Vidíš v něčem rozdíl, když trénuješ takhle mladé kluky?
Ani ne. Jsme malý klub a platí tady pořád to samé. Musí se hlavně vytvořit v kabině dobrá parta, aby všichni táhli za jeden provaz. V tomhle ohledu bych chtěl pochválit starší kluky za to, jak v kabině fungují. Opravdu se udělala dobrá parta a jdeme všichni společně za jedním cílem. Kluky je prostě potřeba vést k tomu, aby tvrdě pracovali. Teď v nadstavbové části vidí kvalitnější týmy a pokud chtějí v hokeji něco dokázat, musejí pracovat ještě víc a ještě tvrději. Potřebují si i přidávat, aby se dostali na takovou úroveň, na jaké jsou kluci v akademiích.

Václav Adam vedl v sezoně 2017/2018 na střídačce A-týmu i Lukáše Endála

Pracuješ jako učitel na střední škole. Jak těžké je pro tebe skloubit to s trénováním hokeje? Pořád platí jako v minulých letech, že škola ti v tomto ohledu vychází vstříc?
Určitě ano, ve škole mi vycházejí vstříc. Musím říct, že se to skloubit dohromady dá. Někdo možná říká, že by tady měl trénovat profesionál. Já si ale myslím, že se to dá zvládnout.

Hokej hraje i tvůj malý syn Kubík. Vedl jsi ho nějakým způsobem k hokeji, nebo si ho vybral sám?
Hokej si vybral sám. Pamatuju si, když jsme ho sem poprvé dovedli na trénink. Pro mě je důležité, že ho to baví a chce se tomu věnovat. Kubajse k tomu určitě nijak nenutíme. Má z toho radost a chce hokej hrát. Myslím si, že to je v tomhle mladém věku nejdůležitější.

Vraťme se zase zpátky k dorostu. Určitě už teď je to povedená sezona, v nejkratší možné době jste extraligu udrželi a stále bojujete o play off. S jakým umístěním na konci sezony bys byl nejspokojenější?
Už to zaznělo. Samozřejmě klobouk dolů před kluky, že tohle dokázali. Chtěl bych zmínit i náš realizační tým, svého asistenta Tomáše Harta a vedoucího Jardu Práška. Není to jenom o klucích, ale i o realizačním týmu. Oba odvádějí svou práci skvěle a parádně se mi s nimi spolupracuje. Všechny zápasy hrajeme na krev. Pokud by se nám povedlo dostat se do play off, bylo by to super, ale myslím si, že to, co jsme už doteď ukázali, svědčí o skvělé práci.

Dorostence vede jako kapitán obránce Martin Zych, kolem nějž se vytvořila skvělá parta
(Foto: Markéta Křížová)

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu