19. 11. 2011 | Ladislav Vácha

„Pohledem statistik“, #2: Rebelové se zatím trápí s disciplínou

Před sobotním 24. kolem 1. hokejové ligy vám, čtenářům našich stránek a havlíčkobrodským fanouškům, přinášíme druhý díl seriálu „Pohledem statistik“. Po střelbě, na níž jsme se podívali koncem minulého měsíce, se tentokrát zaměříme na disciplínu, jež je mnohdy ve sportovním zápolení alfou a omegou.

Činnost, jež může v hokejovém střetnutí rozhodnout o tom, na kterou stranu se nakonec jazýček pomyslných vah v konečném zúčtování překlopí. Při vyloučení nejenže dostává soupeř ideální příležitost vstřelit branku nebo se alespoň naladit na příznivou útočnou vlnu, ale hra v oslabení také stojí spoustu sil a potřebného času, což může na konci utkání týmu zoufale chybět. Zaměřili jsme se proto právě na disciplínu, která je v prostředí nejrychlejší kolektivní hry na světě velice důležitá.

Co se týče počtu trestných minut, na čele žebříčku soutěže suverénně figuruje Most. Ten se po svém návratu mezi prvoligovou konkurenci zatím hodně trápí a z úplného chvostu tabulky ztrácí na předposlední Třebíč propastných 12 bodů. Za hranicí pravidel si vypomáhá ze všech nejčastěji, jeho hráči si už odseděli za katrem dohromady 561 minut. S velkým odstupem drží za 436 trestných minut nelichotivé 2. místo Beroun, smutný bronz potom patří našim Rebelům, jimž sudí udělil celkem 402 minut.

Naopak nejméně času v hokejovém vězení strávily hned tři celky, které nemají na kontě ani 300 trestných minut. Jedná se o Benátky nad Jizerou (299), jež zatím na 5. pozici ve startovním poli patří mezi největší a nejpozitivnější prvoligová překvapení, šumperské Draky (282) a jihlavskou Duklu (268), která je na tom v tomto ohledu jednoznačně nejlépe. Určitě i dobrá disciplína se promítla do 4. místa v tabulce, jež hokejisté z krajského města Vysočiny v současné době okupují.

Pořadí týmů podle počtu trestných minut:

1. HC Most – 561
2. HC Berounští Medvědi – 436
3. HC Rebel Havlíčkův Brod – 402
4. SK Kadaň – 400
5. HC Slovan Ústečtí Lvi – 361
6. SK Horácká Slavia Třebíč – 355
7. IHC KOMTERM Písek – 325
7. HC VCES Hradec Králové – 325
9. Piráti Chomutov – 317
10. HC Olomouc – 313
11. HC Stadion Litoměřice – 302
12. HC Benátky nad Jizerou – 299
13. Salith Šumperk – 282
14. HC Dukla Jihlava – 268

Velice zajímavá čísla dostaneme v případě, že celkový počet nasbíraných minut vydělíme počtem odehraných kol, čímž získáme průměrný počet minut na jeden zápas. Na druhou stranu se sluší podotknout, že tato statistika je v určitém směru zkreslující. Do celkového počtu trestných minut se totiž počítají i osobní tresty jednotlivých hráčů, například do konce utkání.

Pochopitelně je na tom nejhůře znovu Most. V hokejovém vězení stráví v průměru více než jednu třetinu na zápas, což už se musí někde projevit. O něco lépe vycházejí z průměrné disciplíny druzí berounští Medvědi (19 trestných minut) a třetí havlíčkobrodští Rebelové (17,5 trestné minuty). Nejpříznivější bilancí se může pochlubit Jihlava, na lavici hanby tráví necelých 12 minut na jeden duel.

Průměr trestných minut na zápas:

1. HC Most – 24,4
2. HC Berounští Medvědi – 19,0
3. HC Rebel Havlíčkův Brod – 17,5
4. SK Kadaň – 17,4
5. HC Slovan Ústečtí Lvi – 15,7
6. SK Horácká Slavia Třebíč – 15,4
7. IHC KOMTERM Písek – 14,1
7. HC VCES Hradec Králové – 14,1
9. Piráti Chomutov – 13,8
10. HC Olomouc – 13,6
11. HC Stadion Litoměřice – 13,1
12. HC Benátky nad Jizerou – 13,0
13. Salith Šumperk – 12,3
14. HC Dukla Jihlava – 11,7

Pozn.: Zaokrouhlováno na desetiny.

Pojďme se v rychlosti podívat na nejtrestanější desítku mužů v dosavadním průběhu 1. hokejové ligy. Na čele najdeme Jiřího Haška, útočníka berounských Medvědů, který už nastřádal na své konto 77 trestných minut. V tomto případě nepopulární stupně vítězů ještě doplňují na dělené 2. pozici mostecký Petr Přindiš a havlíčkobrodský Marian Morava, kteří inkasovali shodně 66 trestných minut. O něco hůře je na tom hráč Severočechů, který odehrál méně zápasů než kapitán Rebelů.

Nejvíce trestných minut v 1. lize:

1. Jiří Hašek (HC Berounští Medvědi) – 77
2. Marian Morava (HC Rebel Havlíčkův Brod) – 66
2. Petr Přindiš (HC Most) – 66
4. Jan Látal (HC Most) – 54
5. Zdeněk Tauš (HC Most) – 53
6. Jan Klobouček (HC Slovan Ústečtí Lvi) – 51
6. David Dolníček (SK Horácká Slavia Třebíč) – 51
6. Ondřej Malínský (SK Kadaň) – 51
9. Ladislav Gengel (HC Stadion Litoměřice) – 50
10. Zbyněk Hampl (HC Slovan Ústečtí Lvi) - 47

Pořadí týmů podle disciplíny:

1. HC Dukla Jihlava
2. Salith Šumperk
3. HC Benátky nad Jizerou
4. HC Stadion Litoměřice
5. HC Olomouc
6. Piráti Chomutov
7. HC VCES Hradec Králové
7. IHC KOMTERM Písek
9. SK Horácká Slavia Třebíč
10. HC Slovan Ústečtí Lvi
11. SK Kadaň
12. HC Rebel Havlíčkův Brod
13. HC Berounští Medvědi
14. HC Most

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu