26. 4. 2014 | Ladislav Vácha

Jan Milfait: Budu moc rád, když v Brodě zůstanu

Zarputilý bojovník, který rozhodně nešetří krokem a za mateřský Havlíčkův Brod na ledě vždy nechá úplně vše. To je dvaadvacetiletý útočník Jan Milfait (na snímku vpravo), který patřil v uplynulé sezoně k nejpříjemnějším překvapením v sestavě Rebelů. Pod palbou otázek se rozpovídal o minulé i příští sezoně a řeč samozřejmě přišla také na nejbližší program. „Před minulou sezonou jsem zažil asi nejtěžší letní přípravu, kterou jsem kdy měl, takže si pořád říkám, že to už horší být nemůže,“ směje se před pondělním návratem do práce talentovaný hokejista. (Foto: Zbyněk Zápotočný, hcdukla.cz)

Jak bys ze svého pohledu zhodnotil uplynulou sezonu?
Uplynulou sezonu hodnotím pozitivně. V základní části jsme skončili na krásném čtvrtém místě, což se tu vlastně nikdy předtím nepovedlo. Na to, jak se tady točili hráči, tak si myslím, že jsme z toho vyždímali maximum. Play-off už bylo horší, i když to byly velice vyrovnané zápasy, tak jsme vždy byli o krok pozadu, na čemž se asi projevily zkušenosti týmu. I tak ale musím hodnotit sezonu jako vydařenou.

První ligu už sis v minulých letech vyzkoušel nejen u Rebelů, ale i v Berouně. Jak moc ti tyto zkušenosti pomohly pro minulý soutěžní ročník?
Ano, to vyzkoušel. V Berouně jsem toho moc neodehrál, spíš jsem působil na Kobře a v Berouně čekal na nějakou větší šanci. Vlastně to spíš beru tak, že toto byla moje první sezona v 1. lize, kdy jsem hrál stabilně. Určitě mi to ale něco dalo, myslím si, že jsem třeba nebyl tak zbrklý nebo ustrašený něco udělat, jako kdybych přišel ihned z juniorky.

Úvod soutěže jsi odehrál ve čtvrté formaci po boku dalších mladíků Tomáše Chlubny a Ondřeje Stehlíka, ale nastupoval jsi i v elitních útocích. Jak jsi byl se svým herním vytížením spokojený a jak ses na ledě cítil?
Na své herní vytížení si nemůžu stěžovat. Je sice pravda, že ze začátku jsem toho nahrál méně, ale postupně se to zlepšovalo. Jak jsi říkal, bylo to hlavně tím, že jsem časem začínal hrát třeba v prvním nebo ve druhém útoku. Tím pádem jsem hned dostával více prostoru na ledě a více si věřil. Jak říkám, nemůžu si stěžovat.

Jak sis užíval prestižní derby Vysočiny proti Jihlavě?
Derby proti Jihlavě si užívám vždy na sto procent. Pokaždé je plný zimák a to se hned jinak hraje.

Na několik kol tě vyřadilo ze hry zranění. Jak moc bylo pro tebe těžké vrátit se zpět do formy?
Nemyslím si, že by mě to nějak vyřadilo z formy. Tedy jestli jsem nějakou někdy měl. (směje se) Spíš jsem si odpočinul a vrátil se čerstvý, ale samozřejmě bych radši hrál, než koukal z tribuny, kde to jsou daleko vetší nervy než na ledě.

Jan Milfait stihl za 45 zápasů 11 bodů (3+8). Takhle se radoval v přípravě z gólu Jihlavě.

V play-off vás nakonec vyřadil krajský rival ze Třebíče. Asi budeš ale souhlasit s tím, že vyřazovací boje byly pro tebe i další mladé hráče velkou zkušeností…
Ano, samozřejmě to pro nás byla jedna velká zkušenost a zároveň ponaučení pro příště.

V současné době si stále ještě užíváte dovolenou. Jak ji trávíš?
Nijak zvláštně, jsem tady v Brodě. Snažím se něco dělat, abych úplně nevyšel ze cviku, jinak se tak povaluju. (směje se) Mám ale svůj fotbalový tým na malou kopanou FC Rafani, se kterým se teď připravuji na další fotbalovou sezonu.

Kotlina nedávno hostila velký hokejový svátek, když se na jejím ledě ve dvou přátelských utkáních s Norskem představila česká reprezentace. Jak se ti hokej líbil a mluvil jsi s Bohumilem Jankem, který s tebou za Havlíčkův Brod nastupoval?
Byl jsem na obou zápasech a hokej se mi líbil. Padalo hodně gólů a vyhrálo se, což se vždy divákům líbí. Norové nám to ale hodně usnadnili. S Bohoušem jsem nemluvil.

Měl jsi i jiné nabídky, nebo pro tebe bylo setrvání v Havlíčkově Brodě jednoznačnou záležitostí?
Zatím jsem bez smlouvy, takže stát se může všechno. Každopádně bych ji chtěl a budu moc rád, když zůstanu.

Jan Milfait je velký bojovník a občas to hodně bolí. Jako po tomto souboji při utkání s Kadaní.

V pondělí vám startuje suchá část letní přípravy, která je všeobecně mezi hokejisty neoblíbená. Jak je to u tebe?
Ani já ji nemám rád. Před minulou sezonou jsem zažil asi nejtěžší letní přípravu, kterou jsem kdy měl, takže si pořád říkám, že to už horší být nemůže. (směje se)

Jaké cíle, ať už osobní či týmové, si kladeš do další sezony?
Týmovým je jednoznačně play-off. A osobní? Radši si je nechám pro sebe, než abych tu něco plácl a pak to nevyšlo.

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu