30. 11. 2013 | Ladislav Vácha

DUEL: Petr Polodna vs. Marek Vaniš

Aktéři sobotního střetnutí v Budvar Aréně se nacházeli ve zcela opačném rozpoložení. Zatímco havlíčkobrodští Rebelové se vezou na vítězné vlně a díky čtvrtému místu v tabulce hrají ve velké pohodě, českobudějovický Motor trápí výsledková krize a potácí se u dna prvoligové tabulky. A po výsledku 2:1 pro družinu z Kotliny se nálada u obou táborů ještě umocnila. To dokonale demonstrovaly i rozhovory s brodským Petrem Polodnou a budějovickým Markem Vanišem, na něž jsme tentokrát zaměřili svou pozornost. Prvně jmenovanému se rýsoval úsměv od ucha k uchu, na druhém bylo naopak znát velké zklamání. „Proti Budějovicím jsme měli hodně šancí, ale neproměnili jsme je. Mohlo to vypadat jinak,“ litoval i přes výhru Petr Polodna. „Fanoušci jsou pořád skvělí. My jim to už musíme začít oplácet tím, že budeme vyhrávat,“ vysekl příznivcům Motoru poklonu Marek Vaniš. (Foto Marka Vaniše: Pavel Kačerovský)

Petr Polodna x Marek Vaniš

znak týmu znak týmu
16:46 ice-time 9:05
0 góly 0
1 asistence 0
1 body 0
0 +/- 0
2 střely na branku 2
1 střely mimo branku 0
2 trestné minuty 0
11 přesné přihrávky 4
4 nepřesné přihrávky 2

Petr Polodna

Zkušený útočník opět ukázal, jak moc je pro Rebely důležitý. Znovu se mohl těšit dostatečnému hernímu vytížení, když chodil na oslabení i přesilovky. Celý tým i tentokrát těžil z jeho nesmírně prospěšné spolupráce se sehraným parťákem Lukášem Havlem, která přinesla první havlíčkobrodský gól. Střapatý šikula tak do puntíku splnil svou úlohu nejlepšího nahrávače. Jedná se také o velkou osobnost, o čemž svědčí kapitánské „céčko“.

Nejlepší momenty Petra Polodny:

6:35
Při útočné akci obdržel nahrávku od Lukáše Havla, který našel jeho hůl pasem zpoza brány, a z mírného úhlu na pravé straně vyprášil Kůdelovy betony.

15:36
Převzal nahrávku ve středním pásmu, přejel útočnou modrou čáru a od levého mantinelu vypálil, ale střela mu příliš nesedla a brankář Kůdela si s ní u bližší tyčky bez větších problémů poradil svou lapačkou.

16:25
Dostal nahrávku do prostoru mezi kruhy, odkud okamžitě střílel, ale byl z obou stran tísněn protihráči a kotouč letěl daleko vedle levé Kůdelovy tyčky.

33:10
Ze skrumáže ve středu pole, kde hráči obou týmů bojovali o kus černé gumy, se k němu odrazil kotouč. Situaci rychle vyhodnotil a všiml si za sebe najíždějícího parťáka Lukáše Havla, jemuž mazaně zpětnou nahrávkou přiťukl puk do volného prostoru, jímž jeho kolega projel a z levého kruhu přesnou dělovkou nedal brankáři Kůdelovi šanci!

40:11
Za hákování usedl ke dvěma minutám na lavici hanby. Jeho spoluhráči se dokázali ubránit.

42:58
Ani on nedokázal zabránit českobudějovickému vyrovnání, když se přesnou tečí trefil Jiří Ferebauer.

KAPITÁN. Petr Polodna je pro tým cenný i díky vůdčím schopnostem.

„Fanoušci za námi jezdí, což je super.“

Jak byste zhodnotil ze svého pohledu zápas?
Myslím si, že jsme byli ze začátku určitě lepší. Do druhé třetiny jsme měli hodně šancí, ale góly jsme z nich nedali. Potom jsme po několika našich chybách dostali gól a trošku jsme se báli, jak to dopadne. Naštěstí tam naskočila čtvrtá řada a suprově rozhodla brankou na 2:1.

Byl jste u našeho prvního gólu, když jste asistoval Lukášovi Havlovi. Jak jste tuto situaci viděl ze svého pohledu?
Už několikátý zápas to bylo stejné. Čekáme ve středním pásmu na chybu, potom vypíchneme puk a ujedeme. Minulý zápas v Olomouci jsem to byl já, teď to vyšlo na Lukáše. Takhle to teď hrajeme.

Byl jste na ledě i při obdržené brance. Jak byste popsal tento moment?
(směje se) Bohužel tam Novoťák (Radek Novotný - pozn. red.) chvíli ležel na puku. Mohl nám to přistrčit, ale nepovedlo se a kotouč jsme nevyhodili. Byla to prostě naše hrubá chyba a dostali jsme z toho tečovaný gól.

Přijelo za vámi i hodně fanoušků z Havlíčkova Brodu. Co říkáte na atmosféru?
Lidi vidí, že se nám daří a vyhráváme, takže za námi jezdí, což je super. Na to, jak jsou Budějovice dole, tak fanoušci chodí. Je tady hokejové prostředí, bylo to dobré.

Chvíli po obdrženém gólu, kdy začaly mít Budějovice tlak, si trenéři vyžádali oddechový čas. Snažili se vás během něj asi hlavně uklidnit.
Říkali nám, ať nekoukáme na to, že vyrovnali. Že budeme hrát pořád stejně a čekat na chybu. Že to ještě přijde a gól dáme, což se také potvrdilo.

Už v neděli vás čeká domácí zápas s Havířovem. Na co si musíte dát největší pozor?
(zamyslí se) Oni budou asi chtít hrát to, co hrajeme venku my. Budou čekat na naše chyby a brejky. Budeme muset hrát zodpovědně. Myslím si, že když budeme hrát svoji hru, tak je přehrajeme a bude záležet na koncovce. Proti Budějovicím jsme měli hodně šancí, ale neproměnili jsme je. Mohlo to vypadat jinak.

NAHRÁVAČ. Petr Polodna má z Rebelů na kontě nejvíce asistencí. (Foto 1)

Marek Vaniš

Dvaadvacetiletý útočník se do řad Motoru vrátil po nemoci, když zaujal místo ve 4. útoku po boku Jiřího Bárty a Zdeňka Špergra. Talentovaný hokejista zaujme pozornost hokejového fanouška hlavně svou bojovností. Proti Rebelům se prezentoval neúnavným napadáním soupeřovy rozehrávky a vyslal ze své hole i dvě nebezpečné střely. Několikrát se pokusil šikovnou nahrávkou vytvořit palebnou pozici pro své spoluhráče, ale chyběla mu trochu větší přesnost i potřebné štěstí.

Nejlepší momenty Marka Vaniše:

2:50
Při útočné akci Motoru si najel do předbrankového prostoru, kde číhal na nahrávku. A málem se dočkal, když pas Zdeňka Špergra z rohu pásma proletěl kousek od jeho nastavené hole.

18:10
Několika elegantními kličkami se uvolnil v rohu brodského pásma, ale nakonec nestihl přihrát a v tísni ztratil puk.

25:59
Po nahrávce se ujal kotouče na pravém křídle a hledal křižnou nahrávkou před bránu najíždějící spoluhráče, jimž chyběl k puku jen krok.

26:10
Obdržel přihrávku na levou stranu a z kruhu tvrdě zakončil k bližší tyči, kde byl připravený brankář Šindelář.

43:20
Měl trochu volného prostoru za bránou, čehož využil k nahrávce před Šindelářovo brankoviště, kde ale našel jen protihráče.

53:45
Opět využil toho, že měl u levého mantinelu dostatek času a prostoru. Vybruslil si do kruhu, odkud prověřil u přední tyčky připraveného Filipa Šindeláře.

SPECIALISTA. Marek Vaniš v minulém vzájemném utkání vstřelil Rebelům gól. (Foto 2)

„Sráží nás pořád jedno a to samé.“

Jak byste zhodnotil zápas ze svého pohledu?
Sráží nás pořád jedno a to samé, vždy doháníme ztrátu. Potom tam byla znovu hloupá chyba na kruhu a místo toho, abychom brali bod, tak nemáme zase nic.

Do utkání jste nastoupil po krátké pauze, protože jste byl nemocný. Jak se vám hrálo? Byla na vás ta přestávka nějakým způsobem znát?
Cítil jsem se docela dobře. Střídání jsem měl dlouhá tak akorát, abych se nezatavil. Nehrál jsem přesilovky a oslabení, takže to bylo v pohodě.

Při minulém vzájemném utkání jste vstřelil Havlíčkovu Brodu gól. Vzpomněl jste si na to před zápasem?
Přemýšlel jsem o tom, že jsem tam dal tenkrát náš první gól, na 1:3. Pak jsme je celou třetí třetinu tlačili, ale už jsme to nedotáhli. Chtěli jsme urvat aspoň nějaký bod, ale bohužel to nevyšlo.

Vyslal jste dnes několik střel ze strany. Vyšly vám tak, jak jste chtěl?
Jo, já to takhle zkouším o trénincích. Když jedu podél manťáku, tak to vystřelím někam nahoru. Je to z dálky a musí se to dobře trefit.

Co říkáte na atmosféru? Po vašem gólu fanoušci hodně ožili.
Určitě, fanoušci jsou pořád skvělí. My jim to už musíme začít oplácet tím, že budeme vyhrávat.

Co musíte zlepšit do příštího zápasu, abyste to trápení už zlomili?
Musíme si dát pozor na ty hloupé chyby a snažit se dát víc gólů. Nebo hrát opravdu dobře z obrany. Hlavně nedělat ty hloupé chyby, to nás prostě sráží.

BOJOVNÍK. Marek Vaniš poutá na ledě pozornost hlavně díky své bojovnosti. (Foto 3)

Foto 2: Petr Kraus
Foto 1 a foto 3: Pavel Kačerovský

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu