31. 12. 2012 | Pavel Buňat

Pohled do zákulisí fanoušků: Jak vznikají choreografie

H A V L Í Č K Ů V B R O D - Havlíčkobrodští hokejoví fanoušci patří k nejpilnějším v celé první lize. Stačí se podívat na statistiku počtu výjezdníků na venkovní zápasy, kterou pravidelně shromažďuje a porovnává facebooková stránka První liga - fans. Značných výsledků ale dosahují i ve výrobě choreografií nejen na domácích zápasech. Dosud nejrozsáhlejším, které pokrylo celou východní tribunu, se prezentovali v derby s Třebíčí. Pohled do zákulisí nám na sklonku kalendářního roku 2012 ve vyčerpávajícím rozhovoru umožnil fanoušek známý jako Ivory, jenž kromě samotné výroby choreí přiblížil například i družbu havlíčkobrodských a znojemských fanoušků.

Kdy se v Havlíčkově Brodě začala vyrábět první chorea?
Úplně první choreo bylo, pokud se nepletu, v sezoně 09/10 v přátelském zápase pro navrátilce Michala Borovanského na led po jeho dlouhodobém zranění. V této sezoně jsme pak začali s tvorbou choreí, hlavně na derby proti Jihlavě, ale také choreografii s Krakonošem proti Vrchlabí a také transparentem „Míro, pro nás jsi superstar i bez zpěvu“. Myslím, že právě od této doby se místo jeho jména po vstřelení gólu skanduje „Superstar“.

Máš nějaké zajímavé vzpomínky z tvorby některé choreografie?
První zajímavá věc, o které nejspíše mnoho fanoušků neví, je, že v sezoně, kdy jsme začínali s choreografiemi, jsme měli připravenou jednu speciální choreografii do Jihlavy. Tehdy jsme v rozměrech cca 3x3 metry nechali vytisknout fotku našeho tehdejšího trenéra Petra Nováka a po krajích připsali „Náš hrdina“. Bohužel, toto choreo se rozbalilo v tak nevhodnou chvíli a na tak krátkou dobu, že se jej nepodařilo zachytit žádnému našemu fanouškovi a mám pocit, že ani moc jihlavských fanoušků toto choreo nestihlo zaregistrovat.
Druhá je při tvorbě chorea s vyobrazením Kotliny z následující sezony, kdy k tomuto choreu již byl připraven nápis „Nedobytná tvrz“. Toto jsme chtěli roztáhnout ve třetí třetině v zápase s Olomoucí. Bohužel, ve třetí třetině jsme již prohrávali o tři góly, a tak se musela celá realizace chorea zrušit. Kotlina se pak použila až při derby s Třebíčí doplněna papírovými srdci. Transpanent „Naše nedobytná tvrz“ leží v klubovně dodnes, jen se čeká na další možnost jeho využití (usmívá se).

Má Rebel Hearts speciálního člověka, který choreografie navrhuje?
V minulosti v tomto ohledu to bývalo trošku punkové, když jsme se nejednou sešli a až na místě jsme začali vymýšlet, co chceme vlastně tvořit a pak začalo horečné vyhledávání vhodných obrázků na Googlu v našich mobilních zařízeních. V ostatních případech se nápady většinou konzultovaly v členské diskuzi na našich stránkách.
Letos se tento styl změnil, naším výhradním grafikem všech choreografií se stal Osky, kterého většině fanouškům snad nemusím představovat. Mimochodem, rozvněž tvůrce obou edic samolepek našeho sdružení. V tomto člověku máme v letošní sezoně velmi silnou oporu a přesto, že se samotné tvorby většinou nezúčastní, všechny letošní realizované choreografie jsou především jeho zásluhou. Většina choreografií jsou jeho nápady, včetně barevného řešení a výsledných rozměrů.

Samotná výroba musí dát jistě velkou práci. Můžeš nám ve zkratce přiblížit, kolik lidí se na ní podílí a jakých prostorů při ní využíváte?
V minulých letech jsme se scházeli v počtu 3 až 5 lidí a jako prostory většinou sloužila klubovna a ochozy zimního stadionu. Letos již ale tyto prostory nestačí, a tak hledáme vhodnou náhradu s dostatečným prostorem a alespoň relativním teplem. V tomto směru bych se rád obrátil na naše fanoušky, kdyby někdo o vhodných prostorech věděl, nebo dokonce mohl poskytnout, byli bychom neskutečně vděčni. Zatím v tomto směru vypadá nejlépe tělocvična ve Šlapanově, kde bychom snad mohli najít dobré zázemí pro tvorbu. Ale zpět k otázce - myslím, že nejlépe si udělá fanoušek obrázek sám, když popíšu naši poslední realizovanou choreografii.
Výroba choreografie
Vše začíná u Oskyho, který dodá návrh jak v PDF, tak i v křivkách vhodných do tiskařských plotrů. V úterý potom proběhl tisk chorea v křivkách, který zabral takřka celé odpoledne. Choreo mělo asi 170 metrů čtverečních a tisk trval více než tři hodiny. Ve středu ráno potom probíhalo obvolávání fanoušků, domluva na srazu a v neposlední řadě shánění barev. Od dvou do sedmi hodin potom probíhalo malování, při kterém se sešlo 15 fanoušků, což je mimochodem skvělé číslo. Část fanoušků připravovala igelitové pásy. Tato činnost se nakonec ukázala náročnější než samotné malování. Ostatní vybarvovali rytíře, znaky a tak dále. Po pěti hodinách, kdy již většina fanoušků začala cítit větší či menší podchlazení, bylo hotovo a papírové pásy se uklidily do klubovny. V den zápasu potom probíhalo v prostorách Kotliny lepení, na které se sešlo dalších 8 lidí. Hodinu před zápasem potom probíhala finální příprava jako lepení pásů k zábradlí a další.

Jakým způsobem probíhá financování těchto aktivit?
Financování probíhá výhradně z účtu Rebel Hearts o. s. Tady musím podotknout, jak velmi máme usnadněnou pozici tím, že díky fanouškům, kteří si ve velkém kupují námi vyráběné suvenýry, nemáme problém tyto náročné choreografie zaplatit. Například náklady poslední choreografie se blíží ke 2000 Kč. Takže díky všem, co podporujete naše sdružení, ať již zaplacením příspěvků nebo koupí našich předmětů.

Rebel Hearts na venkovním utkání v Šumperku
Kterou z choreografií považuješ za nejzdařilejší?
Největší ohlasy na naši tvorbu přichází až v letošní sezoně, tudíž za nejzdařilejší považuji určitě poslední dvě z derby v Jihlavě a proti Třebíči, výjezdové choreo v Šumperku a dále také celotribunová chorea z minulosti – „Hoši děkujem!!!“ nebo nápis „Rebel“ doplněný 200 látkovými vlajkami.

Když zalovíš v paměti, jistě si vzpomeneš i na další, které zaslouží pozornost…
Pozornost si jistě zaslouží i první choreo proti jihlavské Dukle - obraz ježka s nápisem „Pojďme všichni společně přejet ježka“. Ač se to při pohledu na nedávné chorea nezdá, tak časově nejnáročnější byl právě tento počin. Musíme vzít v úvahu, že v tu dobu jsme ještě nepoužívaly papírové pásy, pouze papíry ve formátu A0. Než tedy mohlo samotné malování začít, museli jsme slepit kolem stovky papírů tohoto formátu, což zabralo několik dlouhých hodin a také téměř deset spotřebovaných izolep. Celé toto choreo o rozměrech 70 metrů čtverečních jsme pak kreslili v prostorách kabin o zhruba poloviční rozloze.

Poslední choreo bylo na téma družby se znojemskými fanoušky. Podílí se i „Okurkáři“ na těchto aktivitách a mohl bys nám přiblížit vaší vzájemnou družbu?
Přátelství mezi fanoušky Rebelu a Znojma panuje již více než deset let. Na našich stránkách nyní zveřejňujeme kroniku fanklubu, kde se o tom můžete dočíst více. Před dvěma roky domluvil předseda starého fanklubu Zdeněk Švec návštěvu znojemského sklípku spojenou s utkáním Rebelů ve Znojmě.
V rámci družby fanoušci nechali vyrobit například společná trička „Znojmo Rebel“.
Kdo tuto akci absolvoval, jistě potvrdí, že nás místní fanoušci přijali velmi srdečně a dodnes na tu akci vzpomínáme jen v tom nejlepším. Tam začaly zárodky vznikajícího přátelství. Jako revanš jsme potom pro Znojemské fanoušky uspořádali exkurzi v našem pivovaru a jeli podpořit znojemské Orly k sousedům do Jihlavy. Po vstupu Znojma do EBEL potom téměř na každý zápas vyráželo několik Rebelů, znojemští fanoušci zase jezdili do Havlíčkova Brodu na vybrané zápasy proti regionálním rivalům. Oficiální družba potom vznikla přesně před rokem, choreografie proti Třebíči tak zároveň oslavovala první narozeniny tohoto přátelství. Za první rok této družby vznikla družební trička, několik druhů samolepek. Okurkáři nám zároveň pomáhali s objednáváním suvenýrů od polských firem. V letošní sezoně s námi Okurkáři kromě derby vycestovali například do Šumperka, naší fanoušci zase absolvovali výjezd se znojemskými fanoušky do Vídně. Abych ale odpověděl na první otázku, Okurkáři se samozřejmě věnují ultras aktivitám svého klubu, nás ale vydatně podporují tím, že nakupují všechny námi vyrobené suvenýry.

Na závěr: Co ještě chystá Rebel Hearts v rámci letošní sezony?
V současné době se soustředíme na výrobu a prodej mikin našeho sdružení. Více se čtenáři dozvědí na stránkách www.rebelhearts.cz. Co se týče choreografií, tak jsme si nasadili laťku poměrně vysoko a nebude lehké tyto mety překonávat. Co snad můžu prozradit, je, že bychom se chtěli v Kotlině pokusit o realizaci 3D chorea. Je to ale zatím spíš jen myšlenka. Na play-off se ale určitě poctivě připravíme a na tribunách budeme vidět i slyšet!



Dosud největší choreo na nedávném derby s Třebíčí zobrazuje družbu znojemských a havlíčkobrodských fanoušků. Video ZDE.



Hulk na předvánočním výjezdu v Jihlavě.



První rozsáhlý plakát při regionálním souboji s Jihlavou v sezoně 2009/10.



Poděkování za úspěšnou sezonu 2010/11.


Foto: Radek Kocman (rebelhearts.cz)

Další choreografie ZDE

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu