11. 11. 2021 | Ladislav Vácha

Voříšek: Čekání na gól? Nepříjemné, ale snad už to bude lepší!

Jedenáct odehraných zápasů a v kolonce vstřelených branek svítila nepříjemná nula. Čtyři asistence byly jen slabou útěchou. Luboš Voříšek se dočkal až v utkání číslo 12, kdy prolomil proti Chebu své střelecké trápení a svůj parádní výkon ještě vyšperkoval třemi gólovými nahrávkami. Následně srazil rodnou Příbram do kolen krásným gólem a třemi body se podílel na cenném skalpu silného soupeře. „Člověk to má neustále v hlavě a pořád na to myslí. Pak z toho možná pramení přemíra snahy a potom je to možná ještě horší než lepší. Tyhle situace jsem v hokeji zažil už několikrát. Jsem rád, že se to konečně trochu prolomilo. Doufám, že už to bude lepší,“ přeje si usměvavý matador.

Luboši, máme za sebou první třetinu základní části. Jak ji ze svého pohledu hodnotíš?
Co se týče tabulky, ta se pomalu začíná rozdělovat. První tři týmy, Tábor, Příbram a Kobra, začínají mít trochu náskok. My momentálně bojujeme s Klatovy o čtvrtou pozici, která zaručuje postup do play off. I když se to takhle rozděluje, myslím si, že zápasy jsou hodně vyrovnané a každý může porazit každého. Pro náš tým to platí dvojnásobně. Myslím si, že když budeme dodržovat to, co máme, a budeme hrát dobrý hokej, jsme schopní porazit každého. Zároveň ale víme, že body proti nikomu nedostaneme zadarmo a musíme se o ně v každém zápasu poctivě prát. Soutěž je samozřejmě dlouhá, takže zatím to nejde nějak víc hodnotit, ale víme, že je v našich silách, abychom splnili náš cíl a dostali jsme se do play off.

Naše dosavadní výsledky byly tak trochu ve vlnách. Když se ohlédnu na úplný začátek, porazili jsme Řisuty a odehráli jsme velmi dobrý zápas v Táboře, kde nám bodový zisk jen těsně utekl. Potom jsme doma nezvládli zápas s Klatovy, ale s trenéry jste měli taktickou poradu, něco jste si k tomu řekli a pak přišly tři výhry za sebou. Jak jsi viděl tohle období?
Máme mladý tým, proto je to někdy těžké. Jak jsi říkal, zápas v Táboře byl dobrý a s Klatovy se nám to potom nepovedlo. Na druhou stranu ale musím říct, že Klatovy tady hrály výborně. Asi nejvíc mě mrzí porážka v Řisutech. To byla chyba, ten zápas jsme měli uhrát za tři body. To byla zatím asi naše nejbolestivější porážka.

Po třech výhrách přišla série čtyř porážek v řadě, jedna z nich byla právě na ledě již jmenovaných Řisut. V čem byl podle tebe problém, že i když jsme nehráli špatný hokej, nedokázali jsme v té době urvat nějaké body?
Řekl bych, že zápas s Řisuty nás trochu i psychicky nahlodal. Bylo vidět, že nejsme úplně v pohodě. V té sérii byl i těžký zápas na Kobře. Je tam malé hřiště a soupeř nás tam prostě přejel. Tím se náš tým dostal trochu psychicky dolů. Na každý tým v základní části přijde krize. Pevně věříme, že my jsme si ji už vybrali, naše výkony už budou lepší a budeme uhrávat dobré výsledky.

Obrat k lepšímu přišel v domácím utkání s Pískem. Na led se vrátil Míra Třetina a vystřelil nám osm sekund před koncem důležitou výhru. Jak moc byl cítit Třéťův návrat? Byl to takový ten potřebný impuls, který nás v těžké době nakopl?
Prvně bych chtěl říct, že to byl takový zápas, o kterém jsme věděli, že ho musíme vyhrát. To, že přišel Míra Třetina, nás určitě povzbudilo a pomohlo nám to. Jak jsi už zmínil, pro něj to byla taková pohádka, že se po dvou letech vrátil a hned rozhodl utkání. Do týmu přinesl potřebný klid a cenné zkušenosti. Navíc dal i rozhodující gól. Myslím si, že s Pískem jsme ale nepodali úplně ideální výkon. Bylo to hodně odpracované. Takhle to ale chodí. Série, při nichž se hodně prohrává, se musí zlomit právě nějakým takovým zápasem.


Ty ses dlouho herně i bodově trápil. Nepadalo ti to tam a na svou první trefu jsi dlouho čekal. Navíc se nedařilo ani týmu. Jak jsi snášel tohle těžké období a zažil jsi to už někdy v kariéře?
Ze začátku sezony to takhle mám docela často. Myslím si, že to bylo i tím, že se rok nehrálo. Ta dlouhá pauza je znát, zvlášť pro starší hráče. Je těžké se do toho režimu dostat zpátky. Samozřejmě to po psychické stránce není nic příjemného. Člověk se pořád hrozně snaží a chce to konečně zlomit, ale nedaří se to. Mně nezbylo nic jiného, než poctivě makat v tréninku a věřit, že to přijde a že se moje výkony zlepší.

Určitě nám hodně pomohlo vysoké domácí vítězství s Chebem, což byl zatím asi náš nejpovedenější zápas. Utkání mělo skvělou diváckou kulisu, podali jsme dobrý výkon a navíc jsme vysoko vyhráli. Tam se sešlo dohromady snad úplně všechno, souhlasíš?
Přesně tak. To byl zápas po Písku, kdy nás to trochu víc uklidnilo a dostali jsme se do pohody. Cheb jsme určitě nechtěli podcenit, ale na druhou stranu je potřeba říct, že týmy v tabulce pod námi prostě musíme porážet. Měli jsme dobrý vstup do zápasu a celý tým hrál zodpovědně. Pak z toho vyústily pěkné góly. Tím se nám začalo dařit, ten zápas byl opravdu povedený.

Právě proti Chebu jsi to zlomil. Vstřelil jsi gól a přidal k němu tři asistence. To byl takový ten zápas, který tě konečně nakopl...
Určitě. Čekání na první gól v sezoně, navíc když to nepřichází a těch zápasů bylo hrozně moc, je psychicky těžké. Člověk to má neustále v hlavě a pořád na to myslí. Pak z toho možná pramení přemíra snahy a potom je to možná ještě horší než lepší. Tyhle situace jsem v hokeji zažil už několikrát. Jsem rád, že proti Chebu se to konečně trochu prolomilo. Doufám, že už to bude lepší.

Dlouho jsi nastupoval na křídle. Potom ses přesunul na centra a najednou to začalo jít. Je možné, že i tohle ti pomohlo?
Je to možné. Trenér ze začátku ještě hodně věcí zkoušel a měnil sestavu. Navíc nám i někteří kluci vypadávali ze sestavy. Nehráli jsme tak, že bychom byli v plné sestavě. Skoro vždy nám někdo chyběl nebo trenér reagoval na nějaký výkon z předešlého zápasu, takže se to hodně měnilo. Centra jsem dřív hrál a vždycky mi to celkem vyhovovalo. Přišla tahle změna a momentálně se mi tam hraje dobře.


Ve druhém útoku máš na křídlech Čeju a Buldu, což jsou takoví živelní a draví kluci. Jak se ti s nimi zatím spolupracuje?
Teď se nám dařilo i bodově a dávali jsme góly, takže jsme spokojení. Bulda je typologicky takový hrozně energický hráč, který vybojuje spoustu puků. Má dobrou koncovku a umí proměňovat šance. Kuba Čejka je technický hokejista, který umí dobře přihrát a podržet ve správné chvíli puk. Dokáže se prosadit jeden na jednoho a umí dát góly. Zatím nám to spolu funguje a budeme věřit, že pokud spolu zůstaneme, tak se nám bude dařit i dál.

Proti Chebu ses nakopl a pak přišla výhra v Příbrami. Byl to hodně dobře odmakaný zápas, kdy jsme vycházeli z pevné obrany. Přišlo mi, že to bylo hodně podobné utkání, které jsme v Příbrami odehráli v minulé sezoně...
Ta podobnost tam určitě byla. Myslím si, že v Příbrami jsme zatím podali náš nejzodpovědnější výkon. Příbram má velmi dobrý tým a určitě měla optickou převahu, ale podle mě jsme ji nepouštěli do žádných vyložených šancí. Hráli jsme trochu víc zezadu a možná nám pomohlo i to, že jsme věděli, že Příbram je hodně silný soupeř a drželi jsme se tak trošku víc zpátky. Hráli jsme opravdu zodpovědně. Věděli jsme, že do každého souboje musíme jít úplně naplno. Rozhodující byla podle mě hned první třetina. Podařilo se nám dát gól a žádný jsme nedostali. To určilo ráz zbytku utkání. Příbram už potom byla trošku v křeči a my jsme dál pokračovali v dobrém výkonu. Hlavně bylo důležité, že jsme vydrželi hrát stejně celých šedesát minut.

Patřil jsi k hrdinům utkání. Připsal sis gól a dvě asistence. Vypadalo to, že si zápas, navíc doma v Příbrami, hodně užíváš...
Hrálo se mi dobře. Určitě mi hodně pomohl už předchozí zápas s Chebem, takže už jsem si začal víc věřit. Šel jsem do zápasu s tím, že budu z pozice centra hlavně poctivě bránit a uvidím, co přijde směrem dopředu. Když už jsme se dostali dopředu, tak jsme byli efektivní. Povedlo se nám dobře sehrát dvě nebo tři akce a dali jsme z toho góly. Jak říkáš, pro mě to bylo doma, takže se na mě přišli podívat rodiče a kamarádi. O to víc jsem za to rád.

Dal jsi gól na 3:1, po kterém se domácí hodně zlobili, že to byla tyčka. Jak jsi celou situaci viděl ty z pohledu střelce?
Dostal jsem puk do křídla a jel jsem na obránce. Měl jsem docela dost času, tak jsem vystřelil golfákem. Puk přešel přes gólmana a úplně jsem neviděl, kudy se odrazil. V tu chvíli jsem ale podle reakce gólmana a spoluhráčů bral, že to je gól. V první chvíli jsem si tak vůbec nepřipouštěl, že by to neměl být gól. Pak přišly nějaké reakce, protože kotouč se hrozně rychle odrazil a navíc jel po ledě. To znamená, že se neodrazil od sítě. Jak říkám, nejsem schopný říct, jestli to šlo ven z brány nebo ne, protože jsem to neviděl, ale předpokládal jsem, že to byl gól.


Slíbil jsi klukům za výhru v Příbrami do kabiny nějakou svačinku?
Protože jsem věděl, že Příbram bude těžkým soupeřem, tak jsem jim svačinu slíbil. (směje se) Nakonec jsme vyhráli, takže budu muset něco do kabiny dát. Za dobrý výkon a hrozně cenné body, které jsme tam uhráli, ji dám opravdu rád.

Co říkáš na výkony Médi a Chaliho v bráně?
No, právě. Čtu, že se na to ptáš hrozně často. Vždycky vyjde rozhovor a Méďa se pak nosí v kabině, že se s ním nedá vydržet. Proto už by asi bylo lepší tuhle otázku nepokládat. (směje se)

Přejděme k našemu poslednímu zápasu s Kobrou, který dlouho nebyl špatně rozehraný, ale nakonec jsme prohráli. Byl to důležitý zápas, tak jak moc to zamrzelo?
Věděli jsme, že to je utkání před pauzou a že uzavírá třetinu základní části. Určitě jsme chtěli v naší vítězné sérii pokračovat, abychom měli v kabině co největší pohodu. Myslím si, že jsme začali velmi dobře, první třetina se nám povedla a navazovali jsme na výkony z minulých zápasů. Potom bych řekl, že se to začalo lámat někdy na začátku druhé třetiny, kdy jsme začali trochu víc tahat kotouče a nebyli jsme tak zodpovědní. Na druhou stranu musím dodat, že z mého pohledu hrála Kobra velmi dobře. Co se týče ofenzivy, soupeř nás dokázal zatlačit a vytvářel si šance. Pak bylo hrozně těžké Kobru bránit. Mrzí nás to, ale musíme objektivně uznat, že soupeř byl lepší. Ačkoliv jsme bojovali, myslím si, že Kobra tady vyhrála zaslouženě.

Jak moc se podle tebe promítla na našem výkonu absence Mlynyho, který v poslední době hrál ve skvělé formě?
Tyto ztráty nás určitě mrzí, protože kádr nemáme až tak široký. Mlyny je navíc výborný hráč, kterému se teď dařilo. To je bez debat. Jsou to ale věci, které v sezoně postihnou každý tým. Určitě se na to nejde vymlouvat. Naopak. Šanci dostali zase jiní kluci, kteří třeba normálně nedostanou na ledě tolik prostoru a mohou se ukázat.


V sobotu nás doma čeká bitva s Řisuty, která bude nesmírně důležitá. S čím bychom měli do utkání podle tebe jít, aby to dobře dopadlo?
Souhlasím, bude to hrozně důležitý zápas. Navíc nám v hlavách, tedy alespoň mě, pořád leží to nepovedené utkání na ledě Řisut, které jsme měli zvládnout a nezvládli jsme ho. Bude to hlavně o nás. Musíme k tomu prostě přistoupit zodpovědně a hrát naplno. Nesmíme si připouštět nic jiného, než že tady urveme všechny tři body. Samozřejmě ale dobře víme, že nás určitě nečeká nic lehkého.

Potom nás čekají důležité zápasy v Táboře a doma s Klatovy. Jak se těšíš na Kubu Matušíka a na Endyho?
Po Řisutech nás čeká těžší série zápasů. V Táboře chodí na hokej hodně lidí a hrají tam Kožich s Endym. Je to proti nim takové specifické. Tábor vede skupinu, takže se tam chceme vytáhnout a co nejvíc jim to znepříjemnit. Zkusíme se poprat o co nejlepší výsledek. Z minulé i z té současné sezony ale víme, že se s nimi dá hrát. I když to bude hrozně těžké, tak tam určitě nepojedeme bez šance.

Jak už jsme říkali, máme nesmírně vyrovnanou skupinu. I když to bude těžké, určitě ale zůstává naším cílem postoupit do play off...
Skupina je určitě vyrovnaná, ale viděl bych to úplně jednoduše. Musíme porážet všechny týmy, které jsou v tabulce pod námi, a musíme získávat nějaké body se soupeři, kteří jsou lépe postavení. Hodně důležité pro nás budou hlavně zápasy proti Klatovům.

Na závěr zařadíme otázku od Ríši Cachnína, který se tě ptá, jestli ti ještě někdy dorostou vlasy?
Jsem rád, že Richard nás po dlouhé době navštívil v kabině. Když se mu v Jihlavě teď dařilo, tak sem moc nechodil. Chodí sem jenom tehdy, když mu to moc nejde. Každopádně na jeho otázku odpovím. Prostě je to teď tak, že je modernější nosit kratší vlasy, takže si to nechávám kratší. V případě, že se zase vrátí móda s dlouhými vlasy, tak si je nechám narůst. (směje se)

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu