18. 3. 2016 | Ladislav Vácha

Václav Adam: Šlapali jsme jako jeden muž, to nás dovedlo k úspěchu

Nesmírně povedenou sezonu za sebou má starší dorost Havlíčkova Brodu. Mladí Bruslaři po návratu na extraligovou scénu nejenže tuzemskou nejvyšší soutěž zachránili, ale naprosto senzačně se díky sérii dvanácti tříbodových vítězství v řadě probili do prestižního play-off! V něm mladí bojovníci z Kotliny hodně potrápili úřadujícího mistra z Třince, s nímž odehráli tři velmi vyrovnaná utkání. „Už od začátku jsme říkali, že nechceme hrát žádné druhé housle a chceme být konkurenceschopní. A to jsme podle mě byli,“ pochvaloval si trenér týmu Václav Adam, kterého během obsáhlého rozhovoru doplňoval jeho zkušený asistent Jaroslav Benc.

Začněme úplně od začátku. Jak probíhala letní příprava vašeho týmu?

Jaroslav Benc, asistent trenéra: Především na letní přípravě jsme chtěli stavět. I přes různé pochybnosti bylo vidět, že letní příprava byla moc tvrdá a chtělo ji to směřovat jiným směrem. Nakonec se nám osvědčilo to, jak jsme ji před touto sezonou dělali. Hráči z toho těžili nejen do Vánoc, ale celou sezonu.

Václav Adam, hlavní trenér: Řeknu jednu historku z letní přípravy. Připravovali jsme se na Vysoké, kde byly tréninky opravdu na krev. Nepamatuji si už, který hráč to byl, ale přišel za námi a říkal: „Trenére, to je hrozná dřina. My snad půjdeme do play-off.“. Všichni jsme se tomu zasmáli, ale na konci sezony to byla realita. Hodně jsme se zaměřili na sílu dolních končetin a spodní části těla. Tréninky během letní přípravy byly snad úplně nejtvrdší za tu dobu, co trénujeme. Opravdu jsme z toho žili celou sezonu. Díval jsem se na pozápasové hodnocení Jirky Benáka a Lukáše Berana a líbilo se mi, že kluci to dovedou v tomto věku přijmout. Byla to velká dřina, ale dobře vědí, že jim to hodně dalo. Na letní přípravě jsme chtěli stavět a vyplatilo se nám to.


V základní části jsme obsadili před Letňany předposlední místo. Hráči předváděli dobré výkony, ale i přesto někdy zbytečně ztratili body. Jak hodnotíte tuto část sezony?

Václav Adam: Do základní části jsme nevstoupili vůbec špatně. Sice jsme první utkání v Liberci prohráli, ale byl to velmi kvalitní zápas, a potom jsme doma porazili Jihlavu. Bylo to vždy takové nahoru - dolů. Potom přišla hluchá část, zkoušeli jsme měnit složení lajn i herní systém. Zkoušeli jsme hrát hodně zezadu, ale ztráceli jsme hrozně moc puků. Zjistili jsme, že ten styl hry nám nevyhovuje. Měli jsme útočně laděné mužstvo, proto jsme se vrátili k aktivní hře a napadání. Po becích jsme chtěli, aby hodně pinčovali (chodili proti puku u mantinelu - pozn. red.) a získávali jsme puky v obranném pásmu. Po útočnících jsme vyžadovali, aby hodně napadali, a obránci aby podporovali útok.

Pak nám to sedlo, nastartovala nás překvapivá domácí výhra nad tehdy první Kometou Brno a znovu jsme se rozjeli. I když jsme byli v základní části předposlední, sledovali jsme západní a východní skupinu a věděli jsme, že jsme se pro nadstavbu drželi kolem 6. místa od konce. Myslím si, že jsme měli docela těžkou skupinu. Už od začátku jsme ale říkali, že nechceme hrát žádné druhé housle a chceme být konkurenceschopní, což jsme podle mě byli. Kromě Mladé Boleslavi a Liberce jsme porazili každého soupeře.

Jaroslav Benc: Hráči hráli v minulé sezoně Ligu staršího dorostu, proto chvíli trvalo, než si v prvních zápasech, i když nebyly vůbec špatné, zvykli na extraligu. Kluci si postupně museli zvykat na vyšší tempo, jiné herní systémy a další věci. Bylo vidět, že se to postupem zlepšuje a nakonec z toho bylo play-off. Vyhráli jsme dvanáct zápasů v řadě, to je velká paráda a hodně si toho ceníme.

Hlavní trenér staršího dorostu Václav Adam při tréninku během letní přípravy.


Před začátkem nadstavbové části jste se ve skupině B nacházeli zhruba v její půlce, měli jste zhruba stejný náskok na sestupové pásmo a ztrátu na poslední postupovou pozici do play-off. Napadlo vás v tu chvíli, že bychom do play-off opravdu mohli postoupit?

Václav Adam: Myšlenky na to samozřejmě máte, ale před začátkem sezony jsme si říkali, že musíme jít postupně. Když už jsme extraligu vybojovali, tak jsme ji chtěli za každou cenu zachránit. To byl náš hlavní úkol. Když jsme šli do nadstavby, tak to byla stále prvořadá věc, na kterou jsme mysleli. Potom jsme udělali vítěznou šňůru, najednou jsme se odpoutali od dna tabulky a play-off se začalo přibližovat. Vedoucí mužstva Péťa Beran přišel a říkal, že tam zkusíme postoupit. Kluci to měli v hlavách a my samozřejmě také. Tým šlapal, sedlo si jedno s druhým a najednou z toho to play-off opravdu bylo.


Bylo jasně vidět, že tým drží hodně pohromadě. Nikdo si nikdy nestěžoval, že jiní hráči hrají víc než ostatní. Jak důležitý byl při dosažení tohoto velkého úspěchu charakter vašich hráčů?

Václav Adam: Myslím si, že kluci si byli od začátku vědomi svých rolí v týmu. Věděli, že to nemůžeme postavit v první řadě na mladých klucích. To, co jsme od hráčů očekávali, tak splnili. Mladí kluci, kteří se k nám posunuli, hráli v minulé sezoně třetí lajnu v Lize mladšího dorostu. U nás v extralize staršího dorostu hráli také třetí lajnu a očekávali jsme od nich, že budou hlavně hru bourat a nebudou inkasovat. A podívejte se na to, odehráli parádní zápasy v play-off, v Třinci nedostali za dvě utkání ani jeden gól. Myslím si, že se s tím popasovali parádně.

Po první lajně jsme samozřejmě chtěli to, aby neinkasovala, ale také to, aby dávala góly. Kluci dali hodně gólů, David Michálek se stal dokonce nejlepším střelcem základní části celé soutěže a Lukáš Beran byl druhým nejlepším nahrávačem. Z elitního útoku ale nesmím zapomenout ani na Jirku Vlacha, který odvedl také velký kus dobré práce. To samé platí pro druhou lajnu, kluci také skvěle bojovali. A rozhodně nesmíme zapomenout na brankáře Kulicha, který byl po celou sezonu velkou oporou.

Nechtěl bych ale moc hodnotit jednotlivce, jak říkali hráči, základem je dobrá parta. Co jsme se bavili s dalšími trenéry, tak některé týmy jsme převyšovali bojovností a srdíčkem. Šlapali jsme jako jeden muž. To nás táhlo celou sezonu dopředu a pomohlo nám to k velkému úspěchu.

Asistentem trenéra je Jaroslav Benc, který dříve trénoval kolegu Adama v mládeži.


Vypadalo to, že výkony týmu postupem času gradovaly, hráli jsme čím dál tím lépe. V play-off to vyvrcholilo, jak jste ho viděl ze svého pohledu?

Václav Adam: Je to hrozná škoda. S kluky i s trenérem jsme si říkali, že alespoň jedno vítězství jsme měli urvat. Když to nevyšlo v prvním zápasu, chtěli jsme ve druhém a potom i ve třetím u nás v Brodě. Když se na to podívám s odstupem času, ani v jednom utkání jsme nevedli. Kdybychom dali alespoň jednou první gól my, kdoví, co by to se soupeřem udělalo. V prvním zápasu jsme sahali po vítězství, ale nejvíc mě mrzí ten třetí zápas v domácím prostředí. Přišlo se na nás podívat hodně lidí a vytvořili jsme si spoustu šancí, ale nevyšlo to. Už je to ale za námi a myslím si, že jsme ostudu rozhodně neudělali. S velmi silným soupeřem jsme odehráli tři vyrovnané zápasy.


Co říkáte na marodku? Do play-off jsme šli kvůli ní s menším počtem hráčů, k dispozici bylo jen pět beků...

Václav Adam: Znovu jsme vycházeli z kvalitní letní přípravy. Před play-off jsme si říkali, že kluci mají hodně natrénováno a vydrží to. Někdy je to tak, že tým se díky tomu i víc semkne a je to nakonec víc prospěšné než hrát na čtyři lajny.

Jaroslav Benc: Play-off jsme odehráli opravdu jen na pět beků, z toho jsme měli tři starší kluky a dva mladší. Hodně se to proto muselo pravidelně točit a všichni hodně hráli. Bohužel, víc obránců jsme k dispozici neměli. Kluci to sice fyzicky vydrželi, ale mít pět beků na play-off je prostě málo.



Tým se před příští sezonou obmění. Zůstanou v něm hráči ročníku 1999 a posunou se do něj hráči, kteří v tomto soutěžním ročníku nastupovali za extraligový mladší dorost. Myslíte si, že se znovu povede nejvyšší soutěž v Havlíčkově Brodě udržet?

Václav Adam: Myslím si, že extraliga staršího dorostu je hodně dobrá. Někdo z brodského hokeje bude třeba říkat, že liga stačí. Já si ale myslím, že jedině extraliga může kluky posunout někam výš. Vezměte si, že v základní části jsme odehráli 44 těžkých zápasů. Nemůžu říct, že některé utkání by bylo jednoznačné. K tomu navíc tři těžké zápasy v play-off, to je dohromady 47 náročných duelů za sezonu.

Když to srovnáme s ligou, kterou jsme hráli minulý rok, tak tam byly v základní části jen čtyři těžké zápasy. Nechci na to nějak nadávat, ale zbytek utkání se odehrál na tři čtvrtě plynu. Chci tím říct, že jen extraliga může hráče v tomto směru někam posunout. Otázkou samozřejmě je to, kdo tým doplní a kdo ho bude trénovat, což bude záležet na vedení. Mužstvo bude určitě potřeba doplnit a kluci by se k tomu měli postavit tak, jako se k tomu postavila ta parta v této sezoně. Uvidíme, na co kluci budou mít.


Sice je na takovou otázku ještě brzy, ale chtěl byste u týmu zůstat i pro příští sezonu?

Václav Adam: Uvidíme, jakým směrem se bude brodský hokej ubírat. Pokud můžu mluvit za sebe a pana Bence, zatím to nijak neřešíme.

Václav Adam udílí pokyny během oddechového času v domácím utkání proti Třinci.


Příští týden vás čekají dva tréninky. Pravděpodobně budou znovu herní a oddechové podobně jako dnes, kdy jste si zahrál i vy...

Václav Adam: Určitě ano. Mě to baví. (směje se)

Jaroslav Benc: Kluci byli celou sezonu v maximálním zápřahu a dřeli, chceme je nechat trošku odpočinout. Něco to do sebe určitě má, protože hráči si mohou zkusit něco, co by si v normálním utkání nezkusili, například nahrávky na jeden dotek. Je to ideální završení sezony na ledě, kluci jsou i psychicky v pohodě.


V této sezoně tým táhly dvě velmi silné individuality, David Michálek a Lukáš Beran. Myslíte si, že by v příštím soutěžním ročníku mohli přebrat jejich role Michal Teplý a Radim Pejchal, kteří byli velkými oporami mladšího dorostu?

Václav Adam: Nerad bych předbíhal, každá sezona je jiná. Máme zkušenosti s tím, že každý půlrok nebo rok může hráči hrozně pomoci. Neřekl bych, že to bude jen o těchto dvou hráčích, ale klidně mohou vylétnout i mladí hráči ročníku 1999, kteří s námi hráli v této sezoně. Samozřejmě bych byl rád, kdyby tady znovu byly takové individuality, jako tito dva kluci, ale musíme to pojmout znovu hodně týmově a hrát jako jeden muž.

Poděkování trenérům Adamovi a Bencovi před zápasem A-mužstva proti Táboru.

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu