30. 11. 2010 | Ladislav Vácha

Co zřejmě stojí za trápením Rebelů z poslední doby?

Havlíčkobrodští Rebelové se v posledních zápasech očividně trápí. Ve třech posledních duelech se museli pokaždé sklonit před svým prvoligovým soupeřem, přičemž si do vyrovnané tabulky nepřipsali ani jeden bod. A to hned dvakrát měla havlíčkobrodská družina k dispozici výhodu domácího prostředí, v němž během dosavadního průběhu kosila své protivníky a vybudovala si z Kotliny pevnou tvrz. Její vysoké hradby zatím naplno padly jen třikrát, ale z toho dvakrát ve dvou předešlých bitvách. Pojďme se podívat na jednotlivé problémy, jež sužují bojovníky z Kotliny a mohou stát za jejich třízápasovým bodovým půstem.

Hlavní příčina neúspěchů tkvěla v různých herních činnostech, přesto ale měla hned několik společných jmenovatelů. Těmi se staly především slabší koncovka, jíž ještě neblaze umocňovaly skvělé výkony soupeřových brankářů, spousta obdržených branek a v neposlední řadě můžeme jmenovat také nedisciplinovanost, jež se projevuje a trápí Rebely zejména při střetnutích na kluzištích svých prvoligových konkurentů. Havlíčkův Brod se stále pyšní titulem „nejlépe útočící tým“, když nastříleli nejvíce gólů (89) z celé soutěže, jenže zároveň nesmíme přehlížet stinnou stránku mince, jíž pro změnu tvoří hodně inkasovaných branek (75).

Bojovníci z Kotliny jsou v této nepříjemné statistice hned na třetím místě, v závěsu za nováčkem z Litoměřic a poslední Chrudimí. Pokud se podíváme do kolonky trestných minut, objevíme v ní také vysoké číslo. Z Toho vyplývá, že brodský soubor patří mezi nejvylučovanější mužstva. Co se týče horší střelecké produktivity, znovu použijeme pro názornost příslušnou statistiku. Havlíčkobrodští hokejisté potvrdili pověst ofenzivně laděného celku, když zasypali svého protivníka při všech posledních prohrách spoustou projektilů, jejichž počet se vždy přehoupl přes číslo 30. V tomto ohledu je předčila pouze severočeská Kadaň, která soubor hrající pod taktovkou trenérského tandemu Petr Novák – Jaroslav Benák přestřílela v poměru 36:31. Ani velká aktivita v zakončení ovšem body našim hochům nepřivábila.

21. kolo: SK Kadaň – HC Rebel Havlíčkův Brod 4:3

Havlíčkobrodské družině na severu Čech vůbec nevyšla první polovina utkání, během níž jim prakticky nic nedařilo. Naopak Kadani se povedlo téměř vše, na co sáhla. Tomuto obrázku hry odpovídalo také skóre 4:0 ve prospěch domácích, na které se nabízel Rebelům hodně smutný pohled. Hosté ale nesložili zbraně, naopak. Prokázali čest svému bojovnému jménu a poprali se s nepřízní hokejového osudu, za což je zastihla vřele vítaná odměna. Jako mávnutím kouzelného proutku se druhá půlka střetnutí odehrávala podle úplně jiných not, když za delší konec tahali hosté a postupně umazávali mohutné manko.

Jejich spanilá stíhací jízda ztenčila kadaňský náskok na nejmenší možný rozdíl a šance bojovníků z Kotliny se rázem opět naplno otevřely. Jednogólový odstup ale už nedokázali stáhnout a stav 4:3 pro houževnaté Severočechy vydržel na tabuli až do závěrečné sirény. V čem spočívaly největší problémy Havlíčkova Brodu? Jednoznačně se jednalo o katastrofální první půlku duelu, pří níž hosté nabrali čtyřbrankovou ztrátu. Novákova družina mohla litovat i nevyužitých přesilovek v závěru druhé třetiny, kdy měla za nepříznivého stavu 2:4 výrazně navrch a tlačila svého soka do obranného bloku.

22. kolo: HC Rebel Havlíčkův Brod – SK Horácká Slavia Třebíč 0:2

V derby Vysočiny proti krajskému rivalovi ze Třebíče se Rebelům tradičně daří a toto pravidlo chtěli určitě potvrdit také ve 22. kole. Těžit navíc mohli z výhody domácího prostředí, v němž našli úplného přemožitele pouze jednou, když si z Kotliny odvezla všechny body na Hanou výborně hrající Olomouc. Havlíčkobrodská aktivita hýřila aktivitou a obrovskou chutí do útoku, jenže narážela na tuhý odpor, o který se po celou dobu starala propracovaná obrana Horáků. Hosté se chopili vedení v 15. minutě, kdy gólmana Suchana překonal útočník Obdržálek a domácí se tím pádem dostali do ještě těžší situace.

Už tak pevný blok Slávistů se semkl ještě více a Havlíčkův Brod měl před sebou těžký úkol s překonáním této zformované hráze. V půlce závěrečného dějství navýšil třebíčské vedení Lukáš Nahodil a s Rebely to nevypadalo vůbec dobře. Pokračovali sice v neustálém dobývání soupeřovy brány, jenže postupem času se dostávali do nepříjemné křeče. Přes všechnu útočnou snahu domácích hráčů zůstala po skončení regionální bitvy v kolonce vstřelených gólů na tabuli svítit jejich velká nula. Kde hledat příčiny porážky tentokrát? Třebíč se připravila na svého soka z Vysočiny bravurně, když téměř dokonale plnila nastolenou taktiku.

Vycházela ze zajištěné obrany a neopomíjela ani útočná vrátka, z nichž nebezpečně hrozila. Navíc se opírala o skvělý výkon svého gólmana Pavla Francouze, jenž ve svém brankovišti čaroval a držel na uzdě havlíčkobrodské střelce. Pokud si k tomu přičteme pestrou škálu promarněných šancí, jimž vévodilo neproměněné trestné střílení a nevyužitá přesilovka pěti proti třem, porážku Rebelů máme na světě.

23. kolo: HC Rebel Havlíčkův Brod – HC Tábor 4:5

Notně prořídlé ochozy havlíčkobrodské Kotliny sledovali od začátku atraktivní souboj, který provázel svižný a útočný hokej. Tato skvělá kombinace s sebou přinášela zajímavé hokejové momenty a brzy vyústila ve vášnivou přestřelku, při níž se oba tábory střídaly v aktivitě. Plynulost zajímavé podívané sice přibrzdila celá řada vyloučení na obou stranách barikády, ale i přesto se mohli hokejoví příznivci výborně bavit. Gólový účet zápasu se ve 47. minutě zastavil na vyrovnané hodnotě 4:4, přičemž navrch měli domácí Rebelové a vehementně se snažili strhnout vedení zpět na svou stranu.

Na začátku 56. minuty ale dostali tvrdou ránu do vazu, když zbytečně inkasovali z hole Vojtěcha Mrkvičky pátý gól. Pro havlíčkobrodské barvy příznivý vývoj utkání se rázem totálně otočil na ruby. Ve zbytku času se urputně pokoušeli o další vyrovnání, jenže to jim tentokrát nebylo souzeno. Stěžejní důvody už třetího zaváhání v řadě objevíme snadno. Rebely srazila ke dnu dvouminutová přesilovka pěti proti třem, jíž nepřetavili v důležitou branku. Naopak Jihočeši se při podobné situaci radovali z přesného zásahu, čímž se svým soupeřem srovnali krok.

Naplno tak těžili z ubránění dlouhého oslabení při třech hráčích v poli, při němž si nenechali Rebely odskočit, a při vlastní početní převaze se zanedlouho ujali vedení. Za zlomový okamžik celého utkání ovšem můžeme označit 56. minutu duelu, kdy se značná územní převaha Rebelů během několika sekund zbortila jako domeček z karet. Z pátého úderu Kohoutů už se zpět na nohy nepostavili a po skončení utkání odjížděli z ledu znovu zklamaní.

Na závěr dodejme to, že našim bojovníkům věříme v prolomení série porážek a navázání další vítězné série, během níž získají zpět ztracené body. Nejbližší cesta vede havlíčkobrodskou družiny do doupetě berounských Medvědů.

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu