24. 3. 2014 | Ladislav Vácha, Richard Wagner

Michal Švihálek: Jsem rád, že jsem mohl v Havlíčkově Brodě hrát

Havlíčkův Brod se v uplynulé prvoligové sezoně hodně spoléhal na spolupráci s extraligovým Hradcem Králové, odkud přijížděla vypomáhat celá řada hráčů. Nechyběl mezi nimi ani talentovaný útočník Michal Švihálek, který za Mičkovu družinu naskočil do osmi utkání, v nichž se blýskl skvělou bilancí jedné přesné trefy a sedmi asistencí. V současné době hraje s mateřským Mountfieldem extraligové play-off a pokouší se pomoci k postupu přes Zlín. „Havlíčkův Brod je tady odsud kousek a z pohledu cestování je to pro mě nejpřijatelnější varianta. Bylo by dobré znovu hrát tam, a ne někde jinde,“ přeje si dvacetiletý hokejista. (Malé foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz)

Ke konci základní části jste výsledkově trošičku tápali. Pomohlo vám před play-off volno právě k tomu, abyste se trochu zkoncentrovali?
V tom volnu jsme si hlavně odpočinuli. Myslím si, že koncentrace vždy přijde hlavně s play-off, přeci jen je to část sezony, na kterou se celý rok čeká a kterou si každý hráč užívá. Teď už je to jen na nás, abychom sérii se Zlínem otočili a v play-off pokračovali.

Připravovali jste si během té doby nějaké speciality, které by mohly na Zlín platit?
Něco takového se vždy připravuje, ale to je zápas od zápasu jiné. Vždy se to pak může během utkání změnit.

Když se řekne „play-off v Hradci“, jak moc to pro vás znamená?
Znamená to pro nás hodně. Lidi tím žijí, nikdy tady play-off hokejové extraligy nezažili, jen v první lize. Byl to první takový zápas.

Na osm zápasů jste se v této sezoně podíval také do Havlíčkova Brodu. Jak moc vám toto angažmá pomohlo?
Myslím si, že určitě pomohlo. Získal jsem nové zkušenosti a jsem rád, že jsem tam mohl hrát. Musím poděkovat vedením Mountfieldu i Havlíčkova Brodu, že jsem tam mohl těch osm zápasů odehrát a Rebelům snad i pomoci.

V dresu Rebelů jste si zahrál i prestižní derby na ledě Jihlavy. Dalo by se to srovnávat s derby Hradec Králové - Pardubice?
Myslím si, že ne, protože tady přeci jen chodí mnohem více lidí. I v první lize tím ale fanoušci žijí, když je třeba derby v Jihlavě, tak lidé přijdou a fandí. Je skvělé to zažít v první lize i v extralize. Jsem rád, že jsem si mohl vyzkoušet obě dvě derby.

Michal Švihálek se předvedl i v pěstním souboji s berounským Janem Látalem.

Pokud se za probíhající sezonu podíváme na váš bodový součet z Hradce Králové a Havlíčkova Brodu, tak máte jednou tolik nahrávek než gólů. Snažíte se tedy více hledat své spoluhráče, než abyste z každé pozice hned střílel?
To si nemyslím, spíš to tak letos prostě vyšlo. Každý rok je to jiné, někdy máte víc gólů, jindy více asistencí. Samozřejmě jsem rád, když vedle mě spoluhráči dají nějaké góly. Góly rád dávám, ale letos mi jich tam bohužel moc nepadlo. Jsem rád, že alespoň asistence jsem v první lize měl.

Do Havlíčkova Brodu jste jezdil společně s Tomášem Rouskem, s nímž hrajete v jednom útoku i za Hradec Králové. Jak vám vzájemná spolupráce vyhovuje?
Hrajeme spolu už dlouho. Hráli jsme spolu už na konci žáků v osmé a deváté třídě, potom v dorostu, juniorce a v mládežnických výběrech české reprezentace. Myslím si, že si dokážeme vyhovět, ale i sednout si a probrat, co chceme po tom druhém, nebo co a jak změnit.

Kdybyste měl z probíhající sezony vybrat část, která byla podle vás nejpovedenější, jaká by to byla?
Myslím si, že bylo skvělé, když jsme tři čtvrtě sezony drželi druhé místo. To se nepovede každou sezonu a je to velký týmový úspěch. Akorát je škoda, že jsme to neudrželi a skončili jsme nakonec pátí. Ale to se stává.

Pokud by se vám podařilo přes Zlín postoupit, shodou dalších okolností byste mohli dostat Pardubice. To by byla asi velká paráda...
Bylo by to určitě super. Derby v play-off, to nezažijete každý rok. Bylo by skvělé je potkat a zahrát si proti nim. Je to tady kousek a myslím si, že by chodily plné arény.

Sledujete ještě pořád dění v Havlíčkově Brodě a kdybyste dostal v příští sezoně nabídku, chtěl byste si tam ještě zahrát?
Pokud by to bylo takhle, že tady bych hrál ve čtvrté lajně a mohl bych si tam zahrát, tak by to bylo super. Havlíčkův Brod je tady odsud kousek a z pohledu cestování je to pro mě nejpřijatelnější varianta. Bylo by dobré znovu hrát tam, a ne někde jinde.

Michal Švihálek bojuje za Hradec Králové v extraligovém play-off se Zlínem. (Foto 1)

Foto 1: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu