26. 11. 2011 | L.Vácha, P.Buňat, R.Wagner

Rekapitulace první poloviny soutěže z pohledu našich Rebelů

Máme za sebou již 26 odehraných kol, což je přesná polovina základní části 1. hokejové ligy. Nadešel proto vhodný čas na větší rekapitulaci všeho podstatného, co s sebou zatím probíhající soutěžní ročník přinesl. Pochopitelně jsme se zaměřili hlavně na Rebely, které ještě čeká tuhý boj o prestižní play-off. Nyní mají před sebou bitvu se Šumperkem. „Chtěl bych fanoušky pozvat na sobotu, ať přijdou a povzbudí nás,“ zve příznivce na hokej obránce Aleš Jelínek.

Co přinesl dosavadní průběh 1. ligy pro naše Rebely?

1. Vydařenou premiéru, ale jinak rozpačitý rozjezd:

Havlíčkovu Brodu vyšel premiérový zápas nové sezony znamenitě, když při smutné rozlučce s tragicky zesnulým hokejistou a místním rodákem Josefem Vašíčkem smetl z ledu houževnatý Šumperk jednoznačně 7:0. Rebelové hned ve 2. kole na velice povedené vystoupení navázali a potvrdili vysoké sebevědomí, když v překrásné a dramatické bitvě opět před svými fanoušky zdolali ambiciózní Chomutov 5:4. Následovalo ale rychlé a nepříjemné vystřízlivění, když bojovníci z Kotliny prohráli 5 zápasů v řadě a získali v nich jen 2 body. Na jejich obhajobu se však sluší dodat, že měli poměrně těžký los.

2. Dva cenné skalpy rivala z Jihlavy:

Na Vysočině zřejmě nenajdete prestižnější střetnutí, než jakým je bitva mezi havlíčkobrodskými Rebely a jihlavskou Duklou. Celek z krajského města si zatím počíná lépe než regionální rival, má v tabulce na kontě o 11 bodů více a drží 4. příčku. Ve vzájemných měřeních sil je však úspěšnější brodská družina, jež triumfovala v domácím prostředí 4:2 a vítěznou radost prožila i na Horáckém zimním stadionu, kde vyhrála 3:2 po penaltové loterii a ukončila stoprocentní úspěšnost Dukly na jejím ledě.

3. Změny v kádru:

K hokeji patří změny v hráčských řadách, jež jsou na poli 1. ligy hodně časté. Průvan v kádru se během probíhající sezony nevyhnul ani našim Rebelům. Jako první Havlíčkův Brod posílil finský gólman Jarno Laitinen, který zde odchytal 12 zápasů a nyní se přesunul k chomutovským Pirátům. Co se týče útočné síly, tu umocnil z extraligových Pardubic střídavými starty talentovaný Lukáš Nahodil. Jako poslední zamířil do celku z Kotliny útočník Jan Křivohlávek, jenž sem má vyřízené střídavé starty z Komety Brno. Brodský soubor naopak opustili obránce Lukáš Poskočil s forvardem Davidem Jonášem, který aktuálně hraje za Beroun. Zadák Jaroslav Koma vypomáhá střídavými starty Mladé Boleslavi a ofenzivní eso Vojtěch Němec stejnou formou brněnské Kometě.

4. Obměnu trenérského tandemu:

Trenér Petr Novák a brodští Rebelové. V hokejové terminologii už téměř synonymum. Dlouhá a veleúspěšná mise impulsivního kouče skončila v 19. kole, kdy brodská družina po tuhém boji prohrála na kluzišti silné Olomouce 1:3. Vedení se i přes zlepšené výsledky rozhodlo pro nový impulz, na lavičku tak místo dvojice Petr Novák – Jaroslav Benák zamířil tandem Karel Dvořák – Milan Chalupa. Zatím se dá jejich práce hodnotit pozitivně, ze 7 utkání pod tímto vedením Havlíčkův Brod 5x vyhrál a získal 15 bodů z 21 možných.

5. Překvapivé a nepříjemné ztráty bodů na domácím ledě:

Jedinou vadou na výsledkové kráse z posledních sedmi kol, kdy Rebelové přešli pod taktovku nových trenérů, jsou dva nevídané kolapsy, díky nimž přišel Havlíčkův Brod zbytečně o cenné body. Nejdříve promrhal v dobře rozehraném duelu dvoubrankové vedení proti Kadani, jež ve druhé půlce dokázala vyrovnat a díky mohutnému finiši vezla z Kotliny vítězství 4:2. V derby Vysočiny proti Třebíči to vypadalo ještě o poznání nadějněji, brodské barvy slavily už za 13 minut hry vedení 3:0. Vše vypadalo na jasnou záležitost, ale Horáci nesložili zbraně a po ovládnutí prostřední části srovnali na 3:3. V penaltové loterii potom gigantický obrat dotáhli až do konce.

Pohled na ligu

Miroslav Třetina je 2. nejlepším střelcem Lvů

Stejně jako loni i letos vládne prvoligové tabulce celek z Ústí nad Labem. Lvi hrají ve velké pohodě a jejich útok již letos nastřílel neuvěřitelných 122 branek! Oproti tomu brankářské duo Zdeněk Orct – Pavel Francouz, které ještě doplňuje mladík Michael Petrásek, povolili svému soupeři vstřelit pouhých 40 branek. Naopak nejhůře střílející družinou v soutěži je i nadále s rovnými padesáti zásahy KOMTERM Písek. Jemu se ale přibližuje Most, jenž uzavírá tabulku druhé nejvyšší soutěže a vsítil o pouhý gól méně než jeho soupeř od řeky Otavy. Severočeši přeci jen drží jeden nelichotivý primát. Jejich branka se stala nejčastějším cílem střelců, jelikož za záda jejich gólmanů již prošlo 107 puků. Jen o dva góly lépe je na tom osmý Šumperk, sobotní soupeř Rebelů. Tabulka domácích a venkovních zápasů má shodného lídra i outsidera jako celková tabulka. Naši hokejisté drží 6. pozici ve všech třech zmíněných tabulkách. Doma je letos velmi silná také Dukla Jihlava a špatně si před domácím publikem nevedou ani Chomutov či Olomouc.

Prvoligovým statistikám vládne téměř šestatřicetiletý veterán Lukáš Král, jenž obléká dres Benátek n. J. Ten je se svými 23 asistencemi nejlepším nahrávačem celé soutěže. Další matador, jenž letos v květnu oslavil již 39. narozeniny, Jan Alinč, má s 28 body ztrátu 4 bodů na vedoucího muže soutěže. Ústecký útočník nedávno začal oblékat také dres extraligové Slavie. Nejlépe mířícím hráčem je celkově sedmý David Hruška, jenž nastupuje oděn do dresu Pirátů Chomutov. Hruška letos zaznamenal již 15 branek. Ve střeleckém závěsu za ním je další z veteránů, jihlavský Daniel Hodek. Z řad našich hokejistů se na 5. pozici drží šikovný štírek Vojtěch Němec a elitní desítku uzavírá letošní posila Milan Kostourek.

Jaroslav Koma v odehrané půlce soutěže exceloval

Další z nestárnoucích hokejistů v ústeckém dresu, Jan Klobouček, je v současné době s 18 body nejproduktivnějším obráncem celé soutěže. Jen o bod méně ale mají jihlavský Tomáš Kolafa a nejlepší nahrávač mezi obránci, Jakub Grof. O primát mezi nejlepšími střelci ze zadních řad se dělí již zmíněný Kolafa, kapitán Šumperka Aleš Holík, Michal Pavlů z Benátek n. J. a také třebíčský zadák David Rangl. Z našich obránců je na tom nejlépe kapitán Marian Morava, kterého na 11. pozici stíhá další Rebel, Jaroslav Koma.

Suverénně nejlepší statistiky mezi brankáři si drží teprve devatenáctiletý talent zlínského hokeje Libor Kašík, jehož statistiky převyšují 96 % (!). Druhou pozici drží další mladík, jednadvacetiletý Pavel Francouz, který hájí svatyni ústeckých Lvů a drží své statistiky lehce pod 95 %. Jihlavská jednička Dominik Halmoši, jenž část uplynulé sezony strávil v Německu, letos již pětkrát nepustil za svá záda žádný z puků, které na něj vyslal některý z protivníků. Ve statistice zápasů s čistým kontem je tudíž na 1. místě. Nejvytěžovanějším mužem s maskou je Šimon Hrubec z Třebíče, který si i přes nevalné výsledky svého týmu drží velmi slušná čísla ve svých statistikách. Hrubec letos odchytal již 1392 minut a jeho procenta šplhají až k hodnotě 93 %.

Poznámka:
Počítáni pouze brankáři, kteří již letos odchytali více jak 540 minut.

Ideální sestava

Vojtěch Němec (Ú)

Odehrál o šest zápasů méně než ostatní, přesto ho najdeme na průběžně pátém místě v ligové produktivitě. Dvacet zápasů mu stačilo k zisku 27 bodů. Vojtěcha Němce tak můžeme směle označit nejlepším hráčem Rebelů této sezony. Pro své spoluhráče připravil 18 branek, sám pak skóroval 9krát.

Milan Kostourek (Ú)

Milan Kostourek, velká letní posila, navazuje na minulé úspěšné ročníky, v průměru sbírá téměř jeden kanadský bod na zápas. Prezentuje se rychlým bruslením a přesnými pokusy v pravých chvílích. S 10 góly je aktuálně nejlépe střílejícím Rebelem a ještě aktivnější je v disciplíně gólových přihrávek – asistoval u 13 branek.

Petr Polodna (Ú)

Loňská nepříliš výrazná sezona je zapomenuta. Petr Polodna už zase válí a v novém působišti si vypracoval statut předního útočníka. Jasným důkazem je 21 kan. bodů (9+12) a vzrůstem menší útočník ještě letos neřekl poslední slovo. Jeho nejlepším vystoupením dosud bylo derby s Duklou, kdy zaznamenal dvě branky a rozhodl o výhře svého týmu.

Jaroslav Koma (O)

Takovýchto obránců je jako šafránu. Jaroslav Koma nejenže stíhá obrannou činnost, aktivní je i v útoku a především díky přesilovým hrám nastřílel už 7 branek! V tomto ohledu je nejlepším zadákem ligy (v produktivitě mu patří 12. příčka) a není proto divu, že o jeho zájem projevila extraligová Mladá Boleslav, kam má nyní vyřízené střídavé starty.

Jan Pavlík (O)

Před sezonou převzal kapitánské „áčko“ a ukazuje, že tato volba byla oprávněná. Nepatří sice mezi nejproduktivnější články týmu, nasbíral 4 body za gól a tři asistence, obránce má ale v popisu práce odvádět kvalitní práci směrem dozadu a přesně v tomto ohledu Jan Pavlík vyniká. Na svém postě patří k tomu nejlepšímu, čím Havlíčkův Brod disponuje.

Jarno Laitinen (B)

Pro finského gólmana je angažmá v Kotlině již minulostí. Od nynějška bude hájit barvy chomutovských Pirátů. Přesto v dresu Rebelů odvedl kvalitní práci, odchytal 12 utkání v řadě a byl hlavním strůjcem všech vyhraných zápasů. Ledově klidný brankář se s 92% procenty úspěšnosti zákroků zapsal mezi přední muže s maskou v lize.

Statistiky:


4 "NEJ-":

NEJvyšší výhra: vs. Šumperk, 1. kolo doma 7:0
NEJvyšší prohra: vs. Benátky, 13. kolo venku 0:5
NEJvíce branek v zápase: Hradec - Rebel, 5. kolo - 8:4 (prům. 12)
NEJméně branek v zápase: Beroun – Rebel, 7. kolo - 2:1sn (prům. 2,77)

Dosavadní vizitka:

Odehrané zápasy: 26
Bilance (V-VP-PP-P): 11-2-4-9
Skóre: 85:89 (-4)
Postavení v tabulce: 6.

Střelecká bilance:

Střely: 754
Góly: 85
Úspěšnost střelby: 11,27%
Asistence: 124
Body: 209

Počínání gólmanů:

Brankáři: G/Z (celk.) : 3,35
Brankáři: Úsp. (celk.) : 90,67%
Počet zápasů s nulou: 1 (vs. Šumperk, 1. kolo doma)

Hra v početní nerovnováze:

Počet přesilových her: 165
Počet vstřelených branek v přesilových hrách: 26
Počet inkasovaných branek v přesilových hrách: 1
Úspěšnost v přesilových hrách: 15,75%
Počet oslabení: 186
Počet branek vstřelených v oslabení: 7
Počet inkasovaných branek v oslabení: 26
Úspěšnost v oslabení: 86,02%

Kdo míří do play-off?

Budou se radovat Rebelové i po této sezoně?

Rebelové se nacházejí na 6. postupové pozici. Deváté Litoměřice na ně ztrácejí 8 bodů, můžeme tedy mluvit o relativně pohodlném náskoku. Stále si však musejí krýt svá záda, protože je čeká další porce 26 zápasů a tam takovýto bodový rozestup nehraje velkou roli. Pomýšlet stále samozřejmě můžou i na vrchní patra tabulky. Prakticky pouze Ústí nad Labem má již výrazný náskok.

Právě Ústečtí Lvi jsou jasným adeptem na postup do vyřazovacích bojů, stejně tak Chomutov, Olomouc a Jihlava. Pokud budou Benátky nad Jizerou a Havlíčkův Brod pokračovat ve výsledcích z první poloviny sezony, neměl by být problém postoupit ani pro ně. Na dalších příčkách to už ale bude vřít. Vyrovnané týmy jako Hradec Králové, Šumperk, Litoměřice nebo Beroun se budou prát o poslední místa zaručující postup. Počítat musíme i s Kadaní a Třebíčí, která kdyby nezaspala úvod sezony, mohla by teď být mnohem žhavějším kandidátem na play-off. Se značným odstupem zůstává poslední Most a jeho jakýkoli posun tabulkou by byl překvapením.

Havlíčkův Brod nemá problémy s potrápením silných soupeřů. Mnohdy třeba nad Chomutovem vybojuje body, v rozletu ho však brzdí zápasy s papírově slabšími týmy a poměrně časté kiksy. Důkazem jsou například střetnutí se Šumperkem, Kadaní nebo Třebíčí, kdy ztratil nadějné vedení a vždy prohrál.

Jak již ale bylo výše uvedeno, soutěž je ještě dlouhá. Během dalších 26-ti kol se dá nejen hodně ztratit, ale také dost získat.

Aleš Jelínek: „Věřím, že uhrajeme alespoň 4. místo.“


Pilíř obrany:
Aleš Jelínek

Narozen: 28.11.1986
Výška: 187 cm
Váha: 76 kg
Číslo dresu: 27
Pozice: obránce
Hůl: pravá
Minulá působiště:
Jihlava, Hradec Králové, Písek, Žďár nad Sázavou

Současná vizitka:
Odehrané zápasy: 22
Kanadské body: 3 (1 + 2)
Účast na ledě: +4
Trestné minuty: 18

Jak jste zatím spokojený s dosavadním průběhem sezony ať už z týmového, nebo vašeho osobního pohledu?
Myslím si, že sezona je zatím víceméně dobrá. Měli jsme tam pár zkratů, v Třebíči a doma s Kadaní jsme zbytečně ztratili body. Jinak si myslím, že je to docela dobré.

Vyhráli jste první dva zápasy za 3 body, potom přišla docela nepříjemná série porážek. Čím to podle vás bylo? Myslíte si, že za to mohl i náročnější los? Hráli jste například s Ústím nad Labem, Chomutovem…
Určitě, Ústí i Chomutov mají ambice na postup. Chomutov jsme porazili, ale nevím. (chvilku přemýšlí) Asi byl na začátku špatný los.

Který z odehraných zápasů se vám nejvíce líbil a proč?
Nejlepší byla derby s Jihlavou. Je dobrá atmosféra a přijde hodně lidí. To se potom jinak hraje.

Projevila se z vašeho pohledu nějak výměna trenérů, například v trénincích?
Každý trenér má samozřejmě jinou tréninkovou metodu. Chce po nás trošku něco jiného než pan Novák, ale myslím si, že je to zhruba stejné.

Útočníci kterého soupeře se vám nejhůře brání?
To je takhle těžké říct, ale asi Ústí a Chomutov, protože tam mají dobré hráče.

Myslíte si, že se nakonec probojujete do play-off?
To je náš cíl probojovat se do play-off. Věřím, že uhrajeme alespoň čtvrté místo, abychom začínali doma.

Chtěl byste na závěr něco dodat nebo někomu vzkázat, třeba fanouškům?
Ať fanoušci samozřejmě chodí. Teď se nám doma moc nedařilo, proti Benátkám také přišlo málo lidí. Chtěl bych je pozvat na sobotu, ať přijdou a povzbudí nás.

Foto: Zdeněk Polák, Miroslav Rosendorf, Vladimír Kunc

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu