21. 12. 2012 | Ladislav Vácha, Richard Wagner

Milan Chalupa: Kluci mají schopnosti na to, aby vítězili

Mladší dorostenci mají během vánoční pauzy důvod ke spokojenosti, protože se jim v poslední době vede ve srovnání se začátkem sezony velmi dobře. Extraligové soupeře se jim daří pravidelně porážet, přičemž silnou zbraň pro ně představuje především domácí prostředí. O tom se zmínil v krátkém rozhovoru i Milan Chalupa, který zároveň trénuje tuto mládežnickou kategorii i A-mužstvo. A o čem se ještě zkušený kouč rozpovídal? Řeč přišla i na skvělou výkonnost brankářů, obměnu hráčského kádru i cíle do zbývající části soutěžního ročníku.

Sice jste u týmu jen krátce, ale jak byste zhodnotil dosavadní výkony týmu?
Když to shrnu, tak za šest týdnů, co tady jsem, tak si myslím, že tým prokazuje určitou výkonnost. Samozřejmě došlo ke kolísání výkonnosti venku – doma, ale to nic nemění na tom, že jsme doma mimo Jihlavy, pokud se nepletu, získali všechny body, což je super. Kluci mají venku trochu obavy, takže z téhle pozice je to pro ně o něco těžší. Myslím si, že můžeme být spokojení s hrou, kterou předvádíme, i když víme, že je to u těchto kluků založeno na velké bojovnosti, a ne na nějakém super hokeji. Účel ale svědčí prostředky a sbíráme body.

Do týmu přišlo několik nových hráčů, kteří předtím hráli v žákovských kategoriích. Jak jste s jejich prací spokojeni?
Teprve se zabudovávají do mančaftu. Teď přijdou z osmičky nějací kluci, kteří už s námi dvakrát byli na tréninku. Časem uvidíme, jak se prosadí do kádru, protože nám naopak starší kluci odešli do staršího dorostu, posunulo se to. Bude záležet jen na nich, jak budou pracovat a jak budou ochotní tuhle zátěž snášet.

Co říkáte na počínání brankářů? Stejně jako ve starším dorostu to zatím vypadá, že chytají ve velké pohodě a na dosavadních výhrách týmu měli velký podíl.
Určitě. V Brodě jsou velice kvalitní gólmani. Jak v této kategorii, tak i ve starším dorostu a v áčku. Velice dobře se tady s nimi pracuje. Určitě na nich stojí naše hra. Když jsou stoprocentně koncentrovaní a chytají naplno, tak nám strašně pomůžou. Tým se na ně tím pádem spolehne a věří si. Na druhou stranu ale musím říct, že se hráči až moc spoléhají na brankáře, někdy až tolik nebrání, nechávají dost odkrytá zadní vrátka a spoléhají na to, že to za ně vyřeší.

Na střídačce jste s panem Milanem Kraučukem vystřídali dvojici Jaroslav Benák – Aleš Kraučuk. Měnili jste něco v tréninkovém režimu a ptali jste se svých předchůdců na nějaké postřehy?
Na nic jsme se neptali, protože už jsem tady tři roky, každý den od rána do večera, takže kluky prakticky znám, i když ne tolik do detailů, ale pár tréninků jsem viděl i předtím. Ono je úplně jedno, jestli hrajete s tím, nebo s tím, ale důležité je, jestli kluci chtějí, jsou v pohodě a hlavně aby poslouchali, co jim my trenéři říkáme, a potom to přenášeli do hry.

Zároveň trénujete mladší dorost i A-mužstvo. Cítíte nějaký větší rozdíl v trénincích těchto různých kategorií?
Samozřejmě. Je to neskutečný rozdíl prakticky ve všem. V taktice, herním pojetí, individuelní práci s hokejkou a s pukem, bruslařsky. Je to mladší dorost, hráči mají ještě pár roků před sebou na to, aby se v těchto činnostech zdokonalovali. O tom to vlastně je pro nás trenéry, abychom jim dávali prostor, vyloženě je nespoutávali taktikou, ale aby hráli s chutí a přenášeli to do hry.

Na čem je potřeba přes vánoční přestávku ještě zapracovat?
Teď přijdou mladí kluci, ti osmáci, které chceme vidět. A po hráčích, kteří do našeho příchodu nehráli, nebo hráli jen minimálně, a teď hrají pravidelně, budeme chtít, aby si svou výkonnost udrželi, ale hlavně aby se zlepšovali. To je náš cíl. A aby to předváděli i v zápasech.

Jaké si kladete cíle do zbývající části sezony?
Samozřejmě jako trenéři chceme, i když ne za každou cenu, vítězit doma i venku. Myslím si, že kluci mají schopnosti na to, aby vítězili. K tomu je povedeme, a hlavně doma to budeme chtít praktikovat.

Myslíte si, že by někdo z vašich svěřenců mohl být v nejbližší době povolán do reprezentace?
Myslím si, že to asi není správná otázka, protože víme sami, že sice tady jsou nadějní hráči, ale mají toho ještě hodně před sebou, co musí zdokonalovat. Jediný, koho na to momentálně asi vidím, tak by byl post brankáře.

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu