26. 11. 2011 | Redakce

Havlíčkobrodský příběh o bodovém kontě, návštěvnosti a davové psychóze

Letošní prvoligový ročník se zatím pro havlíčkobrodské Rebely nevyvíjí ani trochu dobře. V podstatě je to už teď úplně ztracená sezona! Tak přesně k takovému závěru musí dojít každý, kdo náhodou zavítá na diskusní fórum klubových stránek a probere se příspěvky za poslední tři týdny. Realita je ale naštěstí docela jiná!

Loni měli havlíčkobrodští hokejisté po 26ti odehraných kolech na kontě 41 bodů při skóre 98:87. Letos by jejich situace měla být podle některých přispěvatelů výrazně horší, jenže není. Po středečním 26. kole a vítězství 2:1 v souboji s Benátkami nad Jizerou mají Rebelové opět 41 bodů při skóre 85:87. A v tabulce jim po polovině základní části patří šesté místo.

Podobně vyrovnaný je také pohled do tabulky návštěvnosti. Nebo vlastně ne, je o něco málo příznivější. Zatímco loni chodilo do Kotliny na domácí zápasy Rebelů v průměru 1 234 diváků, letos je to zatím 1 316. Při počtu obyvatel, kterých má město Havlíčkův Brod nějakých 24 000, to zase není tak špatná vizitka.

Mimochodem, například v takovém Hradci Králové žije zhruba o sedmdesát tisíc obyvatel víc a průměr návštěvnosti na zápasy tamního prvoligového týmu je aktuálně 1 097 diváků. A Olomouc? Při počtu nějakých 101 000 obyvatel je to 1 241. Takže se zdá, že ani v tomto bodě snad není žádný důvod k panice.

Proč tedy najednou takový nárůst nespokojenosti a kritiky? Když pomineme, že u některých je neustálý negativismus prostě jen životním postojem a každodenní filozofií a někdo další si veřejnými nadávkami pod neveřejným nickem vyřizuje osobní účty, tak jsou to asi statistiky domácích zápasů. Ano, to by mohl být důvod. Narozdíl od letošní sezony byla totiž v té loňské Kotlina pro hostující mančafty skoro nedobytnou pevností. Zase na druhou stanu, pořád zbývá do konce ještě dost času, tak proč už v listopadu házet flintu do obilí?

Svoji roli v celé věci sehrála dost možná i davová psychóza, která občas působí doslova jako lavina. Dost dlouze by o ní mohli aktuálně hovořit například čeští fotbalisté. Stačilo, aby jen jeden začal na letišti se stupidním skandováním a většina ostatních se pak nechala strhnout. Takže i v případě negativismu vůči Rebelům mohlo zafungovat něco podobného – kritizuje je on, tak já budu taky.

No a pak už jen stačí drobnosti k tomu, aby se kritika přiživovala – moc hráčů z Komety Brno (když se v minulosti v týmu objevili ve stejném nebo i mnohem větším počtu hráči Slavie, neměl s tím nikdo problém), málo odchovanců ochotných bojovat za Rebely naplno (jen pro připomínku – Vojtěch Němec, aktuálně nejproduktivnější hráč Havlíčkova Brodu, je odchovancem českolipského hokeje), špatný výběr nových trenérů (ze 7 zápasů, v nichž bylo ve hře 21 bodů, prohráli Rebelové pod vedením dvojice Karel Dvořák – Milan Chalupa v normální hrací době jen jediný! A připsali si 15 bodů při skóre 23:17).

Zkrátka přísloví o tom, že kdo chce psa bít, vždycky si nějakou tu hůl najde, určitě nevzniklo jen tak. A když už jsme tedy v ráži, tak vedení klubu přidáme pár po hřbetě ještě i za začátky zápasů v 17.30, no ne?

Faktem ovšem zůstává, že v prvoligové rodině jsou Rebelové díky příchodu nového majitele – firmy ŽSD a.s. -jedním z nelépe finančně zabezpečených klubů. Na začátku sezony se také Brod jako jeden z mála neschoval za alibistické řeči: Půjdeme kolo od kola, zápas od zápasu a uvidíme, jak to půjde. Pěkně na rovinu klub oznámil, že chce být do 5. místa.

A možná právě to byla chyba. Kdyby totiž majitelé, vedení, trenéři a hráči také jen tupě opakovali frázi o tom, že se časem uvidí, nemuseli by teď čelit útokům za to, že jsou po 26 odehraných kolech šestí!

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu