4. 11. 2020 | Ladislav Vácha

Cizinci v Kotlině, 2. díl: ruští šutéři, „Miňo“ nebo rváč Balgalvis

Ve druhém dílu seriálu „Cizinci v Kotlině“ si představíme dalších devět hokejistů ze zahraničí, kteří od roku 2009 oblékali havlíčkobrodský dres. Po Slovácích Danielu Štumpfovi, Davidu Minárikovi, Tomáši Troligovi a Branislavu Jankovičovi působili v Kotlině také Rusové Valerij Kňazev, Igor Loginovskij, Kirill Vlasov a Jevgenij Kondratěv. Dosud posledním cizincem v barvách Bruslařů byl lotyšský obránce Niklavs Balgalvis, který když shodil rukavice, tak to stálo rozhodně za to!

Daniel Štumpf (útočník, Slovensko)

Působení v Havlíčkově Brodě: sezona 2013/2014
Odehrané zápasy: 5
Góly: 0
Asistence: 0
Kanadské body: 0
Účast na ledě: -2
Trestné minuty: 2

Devětadvacetiletý rodák ze slovenské Nitry prožil hokejové mládí v mateřském klubu, kde v sezoně 2010/2011 debutoval v extralize dospělých, a v Nových Zámcích. V roce 2011 se poprvé vydal do zahraničí, když odehrál sezonu v MHL za Junosť Minsk. Následně se přesunul do Finska, kde strávil rok v klubu JYP-Akatemia. V soutěžním ročníku 2013/2014 se objevil v dresu Havlíčkova Brodu, za který naskočil do pěti duelů, ale do statistik se vstřeleným gólem či asistencí zapsat nedokázal. Potom působil ve Zlíně, v Havířově a na Slovensku. V České republice naposledy nastoupil v období 2017/2018, kdy hájil barvy Frýdku-Místku. Zahraniční angažmá zakončil pobytem v italské Cortině. V současné době hraje za mateřskou Nitru.


David Minárik (útočník, Slovensko)

Působení v Havlíčkově Brodě: sezona 2014/2015
Odehrané zápasy: 41
Góly: 2
Asistence: 10
Kanadské body: 12
Účast na ledě: -6
Trestné minuty: 28

Odchovanec Trenčína působil v mládežnických kategoriích mateřského klubu a zahrál si v dorostu i v juniorce za Považskou Bystricu. V sezoně 2012/2013 se poprvé vydal na zkušenou do zahraničí, když strávil soutěžní ročník ve Švédsku. V Borlänge HF nastupoval v mládežnických kategoriích a jeden zápas si připsal i za A-tým. V nižších soutěžích dospělých hájil barvy klubů Kvarnsvedens GoIF a Ludvika HF. Dva zápasy tehdy odehrál za slovenskou dvacítku, s níž se v dalším roce podíval i na juniorské mistrovství světa. Soutěžní ročník 2014/2015 absolvoval v Havlíčkově Brodě a na mladého hráče si nevedl vůbec špatně, když zaznamenal 12 kanadských bodů za 2 přesné trefy a 10 asistencí. „Zázemí je dobré. Jen to město je takové menší, takže tady není moc co dělat,“ usmíval se tehdy sympatický „Miňo“ v rozhovoru pro náš web. Bohužel, soubor z Kotliny tenkrát neodvrátil hrozbu sestupu a opustil prvoligovou scénu. Ve třech utkáních tehdy vypomohl druholigovému Pelhřimovu. Potom válel ve francouzském Caen, období 2017/2018 strávil v Topolčanech a hráčskou kariéru zakončil v dresu Union EC Wien ve čtvrté nejvyšší soutěži Rakouska. Už v té době působil jako Skills Coach mládežnických týmů Junior-Capitals a v minulém soutěžním ročníku rozvíjel individuální dovednosti hráčů maďarského Dunaújvárose.


Tomáš Troliga (útočník, Slovensko)

Působení v Havlíčkově Brodě: sezona 2014/2015
Odehrané zápasy: 21
Góly: 5
Asistence: 4
Kanadské body: 9
Účast na ledě: -7
Trestné minuty: 48

Urostlý útočník dělal své první hokejové krůčky v Prešově, jehož je odchovancem. Právě zde už jako šestnáctiletý mladíček nastupoval i za dospělé. Byl také slovenským mládežnickým reprezentantem, zahrál si za osmnáctku i dvacítku, s níž zažil dva juniorské světové šampionáty. Sezonu 2002/2003 strávil v Košicích a Martině, pak se vydal za „velkou louži“ do Kanady, kde hrál juniorskou WHL za Calgary Hitmen. V dalším soutěžním ročníku si zahrál jako hráč Tri-City Storm i v americké USHL. Pak působil na Slovensku, kde vystřídal Prešov, Martin, Trenčín, Žilinu a Poprad. V sezoně 2014/2015 zakotvil v extraligovém Hradci Králové, odkud jezdil vypomáhat tehdejším Rebelům. Vousatý forvard pomohl Havlíčkovu Brodu devíti kanadskými body za 5 branek a 4 asistence. V období 2015/2016 vypomáhal z Mountfieldu i prvoligovým Litoměřicím a naskočil i za Trenčín. Naposledy působil před třemi lety ve slovenské extralize jako hráč HK Poprad.


Branislav Jankovič (útočník, Slovensko)

Působení v Havlíčkově Brodě: sezony 2011/2012 a 2014/2015
Odehrané zápasy: 7
Góly: 1
Asistence: 2
Kanadské body: 3
Účast na ledě: 0
Trestné minuty: 6

Rodák z Trnavy prošel mládežnickými kategoriemi mateřského klubu, přičemž soutěžní ročník 2007/2008 strávil na zkušené v Ústí nad Labem, kde hrál nejvyšší dorosteneckou soutěž. Sezonu 2009/2010 odehrál v Kanadě, kde nastupoval za Elliot Lake Bobcats v juniorské GMHL. Následně se přesunul do brněnské Komety, kde naskakoval za juniorku i extraligové A-mužstvo. Jako jediný cizinec v našem seriálu nastoupil v Havlíčkově Brodě během dvou sezon. Poprvé v soutěžním ročníku 2011/2012, když Rebelům vypomáhal z Komety Brno, a podruhé v sestupové sezoně 2014/2015. Za soubor z Kotliny však odehrál jen sedm zápasů, v nichž na sebe upozornil jedním vstřeleným gólem a dvěma asistencemi. V soutěžních obdobích 2012/2013 a 2013/2014 působil na Slovensku. Extraligu hrál za Banskou Bystricu a Skalicu, druhou nejvyšší soutěž Slovenska za Liptovský Mikuláš a Michalovce.


Valerij Kňazev (útočník, Rusko)

Působení v Havlíčkově Brodě: sezona 2014/2015
Odehrané zápasy: 5
Góly: 0
Asistence: 1
Kanadské body: 1
Účast na ledě: -2
Trestné minuty: 2

Ruský forvard byl velkým hokejovým cestovatelem. Dorostem a juniorkou prošel v pražské Spartě, v sezoně 2009/2010 odehrál 10 zápasů v kanadské OHL za Brampton Battalion. Za dospělé poprvé naskočil v prvoligovém Berouně, pak strávil dvě sezony v Novosibirsku, kde hrál juniorskou MHL a za muže i prestižní KHL. V soutěžním ročníku 2013/2014 se vrátil na tuzemskou hokejovou scénu, když nastupoval za českobudějovický Motor. V dalším roce si připsal pět extraligových startů za Pardubice, na prvoligové scéně vypomáhal Havlíčkovu Brodu i Prostějovu, který právě na úkol Rebelů pomohl ve druhé nejvyšší soutěži zachránit. V havlíčkobrodském dresu absolvoval pět duelů, během nichž zaznamenal jednu asistenci. V období 2015/2016 naposledy hrál za český klub, když hájil barvy Šumperku. Kariéru dohrál na Slovensku, když působil v Senici, Zvolenu a Skalici.

(Foto: Pavel Kacerovský, hcmotor.cz)

Igor Loginovskij (obránce, Rusko)

Působení v Havlíčkově Brodě: sezona 2015/2016
Odehrané zápasy: 33
Góly: 5
Asistence: 6
Kanadské body: 11
Účast na ledě:
Trestné minuty: 10

Řízný bek hokejově vyrůstal v rodném Jekatěrinburgu. V Rusku si také zahrál v mládeži za Oktan Perm, s nímž v roce 2012 postoupil z MHL B do MHL. Odtud se přesunul do Junioru Kurgan a HK Odincovo. Soutěžní ročník 2014/2015 odehrál v Maďarsku, kde působil v juniorce HK Debrecín. Sezonu 2015/2016 strávil v Havlíčkově Brodě a vedl si velmi dobře. Vedle plnění defenzivních úkolů stíhal i podporovat útok, připsal si 11 kanadských bodů za pět gólů a šest asistencí. V Kotlině zaujal také videopozvánkou na derby Vysočiny se Žďárem nad Sázavou, v níž zval brodské fanoušky společně s ruským útočníkem Kirillem Vlasovem. Další sezonu odehrál v Hodoníně.


Kirill Vlasov (útočník, Rusko)

Působení v Havlíčkově Brodě: sezona 2015/2016
Odehrané zápasy: 39
Góly: 14
Asistence: 17
Kanadské body: 31
Účast na ledě:
Trestné minuty: 34

Postavou drobný, ale hokejově velmi šikovný útočník. Odchovanec Kedru Novouralsk působil v sezoně 2011/2012 ve třetí nejvyšší ruské soutěži v barvách klubu Burevestnik Jekatěrinburg a za 34 zápasů stihl skvělých 22 bodů. Za Avto Jekatěrinburg pak dvě sezony hrál MHL a v soutěžním ročníku nastupoval ve stejné soutěži jako kapitán Junioru Kurgan. Soutěžní období 2015/2016 strávil v Havlíčkově Brodě a válel neskutečným způsobem! Za 39 zápasů nasbíral parádních 31 kanadských bodů (14+17) a patřil mezi největší tahouny ofenzivy Bruslařů. Potom se vrátil domů do Ruska, kde hrál třetí nejvyšší soutěž za Slavutič Smolensk a HK Rostov. Dvě sezony pak absolvoval v barvách Kulageru Petropavlovsk, kde působí dodnes.


Jevgenij Kondratěv (útočník, Rusko)

Působení v Havlíčkově Brodě: sezona 2015/2016
Odehrané zápasy: 39
Góly: 13
Asistence: 29
Kanadské body: 42
Účast na ledě:
Trestné minuty: 30

Rodák z Nižněkamsku působil na „rodné hroudě“ až do sezony 2014/2015, kdy za místní Reaktor bojoval v juniorské MHL. Ve stejném soutěžním ročníku naskočil i za Junior Kurgan. Následně se přesunul do Kotliny a na angažmá v Havlíčkově Brodě určitě velmi rád vzpomíná. Aby ne! Za 39 soutěžních zápasů zaznamenal neskutečných 42 kanadských bodů (13+29) a udržel si tak parádní průměr více než jednoho kanadského bodu na odehraný zápas. Z kádru Bruslařů si ho hned vytáhla Jihlava, kde naskočil v první lize do šestnácti utkání a připsal si dvě asistence. Sezonu dohrál ve druholigových Moravských Budějovicích, za které nastoupil i proti Broďákům. Pak se přesunul do Kazachstánu, kde hrál nejvyšší soutěž za HK Temirtau a HK Almaty.


Niklavs Balgalvis (obránce, Lotyšsko)

Působení v Havlíčkově Brodě: sezona 2017/2018
Odehrané zápasy: 33
Góly: 1
Asistence: 1
Kanadské body: 2
Účast na ledě: -6
Trestné minuty: 88

Zatím poslední cizinec, který nastoupil za Havlíčkův Brod. Jeho mateřským klubem je lotyšský Tukums, kde prošel mládežnickými kategoriemi a v sezoně 2014/2015 zde debutoval za A-tým ve druhé nejvyšší soutěži. Ve stejném soutěžním období sbíral cenné zkušenosti v USA, kde hrál za San Diego Gulls a Cheyenne Stampede juniorskou WSHL. Soutěžní ročník strávil v klubu Prizma Riga v nejvyšší lotyšské soutěži a pak se znovu vydal do zámoří. Opět působil v Cheyenne Stampede a nově i v El Paso Rhinos. Sbíral přitom na obránce hodně kanadských bodů. Následně zakotvil v Kotlině, kde Bruslařům marně pomáhal vybojovat návrat na prvoligovou scénu. Nejvíce na sebe upozornil vítěznou brankou ve druhém utkání čtvrtfinále play off na ledě Děčína a tvrdými bitkami. Legendární byla jeho bitka s moravskobudějovickým Markem Lupačem (hned na začátku videa), při které útočník Žihadel havlíčkobrodského zadáka hodně nesportovně tahal za vlasy. Sympatický bek platil za velkého poctivce, který si při trénincích hodně rád přidával. Naposledy působil doma v Lotyšsku, kde hrál nejvyšší soutěž za Zemgale a znovu oblékl dres klubu Prizma Riga.

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu