3. 4. 2011 | Ladislav Vácha

V Mládežnické zpovědi mají znovu slovo útočníci, prvním z nich bude Michal Zdražil

Seriál rozhovorů s našimi mladými hokejisty, který nazýváme „Mládežnická zpověď“, samozřejmě s posledním úderem uplynulé sezony nekončí. Naposledy jsme vyzpovídali trojici brankářů Matěj Pešek – Daniel Dolejš – Vítek Vaněček, po níž přicházejí na řadu útočníci. Jako první bude odpovídat na naše otázky odchovanec nedalekého Žďáru nad Sázavou a útočné eso sestupující juniorky, Michal Zdražil.

Michal Zdražil:

Pozice: útočník
Věk: 18 let
Číslo dresu: 20
Kategorie: junioři
Výška: 178 cm
Váha: 72 kg
Držení hole: levá

Michal Zdražil vypomáhá brodské obraně proti Třinci

Osmnáctiletý odchovanec Žďáru nad Sázavou před svým příchodem do Havlíčkova Brodu absolvoval na Vysočině ještě jedno angažmá, když bojoval v barvách třebíčského dorostu o udržení nejvyšší soutěže. A jak si vedl z pohledu osobních statistik? V základní části extraligy odehrál 44 zápasů, během nichž nastřádal 7 kanadských bodů (2 vstřelené branky + 5 asistencí), vedle nichž si připsal v účasti na ledě také 31 minusových bodů a 50 trestných minut. V play-out nastoupil k 8 střetnutím, během nichž zaznamenal 3 gólové asistence, 5 minusových bodů a 4 trestné minuty. Pro Horáky ale měl konec sezony hodně hořkou příchuť, když se jim nepodařilo udržet mezi tuzemskou dorosteneckou smetánkou a pád do nižší soutěže se jim nevyhnul. Šikovný a talentovaný útočník však do prvoligových bojů nezasáhl, protože zůstal v nejvyšší soutěži. Ptáte se, jak je to možné? Stal se totiž jednou z letních posil havlíčkobrodských Rebelů, kteří si právě na úkor sestupujícího krajského rivala vybojovali postup do nejvyšší dorostenecké soutěže. A sluší se podotknout, že se jednalo od trenérů z Kotliny o skvělý tah. Nová akvizice totiž rychle zapadla do ofenzivních řad jejich týmu a okamžitě jim začala vloženou důvěru vděčně splácet. Stejně jako za Třebíč v minulé sezoně naskočil v základní části do 44 utkání, v nichž posbíral 18 kanadských bodů (8 + 10), a na překvapivém postupu bojovníků z Kotliny do prestižního play-off tak nesl výrazný rukopis. Co se týče účasti na ledě, rovněž si o hodně polepšil, když tentokrát činila jeho vizitka 7 minusových bodů. Znovu ukázal, že mu tvrdá hra rozhodně není cizí, když obdržel dohromady 68 trestných minut.

Ve vyřazovacích bojích mladí Rebelové nestačili na silné Vítkovice, jimž podlehli ve dvou zápasech, a Michal Zdražil se během nich do statistik významnějším počinem nezapsal. Jeho rychle vzrůstající výkonnost a nasbírané cenné zkušenosti se promítly také do dalšího soutěžního ročníku. Ve 37 extraligových kláních získal ze svého pohledu rekordních 22 kanadských bodů, přičemž prokázal, že patří nejen k obávaným střelcům, před nimiž se musí mít soupeřova defenzíva na pozoru, ale také ke spolehlivým nahrávačům, jimž nedělá problémy vytvořit pro své spoluhráče mazanou přihrávkou ideální střeleckou pozici. Vsítil totiž 12 branek, k nimž ještě přidal 10 asistencí. V účasti na ledě se poprvé v extralize dostal do kladných hodnot, když si připsal 5 plusových bodů.

Michal Zdražil (vpravo s číslem 20) po boku Jana Kubáta

Z pohledu disciplíny vyfasoval 42 trestných minut a potvrdil, že si nenechá nic líbit a se svými protihráči nezachází zrovna v rukavičkách. V týmu si vybudoval pevnou pozici a stal se jedním ze stěžejních pilířů havlíčkobrodské ofenzívy, o čemž svědčí také kapitánské „céčko“, s nímž naskakoval na extraligovou scénu. V uplynulé sezoně 2010 – 2011 se posunul do vyšší věkové kategorie a v dresu juniorky absolvoval 52 extraligových duelů, což byla nejvyšší zápasová zátěž, s níž se musel ve své dosavadní hokejové kariéře vyrovnat. Ale s nabitým programem se popasoval skvěle a do společné sbírky svého týmu přispěl 11 kanadskými body (7 + 4), vedle nichž v jeho sezonní vizitce figurovalo také 34 minusových bodů v účasti na ledě a 56 trestných minut. Po skončení vyrovnané a náročné soutěže musel se svými spoluhráči spolknout hořkou pilulku, když se bojovným juniorům i přes veškerou snahu nepovedlo udržet nejvyšší soutěž. Pokud bychom měli tohoto nadaného forvarda v krátkosti charakterizovat, museli bychom vypíchnout jeho univerzálnost. Vedle zatěžování brankových účtů extraligových soupeřů nastřílenými góly totiž umí připravit gólovou pozici pro své spoluhráče, což je výborná vlastnost. Jedná se navíc o hráče, jenž rychle zapadne do kolektivu, kde se prezentuje bojovným a týmovým pojetím hry. Vždyť právě dobrá parta je pro mládežnické celky Havlíčkova Brodu typická a patří k jeho největším zbraním. S osobními zásluhami na Michala Zdražila ale radši ani nechoďte, zdobí ho totiž také pořádná dávka skromnosti, šlechetné vlastnosti, bez níž by se žádný sportovec neměl obejít. Na závěr mu popřejme hodně štěstí, aby se mu i nadále dařilo co nejlépe.

Extraligová vizitka v uplynulé sezoně 2010 – 2011:

Odehrané zápasy: 52
Kanadské body: 11
Vstřelené branky: 7
Asistence: 4
Účast na ledě: -34
Počet trestných minut: 56

Foto: Zdeněk Drla, hcdukla.cz

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu