15. 3. 2012 | Eva Streichsbierová

Měl jsem poznat dřív, že už jsou baterky vybité, říká šéf HC Rebel Augustin Žák

Spokojenost s letošní prvoligovou sezonou? V Havlíčkově Brodě pouze poloviční. Oproti loňskému ročníku si Rebelové pohoršili o tři místa – ze čtvrtého spadli na sedmé. „Sezona byla hrozně náročná. Myslím, že doma jsem hráli dobře, teda kromě nějakých tří zápasů, ale venku mi u některých hráčů chyběla osobní statečnost. Zklamali mě,“ prohlásil generální manažer HC Rebel Augustin Žák. „Něco se prostě povedlo, něco ne. Jsem spokojený tak napůl,“ dodal.

A co majitelé klubu, mají stejný pohled na sezonu jako vy?
Zatím jsme to ještě detailně neprobírali, budu jim teď předkládat zprávu. Každopádně jsme vyměnili po pěti letech trenéry, což nebylo jednoduché, ale víceméně jsme zůstali čtyři body za pátým místem. Pro někoho to je neúspěch, ovšem je taky potřeba si uvědomit, že letos byla jiná soutěž, až do konce se hrálo na krev.

V rozhovoru pro Deník jste se nechal slyšet, že k výměně trenéra Nováka mělo dojít možná ještě před sezonou. Po tak úspěšném předchozím ročníku by to ale působilo dost zvláštně, ne?
Jo, je pravda, že po úspěchu obvykle trenér nekončí. Ale tady už prostě byly vybité baterky. A to jsem měl poznat dřív, stejně jako další věci. Změna byla potřeba, i pro trenéra Nováka.

Takže teď s odstupem času byste situaci řešil dřív?
Ano. Není pravda, že by hráči pod Petrem Novákem nechtěli hrát, to by si nedovolili, ale už to z obou stran jednoduše nefungovalo. Což ovšem nic nemění na tom, že tady Petr udělal v předchozích letech kus práce. Jenže změna je občas potřeba. Jak říká Zbyněk Kusý – trenér by měl na jednom místě zůstat maximálně tři roky.

Ještě něco byste udělal jinak?
Rozhodně už bych nepustil nejlepšího hráče, aniž bych za něj dostal adekvátní náhradu. Pokud někdo bude dobrej, my ho držet nebudeme, ale musí nám za něj dát druhá strana někoho jiného. Nebo ho prostě nepustíme. Vůči zbytku týmu to není fér, když bojujeme o nejlepší příčky.

Podobná situace už se ale řešila i loni, kdy v závěru sezony chyběl Lukáš Endál...
Přesně tak, ale příště už to nedopustíme. I když na druhou stranu musím říct, že i tak jsme dokázali letos odehrát výborné čtvrtfinále. Kromě první a poslední třetiny série to byly s Chomutovem snad nejlepší zápasy za posledních pět let. Ačkoliv jsme měli v týmu nějakých osm mladých kluků, tak jsme to zvládli se ctí.

A co dalšího se podle vás letos povedlo?
Myslím si, že po novém roce jsme měli výbornou defenzívu. A taky se nám znovu podařilo zapracovat naše gólmany. No a jak už jsem zmínil, tak jsme dohrávali s osmi mladými kluky. To beru jako největší plus. Nenakupovali jsme drahé hráče, dohráli jsme sezonu s mladýma. Možná, kdybychom nějaké tři koupili, tak bychom skončili pátí, ale tohle vykoupení je určitě lepší. A mimo hokej bych chtěl poděkovat pořadatelské službě a městské policii. Ani na jednom zápase nebyl problém.

DÁVAT SI ALIBISTICKÉ CÍLE? TO ROZHODNĚ NE!

Domníváte se, že bylo správné ohlásit dopředu, že chcete skončit do pátého místa? Neukousli jste si až moc velký kus z krajíce?
Možná. Ale bylo to přání majitelů a já jsem rád, protože dávat si alibistické cíle typu – chceme skončit do desítky, to by bylo špatný. My jsme díky ŽSD finančně stabilizovaní a nebýt majitelů, hrajeme teď někde na chvostu druhé ligy. A je jasné, že od nás za to něco očekávají. Za pátým místem jsme skončili o čtyři body, takže tak nereálné to zase nebylo.

Zvlášť, když během sezony odešli Šenkeřík, Němec...
Přesně tak! A naopak přišli jen mladí kluci z druholigového Nymburku, Chotěboře a Pelhřimova. Ale z těch osmi mladých by se mohlo nějaký pět vyvést. Jasně, mohli jsme nějaké drahé nakoupit, ale my chceme jít cestou kmenových hráčů.

Přesto se zeptám, jestli to pro vás přeci jen nebylo určité ponaučení, abyste v nadcházejícím ročníku zacházeli s vyřčenými cíly opatrněji?
Nevím. Já si myslím, že do osmičky majitelé určitě budou chtít skončit. A pak se uvidí. Mužstvo malinko obměníme a uvidíme, co to udělá. Rozhodně nebudeme říkat, že chceme skončit do desáté místa nebo se zachránit. Takoví alibisti nejsme.

Můžete prozradit, kteří hráči vás letos svým výkonem zklamali, a kteří naopak příjemně překvapili?
Co se týká zklamání, tak určitě Honza Pavlík, Aleš Jelínek, Venca Meidl a Milan Kostourek. A samozřejmě taky Láďa Rytnauer byl do Vánoc bídnej. Někteří zůstanou, někteří půjdou pryč, ale na to je zatím brzy. Ještě bych zmínil Romana Vondráčka, který se de facto zranil díky své lajdáckosti a byl potom tři měsíce mimo. A moc tomu nedali ani Zábranský se Švaňhalem.

A hráče, s nimiž jste mohl být spokojený, nenajdete žádné?
Ale jo, určitě. Třeba Petr Polodna nebo Honza Semorád, ti hráli výborně. Oba jsou to neskuteční pracanti. A taky jsem rád, že Láďa Rytnauer potrénoval, vzal si určité věci k srdci a na konci potom ukázal, co v něm skutečně je.

Už máte jasno, s kým se po sezoně rozloučíte?
Mám, ale těm klukům jsem to ještě neřekl a přes web to dělat nebudu. Prostě s některými už smlouvu neprodloužíme, jiní nám budou muset ukázat, že si zaslouží ještě jednu šanci.

Jak moc by se tedy měl stávající kádr obměnit?
Přijdou asi dva nebo tři obránci a stejný počet útočníků. Na letní přípravu budu chtít mít mužstvo z devadesáti procent hotové.

ŽÁDNÉ BOMBASTICKÉ JMÉNO PRÝ NA SEZNAMU NENÍ

Zmínil jste, že do branky počítáte s mladým Danielem Dolejšem, který by se měl se Suchanem prát o pozici jedničky. Nehrozí, že by z Havlíčkova Brodu odešel někam jinam?
Jsme domluveni na další dva roky. A myslím, že pro něj bude určitě lepší, když se tady popere o post jedničky v prvoligovém áčku. Jen musí svoji šanci pořádně chytit.

Trenér Novák při odchodu z Havlíčkova Brodu uvedl, že si nemohl až tak úplně sestavit tým podle sebe. Mluvíte trenérům do složení kádru hodně?
Petr Novák tady odvedl spoustu výborné práce, na tom trvám, ale tohle určitě není pravda. Z osmdesáti procent všechno, co řekl, není. Já to nekomentoval a ani teď nějak moc nechci. Každopádně tvrdím, že každého hráče jsem s ním vždycky konzultoval. U každého měl on rozhodující slovo. On chtěl kluky z Brna. A taky Jonáše a Poskočila, které jsem pak po jeho odchodu vyřadil, protože jsme tady z vlastních zdrojů měli hráče, kteří odváděli úplně stejnou práci. Ne-li lepší. Do ničeho jsem ho nikdy netlačil, to by ani nešlo.

Padla tam ovšem i jména jako Lukáš Havel či Miroslav Duben...
Ano, to jsem četl, že je chtěl. Ale ani náznakem jsme se o nich nebavili ve smyslu, že by přišel a řekl: Udělej mi Havla. To opravdu ne. Jediné, co je pravda, že chtěl, abychom koupili pět dalších hráčů za ty, kteří se postupně zranili. Že potom budeme do pátého místa. Jenže to jsme neakceptovali.

A co v další sezoně, mohou se fanoušci Rebelů těšit na příchod nějakého hráče zvučnějšího jména?
Nic bombastického neplánujeme. Jednáme s Brnem, se Slavií, ale budeme chtít opravdu jenom ty kluky, kteří za nás budou mít zájem hrát.

Už jsme probrali hráče, ale co trenéři? Dojde k nějaké změně?
Tuhle otázku budeme s majiteli teprve řešit. Máme takovou variantu, že by se tady případně mohl pomalu připravovat jeden trenér z Brodu, který by to mohl během sezony nebo pak tu příští převzít. Ale uvidíme. Jasno by mělo být během třech týdnů.

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu