22. 9. 2020 | Ladislav Vácha

Být kapitánem? Je to pro mě obrovská čest, přiznává Voříšek

Bruslaře povede do nové sezony nový kapitán! Protože Miroslav Třetina se k týmu ještě nepřipojil a otázka jeho dalšího působení v Kotlině ještě nebyla zodpovězena, proběhla v kabině nová volba a s céčkem na prsou povede Havlíčkův Brod do nové sezony Luboš Voříšek, jehož asistenty budou Petr Kuchta a Tomáš Ludvík. „Samozřejmě je to pro mě velká čest. Jsem za to moc rád a budu se snažit dělat všechno pro to, abychom dobře fungovali jako tým a sezona byla pro nás úspěšná,“ slibuje zkušený a v kabině oblíbený bombarďák.

Luboši, jak hodnotíš ze svého pohledu letní přípravu?
Myslím si, že příprava byla hodně dlouhá. Začínali jsme koncem července a první zápas nám kvůli té situaci, jaká teď je, odpadl. Začínáme proto až druhým kolem v Táboře. Příprava tak byla hodně dlouhá a už se všichni těšíme na to, až to zase vypukne a začnou se hrát mistrovské zápasy. Co se týče přípravných zápasů, hráli jsme jich hodně a měli jsme těžké soupeře. Samozřejmě pro nás bylo zajímavé, že jsme měli možnost konfrontace s týmy z vyšší soutěže.

Vyzdvihl bych zápas v Jihlavě, kde jsme měli možnost poměřit se s tak kvalitním týmem, což bylo v zápase patrné. Jihlava byla opravdu výborná a ukázala nám to, že je prostě dál. Na druhou stranu, s Kolínem jsme dokázali hrát a nebylo to od nás špatné. Bohužel, výsledky se překlopily na stranu soupeře, ale nemyslím si, že ty zápasy byly úplně špatné. Co se týče tréninků, je tady nový trenér a buduje se nový tým. Všichni jsme si na to museli zvyknout, protože každý trenér je trochu jiný a preferuje jiné věci. Jak už jsem říkal, příprava byla dlouhá, myslím si, že jsme si na to všichni zvykli a že je to v pohodě.

Jak jsi zmínil, buduje se tady nový tým a máme hodně mladých hráčů. Co zatím říkáš na jejich přístup? V kabině určitě vidíš, jestli si třeba přidávají...
Hráčů se vyměnilo opravdu hodně, takže vzniká nový tým. Jak říkáš, mladých hráčů je tady opravdu spousta. Samozřejmě si na druhou ligu potřebují zvyknout, protože někteří ji ještě nehráli. Přišli z krajských soutěží a juniorských lig. Podle mě je potřeba nechat jim trochu čas, aby si na to zvykli. Jinak si myslím, že do týmu zapadli dobře. Lepší se to každým týdnem a věřím tomu, že pokud budeme dobře pracovat, tým může být dobrý a můžeme uhrávat dobré výsledky.


Navážu na to, jak jsi zmínil, že noví hráči dobře zapadli do týmu. Dá se říct, že tomu trochu pomohl i ping-pongový turnaj, který se po roce znovu v kabině rozjel?
V ping-pongu zatím moc nezapadli, moc jim to ještě nejde. Na nás, kteří jsme tady hráli už loni, pořád těžko hledají recept. (usmívá se) Budou se muset ještě hodně zlepšit. Je ale pravda, že poctivě trénují. Každý den se tady odehrají v kabině desítky zápasů.

Odešlo hodně zkušených hráčů a suverénně jste teď v týmu s Alešem Padělkem největší mazáci. Cítíš i kvůli tomu teď trochu větší zodpovědnost než v minulých sezonách a snažíš se jít ostatním ještě víc příkladem?
Jsme tady dva nejzkušenější hráči, ale není to úplně jen o nás. Samozřejmě se snažíme na tréninku pracovat, jak nejlépe umíme, což platí i pro zápasy. Viděl bych to tak, že je to přímo na ostatních hráčích. I já jsem byl dřív takový, že jsem sledoval ty starší hráče a to dobré jsem se snažil si od nich vzít. Určitě je k tomu nijak nenutíme, je to prostě na nich, aby nějaké věci třeba odkoukali. Kluci si musejí najít svoji cestu, což se podle mě ukáže v průběhu sezony.

Během minulého týdne probíhala volba kapitána, nakonec jsi byl zvolený ty. Co na to říkáš?
Míra Třetina se k nám zatím nepřipojil, takže proběhla nová volba a vyhrál jsem já. Samozřejmě je to pro mě velká čest. Vždycky to tak bylo a každý hráč by za to měl být rád. Tím víc, když si kapitána volili sami kluci. Jsem za to samozřejmě rád a budu se snažit dělat všechno pro to, abychom dobře fungovali jako tým a sezona byla pro nás úspěšná.


Jak se ti zatím líbí práce nových hráčů?
Zapadli k nám dobře. Řekl bych, že se tady už stihla vytvořit dobrá parta. Kluci jsou pro nás přínosem. Na začátku letní přípravy jsme měli v týmu hodně hráčů, takže trenér měl z čeho vybírat. Tyto hráče si vybral, takže co se týče kvality mužstva, o tu bych strach neměl. Myslím si, že tým je tady dobrý. Podle mě spíš bude rozhodovat to, jak k tomu budeme přistupovat, jak si to celkově sedne a jak moc si budou naši hráči věřit. To bude důležité.

Na druhou stranu tady zůstalo i dost mladých hráčů, kteří tady hráli už v minulé sezoně. Můžeš jmenovat někoho, kdo se podle tebe nejvíc otrkal a je v kabině více slyšet než předtím?
Na tohle mám jednoznačnou odpověď. Určitě je to Richard Cachnín, který v minulé sezoně vyhrál anketu o nejlepšího juniora v naší druholigové skupině. Podle mě i díky tomu se změnil a v kabině je nejvíc slyšet určitě on. (dlouho se směje)

Jedním z našich soupeřů bude i tvá rodná Příbram, což pro tebe bude hodně pikantní zápas. Jak moc se na něj těšíš?
Hodně se na to těším. Pořád tam bydlí moji rodiče a jednou týdně tam jezdím. Těším se na to, až si doma zahraju. Na druhou stranu, nehrál jsem tam už asi dvacet let, takže už to až tolik nevnímám. Některé kluky z Příbrami znám, ale není to takové, jako kdybych z Příbrami odešel třeba před dvěma lety.


V civilním životě pracuješ jako trenér a hodně se zaměřuješ na rozvíjení individuálních dovednostní hráčů. To tě asi hodně baví...
Je to věc, která mě hrozně baví a hodně mě naplňuje. Dělám to už několik let a určitě v tom chci i dál pokračovat. Celý život se hokeji věnuji a baví mě to. Ať už jako hráče, tak i jako trenéra.

Můžeš jmenovat nějakou činnost, na kterou se u svých svěřenců hodně zaměřuješ a snažíš se ji zlepšovat?
Samozřejmě to trošku beru i podle sebe. Hokej se pořád vyvíjí a jde dopředu. Je to hodně o rychlosti a jednotlivých dovednostech. Za nás možnosti různých dovednostních tréninků ještě nebyly, v dnešní době už je to prostě jiné. Snažím se klukům dát to, co třeba za nás nebylo. Snažím se hodně pracovat na jednotlivých dovednostech hráčů, ale na druhou stranu se snažím o to, aby se naučili pracovat jako tým. Aby to nebylo jenom o tom, že každý hraje na sebe. Hokej je kolektivní sport a každý hráč musí dát své dovednosti ve prospěch celého týmu. Snažím se jim v tomhle poradit a pak už je jenom na nich, co si z toho vezmou.

Sezonu zahájíme na ledě Tábora, což by měl být jeden z nejsilnějších soupeřů. To bude docela ostrý start, souhlasíš?
Samozřejmě. Tábor má svou kvalitu a vyhlásil útok na postup. Na druhou stranu, jsou tam i další týmy jako Kobra, Příbram nebo Klatovy. Soupeřů, kteří mají kvalitní týmy a chtějí hrát nahoře, je tam víc. My samozřejmě nebudeme chtít být výjimkou. Myslím si, že to pořád bude hlavně o naší hře. Musíme se koukat hlavně sami na sebe, musíme bojovat a makat jeden za druhého. Pak uvidíme, co nám budou zápasy přinášet. Určitě se v soutěži najdou zkušenější týmy, ale hokej vždy začíná za stavu 0:0. Máme to ve svých rukách.


S jakým výsledkem na konci sezony, pokud se tedy v této těžké době dohraje, bys byl spokojený?
Jak říkáš, je to hodně vázané tou situací. V Brodě se startuje nová éra a staví se nový tým, který má určitou perspektivu. Samozřejmě to nepůjde hned, tým se musí nějakým stylem budovat a pořád se rozvíjet. Ten jeho čas může přijít za rok nebo za dva. Viděl bych to tak, že cílem pro tuto sezonu bude tým stabilizovat, odehrát v této situaci co nejvíce zápasů a předvádět takové výkony, aby si fanoušci na náš hokej našli cestu, podporovali nás a my sami jsme z našeho hokeje měli radost.

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu