4. 7. 2011 | Ladislav Vácha

Fotbalisti proti hokejkám obhájili své řemeslo, na dětské oddělení se vybralo 20 tisíc korun

Fotbalové hřiště v Tisu, malebné obci na Havlíčkobrodsku, hostilo během sobotního odpoledne charitativní akci s názvem „HC Rebel dětem“, jejímž organizátorem se stal, jak už samotný název napovídá, náš klub. Na travnatém pažitu se odehrály dohromady tři atraktivní duely, které se mohly těšit hojné divácké přízni. Akce splnila svůj účel, návštěvníci této události v rámci dobrovolného příspěvku darovali dětskému oddělení nemocnice v Havlíčkově Brodě dohromady 20 tisíc korun. Pojďme si v následujícím článku vydařené sobotní odpoledne zrekapitulovat…

Fotbalový zápas dětí:

HC Rebel Havlíčkův Brod – Sokol Štoky 1:9 (1:2)

Branky: 18. Holenda – 7., 12., 21. a 41. Dáňa, 24., 29., 38. a 39. Folejtar, 37. Berdyán. Poločas: 1:2

HC Rebel Havlíčkův Brod: Matěj Kozlík – Marek Kopic, Tadeáš Holenda, Vladislav Juřica, Ondřej Besmák, Ondřej Piskač, Jakub Pazderka, Adam Rauš.

Sokol Štoky: Tomáš Vácha – Matěj Petr, Daniel Berdyán, Josef Dáňa, Daniel Partl, Jiří Kokeš, Štěpán Folejtar, Matěj Starý.

Komentář:

Štoky měly od začátku více ze hry a často se probíjely do koncovky, ovšem mladí Rebelové se mohli spolehnout na svého brankáře Kozlíka, jenž vytasil ze svého arzenálu několik povedených zákroků. V 7. minutě už ale ani on nezadržel bouři, když kapituloval po přesné trefě Josefa Dáni, jenž zavěsil pod horní tyčku – 0:1. Mladí Rebelové zlepšili hru a hnali se za vyrovnáním. V zakončení ovšem pokulhávali, když pálili nepřesně, nebo nechávali vynikat gólmana Váchu. Ve 12. minutě je za slabou produktivitu potrestal střelec první branky Josef Dáňa, jenž navýšil vedení Štoků – 0:2. Hra se následně vyrovnala, přičemž oba týmy se prezentovaly útočnou hrou a vytvářely si slušný počet šancí. Havlíčkobrodští hokejisté se dočkali snížení v 18. minutě, kdy pálil přesně do černého Tadeáš Holenda – 1:2. Krátce na to ale odpověděl Josef Dáňa, jenž dovršil svůj hattrick – 1:3. O střelecké slovo se brzy po něm přihlásil také Štěpán Folejtar a zajistil svému týmu už tříbrankové vedení – 1:4. Oba soupeři stále hýřili aktivitou a obrovskou chutí do hry, což s sebou přinášelo pohlednou podívanou. Střelecky se ale dařilo jenom mladým fotbalistům, kteří postupnými krůčky navyšovali svůj náskok. Devětadvacátá minuta nabídla další trefu z kopaček Štěpána Folejtara – 1:5. Poté gólové hody na chvilku ustaly, znovu je však rozpoutal skórující Daniel Berdyán – 1:6. Záhy rozechvěl síť v bráně mladých hokejistů hned dvakrát obávaný střelec Štěpán Folejtar – 1:8. Jednoznačný triumf Štoků podtrhl svým přesným zásahem Josef Dáňa, který vsítil už 4. branku – 1:9. Všem hráčům patří za předvedenou hru velká pochvala. Fanoušci se rozhodně nenudili, k čemuž přispěla také bojovnost mladíků HC Rebel, kteří i za vysoce nepříznivého stavu nesložili zbraně a sympaticky bojovali až do konce. Charitativní odpoledne v Tisu si tak snad ani nemohlo přát lepší úvod.

Fotbalový zápas mužů:

TJ Tis – Výběr HC Rebel 6:3 (2:0)

Branky: 50. a 53. Miřátský, 19. Kubát, 31. Petr Sojka, 52. Kozlík, 66. Kafka – 45. a 61. Holec, 64. T. Svoboda. Poločas: 2:0.

TJ Tis: Sojka (Havel) – Kučera, Miřátský, Kubát, Zezulák, Kafka, Míla Kozlík, Valenta, Petr Sojka, Zadina, Vacek.

Výběr HC Rebel: Voj. Němec – Pavlík, Třetina, Knotek, Šulc, A. Jelínek, H. Zohorna, P. Jelínek, T. Svoboda, Soldán, Holec, Procházka, Partl. (Endál, M. Ondráček)

Komentář:

V úvodních minutách byli aktivnější domácí hráči, ale pálili buď nepřesně, anebo do připraveného brankáře Němce. Postupem času se ale osmělovali také Rebelové. Oběma stranám se nedá vytknout snaha o útočný a atraktivní fotbal, ovšem první housle hrály především důsledné obrany v čele s pozornými brankáři. Změnu bezbrankového stavu přinesla až 19. minuta, kdy se do míče opřel Petr Kubát a i když gólman Němec stihl zareagovat a na míč si sáhnul, mimo své tři tyče ho vytěsnit nedokázal – 1:0. Oba soupeři měli chuť do hry a předvedli několik povedených akcí, jimiž vyšachovali soupeřovu defenzívu, jenže s gólovým zakončením už to bylo o něco horší. Ostrými měli nabito fotbalisté Tisu, kteří ve 31. minutě navýšili svůj hubený náskok zásluhou Petra Sojky, jenž z hranice vápna zacílil přesně k tyčce – 2:0. Tempo hry poté mírně opadlo, když snahu obou soků místy brzdily nepřesnosti, které kouskovaly hru. Hrálo se sice pořád nahoru – dolů, ale bez vyššího počtu zajímavých momentů před oběma bránami. Do druhé půlky vstoupili o poznání lépe aktivnější Rebelové, kteří po sérii nepříjemných střel pořádně protáhli soupeřova gólmana, jenž nechal vyniknout své kvality. Pokračovalo se ve vyrovnaném a bojovném fotbale, který nabízel šancí jako šafránu. Po hluché chvilce hokejistů, kteří se museli schoulit so své obranné ulity, udeřil ve 40. minutě po rychlém protiútoku Miroslav Holec, jenž v úniku po vydařené kličce brankáři trefil prázdnou bránu a snížil – 2:1. Na útočnou vlnu naladěný soubor trenér Petra Nováka tahal za delší konec pomyslného provazu a i nadále nebezpečně hrozil. Domácí si to nenechali líbit a odpověděli stejnou mincí, přičemž jejich ofenzivní snažení vyústilo hned ve 2 přesné zásahy. Nejdříve v 50. minutě prostřelil gólmana Němce zblízka střelou bez přípravy Jan Miřátský – 3:1. Už za 2 minuty napřáhl Míla Kozlík a z půlky hřiště překvapil brankáře Němce – 4:1. Smršť Tisu nebrala konců, další přesnou střelu vyslal ze svých kopaček Jan Miřátský – 5:1. V následujících minutách se hra přelévala ze strany na stranu, což s sebou přinášelo spoustu šancí. V 61. minutě rychlý útok Rebelů skončil přečíslením 3 na 1, přičemž na konci krásné kombinace skóroval do prázdné branky Miroslav Holec – 5:2. A to nebylo zdaleka vše, už v 64. minutě ukrojil další část havlíčkobrodského manka po kličce brankáři Tomáš Svoboda – 5:3. Náskok Tisu se postupně snižoval, na což zareagoval ranou zblízka Václav Kafka a potrhl triumf domácích – 6:3. Také druhé klání rozhodně nezklamalo a přítomné diváky pobavilo.

Fotbalový zápas žen:

FC Vysočina Jihlava – Česká reprezentace v ledním hokeji 2:0 (0:0)

Branky: 42 Tichánková, 56. Lačná. Poločas: 0:0.

FC Vysočina Jihlava: Havrdová - Štefániková, Marcela Žampová, Dáňová. Šerá, Petra Žampová, Čechová, Ryšavá, Tichánková, Nováková, Francálková, Lačná.

Česká reprezentace v ledním hokeji: Povová – Hercigová, Polenská, Craigová, Fialová, Bečevová, Kubátová, Manhartová, Pecinová, Zdráhalová, Horalková, Studentová, Pelikánová, Křížová, Solničková, Pelkey, Chmelová.

Komentář:

Oba týmy se prezentovaly v úvodu zápasu spíše pozvolným oťukáváním. Fanoušci vna hřišti v Tisu sledovali především tuhý boj o střed hřiště, s minimem vzruchu před oběma brankami, díky čemuž se tak obě gólmanky staly spíše nezúčastněnými divačkami. Tempo hry s přibývajícími minutami gradovalo a k vidění bylo i několik šancí na obou stranách. Zejména fotbalistky několikrát pořádně zahrozily, za brankářkou Povovou dokonce muselo chytat po tvrdé ráně i břevno. Obě strany stále servírovaly bojovný a vyrovnaný fotbal, přetahovaly se přitom zejména o střed pole. Na kopačky se jim místy lepily nepřesnosti, které chvíli zabraňovaly vzniku výraznějších brankových příležitostí. Ve druhém poločase sledovali diváci podobný obrázek hry, která se přelévala ze strany na stranu. Postupem času ale získávaly na své kopačky územní převahu hráčky Vysočiny, které diktovaly hru. Navíc pravidelně prověřovaly pevnost obrany svých soupeřek, které měly s jejich útočnou chutí plné ruce práce. Aktivnější fotbalistky se dočkaly za svou snahu zasloužené odměny, když se ve 42. minutě trefila do černého Lenka Tichánková – 1:0. České hokejové reprezentantky se dostávaly do hry velmi obtížně, jelikož jejich soupeřky častěji držely míč a ovládaly střed hřiště. Vše nakonec vyústilo ve druhý gól Jihlavy, jež navýšila své vedení. Čtyři minuty před koncem vystřelila Anna Lačná a její projektil rozechvěl síť za zády brankářky Povové – 2:0. Hokejistky ještě zkusily zkorigovat stav a vrhly všechny své síly do útoku,ale marně. Gólového úspěchu se už nedočkaly.

Pohledem účastníka:

Sobotní odpoledne mám ve svém kalendáři výrazně poznamenané a už se na něj dlouho těším. Proč? Hřiště v Tisu hostí charitativní akci, jejíž organizátorem je klub HC Rebel Havlíčkův Brod. Zcela nová událost s názvem „HC Rebel dětem“ nabídne tři atraktivní fotbalové duely, přičemž výtěžek z dobrovolného vstupnému půjde na podporu dětského oddělení nemocnice v Havlíčkově Brodě. Naše redakce na této události pochopitelně nemůže chybět, protože z ní přinese nejen podrobné zpravodajství, ovšem má ji také zajišťovat po technické stránce. Do Tisu se vydáváme s notným časovým předstihem, jelikož musíme překonat nemalou vzdálenost a na místě musíme být co nejdříve. Cestou nabírám své kolegy z redakce, Jirku a Ričiho, kteří mají celou akci moderovat. Okamžitě se rozvíjí živá diskuze o tom, jak jsou oba na své důležité vystoupení připraveni. Do malebné obce na Havlíčkobrodsku dorážíme včas a po příjezdu k místnímu travnatému pažitu zjišťujeme, že jsme zde jako jedni z prvních. Pár okamžiků po nás přijíždí také trenér Rebelů Petr Novák, jenž nás hned o naší úloze blíže informuje a udílí nám potřebné pokyny. Ukazuje nám také pokladničku u právě postaveného stánku, kam mohou návštěvníci dobrovolně přispívat na chod dětského oddělení havlíčkobrodské nemocnice. Ta už je slušně zaplněna, protože, jak nám sdělil kouč Novák, přispěl i celý tým Rebelů. Co se týče počasí, všichni pozorujeme hustá mračna, která zlověstně zahalila oblohu. Brzy na to se spouští prudký a vytrvalý déšť, jenž může celou akci nepříjemně ovlivnit. Provazy vody ale naštěstí postupem času ubývají a oblaka pozvolna ustupují. Vyhlídky na dobré počasí přijímáme s povděkem a začínáme si rozdělovat práci. Zatímco se Jirka s Ričim připravují po technické stránce na moderování, já si beru na starost ovládání časomíry a písemnou dokumentaci jednotlivých utkání. Začátek akce se blíží, což nám neustále připomíná přibývající počet návštěvníků, kteří se do areálu fotbalového hřiště v Tisu začínají trousit. Pečlivě vykonáváme všechny nezbytné přípravy, po čemž jdeme pozdravit další členy naší redakce, neboť atraktivní akci si nenechali ujít ani naši kolegové Pavka s Evou.

Úvodní výkop prvního klání se už utěšeně hlásí o slovo, proto zaujímáme své pozice. Vše probíhá podle plánu: nahlášení sestav proběhlo úspěšně, časomíra rovněž chodí bezvadně. Sobotní program otevírá duel mladých hokejistů HC Rebel s jejich fotbalovými vrstevníky ze Štoků. Oba soupeři servírují atraktivní podívanou plných zajímavých momentů, přičemž nasazení, bojovnost a chuť do hry z jejich projevu na travnatém pažitu doslova sálá. Mladí Rebelové sice nabírají gigantické manko, ovšem jejich snaha a motivace neochabují. Ba co víc, sympaticky ještě více posilují. Po utkání hokejových a fotbalových nadějí přichází na řadu druhý chod, souboj domácích fotbalistů Tisu s výběrem HC Rebel, v němž nechybí ani bývalí hráči jako Miroslavové Třetina a Holec, Tomáš Svoboda nebo Hynek Zohorna. Tradičně se zapojil do hry v brodských barvách také Josef Partl, kustod Rebelů. K vidění jsou nakonec bohaté gólové hody, které vyznívají úspěšněji pro domácí hráče v poměru 6:3. V dresu havlíčkobrodských hokejistů se blýskl dvěma přesnými zásahy Miroslav Holec, jednou se trefil i Tomáš Svoboda. Zlatým hřebem a třešničkou na dortu celého charitativního odpoledne se měl stát zápas mezi fotbalistkami FC Vysočina Jihlava a českou hokejovou reprezentací žen. Osobně jsem se právě na tento duel hodně těšil, protože jsem fotbalové utkání žen ještě nikdy neviděl. Závěrečný mač jsem proto očekával s velkou zvědavostí, zatímco se mí kolegové zhošťovali představování jednotlivých reprezentantek. Úvodní výkop na sebe nenechal dlouho čekat a brzy po něm jsem musel uznat, že ženský fotbal je neméně atraktivní, než který předvádějí muži. Poločasová přestávka se stala důležitým momentem, protože zástupcům nemocnice v Havlíčkově Brodě byl předán šek v hodnotě dvaceti tisíc korun, jimiž přispěli návštěvníci na chod dětského oddělení. Celá akce se nesla v přátelském a pohodovém duchu, hodnotit ji proto můžeme jako velmi vydařenou. Doufám, že se příští rok bude opakovat. Už teď se na ni upřímně těším a jsem si jistý, že rozhodně nejsem sám.

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu