7. 8. 2019 | Ladislav Vácha

Zázemí je v Brodě super, pochvaluje si Rypar. Hrál by za Německo

Jeho otec za komunismu emigroval do Německa, kde se on později narodil. Prošel celou řadou místních klubů, přičemž si „odskočil“ na dva roky do Mladé Boleslavi, kde hrál dorosteneckou i juniorskou extraligu. V nadcházející sezoně vyjede v dresu Höchstadter EC, který působí ve třetí nejvyšší německé soutěži. Jednadvacetiletý útočník Patrik Rypar absolvuje letní přípravu s Bruslaři, vyjel i k prvnímu přátelskému utkání na ledě Třebíče. „Zázemí je určitě super. Je to tady opravdu všechno v pořádku. Kluci v kabině jsou také v pohodě,“ neskrývá spokojenost.

Patriku, už od suché části letní přípravy trénuješ v Brodě. Jak ses k tomu vůbec dostal?
Už jako malý kluk jsem tady na hostovačku hrál nějaké turnaje a táta pořádal nějaké turnaje v Německu, kam jezdil i Brod. Tím vznikl kontakt s panem Cachnínem a díky tomu jsem se sem dostal.

S týmem jsi absolvoval už suchou část letní přípravy. Jak ti vyhovovala?
Bylo to super. Je to vždycky lepší, když se trénuje v partě. Můžeme se spolu hecnout.

Zvládli jste dva speciální tréninky s trenérem aerobiku Robertem Mrkvičkou. Dělali jste cviky, se kterými se skoro vůbec nesetkáte. Jak moc to bylo náročné?
Byl to velký nezvyk. Dělal jsem věci, které jsem nikdy předtím nedělal. Bylo to úplně něco jiného.

Občas chodíš i na místní střelnici. Jak se ti celkově zázemí v Kotlině líbí?
Zázemí je určitě super. Střelnice je také výborná, využívám ji často. Je to tady opravdu všechno v pořádku. Kluci v kabině jsou také v pohodě.

Patrik Rypar v dresu EHC Bayreuth Tigers.
(Foto: bayreuthtigers.de)

Hraješ v Německu. Krátce jsi působil i v Mladé Boleslavi, kde jsi nastupoval za mládežnické kategorie. Jak velká to byla pro tebe zkušenost?
Byla to pro mě obrovská zkušenost, strašně moc mě to posunulo, protože podle mě je tady hokej pořád ještě o dost kvalitnější. Více se trénuje. Dalo mi to opravdu hodně.

Našel jsem, že ses narodil v Německu. Jak se to přihodilo, že ses narodil u našich západních sousedů?
Rodiče pochází z Jihlavy. Táta se do Německa přestěhoval už v devíti letech, utekl ještě za komunismu. Když se potom otevřely hranice, vrátil se, seznámil se s mámou a také se tam přestěhovala. Proto jsem se narodil v Německu.

Máš proto české i německé občanství. Pokud by k tomu někdy došlo, chtěl bys na mezinárodní scéně reprezentovat Českou republiku, nebo Německo?
Asi bych zvolil Německo. Narodil jsem se tam a jsem tam doma.

Co se týče hry, zázemí a dalších věcí, jak bys srovnal český a německý hokej?
Řekl bych, že česká extraliga je ještě o něco vyšší level než DEL. Co se týče nižších soutěží, tak si myslím, že je to stejná, možná dokonce i vyšší úroveň. Je tam víc peněz a díky tomu tam hraje i víc cizinců. Českou druhou ligu jsem ještě neviděl, takže to nemůžu moc posoudit, ale myslím si, že úroveň v nižších německých ligách není vůbec špatná.

Talentovaný útočník si vyzkoušel český hokej v Mladé Boleslavi.
(Foto: Juniorský hokej)

Přijde mi, že německý hokej jde v poslední době nahoru, svědčí o tom i předešlé mistrovství světa na Slovensku. V NHL odtud navíc hraje spousta mladých hráčů. Cítíš to i na klubové úrovni, že se tam hokej zvedá?
Určitě jsou tam teď lepší trenéři, je víc tréninků a hodně tomu dává hlavně Red Bull Akademie. Vycházejí z ní opravdu dobří hráči.

Jak to v Německu vypadá z pohledu návštěvnosti a atmosféry?
Hlavně na DEL tam chodí hodně lidí, atmosféra je opravdu super. Na druhou nebo třetí nejvyšší soutěž chodí kolem 1500 lidí. Řekl bych, že atmosféra je vždycky dobrá.

V Německu jsi prošel poměrně hodně kluby, hrál jsi třeba v Norimberku, Halle nebo ve Weidenu. Kde se ti zatím nejvíce líbilo?
Nejvíc se mi líbilo asi ve Weidenu. Až potom tam byly nějaké problémy, pak už to nebylo ono. Jinak se mi tam opravdu hodně líbilo.

Jaké cíle, ať už osobní nebo týmové, si kladeš do nové sezony?
Chtěl bych navázat na minulou sezonu, ve které se mi dařilo. Chtěl bych mít znovu dobrý rok, získat hodně bodů a co nejvíce pomoct týmu, abychom postoupili do druhé nejvyšší německé soutěže.

Takhle emotivně slavil jednu ze svých přesných tref.

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu