18. 11. 2014 | Ladislav Vácha

Rebelové jedou na led silných Benátek nad Jizerou. Musíme už zabrat, burcuje Aleš Půlpán

Havlíčkův Brod v sobotu svedl nepovedenou domácí bitvu s Mostem, na kterou by rád co nejrychleji zapomněl. Brzy k tomu bude mít možnost, protože už ve středu 19. listopadu se od 17:30 představí na kluzišti nepříjemných Benátek nad Jizerou. Minulá kola Středočechů budí respekt, ale na druhou stranu se sluší zmínit, že souboru z Kotliny se u Jizery tradičně daří. „Už nám nezbývá moc času, musíme prostě zabrat,“ ví Aleš Půlpán.

HC Benátky nad Jizerou

Založeno: 1934
Stadion: Zimní stadion města Benátky nad Jizerou (kapacita 1 700 diváků)
Klubové barvy: bílá, modrá
Webové stránky klubu: hokejbenatky.cz
Umístění v poslední sezóně: 8. místo po ZČ, čtvrtfinále play-off (Mladá Boleslav, 2:4)
Trenér: Filip Pešán
Aktuální forma (posledních 10 zápasů): 2–3–0–5

Sestava z posledního utkání: Vaněček (Jelínek) – Plutnar, Kolman, Jandejsek, Havlín, Pabiška, Ulrych – Dlouhý, Skořepa, Špaček – Hrníčko, Mikyska, Víšek – Krejčík, Jonák, Psota – Maďar, Miškovský, Bittner – Vařecha
_____________________________________________________________________________________

Benátky nad Jizerou navázaly na úspěšný minulý ročník a novou sezonu začaly skvěle. V úvodních pěti kolech poznaly jen jednou hořkost porážky a v domácím prostředí zdolaly za tři body i silný Chomutov. Potom však přišel výsledkový útlum a parta pod vedením trenéra Filipa Pešána šla od neúspěchu k neúspěchu. V poslední době se však karta znovu obrátila na svou přívětivou stranu, Středočeši z předešlých čtyř zápasů třikrát slavili, přičemž naposledy si vyšlápli i na vedoucí Třebíč. V tabulce drží desátou příčku a na předposlední Prostějov mají luxusní náskok čtrnácti bodů.

V benáteckém brankovišti toho zatím nejvíce odchytal jednadvacetiletý gólman Jan Lukáš, který naskočil do jedenácti prvoligových duelů. Poslední dvě kola ale absolvoval velmi dobře osmnáctiletý supertalent Vítek Vaněček, který v obou případech dovedl svůj tým k vítězství. Do pěti duelů zasáhl i zkušený matador Marek Schwarz, který u Jizery vypomáhal z extraligového Liberce. Na svou šanci zatím čeká dvaadvacetiletý brankář Jakub Jelínek, který zároveň chytá za druholigový Jablonec nad Nisou.

V benáteckém brankovišti nyní kraluje havlíčkobrodský odchovanec Vítek Vaněček.
(Foto: Jana Zlámalová, sportyusti.cz)

Středočeši tradičně velmi úzce spolupracují s extraligovým Libercem. Není divu, vždyť plní roli jeho oficiální farmy. Z obranných řad na sebe zatím nejvíce upozorňují talentovaný mladík Michal Plutnar a šestadvacetiletý Petr Kolmann. Oba v dosavadním průběhu soutěže nasbírali sedm kanadských bodů. Vydatnou podporou útoku vyniká také třicetiletý mazák Marek Pabiška (4+1), který v Benátkách hraje už svou sedmou sezonu v řadě. Zkušenostmi oplývají také Petr Ulrych, který v létě oslavil své 27. narozeniny, David Kajínek a Lukáš Derner. Z mladších hráčů vypíchněme Jána Nika, Radima Šimka, Jiřího Říhu, Adama Jandejska či Tomáše Havlína.

Doslova nepostradatelným mužem benátecké ofenzivy je dvaatřicetiletý kapitán Josef Skořepa, který se třinácti body (6+7) nejenže kraluje týmové produktivitě, ale zároveň se může pochlubit i tituly nejlepšího střelce a nahrávače. Velmi zdatně mu z pohledu bodového přísunu sekunduje dravé mládí v podání Josefa Mikysky (3+6), Adama Dlouhého, Ladislava Bittnera (oba 3+4), Lukáše Krejčíka (2+5) nebo Víta Jonáka (2+4). Následují i další nadaní forvardi jako Patrik Maďar, Daniel Skalický, Daniel Miškovský či Lukáš Vařecha. V sestavě ale najdeme i zkušené útočníky, jimiž jsou osmadvacetiletý Daniel Špaček (5+3), Jan Plodek, Jan Víšek nebo Petr Kica.

Michal Plutnar vyrůstal v Kotlině, u Středočechů je aktuálně nejproduktivnějším bekem.
(Foto: Jana Zlámalová, sportyusti.cz)

HC Benátky nad Jizerou x HC Rebel Havlíčkův Brod

znak týmu znak týmu
8-4-0-13 bilance 2-2-1-20
10., 32 bodů umístění 14., 11 bodů
50:66 skóre 47:90
6:2 (Prostějov, venku) nejvyšší výhra 4:2 (Šumperk, doma)
1:6 (Chomutov, venku) nejvyšší prohra 0:6 (Kladno, doma)
13,33 % (10.) Využití přesilovek 10,94 % (14.)
84,17 % (7.) Úspěšnost v oslabení 79,58 % (12.)
Josef Skořepa - 13 bodů (6+7) nejproduktivnější hráč Roman Maliník - 15 bodů (5+10)
Josef Skořepa - 6 gólů nejlepší střelec Jiří Kuchler
Tomáš Rousek - 6 gólů
Josef Skořepa - 7 asistencí nejlepší nahrávač Roman Maliník - 10 asistencí
Michal Plutnar - 7 bodů (3+4) nejproduktivnější obránce Tomáš Semrád - 4 body (1+3)
Radim Šimek
David Kajínek
Daniel Skalický +2
nejlepší hráč v +/-
Tomáš Rousek +4
Tomáš Havlín
Daniel Miškovský -10
nejhorší hráč v +/- Jakub Babka -11
Ján Niko 67 tr. minut nejtrestanější hráč Matěj Beran 36 tr. minut
Jan Lukáš 94,20 % (11 záp.)
Vítek Vaněček 91,67 % (9 záp.)
Marek Schwarz 88,76 % (5 záp.)
úspěšnost brankářů Patrik Polívka 90,48 % (2 záp.)
Jan Dlouhý 90,34 % (17 záp.)
René Svoboda 90,33 % (11 záp.)
Jan Lukáš 1,89
Vítek Vaněček 2,41
Marek Schwarz 3,86
průměr inkasovaných gólů na zápas Patrik Polívka 3,05
Jan Dlouhý 3,49
René Svoboda 3,52

Rebelové doma dotahovali ztrátu marně

Benátky nad Jizerou vstoupily do prvního vzájemného souboje na jedničku, za čtrnáct minut hry vedly už o dvě branky, když využili přesilovky Jan Plodek a Josef Mikyska. Rebelové se při stejné výhodě dostali na dostřel těsně před první sirénou, když se trefil Jiří Kuchler. Hosté si vzali zpět dvougólové vedení v půlce závěrečného dějství, když se při další hře v početní převaze prosadil Lukáš Krejčík. Domácí nesložili zbraně a vrátili se zpět do hry o body díky Tomášovi Rouskovi. Poslední slovo si však vzal benátecký kapitán Josef Skořepa, který prázdnou bránu při power-play soupeře sice netrefil, ale byl mu uznán technický gól.

znak týmu 2 – 4 znak týmu

Branky a nahrávky: 20. Kuchler (Zucker, Kotaška), 53. Rousek (Půlpán, Maliník) – 10. Plodek (Mikyska, Bittner), 14. Mikyska (Krejčík, Havlín), 49. Krejčík (Plutnar, Špaček), 60. Skořepa. Rozhodčí: Matěj Sýkora – Václav Beneš, Jan Krátký. Vyloučení: 6:8, navíc Rousek (HBR) OT 10 min. Využití: 1:3. V oslabení: 0:0. Diváci: 289. Střely na branku: 19:30. Třetiny: 1:2, 0:0, 1:2. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3, 2:3, 2:4.

HC Rebel Havlíčkův Brod: Dlouhý (Barus) – Kotaška, Pavlíček, Semrád, Janáček, Kolář, Kadela, Kurka – Rousek, Maliník "C", Půlpán – Zucker "A", Kuchler, Sedláček – Chlubna, Troliga, Endál – Pejchar, Kuchta.

HC Benátky nad Jizerou: Vaněček (Jelínek) – Pabiška, Jandejsek, Ulrych, Plutnar, Beránek, Niko, Havlín – Špaček "A", Skořepa "C", Krejčík – Jonák, Miškovský, Skalický – Bittner, Mikyska, Maďar – Hrníčko, Plodek "A", Ordoš.

Posledních 5 kol Benátek

ČEZ Motor České Budějovice - HC Benátky nad Jizerou 4:1
HC Benátky nad Jizerou - LHK Jestřábi Prostějov 4:2
HC Stadion Litoměřice - HC Benátky nad Jizerou 5:2
HC Benátky nad Jizerou - HC Dukla Jihlava 2:1sn
SK Horácká Slavia Třebíč - HC Benátky nad Jizerou 1:2sn

Všechny soutěžní zápasy

Středočeši vykradli led lídra tabulky

V Třebíči se čekalo na otevření gólového účtu zápasu až do 49. minuty, kdy domácí poslal do vedení dlouze diskutovaným gólem Adam Raška. Hokejisté od řeky Jizery se však nenechali inkasovanou brankou rozhodit a radovali se z rychlého vyrovnání. Do puku se opřel Petr Kolmann a se štěstím prostřelil brankáře Faltera. Napínavá bitva dospěla až do samostatných nájezdů, v nichž Středočechům vystřelil překvapivý triumf Josef Mikyska.

znak týmu 1 – 2sn znak týmu

Branky a nahrávky: 49. Raška (Paták) – 55. Kolmann, rozh. náj. Mikyska. Rozhodčí: Würtherle – Beneš, Štofa. Vyloučení: 5:6, navíc Pabiška (BEN) OT 10 min. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 1740. Střely na branku: 32:35. Třetiny: 0:0, 0:0, 1:1. Průběh utkání: 1:0, 1:2.

SK Horácká Slavia Třebíč: Falter (Dusík) – Zdráhal, Malena, Bilčík, Bartoň, Přibyl, Šaur, Juráň – Havel, Holec, Erat – Pekr, Čuřík, Řípa – Paták, Raška, Wasserbauer – Beneš, Křivohlávek, Čech.

HC Benátky nad Jizerou: Vaněček (Jelínek) – Plutnar, Kolman, Jandejsek, Havlín, Pabiška, Ulrych – Dlouhý, Skořepa, Špaček – Hrníčko, Mikyska, Víšek – Krejčík, Jonák, Psota – Maďar, Miškovský, Bittner – Vařecha.

Benátky nad Jizerou v minulém kole bez ostychu vyrabovaly led lídra z Třebíče.
(Foto: Jiří Mokrý, hstrebic.cz)

Oblékali dres soupeře

Na havlíčkobrodské straně najdeme jediného „přeběhlíka“, jímž je šestadvacetiletý obránce Jan Jaroměřský, který strávil u řeky Jizery dvě sezony. V ročníku 2011/12 s týmem proklouzl až do prestižního play-off, o rok později pomohl Středočechy ve druhé nejvyšší soutěži zachránit. A vedl si znamenitě, když za 107 odehraných utkání nasbíral 44 kanadských bodů (10+34).

V kádru Benátek nad Jizerou najdeme hned tři hokejisty, kteří se řadí mezi odchovance havlíčkobrodského hokeje. Jedná se o gólmany Jakuba Jelínka s Vítkem Vaněčkem a obránce Michala Plutnara. Všichni tři prošli mládežnickými týmy Rebelů, ale dres jejich A-týmu v dosavadním průběhu kariéry ještě neoblékli.

Zajímavosti zápasu

• Souboj nejtrestanějších týmů: Zajímavým statistickým údajem možná bude počet trestných minut, protože oba soupeři jsou v této disciplíně vůbec nejhorší z celé soutěže. Benátky nad Jizerou nasbíraly 480 trestných minut, Rebelové 404.

• Středočeši dominují v nájezdech: Hlavně ne samostatné nájezdy! Soubor od řeky Jizery v probíhající sezoně tuto disciplínu fantasticky ovládá, uspěl ve všech čtyřech případech, a to hned dvakrát za sebou v minulých dvou kolech.

• Rebelům soupeřův „chlaďák“ svědčí: Soubor z Kotliny jezdí na zimní stadion Benátek nad Jizerou, který je vyhlášený svou velkou zimou, hodně rád. Z předešlých pěti bitev zde hned čtyřikrát uspěl (5:3, 3:1, 4:3 a 2:1) a s nepořízenou se domů vracel jen jedinkrát (0:3), a to po posledním vzájemném souboji (0:3).

• Obrovský náskok Benátek: O tom, že se oba týmy nacházejí v úplně odlišném rozpoložení, svědčí už letmý pohled na tabulku. Pešánova družina okupuje 10. příčku a na poslední Havlíčkův Brod se dívá dolů z propastného rozdílu jednadvaceti bodů.

• Proti Rebelům tři odchovanci: Hned tři benátečtí hráči, kteří v Kotlině dělali první hokejové krůčky, se mohou postavit proti svému mateřskému klubu. Jedná se o gólmany Jakuba Jelínka s Vítkem Vaněčkem a obránce Michala Plutnara.

Kapitánské céčko nosí na hrudi benátecký srdcař Josef Skořepa.
(Foto: Karel Vaculík, hc-havirov.cz)

Vzájemná bilance v 1. lize (od 2006/07)

Počet odehraných zápasů: 21
Bilance: 12-1-3-5
Výsledky: 5:0 kontumačně, 3:4, 4:0, 0:2, 5:1, 2:3p, 2:3sn, 5:2, 0:5, 2:1, 5:3, 3:1, 3:1, 2:1, 4:3, 3:4p, 5:4, 2:1, 2:1sn, 0:3, 2:4
Skóre: 59:47

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu