11. 8. 2011 | Ladislav Vácha

Rebelům to zatím v přípavě střílí, dominují také v samostatných nájezdech

Havlíčkobrodští hokejisté už za sebou mají dva přátelské zápasy a s předvedenou hrou i konečnými výsledky mohou být naprosto spokojeni. Při premiérovém vystoupení sehráli s extraligovou Kometou Brno vyrovnanou partii, v níž předvedli divokou přestřelku a zajímavý hokej, který se musel fanouškům líbit. Na vydařený vstup do nové sezony navázali úterní bitvou s Pískem, když znovu naservírovali tribunám Kotliny atraktivní podívanou, jíž tentokrát korunovali vítěznou tečkou. Pojďme se v následujícím článku za dosavadním počínáním svěřenců trenérského tandemu Petr Novák - Jaroslav Benák ohlédnout jak z pohledu ofenzívy, tak také obrany. Z předvedené hry zatím bylo patrné, že obě přípravná střetnutí měla z brodského pohledu dva společné jmenovatele: vysoce produktivní útok a ovládnutí samostatných nájezdů. Povede se dnes večer Rebelům v podobném duchu i proti polské Jastrzębie?

Havlíčkův Brod se v minulém soutěžním ročníku získal respekt svých prvoligových soupeřů především rychlým a útočným hokejem, který s sebou přinášel kýžené ovoce v podobě spousty nastřílených gólů. V rámci letní přípravy na další sezonu Rebelové zatím odehráli dvě přátelská klání a vše nasvědčuje tomu, že se chtějí podobným způsobem prezentovat i nyní. Pro důkaz rozhodně nemusíme chodit daleko. Minulé úterý po napínavém souboji podlehli brněnské Kometě 4:6 a po týdenní odmlce svedli přestřelku také s jihočeským Pískem, který zdolali 6:3. Jednoduchým výpočtem tak dostáváme celkové skóre 10:9, jež vypovídá o sázce na úderný útok. Brodský soubor očividně pokračuje ve vyjetých kolejích, které ho během uplynulé sezony dovedly k senzačnímu 4. místu. A to je jen dobře, protože vidina útočného hokeje představuje pro hokejové fanoušky obrovské lákadlo, jež je dokáže přilákat do ochozů.

Havlíčkobrodskou ofenzívu zatím táhne druhá formace, kde vedle centra Martina Zábranského řádí produktivní křídla Václav Meidl s Milanem Kostourkem, jednou z letních posil týmu. Toto útočné trio si náramně rozumí, vždyť už se postaralo přesně o polovinu vstřelených gólů Rebelů, když mohlo společně slavit hned 5 zásahů. Skvělou střeleckou formu prokazuje především urostlý forvard Meidl, který se trefil do černého už 3x a je nejproduktivnějším hráčem mužstva. Na záda mu dýchá jeho parťák Kostourek, jenž mu na jednu branku nahrál a sám skóroval ve dvou případech. Vypadá to, že jeho silnou zbraní budou především vyhraná vhazování v soupeřově pásmu. Zkušený útočník totiž pokaždé udeřil právě po buly, které pro něj vyhrál Martin Zábranský, jenž tak zastává úlohu spolehlivého nahravače.Není divu, že zmíněná trojice zatím vládne týmovému kanadskému bodování.

Alfou a omegou prvoligových bojů již tradičně mohou být přesilové hry a oslabení. Tábor bojovníků z Kotliny může být spokojený s oběma disciplínami, které často tvoří klíčovou hranici mezi úspěchem a neúspěchem. Proti oslabenému soupeři si Havlíčkův Brod zatím zahrál během dvou odehraných utkání hned devětkrát, přičemž hned třetinu pokusů se mu podařilo přetavit v gólovou radost. Co se týče nedisciplinovanosti, jež činila Novákovým hochům v posledních letech nepříjemné problémy, registrujeme v dosavadním průběhu přípravy výrazné zlepšení. Protivníci si proti Rebelům zahráli 4 hry v početní převaze a úspěšní byli pouze v jediném případě. Pětasedmdesátní úspěšnost při bránění je tak pro brodskou družinu další skvělou vizitkou. Uvidíme, zda se jí povede udržet vysoko nastavený standard i po mezinárodním souboji s polským klubem GKS JHK Jastrzębie, jehož ofenzívu diriguje český tandem Richard Král - Petr Lipina. Nebo se podaří tato příznivá čísla ještě vylepšit? Nechme se ve čtvrtek večer (17:30), kdy zajímavý duel začíná, překvapit.

Trenéři mají důvod ke spokojenosti také z pohledu samostatných nájezdů, které zatím jejich svěřencům vycházejí na jedničku s hvězdičkou. Extraligovou Kometu v této disciplíně při své premiéře doslova převálcovali, když uspěli ve všech třech případech, zatímco hokejisté z moravské metropole se při každém pokusu se zlou potázali. Penaltovou loterii ovládli Rebelové i v souboji s Pískem. Hráči od řeky Otavy hledali rovněž účinný recept marně a i když si ani domácí tentokrát nijak přesvědčivě nepočínali, jeden přesný zásah jim stačil k vítězné radosti. Sečteno podtrženo, exekutoři z řad Broďáků hned po čtyřech z šesti trestných střílení zvedali ruce nad hlavu. A vzájemně si mohli blahopřát také oba gólmani, Jaroslav Suchan i Stanislav Neruda, kteří se vyznamenali stoprocentní úspěšností, když za svá záda nepustili ani jeden puk. Právě samostatné nájezdy by byly pro Havlíčkův Brod skvělou zbraní, vždyť se díky nim dá nasbírat při nerozhodných bitvách spousta bonusových bodů. Navíc mohou rozhodovat o jménu vítěze při prestižním a ostře sledovaném play-off, kde jde skutečně o všechno. Pro názorný příklad nemusíme zacházet do dávné minulosti. Vzpomínáte si ještě na penaltový rozstřel při 2. utkání předkola vyřazovacích bojů sezony 2009 - 2010 proti jihlavské Dukle, kdy útočník Miroslav Třetina rozhodl na Horáckém zimním stadionu o havlíčkobrodském vítězství a vyrovnání série na 1:1?

Nejproduktivnější hráči:

1. Václav Meidl (útočník) - 3 kanadské body (3 vstřelené branky + 0 asistencí)
2. Milan Kostourek (útočník) - 3 kanadské body (2 + 1)
3. Martin Zábranský (útočník) - 2 kanadské body (0 + 2)

Rebelové v číslech:

Odehrané zápasy: 2
Vítězství: 1
Porážky: 1
Vstřelené góly: 10
Obdržené góly: 9
Využité přesilovky: 3 z 9 (úspěšnost 33,3 %)
Ubráněná oslabení: 3 ze 4 (úspěšnost 75 %)

Samostatné nájezdy:

HC Rebel - HC Kometa Brno 3:0

Brankář: Jaroslav Suchan
Uspěli: Vojtěch Němec, Tomáš Protivný, Jan Knotek
Neuspěli: -

HC Rebel - IHC KOMTERM Písek 1:0

Brankář: Stanislav Neruda
Uspěli: Martin Hadrava
Neuspěli: Aleš Jelínek, Václav Meidl

Foto: Roman Kantor, hc-kometa.cz

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu