27. 11. 2011 | Ladislav Vácha, Richard Wagner

Starší dorost válí. Proklouzne mezi 4 nejlepší a zajistí si postup do play-off?

Trenér Tomáš Mariška a jeho asistent Petr Jansík musejí být s posledními výkony svých svěřenců spokojení. Starší dorostenci v závěru základní časti extraligy mohutně finišují a ze všech sil se chtějí poprat o to, aby proklouzli mezi nejlepší čtyřku skupiny Střed a zajistili si s předstihem místo ve vyřazovacích bojích. Naposledy si vyšlápli na Písek, který zdolali 4:3. Právě o tomto duelu jsme si povídali s brankářem Janem Jeřábkem a útočníkem Martinem Osmíkem.


Maskovaná opora:
Jan Jeřábek

Narozen: 25.6.1994
Výška: 175 cm
Váha: 61 kg
Číslo dresu: 31
Pozice: brankář
Hůl: levá
Minulá působiště:
Hradec Králové

Současná vizitka:
Odehrané zápasy: 5
Odchytané minuty: 225
Počet zásahů: 169
Průměr ob. gólů/zápas: 2,67
Úspěšnost zákroků: 94,41 %

Sobotní bitva se musela fanouškům, kteří se přišli na střetnutí mladých Rebelů se silným Pískem podívat, rozhodně líbit. Nesmírné drama až do posledních sekund nabídlo snad vše: povedené akce, spoustu šancí, emoce, krásné zákroky gólmanů i nádherné góly. Brodský soubor se na výhru hodně nadřel a prokázal i morální sílu, když dvakrát smazal nejtěsnější náskok soupeře.

„Já si myslím, že všichni makali. Chtěli jsme uhrát tři body, které jsou pro nás teď důležité. Chtěli jsme do toho dát všechno, což se nám podařilo. Dotlačili jsme tam čtyři góly a myslím si, že je to pro nás zasloužené vítězství,“ zhodnotil zápas jeden z jeho hrdinů, brodský útočník Martin Osmík, jenž se blýskl vstřelenou brankou a dvěma asistencemi. „Myslím si, že to byl dobrý týmový výkon a tři body jsme si nakonec zasloužili,“ souhlasil s jeho slovy další muž utkání z pohledu Rebelů, gólman Jan Jeřábek.

A v čem tkvěl podle obou aktérů mezi oběma týmy největší rozdíl? „Oni měli několik šancí, které se jim třeba nepodařilo dát. My jsme tam prostě dotlačili 4 góly, a to podle mě nakonec rozhodovalo. Na konci jsme potom dobře bránili,“ myslí si maskovaná opora brodské družiny. „Gólman nás určitě podržel (brankář Jeřábek okamžitě reaguje: „Díky.“) a šli jsme za tím víc než oni,“ doplnil vzápětí svého kolegu Osmík.

Mladí bojovníci z Kotliny se mohli v posledních dvou zápasech proti soupeřům z elitní trojky skupiny Střed (České Budějovice jsou 1. a Písek 3. – pozn. red.) mohli opřít o spolehlivé výkony Jana Jeřábka, který se mezi tyče vrátil po časové odmlce. Žádnou nervozitu nebo pocit nejistoty ale po návratu mezi tři tyče necítil. „Když kouč řekne, tak tam jdu a snažím se předvést co nejlepší výkon,“ odhalil svůj přístup.

Na otázku, zda naordinovali trenéři do závěrečného dějství, které havlíčkobrodským barvám vyšlo nejlépe, nějaké speciální taktické pokyny, zareagoval forvard Osmík: „Pokyny byly samozřejmě pořád stejné: hrát všechno do brány, střílet co nejvíce a dotlačit to tam i s gólmanem.“


Útočné eso:
Martin Osmík

Narozen: 7.4.1996
Výška: 178 cm
Váha: 72 kg
Číslo dresu: 9
Pozice: útočník
Hůl: levá
Minulá působiště:
-

Současná vizitka:
Odehrané zápasy: 11
Kanadské body: 5 (3 + 2)
Účast na ledě: -4
Trestné minuty: 12

Bilance z posledních tří vystoupení na extraligové scéně je více než optimistická. Ve hře bylo celkem 9 bodů, Havlíčkův Brod jich vybojoval proti silným konkurentům hned 8. „Myslím si, že na tomhle bychom měli stavět a pokračovat v těchto výkonech. Teď máme Boleslav, se kterou bychom měli udělat tři body. A pokud chceme do té čtyřky, tak musíme porazit za tři body i Hradec,“ odkryl nejbližší úkoly svého týmu Jeřábek.

Jak již bylo zmíněno, mladým Rebelům se povedlo zejména závěrečné dějství, v němž dotáhli nejtěsnější ztrátu. Hned vzápětí navíc využili přesilovou hru a za pár desítek sekund srazili soupeře do kolen čtvrtým úderem, který nakonec rozhodl o jejich triumfu. „Rozhodujícím okamžikem dnes byla určitě třetí třetina, kdy jsme dali tři rychlé góly. Pak už jsme to drželi, nikam jsme se nehnali a hráli jsme už na konečný výsledek,“ přiblížil ve zkratce cestu k tříbodovému zisku Osmík.

Jihočeši však za nepříznivého stavu nesložili zbraně i přesto, že si cestu za vyrovnáním hodně zkomplikovali zbytečným vyloučením v úplném závěru duelu. Při vlastním oslabení se dostal do samostatného úniku útočník Ciboch. O drama tak bylo postaráno a domácí si mohli naplno oddychnout až po závěrečném hvizdu. „Nějaký strach tam asi byl, ale my jsme to prostě chtěli uhrát až do konce. To se naštěstí povedlo,“ přiblížil pocity z nepříjemných okamžiků ve velké pohodě chytající brankář Jeřábek.

Rozruch se odvíjel na ledě dokonce i po závěrečném hvizdu, kdy si hráči obou táborů podávali ruce. Brzy se totiž rozjela bujará strkanice, z níž však nakonec nevzešla hromadná potyčka. Vydat se po stopách jejího vzniku by bylo zřejmě marné. Co se přesně stalo totiž nevěděli ani sami hokejisté. „Nevím, já jsem u toho nebyl. Nějak se tam kluci šťouchali. Tohle necháváme na těch starších,“ dodal s úsměvem Osmík.

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu