9. 4. 2020 | Ladislav Vácha

Kapitán dorostu Martin Zych: Základ úspěchu? Určitě skvělá parta!

Havlíčkobrodští dorostenci prožili fantastickou sezonu. V základní části extraligy patřili mezi nejpříjemnější překvapení, nechali za sebou jihlavskou Duklu i Motor České Budějovice a senzačně proklouzli do nadstavbové skupiny o účast v play off. Už 23. listopadu tak slavili jistotu záchrany v nejvyšší soutěži! Lví podíl na tom měl i kapitán Martin Zych, který si uplynulý ročník nemůže vynachválit. „Byla to skvělá sezona! Děkuju klukům za to, jak makali a jak jsme si to spolu všichni užili. Měli jsme výbornou partu,“ neskrývá spokojenost sedmnáctiletý obránce. (Foto: Markéta Křížová)

Zychy, začněme už letní přípravou. Jak moc byla náročná a byla pod vedením nového trenéra Václava Adama v něčem jiná než pod panem Beránkem?
Letní příprava byla určitě náročná. Pan trenér Adam nám dal docela zabrat, s klukama jsme si mákli. Ani si nemyslím, že to bylo v něčem jiné než s panem trenérem Beránkem. Oba dva mají své tréninkové metody a oba to určitě dělají správně, stejně jako pan trenér Hart. Řekl bych, že nás trenéři dobře připravili.

Už začátek soutěže vám vyšel hodně slušně, když jste hned v prvním kole doma pořádně prohnali silnou Slavii, porazili jste Techniku Brno i Tábor a navíc jste o body oloupili Jihlavu, Pardubice i Mladou Boleslav. Byl právě tohle základní kámen, na němž jste pak stavěli v dalším průběhu sezony?
Tyhle zápasy se nám hodně povedly a určitě nám to na začátku sezony dost pomohlo. Samozřejmě jsme nemohli porážet týmy, jako jsou Mladá Boleslav a další, pořád, ale jsme rádi, že jsme s nimi ubojovali nějaké body. Od toho jsme se odpíchli a šli jsme dál. Jsem rád, že nám to takhle vyšlo.

Jak moc vás těšily výhry nad Jihlavou? Přece jen to byla derby Vysočiny, podali jste skvělé výkony a v obou utkáních jste Dukle nasázeli po šesti gólech…
Na Jihlavu jsme se dobře připravili. S klukama jsme si řekli, že budeme chtít vyhrát, ať se stane cokoliv. Dopadlo to tak, jak to dopadlo. Zápasy s Jihlavou byly docela vyhrocené, bylo tam i pár ostrých faulů. Určitě nás potěšilo, že jsme jim dali šest fíků. (směje se)

Kapitán dorostu Martin Zych patřil k velkým oporám
(Foto: Markéta Křížová)

Ve velmi důležité bitvě o lepší nadstavbovou skupinu jste doma přejeli Motor 4:1, když jste zahráli opravdu výborně a soupeři jste toho moc nedovolili. Ukázala se právě tam obrovská síla mužstva a velká touha po vítězství?
Když se vrátím k Motoru, tak to byl nejdůležitější zápas. Hrálo se o hodně důležité body. Díky tomu jsme je přeskočili a to rozhodlo. Pořádně jsme se připravili a s klukama jsme do toho šli úplně naplno. I pan trenér nás hecoval, abychom do toho dali úplně všechno a vyhráli. Hodně nám samozřejmě pomohly góly od Dymona. Ukázalo se, že náš tým má velkou sílu.

Svůj postup do nadstavbové skupiny o účast v play off jste mohli definitivně potvrdit v předposledním kole základní části na ledě posledního Tábora, kde jste však prohráli 1:4. Jak moc to byl hlavně po psychické stránce těžký zápas?
Do zápasu v Táboře jsme šli asi trošku přemotivovaní, nepřálo nám ani štěstí. Jak se říká, prostě nám to nelepilo. Samozřejmě jsme se snažili, ale prostě nic nám nevycházelo. Nedávali jsme si dobré přihrávky a hodně nám to odskakovalo. Trenéři nám říkali, ať hrajem v klidu, ale zápas se nám prostě nepovedl. Nešlo to mně, Dýmovi a ani nikomu z dalších starších hráčů, kteří měli být tahouny. Řekl bych, že nás tam hodně srazila psychika.

S Hradcem Králové jste v Kotlině vedli 2:0, ale nakonec jste padli 2:3 a museli jste spoléhat na remízu Dukly s Motorem, která se nakonec urodila. Jak velká to pro vás byla úleva?
Na Hradec jsme naskočili s tím, že prostě chceme vyhrát za každou cenu. Hráli jsme úplně v klidu, trenéři nám říkali, ať se z toho vůbec nestresujeme. Klukům jsem říkal, že když už prohrajeme, ať si z toho nedělají nějak extrémně těžkou hlavu. Vedli jsme 2:0, ale ke konci už jsme prohrávali 2:3. Už jsem pak byl naštvaný a ani už se mi nechtělo tomu věřit, že to ještě zvládneme. Nakonec pan Prášek nebo někdo klukům řekl, že Dukla s Motorem remizovala. Pak vypukla obrovská radost, byli jsme za to samozřejmě moc rádi.

Martin Zych slaví se spoluhráči další výhru
(Foto: Markéta Křížová)

V nadstavbě jste narazili na nejsilnější týmy v republice. V čem byla podle tebe jejich největší síla?
V té nadstavbě už jsme hráli mnohem víc uvolněně. S klukama jsme si říkali, že už to nebudeme až tak moc hrotit. Samozřejmě jsme ale hráli naplno, makali jsme. Chtěli jsme do toho dát co nejvíc. Byli to silní soupeři, ale my, jak jsme hráli hodně týmově, jsme s nimi dokázali držet krok. V tom byla naše velká síla, že jsme měli v kabině suprovou partu a hráli jsme hodně soudržně. Šlapalo nám to a myslím si, že jsme se s tím poprali docela dobře.

Myslíš si, že jste proti takhle kvalitním soupeřům nasbírali hodně zkušeností?
Proti takhle kvalitním soupeřům jsme určitě nasbírali hodně cenných zkušeností. Ti kluci mají trochu lepší zázemí a byli individuálně trošku jinde než my. My jsme si s nimi ale docela poradili. Myslím si, že nadstavba nám dala mnohem víc, než kdybychom hráli ve spodní skupině. Jsem rád za to, že jsme se tam dostali.

V posledním utkání sezony jste doma zdolali pražskou Spartu 4:1. Jak moc vás těšilo tohle cenné vítězství?
Před Spartou jsme si s klukama řekli, že ta šňůra porážek je už hrozně dlouhá. Chtěli jsme s tím už něco udělat a zlomit to. My, starší kluci, jsme to v kabině trochu vyhecovali. Vletěli jsme na ně a výhra nás samozřejmě moc těší. Byl to těžký zápas, ale je to cenné vítězství a důležité body. Navíc ještě doma, o to víc nás to těší.

Dorostenci slaví vstřelenou branku do sítě pražské Sparty
(Foto: Markéta Křížová)

Posílilo vás několik kluků, kteří přišli hlavně z Jihlavy. Jak se ti líbily jejich výkony a jak zapadli do kolektivu?
Posily z Jihlavy, Pardubic i Prahy zapadly do týmu úplně perfektně. Měli jsme suprový kolektiv. Se všemi kluky jsme si rozuměli, vzali jsme je mezi sebe do party. Podávali dobré výkony. Samozřejmě, každý někdy odehraje i špatný zápas. To k tomu patří, úplně vždycky se prostě nedaří. Kluci makali výborně a jsem rád, že s námi mohli být. Moc jsem si to s nimi užil.

Jak moc důležité byly pro úspěch výkony brankáře Filipa Tučka, který vás v sezoně hodně držel?
Tůča nás samozřejmě hodně držel, v bráně nám byl velkou oporou. Chytal opravdu výborně. Někdy jsem si už říkal, že se to snad ani nedá chytit. (směje se) Když si vzpomenu třeba na zápas v Plzni, tam chytil i věci před úplně prázdnou bránou. Samozřejmě je těžké chytat proti takhle dobrým týmům, pořád jsme malý klub. Určitě chytal výborně a hodně nás podržel.

Spolehlivé výkony brankáře Tučka byly základním stavebním kamenem úspěchu
(Foto: Markéta Křížová)

V Brodě je už tradicí, že základem je skvělá parta v kabině. Jak jsi byl v tomhle ohledu jako kapitán spokojený?
Jak už jsem zmiňoval, v kabině byla skvělá parta, vůbec jsem si nemohl stěžovat. Vůbec žádné problémy tam nebyly, se všema klukama si spolu rozumíme. Je pravda, že v Brodě byla vždycky skvělá parta. Snažil jsem se to tak držet už od začátku, když mě pan Beránek určil kapitánem. Jsem za to rád, určitě na to budu vzpomínat v dobrém. Byla to skvělá sezona.

Jak velkým závazkem pro tebe bylo nosit na dresu kapitánské céčko?
Být kapitánem pro mě určitě byl závazek. Komunikoval jsem s trenéry a kluky jsem vedl. Až tolik to ale neberu, měli jsme super partu. Doufám, že i podle kluků jsem to vedl docela dobře. Že to mělo aspoň trošku úspěch a vydařilo se to.

Soudržnost, bojovnost a skvělá parta. To byly největší zbraně dorostenců
(Foto: Markéta Křížová)

Na co budeš z této sezony nejvíce vzpomínat?
Určitě budu vzpomínat na naši skvělou partu a ten poslední zápas základní části s Hradcem, když jsme se dozvěděli, že jsme postoupili do lepší nadstavbové skupiny. Jsem rád za to, že jsme měli hodně dobrou partu a kluci hráli parádně. Určitě budu moc rád vzpomínat i na trenéry, protože byli skvělí. Nemůžu si vůbec stěžovat.

Jak moc tě mrzí, že poslední dvě kola v domácím prostředí jste kvůli epidemii koronaviru nemohli odehrát?
Určitě mě to mrzí. Chtěl jsem sezonu dohrát a s klukama si o všem pokecat. Kvůli koronaviru už jsme bohužel tu možnost neměli. Mrzí mě to, chtěli jsme to ještě dotáhnout do zdárného konce. Aspoň ještě jeden zápas jsme chtěli vyhrát. Je to škoda, ale už to tak prostě je, nedá se s tím nic dělat.

Martin Zych si v sezoně zahrál i za extraligovou juniorku
(Foto: Markéta Křížová)

Jak snášíš život v karanténě? Čím se snažíš krátit si čas?
Člověk si pořádně nemůže dojít ani nic koupit. (usměje se) Snažím se hodně cvičit a střílet. Mám doma menší posilovnu, tak tam něco zvedám. (směje se) S klukama se snažím komunikovat alespoň přes sociální sítě, občas si spolu něco zahrajeme i na počítači. Samozřejmě do toho dělám ještě školu. Víc času teď trávím s rodinou a dalšími blízkými lidmi.

Víš už teď, jakým směrem se bude ubírat tvá hokejová budoucnost?
To ještě nevím. Nějaké nabídky už jsem měl, ale zatím ještě vůbec nevím, jak to bude. Zatím ještě vyčkávám. Určitě ale chci v hokeji dál pokračovat a dosáhnout svého cíle. Snažím se pro to udělat všechno.

Na konec bych chtěl hlavně poděkovat celému realizačnímu týmu, trenérům a panu Práškovi, samozřejmě i tobě, že jsi s námi u toho byl, a všem redaktorům. Bylo to super a jsem za to moc rád. Samozřejmě moc děkuju hlavně i klukům za to, jak makali a jak jsme si to spolu všichni užili. Doufám, že se pak s klukama i s trenéry ještě uvidíme, když to teď nejde, a něco si spolu ještě k tomu řekneme. Jak to teď rychle skončilo, tak jsme to ani nestihli. Byla to skvělá sezona.

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu