2. 7. 2011 | Ladislav Vácha

Nová sezona bude pro družinu z Kotliny zajímavá, může narazit hned na 10 bývalých Rebelů

Do dalšího prvoligového ročníku sice ještě zbývá spousta času, ale už nyní můžeme prohlásit, že z minimálně jednoho pohledu bude pro Rebely hodně zajímavá. Proč? Mohou totiž narazit hned na 10 hráčů, kteří alespoň v jedné z posledních dvou sezon oblékali právě havlíčkobrodský dres. Po brouzdání soupiskami jsme našli celkem 5 klubů, s nimiž se z tohoto pohledu jedná o pikantní souboje. Nedávno ještě havlíčkobrodské hokejisty má ve svých řadách Ústí nad Labem, Šumperk, Beroun, Most nebo Chomutov.

A to kulaté číslo 10 ještě není konečné, v průběhu sezony se může ještě výrazně rozrůst. Proti Rebelům se mohou na ledovém kolbišti objevit například mladý útočník Michal Hlinka, jenž v uplynulém soutěžním ročníku oblékal v rámci střídavých startů z extraligových Vítkovic vedle havlíčkobrodského dresu také olomoucký, brankář Dominik Furch, který čaroval v brodské brance při play-off 2009 – 2010 a naposledy zářil v brankovišti berounských Medvědů. Nechme se překvapit, kolik a jakých hokejistů se nakonec představí proti svému bývalému zaměstnavateli. Pojďme se podívat na desítku těch, u nichž je to nejpravděpodobnější.

Mohou se představit na opačné straně barikády:

1. Miroslav Třetina – HC Slovan Ústečtí Lvi

Miroslav Třetina

Jednatřicetiletý útočník po neuvěřitelných deseti sezonách svlékne havlíčkobrodský dres, místo kterého si přes sebe přetáhne barvy Ústí nad Labem. V Kotlině si právem vydobyl obrovský respekt, přičemž se zároveň stal jednou z klubových ikon a miláčkem brodských fanoušků, kteří mu díky působení v populární pěvecké soutěži udělili přezdívku „Superstar“. Pravidelně na sebe strhával pozornost obdivuhodnou produktivitou, jež mu vynesla důvěru trenéra Vladimíra Růžičky v pražské Slavii a později také nabídku ambiciózního severočeského týmu zpod Střekova. Lvy čeká v nadcházejícím prvoligovém ročníku obhajoba loňského titulu, s níž úzce souvisí vytoužený návrat do extraligy, jenž v uplynulé sezoně unikl družině kouče Rosola po neúspěšné baráži s Mladou Boleslaví jen o vlásek. Právě účast v elitní tuzemské soutěži je pro usměvavého sympaťáka obrovským lákadlem.

2. Daniel Vrdlovec – Salith Šumperk

Daniel Vrdlovec

Stále ještě dvaadvacetiletý mladík, který se však může už teď pyšnit bohatými zkušenostmi. O své obrovské kvalitě a pořádné dávce talentu přesvědčoval od útlých hokejových začátků, když řádil v mládežnických výběrech Vsetína, Olomouce i pražské Slavie. Soutěž dospělých si poprvé vyzkoušel právě na Hané, kde si připsal 12 prvoligových startů a blýsknul se dokonce 4 kanadskými body. Na scénu 1. ligy se vrátil v dresu Havlíčkova Brodu, kde absolvoval dohromady 30 duelů a jako jeden z Rebelů nahlédl také do prestižního play-off. Do statistik se výrazněji zapsal jen formou 2 gólových asistencí, a v Kotlině se proto příliš neprosadil. O poznání více se mu dařilo v nedalekém Pelhřimově, když mezi druholigovou konkurencí hodně vynikal svou produktivitou. V rámci 2. ligy se přesunul do Šumperka, jemuž pomohl skvělými výkony k návratu mezi prvoligovou smetánku. Patřičnou váhu má také slušný počet startů v českých mládežnických reprezentacích.

3. Jakub Stromko – HC Berounští Medvědi

Jakub Stromko

Další mladý forvard, který koncem března oslavil 24. narozeniny. Odchovanec pražské Slavie si odbyl debut mezi dospělými v prvoligovém Berouně, kde si zahrál 9x a zaznamenal 1 gólovou nahrávku. V sezoně 2007 – 2008 zavítal do kádru havlíčkobrodských Rebelů, s nimiž spojil značnou část své dosavadní kariéry. V souboru trenéra Petra Nováka si na zápasové vytížení rozhodně nemohl stěžovat, během čtyř sezon se objevil ve 107 prvoligových duelech, což je úctyhodné číslo. Podobně jako Daniel Vrdlovec si i on odskočil do pelhřimovského Spartaku, v jehož barvách odehrál 8 duelů. V uplynulém soutěžním ročníku se radoval se svými brodskými spoluhráči z novodobého historického úspěchu klubu, který obsadil senzační 4. příčku, když mu stopku vystavil až pozdější mistr z Ústí nad Labem. Talentovaný útočník se na zisku bramborové medaile podílel deseti kanadskými body, což se stalo jeho nejlepším počinem během angažmá v Kotlině. Po ukončení hostování ze Slavie Praha zakotvil u berounských Medvědů, s nimiž se aktuálně připravuje.

4. Jan Soldán – HC Berounští Medvědi

Jan Soldán

Stejně jako v případě Jakuba Stromka se jedná o odchovance Slavie Praha, kde dělal první hokejové krůčky a prošel mládežnickými celky. Dres s logem Rebelů přetáhl přes hlavu poprvé během ročníku 2007 – 2008, a z jeho premiérového působení v Kotlině se hned vyklubala bohatá prvoligová zkušenost. Obránce defenzivního typu se v Havlíčkově Brodě zabydlel už napevno a pod vedením Petra Nováka se vypracoval v jeden ze stálých pilířů zadních řad. Do prvoligových statistik se zapisoval z pohledu produktivity minimálně, za 168 utkání si připsal pouze 11 kanadských bodů, přičemž vstřelil pouze 1 gól. Ani on nepřišel o zkušenost se 2. ligou, ale na rozdíl od předchozích dvou hokejistů si ji vyzkoušel ve Žďáře nad Sázavou. Pyšnit se může také konfrontací s mezinárodní scénou, když hájil barvy mládežnických reprezentací a v národním týmu se objevil i na univerziádě. Stejně jako útočníku Stromkovi mu skončilo u Rebelů hostování, navíc totožně jako jeho staronový spoluhráč zavítal také do středočeského Berouna.

5. Tomáš Doležal – HC Berounští Medvědi

Tomáš Doležal

Jednadvacetileté útočné eso se stává v našem pořadí už třetím článkem slávistické kolonie. S předešlými hráči ho pojí obdobná minulost, i on si prošel mládeží slavného hokejového klubu z české metropole. Jeho výkony měly postupnými krůčky rostoucí tendenci, mladý útočník se prezentoval sezonu od sezony lepší a lepší produktivitou. Z juniorky Slavie se dostal do Havlíčkova Brodu, kde si odbyl mezi dospělými svůj debut. Na prvoligové scéně se v jeho dresu objevil 13x, přičemž si zahrál i ostře sledované play-off a připsal si jednu asistenci. Na působení v útočných řadách Rebelů navázal i v minulé sezoně, kdy absolvoval na prvoligovém poli dohromady 33 klání. Ve dvaceti případech hájil barvy nováčka z Litoměřic, 13 utkání si odbyl za Beroun, s nímž si zahrál i ve vyřazovacích bojích. Právě u Medvědů by měl působit v nadcházejícím soutěžním ročníku.

6. Jaroslav Hertl – HC Berounští Medvědi

Jaroslav Hertl

Také urostlý zadák, jenž oslaví v říjnu své 22. narozeniny, doplňuje naši slávistickou partu. I on prošel mládeží Sešívaných, po čemž se dočkal debutu v dresu svého mateřského klubu na extraligovém kolbišti. Při svém premiérovém startu mezi dospělými o sobě dal ale vědět jen dvěma trestnými minutami. Soutěžní ročník 2009 – 2010 mu příliš radosti nepřinesl, mladý obránce během něj stihl odehrát jen 11 utkání. Krátce se mihnul v havlíčkobrodském dresu, v němž odehrál 7 prvoligových střetnutí, a potkala ho také čtyřzápasová zkušenost se 2. ligou, v níž startoval pod hlavičkou pelhřimovského Spartaku. To za uplynou sezonou se určitě ohlíží talentovaný bek s mnohem přívětivější tváří, neboť se mohl těšit vyššímu zápasovému vytížení. Dva extraligové starty si připsal ve Slavii Praha, přičemž s ní poprvé okusil, jak chutná prestižní play-off. Větší herní praxe se mu ale dostalo u berounských Medvědů, za které nastoupil k 27 duelům, přičemž ve čtyřech případech se jednalo o klání v rámci vyřazovacích bojů. Navíc svou další prvoligovou zkušenost korunoval třemi vstřelenými brankami. Právě s Berounem se aktuálně připravuje na další sezonu.

7. Jiří Jebavý – HC Berounští Medvědi

Jiří Jebavý

Dvaadvacetiletý rodák z Vrchlabí patřil odmalička mezi velké talenty pražské Slavie. V mládežnických týmech oddílu z české metropole předváděl skvělé výkony a na defenzivního hráče se mohl pyšnit i velmi dobrou produktivitou, jíž vévodil zejména velký počet gólových asistencí. Šance na extraligovém poli tak na sebe nenechala dlouho čekat, premiéru v dresu Pražanů absolvoval v sezoně 2006 – 2007 a připsal si 2 starty. V nadcházejícím soutěžním ročníku si ještě polepšil, když odehrál mezi tuzemskou hokejovou smetánkou i s letním Tipsport Cupem 14 duelů. Poprvé si vyzkoušel také prvoligový hokej, za Havlíčkův Brod se představil v akci hned 33x, přičemž ve čtyřech případech se jednalo o vyřazovací boje. Rebelům se šikovný zadák osvědčil, v další sezoně už zahrnovaly jeho statistiky rovných 50 prvoligových střetnutí, v nichž zaznamenal 7 kanadských bodů. Jeho službami nepohrdla ani Slavia, za níž odehrál další extraligové zápasy. Loňský ročník strávil kvůli přetlaku v defenzívě Pražanů především ve středočeském Berouně, kde by měl působit také nyní. O jeho kvalitách svědčí 58 startů v mládežnických reprezentacích, prošel „šestnáctkou“, „sedmnáctkou“, „osmnáctkou“ i „dvacítkou“.

8. Michal Borovanský – HC Most

Michal Borovanský

Zkušený šestadvacetiletý forvard má za sebou podobnou minulost, také na sebe strhával pozornost svou produktivitou v mládeži Slavie Praha. Mezi dospělé zavítal v sezoně 2004 –2005, kdy si připsal jeden start za druholigovou Příbram, ale zahrál si hlavně za berounské Medvědy. V kádru středočeského celku nastoupil k 16 duelům a prezentoval se během nich i střelecky, když vsítil do sítě prvoligových soupeřů 3 branky. V nadcházejícím ročníku 1. ligy už patřil mezi stálé články berounské ofenzívy, díky čemuž ještě rozšířil svůj bodový účet. Za 28 odehraných zápasů stihl nastřádat 7 kanadských bodů za 6 gólů a 1 asistenci. Zaslouženě se tak dočkal šance v extralize, když si 10 utkání odbyl za karlovarskou Energii a v play-off se 4x představil v dresu pražské Slavie. První ligu znovu navštívil v barvách brodských Rebelů a počínal si znamenitě. Ve 24 duelech se trefil hned 11x do černého a přidal 7 gólových nahrávek. Následně se objevoval právě v Havlíčkově Brodě a Slavii, v minulé sezoně však hrál francouzskou ligu za tým Neuilly-sur-Marne. Odtud se vrací na prvoligovou scénu, na novou sezonu se připravuje s Mostem.

9. Martin Ondráček – HC Most

Martin Ondráček

Třiadvacetiletý útočník s držením hole v levé ruce nijak nevybočuje z nastoleného rámce odchovaných slávistů. Vedle svého mateřského klubu vyplnilo značnou část jeho dosavadní kariéry také působení u havlíčkobrodských Rebelů, s nimiž se spojil již v sezoně 2006 – 2007. S klubem z Kotliny toho zažil a odehrál opravdu hodně, získal tak celou řadu pestrých a cenných zkušeností. Opomíjen nebyl ani ze strany pražského celku, v jehož útočných řadách se v rámci několika extraligových duelů rovněž angažoval. Mimo těchto dvou působišť si vyzkoušel druhou ligu, kde hrál za Pelhřimov. Co se týče jeho produktivity, rozhodně nemůžeme říct, že by sbíral body jako na běžícím pásu. Jeho bodový příspěvek sice není tak velký, ovšem sluší se dodat, že usměvavý forvard dokáže udeřit právě ve chvíli, kdy to jeho tým nejvíce potřebuje. To potvrdil například při play-off v minulé sezoně, kdy se v rámci 6. dílu čtvrtfinálové bitvy s Olomoucí v Kotlině hned dvakrát trefil a výrazně se podepsal pod postup Rebelů do další fáze vyřazovacích bojů. Do dalšího prvoligového ročníku vyrukuje stejně jako jeho staronový spoluhráč Michal Borovanský za severočeský Most.

10. Jaroslav Hafenrichter – KLH Chomutov

Jaroslav Hafenrichter

V našem seznamu hokejistů se jedná o černou ovci, protože není odchovancem pražské Slavie, ale první hokejové krůčky dělal v severočeském Chomutově. Do klubu z hlavního města se přesunul až v dorosteneckých letech. Odmalička ohromoval famózní produktivitou, soupeřovy obranné řady před ním musely pravidelně vyhlašovat nejvyšší stupeň nebezpečí. Jednadvacetileté úderné eso nahlédlo mezi dospělé poprvé v sezoně 2009 – 2010, kdy vedle dresu juniorky přetáhlo přes hlavu v rámci Tipsport Cupu také ten seniorský. V rámci spolupráce s Havlíčkovým Brodem zamířil až na Vysočinu, kde nabyl poprvé zkušenosti s prvoligovým hokejem. Naskočil do 5 duelů, během nichž o sobě dal vědět díky dvěma přesným zásahům. V uplynulém soutěžním ročníku nastřádal už 41 startů v druhé nejvyšší soutěži u nás, když 32x nastoupil za berounské Medvědy a 9x hájil barvy severočeské Kadaně. Po dlouhé odmlce se vrací zpět na místo, kde s hokejem začínal. Připravuje se totiž s Chomutovem, který v loňské sezoně obsadil 2. příčku, když nestačil jen ne ústecké Lvy. Jaroslav Hafenrichter se může pyšnit bohatou sbírkou reprezentačních startů, v mládežnických výběrech jich zaznamenal 49, během nichž získal skvělých 27 kanadských bodů.

Foto:

Zdeněk Špinka (klhchomutov.cz)
Petr Kraus (hcvrchlabi.cz)
Zbyněk Zápotočný (hcdukla.cz)
Dalibor Kachlík (skkadan.cz)

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu