4. 5. 2020 | Klub

Trénuj jako Filip Zadina a Filip Hronek: Střelba

Filip Zadina se už potřetí objevil v seriálu #HokejDoma: Trénuj jako hráči NHL. Tentokrát na ukázku cviků není sám, ve videu se představil také jeho spoluhráč z Detroitu Red Wings Filip Hronek. Oba předvedou několik oblíbených cvičení zaměřených na střelbu. Nechte se těmito cvičeními od kluků, které jejich pilný trénink a tvrdá dřina dovedly až do NHL, inspirovat.

K dílu věnovanému střelbě připojil obsáhlý komentář manažer rozvoje ledního hokeje Slavomír Lener:

Jednou z nejdůležitějších hokejových dovedností spolu s bruslením je zakončení, střelba. Pravidelný nácvik střelby je důležitý nejenom v zimním období ledě, ale i mimo led, a stává se nejzábavnější hokejovou dovedností, které se můžeme v letním období věnovat.

Pro kvalitní a efektivní střelbu u mladých hráčů je mj. nutný dlouhodobý nácvik, pravidelnost, vytrvalost v počtu opakování a především správná technika. Mimo to je důležitá i správná volba délky, tvrdosti a zahnutí hole.

To, co platí pro hráče nejmladších věkových kategorií, již nemusí být tak směrodatné u hráčů vyspělých a dobře silově vybavených.

To platí právě v případě dvou našich reprezentantů, hráčů NHL Filipa Hronka a Filipa Zadiny. Oba patří k nejlepším ofenzivním obráncům a útočníkům nové generace. Díky tomu, že základy techniky si v mládí dobře osvojili, mohli a museli se v průběhu své kariéry mezi profesionály přizpůsobit a to především z důvodu rychlostně-silové náročnosti současné hry. Oba hráči mají silné ruce a zápěstí. Dalším důvodem úspěšnosti jejich střelby je na úrovni reprezentace a NHL pohotovost, správný výběr místa, přesnost a překvapivost. V současném hokeji není téměř na nic čas ani místo. Často dostanete nepřesnou, příliš prudkou, skákavou nebo tečovanou přihrávku a musíte si ustoupit, co nejlépe se postavit ke střelbě a tzv. si vyhovět. A taková šance se naskytne třeba jen jednou za zápas, a zde na správné technické provedení často není prostor.

Z tohoto důvodu si na předvedených videích, i když jsou předváděné na suchu, můžete všimnout, že oba naši profesionálové již mají zažité své střelecké stereotypy proto, aby byli úspěšní. Můžete pozorovat například to, že někdy vystřelí z “nesprávné nohy“ a nebo ne zcela úplně přenesou váhu na přední nohu. Všimněte si však, že před střelou zbytečně nedriblují kotoučem, ale jsou rychlí a pohotoví, že mají periferní vidění a málokdy minou cíl, že kontakt puku s holí je mimořádně „čistý“ a krátký, že největší zrychlení celého pohybu hokejky je v místě těsně před dotykem s pukem a těsně za následujícím protažením pohybu směrem k brance. Kluci také sledují, kam posílají kotouč. Důležité je si všimnout správně pokrčených kolen (hráči se nezaklání a tzv. „jdou za střelou“), práce spodní ruky, rukou od těla, vyspělé koordinace (je to vidět především u Filipa Hronka při střelbě ze step-boxu) a zvednuté hlavy při převzetí přihrávky a před střelbou.

Chceme, aby tato videa posloužila mladým hokejistům každého věku především jako inspirace. Hráči-střelci jsou proslulí především tím, že střílení milují, jsou schopni z vlastní vůle, cílevědomosti, vášně a soutěživosti opakovat stovky a tisíce střel stále dokola.

Jako téměř „hotoví“ hráči na jedné straně věří rutině a svým osvědčeným vzorcům, protože to je právě dovedlo k dosavadnímu úspěchu. Současně jsou vstřícní jakékoliv výzvě a variabilitě. Chtějí být ještě lepší, pro soupeře nebezpečnější a svůj tým nepostradatelní.

Věnují své největší přednosti nejvíce prostoru, času a úsilí. Hledají nové cesty, způsoby, tréninkové metody, motivace, změny, zábavy a proto třeba i střídají povrchy (led, kluzká deska, asfalt, dlažba, hlína), mění pozice a postoje (zprava/zleva, forhend/bekhend, nakloněné roviny, bosu míče, step-boxy, skateboardy), upravují délku švihu (příklep, přiklepnutý švih, střelba tahem, krátkým švihem, po stahovačce, ruce dále od těla), váhy puků (černý, modrý), používají i různé míčky (tenis, florbal). Pro zpestření a zdůraznění soutěživosti a zábavy do branky zavěšují různé terče anebo trefují narychlo vyhlášené prostory/díry v brance.

A co je nejdůležitější a vlastně nejcennější. Hráče, které vybíráme a oslovujeme, jakou jsou v tomto případě oba Filipové, jsou vždy připraveni k jakékoliv výzvě, soutěži a legraci. Mají v sobě zápal, hráčství a vyzařuje to z nich. S takovými hráči je určitě radost hrát, trénovat a nebo i soutěžit na dálku. A to si nimi v rámci „challenge“, které oba hráči NHL pro vás připravili. Můžete si je vyzkoušet a porovnat se s nimi.

Nezapomínejte, že úspěšný střelec musí být rovněž odolný a silný, a tak upřednostňujte pestrý a zdravý jídelníček, často pijte a po každé střelbě si řádně protáhněte tělo. Když do svých aktivit, včetně jídelníčku, zapojíte co nejvíce členů rodiny, bude to mnohem snazší a zábavnější.

Zdroj: https://www.ceskyhokej.cz/clanky/hokejdoma-trenuj-jako-hraci-nhl-strelba

Mrkněte na nejlepší tréninková videa minulého týdne:

Adam Kachlíř:


Max Rada a Filip Mráz:


Robert Procházka:

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu