7. 11. 2014 | Richard Wagner

Brod mi pomohl zvednout sebevědomí, hlásí juniorský reprezentant Dominik Kubalík

PŘEROV – V moravském městě, které v dubnu hostilo světový šampionát žen, právě probíhá prestižní Turnaj čtyř, na němž se představuje evropská juniorská hokejová špička. Mládežnická obdoba Euro Hockey Tour odstartovala ve čtvrtek i se čtyřmi Rebely v sestavě. Nejvýraznějším z nich byl Dominik Kubalík (na fotce vlevo), který se v havlíčkobrodském dresu blýskl gólem na ledě Jihlavy. Plzeňskému odchovanci se povedlo zapsat do statistik gólem a dvěma asistencemi. „Já jsem střídal a dojížděl jsem z lavičky. Kuba Vrána to nádherně vytáhl, otevřela se mu křižná nahrávka, dal mi to prázdné brány a já už jsem neměl žádný větší problém se zakončením,“ popsal svůj gólový moment.

Kubalík byl navíc po skončení zápasu zcela po právu za svůj gól a dvě asistence vyhlášen nejlepším českým hráčem. „Stalo se mi poprvé, že bych byl vyhlášen nejlepším hráčem, takže to určitě potěší, ale vítězství by bylo samozřejmě cennější,“ okomentoval své ocenění.

Jak byste zhodnotil zápas, Švédové nebyli o tolik lepším týmem.
Zápas nebyl z naší strany úplně špatný. Mrzí mě, že jsme dostali hloupé góly. První gól dorazil hráč holení, třetí byla střela od modré, která se několikrát odrazila a nakonec prošla až do brány. Takové góly my, bohužel, nedáváme. Chybí nám tlak do brány a nemáme hráče na brankovišti, což bychom měli do příštích zápasů zlepšit. Myslím si, že když budeme hrát pořád takhle, tak výsledky jistě přijdou.

V průběhu zápasu jste měli několik přesilovek, ale prosadili jste se jen ve výhodě pět na tři.
Máme dost střel, ale brankář na ně vidí. Kdyby tam někdo z hráčů byl lépe postavený, mohl by tečovat či dorážet a byl by tam tlak. Nejsme před brankou tak hladoví.

Není to třeba tím, že chybí lepší podpora od obránců? Přeci jen se jim moc nedařilo dostávat puky před bránu.
Na to to nemůžeme svádět. My jsme si mohli lépe najet a oni nám lépe nahrát. Vždycky to tak je, že někdo udělá chybu. Myslím si, že je to hlavně o tlaku. Když se dostaneme před bránu, tak šance jsou, ale nejsme schopni dorazit nějaký „ošklivý gól“. Takové góly padají, Švédi dnes dali tři a rozhodlo to zápas.

Doplatili jste především na svůj nedůraz. Co je potřeba zlepšit do dalších zápasů?
To je přesně ono. Celou dobu, co jsme na tomto kempu, si říkáme, že musíme jezdit do brány a dorážet. Děláme na to cvičení, ale v zápase nám to nejde, což mě osobně mrzí, protože takové góly jsou potom rozhodující.

Vaše formace byla u všech tří gólů. Je to tím, že si se spoluhráči rozumíte a dokážete si vyhovět?
Určitě, jsme v lajně kluci z Plzně. Hráli jsme spolu dost času, takže o sobě víme. U druhého gólu, kdy jsem nahrával před první tyč, to byla vyloženě plzeňská situace. Ten třetí byl o tom, že jsem tam byl na nahrávku, dal jsem to bekovi a Kuba (Vrána – pozn. red.) krásně zakončil.

Nenalomil vás gól na 3:2, který přišel ve chvíli, kdy jste byli v laufu?
Myslím si, že nás to dost porazilo. Srovnali jsme a v tu ránu dostali gól na 3:2, což nás trošku potopilo. Mohli jsme se víc zvednout, ale už jsme se z toho nevyhrabali, dostali čtvrtý, pátý a bylo po zápase.

Přerovský turnaj je poslední před mistrovstvím světa. Jak moc je pro vás důležitý?
Pro nás je to generálka. Turnaj čtyř je nelepší turnaj v sezoně před mistrovstvím světa. Rusové, Finové a Švédové sem jezdí s tím nejlepším, co mají, kromě hráčů z KHL (Kontinentální hokejová liga – pozn. red.). Jsou to super zápasy, které nás dobře prověří.

Probíhá zde ještě stále boj o nominaci, nebo jde již jen o sehrávání se?
Každý má šanci se tam dostat, ale každému se povede něco jiného, takže musíme makat, protože to jsou poslední zápasy před mistrovstvím světa. Musíme na ledě nechat všechno.

Švédové jsou vyhlášení svými mládežnickými týmy. Myslíte si, že jste v této konfrontaci uspěli?
Řekl bych, že jo. Stačili jsme jim, nabourali jejich systém. Když jim vše vychází, tak hrají hodně sebevědomě, což vidět nebylo. Podle mě jsme byli lepším týmem, ale napadaly nám tam takové góly, které neměly.

Nejlepší hráči zápasu, nalevo Dominik Kubalík (foto: Karel Švec, ČSLH)

Podívejme se na vaši současnou ligovou kariéru. Jste spokojen se svým vytížením v Plzni?
Jsem rád, že dostávám šanci hrát za áčko, jelikož jsem mladý. Trošku nám tam chybí něco, jako tady v reprezentaci. Dáváme málo gólů a chybí nám tlak do brány. Celkově se nám nedaří jako týmu, což musíme zlepšit. Teď se nám vyměnili trenéři, i když trenér za to nemůže, protože na ledě hrajeme hlavně my. Trenér to za nás odnesl, tak doufám, že to pro nás bude impulz, něco se změní a my začneme vyhrávat.

Podobnou situaci jste zažil i v Havlíčkově Brodě, kam jste byl poslán na rozehrání.
Dá se to tak říci. Nebylo to úplně ono z mé strany, trenéři mě poslali do Brodu a tam se to trochu otočilo. Chytil jsem druhý dech, dal jsem branku. Ten zápas mi zvedl sebevědomí a jsem rád, že jsem tam vůbec byl, protože kdybych tam nebyl, tak bych teď neměl sebevědomí a vypadalo by to úplně jinak.

Váš prvoligový gól padl v derby s Jihlavou, což je vyhecovaný zápas. Vnímal jste to?
Abych řekl pravdu, tak moc ne, protože jsem přijel na zápas až ve čtvrt na šest, protože na cestě z Prahy byla havárie. Měli jsme to trochu hektické, ale každý gól potěší, kór v derby. Jsem rád, že jsem mohl klukům pomoci a pomůžu rád, když tam znovu pojedu.

Jaký je váš hokejový cíl do letošní sezony? Probojovat se stabilně do áčka Plzně?
Můj hlavní cíl je dostat se na „dvacítky“, prosadit se do kádru A-týmu v Plzni a být tam jeden z tahounů. Máme tam ale hodně hráčů, co to mohou hrát, takže půjde o to, abychom si sedli a všechny tři lajny mohly dát gól, což bude hlavní, abychom se zlepšili a hráli zase dobře.

Krom Dominika Kubalíka se v sestavě národního týmu do dvaceti let objevil ještě další člen současné soupisky Rebelů. Roman Přikryl nastoupil dokonce ve stejné lajně a na gólovém účtu Čechů se podílel jedním gólem a stejným počtem nahrávek. Krom nadějných plzeňských juniorů, kteří do Kotliny jezdí v rámci vzájemné spolupráce, čítaly reprezentační formace také přímou havlíčkobrodskou stopu v podobě odchovanců, a sice v zadních řadách. Obranu tvrdil Tomáš Dvořák, který byl dvakrát vyloučen, ale na svém postu pracoval s přehledem, a posledních třináct minut dochytal mezi tyčemi Vítek Vaněček, jenž se blýskl výborným zákrokem po dorážce z brankoviště.

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu