3. 4. 2011 | Ladislav Vácha

„Už na začátku jsme si dali cíl, který jsme splnili.“ ohlédl se za sezonou staršího dorostu Jan Wasserbauer

Starší dorostenci udělali sobotní rozlučkou, na níž se celý tým sešel, definitivní tečku za uplynulou sezonou, jíž mohou hodnotit velmi pozitivně. Podařilo se jim totiž v náročné a vyrovnané soutěži proklouznout do prestižního play-off, v němž pořádně potrápili silnou Plzeň. Po Davidu Kozlíkovi jsme rozebrali celou sezonu také s Janem Wasserbauerem, šikovným útočníkem a kapitánem týmu. Úderný ofenzivní eso mladých Rebelů se mimo jiné rozpovídalo také o svém příchodu do Kotliny a zhodnotilo i sérii v rámci osmifinálové bitvy s plzeňskými Indiány.

Honzo, pojďme se na začátek ohlédnout za celou sezonou staršího dorostu. Jak bys jí v krátkosti shrnul?
Sezona byla samozřejmě povedená. Už na začátku jsme si dali cíl, který jsme splnili. Ovšem mrzí nás, že jsme se v play-off neprobojovali dál.

Do play-off jsi vstupoval s nálepkou druhého nejproduktivnějšího hráče a nejlepšího nahrávače svého týmu, což je skvělá vizitka i vzhledem k tomu, že jsi odehrál spoustu zápasů také za juniorku. Tví parťáci z útoku si nemohou spolupráci s tebou vynachválit. Například David Kozlík o tobě tvrdí, že máš neskutečnou hokejovou hlavu. Cítíš se v roli tvůrce hry a snažíš se o vytváření ideálních střeleckých pozic pro své spoluhráče cíleně, nebo to vyplývá přímo ze hry?
V roli tvůrce hry se sám necítím. Tvůrcem hry je rozhodně celý tým. Jednotlivé herní situace vyplývají spíše ze hry, i když v některých případech se snažím hru promýšlet.

Před příchodem do Kotliny jsi působil v extraligových Pardubicích, odkud jsi zamířil do Žďáru nad Sázavou. Co tě přimělo k přechodu do nižší soutěže? Nebyl jsi u Východočechů spokojený například s tím, že ti trenéři nedávali na ledě tolik prostoru, jak sis představoval?
Ano, je to asi ten hlavní důvod. Samozřejmě, že každý hráč je potřebná část týmu, ale podle mého názoru je nejdůležitější hrát. Při návratu do Žďáru nad Sázavou jsem se přesvědčil, že to chyba nebyla, neboť jsem prožil jednu ze svých nejlepších sezon.

Obětavost Jana Wasserbauera (nejníže) při bránění

Před uplynulou sezonou jsi zamířil jako jedna z letích posil do tábora Rebelů. Jak ses do Havlíčkova Brodu vlastně dostal a jak dlouho ses v případě nabídky nového klubu rozmýšlel?
V průběhu loňské sezóny jsem obdržel zprávu od brodského trenéra Cachnína, abych to šel zkusit do Havlíčkova Brodu, kde jsem odtrénoval týden s týmem. Dlouhé trvání to nemělo. Hned jsem věděl, že se jedná o dobrou příležitost, a jsem rád, že jsem tuto šanci dostal.

Do nového týmu jsi zapadl velmi rychle a brzy ses vypracoval v jednu z výrazných osobností týmu. Jak tě přijali spoluhráči a co jsi říkal například na stadion a jeho zázemí? Mohlo ti v rychlé aklimatizaci pomoci také to, že jsi již měl extraligové zkušenosti z Pardubic a už jsi zkrátka věděl, jak to v nejvyšší soutěži chodí?
Tak určitě jsem rád za to, jak mě přijali. S většinou spoluhráčů jsem se potkával v mládežnických soutěžích, což mi dopomohlo k tomu, jak mě přijali. Havlíčkobrodský stadion se může pyšnit vynikajícím zázemím, které je důležité pro přípravu sportovce. Co se týče zkušeností v extralize, mohu říci, že jsem je nepociťoval.

Určitě je to hodně těžká otázka, ale jak bys ve zkratce zhodnotil a srovnal všechna tři působiště (Žďár nad Sázavou, Pardubice a Havlíčkův Brod)?
Mohu pouze říct, že každý z klubů má své výhody. Pro mě je Žďár nad Sázavou klub, ve kterém jsem vyrůstal a vždy pro mě bude jeden z nejoblíbenějších klubů. Nejlepší podmínky jsem měl v Havlíčkově Brodě, a to hlavně díky, již už zmiňovanému, zázemí.

Přejděme k samotné sezoně. Kdybys měl vyzdvihnout nějaké silné zbraně vašeho týmu, jež vám pomohly také do play-off, o které by se jednalo? Byla by to velká bojovnost, jíž se tradičně mužstva Rebelů vyznačují, a skvělá parta?
Beze všeho je podle mého bojovnost na prvním místě a bez party, kterou jsme měli parádní, to také nejde. Toto jsou asi opravdu dvě z hlavních zbraní.

Zaměřme se na samotné osmifinále vyřazovacích bojů, v němž jste poměřili síly se silnou Plzní. Hned na začátek se vám povedlo využít výhodu domácího prostředí a v Kotlině jste zvítězili 3:1, díky čemuž jste se ujali nadějného vedení v sérii 1:0. Jak bys zhodnotil celé utkání?
Řekl bych, že na utkání jsme se připravili velice dobře. A stejně tak jsme do utkání nastoupili. Hned z počátku se nám podařilo jít do vedení. Utkání, i přestože nás trápila koncovka, jsme zvládli. Vyzdvihnout musím hlavně výkony Daniela Dolejše, který nás v mnoha situacích podržel.

Nejproduktivnější plzeňský hráč a nejlepší střelec Dominik Kubalík, kterému se mimochodem proti vám také dařilo, v rozhovoru pro plzeňský web uvedl, že vás Indiáni v prvním duelu hlavně podcenili. Co ty na to?
Nemyslím si, že by v play-off někdo zápasy podceňoval. Ten domácí zápas jsme prostě zvládli.

Na západočeskou misi jste cestovali s náskokem jednoho bodu v sérii a slušnou psychickou výhodou, zatímco Plzeň byla chtě nechtě pod tlakem. Do druhého zápasu ale vlétla ve velkém stylu a od začátku ukazovala, kdo je na hřišti pánem, když hned v úvodní tříminutovce vás srazila do kolen třemi údery. Jak by ses ohlédnul za tímto střetnutím?
Ano, jeli jsme tam s psychickou výhodou, ale zaskočili nás nevídaným způsobem. Po třech minutách jsme měli všichni hlavy dole a nedokázali jsme se s tím vyrovnat. Utkání si s přehledem podrželi a ještě navýšili svůj náskok. Byla to pro nás ledová sprcha.

Kapitán staršího dorostu znovu vypomáhá obraně

Po nepříjemné porážce jste se ale očividně rychle oklepali a do rozhodujícího duelu už jste naskočili s čistou hlavou. Plzni jste byli vyrovnaným soupeřem, jenže v poslední minutě jste inkasovali gól. Říká se, že obdržená branka do kabiny není nic příjemného a že dokáže s psychikou týmu zacloumat. Tobě se podařilo v závěrečném dějství ještě vykřesat pro svůj tým jiskřičku naděje, když jsi snížil na 3:1 a Indiáni na chvíli znejistěli. Jak jsi viděl rozhodující střetnutí, po němž jste museli sledovat vítěznou radost svého protivníka, a jak bys popsal svůj gólový moment?
První třetina nebyla vůbec špatná, ale jak říkáš, gól do kabiny není nic příjemného. Ve druhé třetině náskok navýšili a ve třetím dějství jsme neměli co ztratit. Při snížení jsme se dostali zpět do zápasu a dokázali jsme si vytvořit tlak, ze kterého jsme dokázali vstřelit branku. Při oslabení na konci zápasu jsme inkasovali v oslabení a bylo po naději.

Západočechům jste nastříleli během tří vzájemných měření sil dohromady 6 gólů, zatímco jste jich 12, přesně jednou tolik, obdrželi. V čem podle tebe tkvěl největší rozdíl mezi vámi oběma týmy a co rozhodlo o postupu vašeho soupeře?
Měli jsme problém v obrané práci. Soupeř byl jednoduše produktivnější.

Chtěl bys na závěr něco dodat nebo něco někomu vzkázat? Třeba do nové sezony?
Pouze bych chtěl všem klukům popřát do další sezóny a ať se jim daří v hokejové kariéře

Díky za rozhovor a ať se daří do budoucna co nejlépe i tobě.
Taky díky!

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu