11. 4. 2011 | Ladislav Vácha

Zaměřili jsme se na maskované muže Rebelů. Prospěli s vyznamenáním

Havlíčkobrodští Rebelové za sebou mají nejúspěšnější sezonu v novodobé historii klubu, když se jim podařilo proklouznout až do vybrané společnosti čtyř nejlepších mužstev celé soutěže a stopku jim vystavil až prvoligový mistr z Ústí nad Labem, který aktuálně svádí barážovou bitvu s Mladou Boleslaví o příslušnost mezi tuzemskou hokejovou smetánkou. Lví podíl na obrovském úspěchu mají také gólmani, kteří musí tradičně čelit největšímu tlaku. A toto tvrzení platí dvojnásobně v prestižních vyřazovacích bojích, kdy nesou na svých bedrech nejvíce zodpovědnosti. A byli to právě maskovaní muži bojovníků z Kotliny, kteří se jako první ocitli pod naším drobnohledem naší redakce. Pokud se ohlédneme za jejich výkony, musíme s potěšením konstatovat, že se na ně mohl tým v případě nouze pokaždé spolehnout. Sečteno podtrženo, v uplynulém soutěžním ročníku patřili mezi základní stavební kameny úspěchu. A jejich osobní statistiky to jenom potvrzují…

Jaroslav Suchan:

Pozice: brankář
Věk: 31 let
Číslo dresu: 35
Výška: 179 cm
Váha: 78 kg
Držení hole: levá

Sympatický a usměvavý gólman, který, jak se ukázalo při exhibičním rozlučkovém duelu hokejistů proti jejich věrným fanouškům, nezkazí žádnou legraci. Zároveň velmi kvalitní a díky dlouhodobému pobytu v nejvyšších tuzemských soutěžích ostřílený mazák, jenž může naplno těžit i ze svých extraligových zkušeností, jichž nasbíral v dresu konkurenční Dukly Jihlava a znojemských Orlů opravdu dost. V uplynulé sezoně se stal nejvytěžovanějším brankářem souboru pod vedením trenérského tandemu Petr Novák – Jaroslav Benák, přičemž pod obrovský úspěch havlíčkobrodského hokeje se podepsal velkým a výrazným písmem. A nedávno ukončenou sezonu můžeme hodnotit jako jeho nejvydařenější v dresu bojovníků z Kotliny, do jejichž řad zavítal před několika lety přímo z tábora krajského rivala z Jihlavy. Takhle bychom mohli ve zkratce charakterizovat Jaroslava Suchana, muže, který nedávno oslavil své 31. narozeniny. Tým se na něj mohl v případě nouze spolehnout a opřít se o jeho skvělé výkony, jimiž trápil soupeřovy střelce. Mohl se tak zaslouženě těšit velké důvěře havlíčkobrodských trenérů, kteří ho po zásluze pasovali do role jedničky. A jeho famózní forma přišla Rebelům dvojnásobně vhod, protože si Stanislav Neruda, dlouhodobý Suchanův parťák v brodském brankovišti, přivodil nepříjemné zranění a byl kvůli němu na nějaký čas mimo hru. A v čem tkvěla jeho největší zbraň? Nejvíce se mu dařilo v domácím prostředí, a to především proti silným soupeřům nebo při ostře sledovaném derby Vysočiny proti krajskému rivalovi z Jihlavy. Fanoušci v ochozech zimního stadionu v Kotlině mohli při duelech tohoto typu pravidelně sledovat podobný obrázek: několik povedených zákroků havlíčkobrodské opory mezi tyčemi, jež zmařila nebezpečnou šanci a v těžké chvilce podržela svůj tým, čímž si hned v úvodu střetnutí pořádně zvedla sebevědomí.

A to často s přibývajícími minutami ještě nabíralo postupnými krůčky výraznějších kontur, přičemž strážce svatyně Rebelů přiváděl fantastickými zásahy publikum do varu a soupeřovy střelce naopak nemilosrdně deptal. Spoluhráči se na něj mohli spolehnout také v prestižních vyřazovacích bojích, při nichž vytvořil se svým mladším kolegou Robertem Slipčenkem, jenž zamířil do Kotliny místo odcházejícího Stanislava Nerudy, vyrovnaný a silný tandem. Spolupráce jim šlapala jako dobře namazané soukolí, což se nakonec promítlo i do zisku novodobého historického úspěchu klubu. Pokud bychom měli být konkrétnější a z pestré škály prvoligových zápasů vybrat jeho nejpovedenější, ze základní části by se jednalo o domácí bitvu s Ústím nad Labem (2:0) a obě regionální měření sil s jihlavskou Duklou (doma 3:1 a venku 0:1), z nadstavbové opět o souboj s ústeckými Lvy (doma 1:3) a o zahřívací kolo proti Olomouci, s níž se brodský tábor střetl v atraktivním čtvrtfinále play-off (doma 1:2 PP). V play-off zazářil znovu právě proti Hanákům, přičemž se podepsal zejména pod druhý triumf v sérii (venku 2:1). Držme mu palce, aby se mu dařilo co nejlépe i v další prvoligové sezoně, do níž jeho tým vkročí určitě s vysokými ambicemi.

Sezona 2010 – 2011:

Základní část:

Odehrané zápasy: 26
Odchytané minuty: 1464
Obdržené góly: 76
Zákroky: 783
Čistá konta: 1
Průměr obdržených branek na zápas: 3,11
Úspěšnost: 91,15 %

Nadstavbová část:

Odehrané zápasy: 7
Odchytané minuty: 422
Obdržené góly: 22
Zákroky: 222
Čistá konta: 0
Průměr obdržených branek na zápas: 3,13
Úspěšnost: 90,98 %

Play-off:

Odehrané zápasy: 7
Odchytané minuty: 379
Obdržené góly: 21
Zákroky: 161
Čistá konta: 0
Průměr obdržených branek na zápas: 3,32
Úspěšnost: 88,46 %

Robert Slipčenko:

Pozice: brankář
Věk: 25 let
Číslo dresu: 31
Výška: 183 cm
Váha: 83 kg
Držení hole: pravá

Pětadvacetiletý fantom mezi tyčemi je sice o poznání mladší než jeho parťák Jaroslav Suchan, ovšem může se už teď rovněž pochlubit pestrou a zajímavou kariérou. Už v mládežnických kategoriích vystřídal celou řadu různých působišť, když si zachytal jako dorostenec za pražskou Slavii, v níž absolvoval své první hokejové krůčky, nebo Mladou Boleslav. Po svém posunu mezi juniory se objevil na extraligové scéně v dresech Jihlavy, Havířova nebo Opavy, s níž spojil největší část své tehdy ještě útlé hokejové kariéry. O jeho obrovském talentu svědčí už samotný debut mezi dospělými, který si odbyl za opavský Slezan mezi prvoligovou konkurencí jako osmnáctiletý benjamínek. Co se týče mužských soutěží, mihl se na prvoligové scéně ještě v barvách Havířova. Z druholigových štací vystřídal Kolín, Most, Litoměřice nebo Tábor, ale už v jednadvaceti letech pravidelně chytal 1. ligu pod hlavičkou severočeské Kadaně. Nasbírané zkušenosti využíval během minulé sezony už v brankovišti své mateřské Slavie, za níž odchytal v extralize 40 duelů a podílel se na konečném 3. místě týmu pod vedením Vladimíra Růžičky. A už tehdy ho zaregistrovali i havlíčkobrodští příznivci, když se nadaný gólman představil v brodském dresu při dvou prvoligových střetnutích. Uplynulý soutěžní ročník zahájil opět u týmu z české metropole, jenže kvůli přetlaku na brankářském postu a horší formě se mezi tyče příliš nepodíval. Mrzet ho to ale až tolik nemuselo, protože se zápasového vytížení dočkal alespoň v 1. lize. Vrátil se znovu do Litoměřic, po jejichž postupu ze 2. ligy si tentokrát zachytal v pěti případech druhou nejvyšší soutěž. Záhy po něm rádi sáhli také Rebelové, u nichž zacelil místo po odchodu Stanislava Nerudy. A sluší se podotknout, že si vedl opravdu znamenitě.

Do tábora z Kotliny bleskově a výtečně zapadl, přičemž od prvních zápasů potvrzoval pověst velmi šikovného brankáře. Do brodské branky se podíval na poslední 4 utkání nadstavbové části, když nahradil do té doby extrémně vytěžovaného kolegu Suchana. A počínal si tak famózním způsobem, že na něj trenéři Petr Novák s Jaroslavem Benákem ukázali prstem také pro následné předkolo play-off s Kadaní, v němž se lvím podílem zasloužil o postup do hlavní fáze vyřazovacích bojů. Čtvrtfinálovou bitvu s Olomoucí si už vzal na starost jeho odpočatý parťák Jaroslav Suchan, jehož nahradil až v posledním duelu, a rovněž provedl svůj tým do dalších bojů. O vrchol veleúspěšné sezony v semifinále proti Ústí nad Labem se poté oba maskovaní muži Rebelů rovnoměrně a úspěšně rozdělili. Pokud bychom měli vyzdvihnout největší Slipčenkovy přednosti, jednalo by se především o opačné držení lapačky, které je neobvyklé a může být pro soupeřovy střelce nepříjemné, a obdivuhodnou mrštnost. Co se týče zápasu, v němž se tento gólman opravdu vytasil s excelentním výkonem, jmenovali bychom určitě domácí duel s Olomoucí, v němž Rebelové před zaplněnou Kotlinou vyhráli 7:2 a postoupili do semifinále play-off. A jak zatím vypadají vyhlídky na jeho další spolupráci s Havlíčkovým Brodem? Trenér Petr Novák v nedávném rozhovoru na dotaz jednoho z fanoušků odpověděl, že s Robertem Slipčenkem pro příští sezonu do týmu nepočítá. Nechme se překvapit, jak vše nakonec dopadne. V každém případě i jemu popřejme do budoucna hodně štěstí.

Sezona 2010 – 2011:

Základní část:

––––––

Nadstavbová část:

Odehrané zápasy: 4
Odchytané minuty: 242
Obdržené góly: 10
Zákroky: 137
Čistá konta: 0
Průměr obdržených branek na zápas: 2,48
Úspěšnost: 93,20 %

Play-off:

Odehrané zápasy: 8
Odchytané minuty: 471
Obdržené góly: 23
Zákroky: 296
Čistá konta: 0
Průměr obdržených branek na zápas: 2,93
Úspěšnost: 92,79 %

Jen pro zajímavost, přehledné srovnání obou mužů tabulkami:

Nadstavbová část
7odehrané zápasy4
422odchytané minuty242
0čistá konta0
5nejvíce obdržených gólů 3
2nejméně obdržených gólů2
222Počet zásahů 137
3,13průměr obdržených branek na zápas2,48
90,98 %úspěšnost zákroků 93,20 %

Play-off
7odehrané zápasy8
379odchytané minuty471
0čistá konta0
5nejvíce obdržených gólů 5
1nejméně obdržených gólů2
161Počet zásahů 296
3,32průměr obdržených branek na zápas2,93
88,46 %úspěšnost zákroků 92,79 %

Celkem
40odehrané zápasy12
2265odchytané minuty713
1čistá konta0
8nejvíce obdržených gólů 5
0nejméně obdržených gólů2
1166Počet zásahů 433
2,97průměr obdržených branek na zápas2,75
91,12 %úspěšnost zákroků 92,92 %

Stanislav Neruda:

Pozice: brankář
Věk: 37 let
Číslo dresu: 31
Výška: 184 cm
Váha: 81 kg
Držení hole: levá

Z celé trojice, která se v letošní sezoně představila v havlíčkobrodském brankovišti, se jedná o nejstaršího a v Kotlině nejdéle působícího gólmana. Sedmatřicetiletý sympaťák se podílel skvělými výkony na návratu Rebelů do prvoligových vod a v jejich kádru vydržel až do současnosti, přičemž si na chvíli odskočil jen do pražské Slavie, v jejímž dresu za sebou zanechal na extraligové scéně výraznou stopu, když pomohl Pražanům k zisku stříbrné a bronzové příčky. Na uplynulý soutěžní ročník ale asi nebude vzpomínat příliš v dobrém, protože si zachytal opravdu málo. Jednou z hlavních příčin se určitě stalo jeho zranění, kterého ho vyřadilo ze hry. Zkušený brankář se po něm vracel zpět na led hodně pomalu a navíc se mu stále nedařilo získat zpět svou ztracenou formu. Přes skvěle chytajícího kolegu Suchana se dostal na pár zápasů do akce, ale těmi se, až na pár výjimek, doslova protrápil. V základní části absolvoval 8 duelů a v nadstavbě zasáhl do tří klání Rebelů, přičemž poslední z nich na kluzišti Orlů ze Znojma, proti nimž ztratil Havlíčkův Brod skvěle rozehraný zápas a nakonec prohrál 3:6, se mu stalo osudným.

Pohár trpělivosti trenérů i klubového vedení totiž přetekl a trápící se Neruda, jenž se stal během svého působení v Kotlině jedním z oblíbenců brodských příznivců a vybudoval si pozici jedné z velkých hrajících ikon týmu, byl vyřazen pro neuspokojivé výkony z kádru. Bez práce ovšem dlouho nezůstal, protože o jeho služby projevila zájem konkurenční Třebíč, z níž zkušený gólman před několika lety zamířil přímo do Kotliny, a ostřílený mazák mezi tyčemi její vábení vyslyšel s otevřenou náručí. Horáky totiž čekal nepříjemný boj v horší osmičce, kde se museli mít na pozoru, protože hrozil i teoretický sestup do II. ligy. Neruda ve staronovém působišti ožil a jako pokropený živou vodou mu vloženou důvěru vděčně splácel. A byl to právě on, kdo Třebíči velmi pomohl, a nakonec tak Horáci slavili postupu do play-off. Pokud bychom se měli vrátit k působení gólmana, který na sebe vždy upozorní před vhazováním u jeho branky extrémním snížením těžiště svého těla, v havlíčkobrodském dresu, z podařených výkonů bychom zmínili skvělý výkon na ledě Chrudimi, kde nahradil v průběhu utkání Jaroslava Suchana a podepsal se pod triumf 6:4, a následné vystoupení proti Litoměřicím, které mu vstřelily v Kotlině pouze gól a prohrály vysoko 1:8. Také jemu držme mu palce, aby se mu do budoucna dařilo co nejlépe.

Sezona 2010 – 2011:

Základní část:

Odehrané zápasy: 8
Odchytané minuty: 355
Obdržené góly: 22
Zákroky: 191
Čistá konta: 0
Průměr obdržených branek na zápas: 3,72
Úspěšnost: 89,67 %

Nadstavbová část:

Odehrané zápasy: 3
Odchytané minuty: 182
Obdržené góly: 13
Zákroky: 99
Čistá konta: 0
Průměr obdržených branek na zápas: 4,29
Úspěšnost: 88,39 %

Play-off:

––––––

Závěr:

Sečteno podtrženo, brankáři havlíčkobrodských Rebelů odvedli v uplynulé veleúspěšné sezoně, na níž bude klub se svými věrnými ranoušky dlouho a s radostí vzpomínat, pořádný kus náročné a poctivé práce. To konec konců potvrzují i jejich osobní statistiky, které jsou samozřejmě užitečné a o lecčems vypovídají, ale zároveň je také musíme brát s určitým nadhledem, protože mohou být zavádějící. Každý zápas je totiž svým způsobem zcela jiný. A zejména výkony maskovaných mužů mezi tyčemi jsou hodně závislé na hře, tedy především obranné činnosti, svých spoluhráčů v poli před sebou. A vlastně ani samotné zákroky strážců hokejové svatyně nejdou měřit úplně stejným metrem...

Přejděme zpět k brankářskému obsazení Rebelů... Ze zmiňované trojice se trápil jen Stanislav Neruda, který ale našel svou ztracenou formu po přechodu do Třebíče. Vyrovnaný a silný tandem Jaroslav Suchan - Robert Slipčenko položil základní kámen úspěchu havlíčkobrodského tábora, ovšem v dalším soutěžním ročníku podle dostupných informací vedle sebe působit nebude. Robert Slipčenko je totiž hráčem pražské Slavie a Rebelové s ním do svých plánů nepočítají. Můžeme proto očekávat, že se klub pokusí přivést na brankářský post novou akvizici, jež vyrukuje do dalších prvoligových bojů po boku gólmana Suchana. Co se týče brankáře Nerudy, ten zřejmě zůstane v Třebíči.

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu