4. 7. 2019 | Milan Sochor

Michal Teplý: Chci s Chicagem vyhrát Stanley Cup a přivézt ho do Brodu

Od doby, kdy byl do NHL draftován brankář Vítek Vaněček, uběhlo už pět let. Nyní se stejné pocty dostalo dalšímu havlíčkobrodskému odchovanci, který se na cestu za oceán vydal taktéž přes organizaci Liberce – Michalu Teplému. Toho si ve čtvrtém kole ze 105. pozice vybrali zástupci Chicaga Blackhawks, které mezi lety 2010 – 2015 třikrát vyhrálo Stanley Cup.

Osmnáctiletý útočník zazářil v sezoně 2016/2017. Svými výkony táhl havlíčkobrodský starší dorost a v extralize této kategorie se díky 35 gólům stal třetím nejlepším střelcem. Vysloužil si tak během play off šanci i v A-mužstvu a hned při svém debutu proti Žďáru nad Sázavou poprvé skóroval mezi muži. V té době mu bylo teprve 15 let. Hned v další sezoně odešel rozvíjet své schopnosti k Bílým Tygrům. V uplynulém ročníku odehrál 15 zápasů za extraligový A-tým, do statistik se zapsal dvěma asistencemi. Teď se po úspěšném draftu bude stěhovat za moře.

Míňo, máš za sebou draft do NHL, jaké to bylo?
Je to jeden z mnoha dětských snů snad každého hokejisty a mně se splnil. Bylo to krásné. Úžasná show, užil jsem si to s celou rodinou. Byl jsem rád, že za mnou přijeli a podpořili mě, jako to dělají celý život.

Kdo z rodiny za tebou na draft přijel?
Byli tam mamka, taťka a můj brácha Pepík. Všichni jsme to prožívali a žili tím. Od malička se u nás neřeší nic jiného než hokej, ale je to hezký pocit, když se to pak všechno sejde.

Do USA jsi odletěl s předstihem, protože jsi absolvoval pohovory a combine testy. Nebyl jsi z toho nervózní, abys tam dokázal ukázat, co všechno v tobě je?
Nebyl, je to jednou za život a moc jsem si to užil. Na pohovorech s kluby NHL byla většinou sranda. Shodou náhod s Chicagem byla největší. Všichni byli rádi, že jsem sám mluvil anglicky a na všechno odpověděl, i když to nebylo třeba úplně dobře.

Michal Teplý na NHL Scouting Combine v Buffalu

Jak byly testy náročné?
Testy jsme měli poslední den, bylo to fajn. Nic těžkého. Kromě tedy Wingate testu a VO2 max testu, to bylo na krev, ale o tom NHL je. Pak je super pocit, když do toho dáte všechno, co ve vás je.

Slyšel jsem, že hodně hráčů po Wingate testech zvrací. Jak jsi to ustál ty? A je pravda, že po 20 minutách hned následuje VO2 max test?
Někdo zvrací a někdo ne, já jsem nezvracel. Ale zamotala se mi hlava. Na Scouting Combine v Buffalu jsme jeli VO2 max den předtím, takže to pravda není.

„Vždycky, když se pousmáli, že jsem řekl něco špatně, tak jsem jim řekl, že si myslím, že umím líp anglicky než oni česky, a to je dostalo.“ – Michal Teplý o pohovorech s kluby NHL

Kolik týmů s tebou před draftem jednalo a jak to probíhalo?
Jednali se mnou všichni kromě Caroliny, Los Angeles, New Jersey a Colorada. Chtějí vědět všechno. Ptají se na rodinu, jak jsou rodiče vysocí, jestli měl někdo z mé rodiny potíže se srdcem, a podobně. Zajímá je opravdu všechno, chtějí vědět co nejvíc.

Nebyla pro tebe angličtina překážkou? Jak na tom jsi s jazykem?
Neumím anglicky jako česky, ale řeknu, co potřebuji. Měl jsem to trošku na háku. Kdybych neměl, neřeknu nic. Takhle jsem mluvil jednoduše, ale řekl jsem skoro všechno. Bylo to fajn. Vždycky, když se pousmáli, že jsem řekl něco špatně, tak jsem jim řekl, že si myslím, že umím líp anglicky než oni česky, a to je dostalo. Oni chtějí vidět, že se z ničeho nezhroutíte a nebojíte se. Důležité je sebevědomí.

Michal Teplý na fyzických testech v Buffalu

Většina kluků má v NHL oblíbený tým. Který jsi měl nebo máš jako oblíbený ty?
Já jsem měl nejradši Minnesotu. Vždycky jsem chtěl mít zelené rukavice a být „wild“, jako jsou oni. Ale teď samozřejmě už jenom Chicago.

Měl jsi nějaké signály, že by si tě mohlo vybrat právě Chicago? Nebo to pro tebe bylo překvapení?
Neměl. S českým scoutem z Chicaga mám výborný vztah, ale on bohužel nic nevěděl. Jen já jsem věděl, že se za mě určitě postaví a bude bojovat za to, abych byl u Blackhawks.

A co na to vůbec říkáš, že si tě vybrala organizace Blackhawks, kde působí třeba Patrick Kane?
Na to, jak to probíhalo, to dopadlo asi nejlépe, jak mohlo. Upřímně jsem čekal, že půjdu na řadu dřív. Ale prostě jsem šel ve čtvrtém kole a pak už jsem si jen říkal, ať mě draftuje dobrá organizace. A nakonec mě vzala. Co jsem slyšel od agenta i od ostatních, tak by to měla být jedna z top tří organizací v NHL, takže jsem moc rád. Samozřejmě pak mi pomalu docházelo, kdo všechno za Chicago hraje. Byl jsem trochu rozrušený.

Kolik ti po draftu přišlo gratulací?
Hodně. Nepočítal jsem to, ale bylo jich asi okolo šedesáti.

Michal Teplý na NHL Draftu 2019

Na čem podle tebe musíš nejvíc pracovat, aby sis jednou nejprestižnější ligu světa opravdu zahrál?
Na intenzitě ve střídání. Byl jsem zvyklý právě z Brodu hrát pořád ob střídání, a abych to vydržel, tak nešlo hrát naplno. A tenhle zlozvyk se teď snažím odstranit. Také potřebuji první tři kroky. Co s tím vlastně souvisí – hokejisté nejsou maratonci, potřebuji silné nohy a dynamiku. Tu zatím nemám na takové úrovni, abych mohl hrát v NHL.

Co někteří lidé nevědí, po draftu NHL ještě následuje CHL import draft zahraničních hráčů do juniorských soutěží. Tebe si z celkového čtvrtého místa vybral Winnipeg Ice z WHL. Co to pro tebe znamená s ohledem na příští sezonu?
Znamená to, že jsem moc rád, že už opouštím český hokej. Hodně věcí mi bude chybět, ale to je hokejový život. Moc se těším, je to nová výzva, nový start. Winnipeg je hokejové město. Doufám, že dostanu i super rodinu a bude tam všechno fajn, snad se posunu blíž k mému snu.

„Chtěl bych jednou s Chicagem zvednout nad hlavu Stanley Cup a přivézt ho domů. Chci Brodu všechno vrátit, vychoval mě.“ – Michal Teplý

Jaký je teď tvůj program? A co tě ještě čeká?
Byl jsem přes měsíc v Kanadě, teď se vracím. Asi si chvilku odpočinu a 14. července zas letím do Chicaga na nováčkovský kemp. Potom přilítnu domů a budu trénovat. V srpnu už musím do Winnipegu. Je to kočovný život, ale jsem za něj moc rád. Mám moc rád svůj život.

Vzpomeneš si ještě někdy vůbec na Havlíčkův Brod?
Věřte mi, že v každém mém dni si vzpomenu na něco, co mám spojené s mým rodným městem. Narodil jsem se tady, začínal jsem tu s hokejem, mám tady kamarády a rodinu. Ať už budu bydlet a hrát kdekoliv, vždycky to bude můj domov, kam se budu rád vracet. Chtěl bych jednou s Chicagem zvednout nad hlavu Stanley Cup a přivézt ho domů. Chci Brodu všechno vrátit, vychoval mě.

Michal Teplý se Stanem Bowmanem, generálním manažerem Chicaga Blackhawks

Jsi stále v kontaktu s bývalými spoluhráči z Brodu?
Ano, jsem. Jsou to mí kamarádi. Jsem rád, že je mám, a dávám jim najevo, že jsem na ně nezapomněl. Oni to vědí. Vždycky, když přijedu domů, tak jdeme ven a děláme pořád kraviny i v 18 letech. Jsem s nimi šťastný.

Jaké trenéry jsi měl tady v Brodě nejradši? Nebo kteří z nich se na tvém vývoji nejvýrazněji podepsali?
Já jsem měl rád všechny. Dlouho jsem měl Richarda Cachnína staršího, když jsem byl malý, a ten se hodně podílel na tom, kde jsem teď. Pak má asi největší zásluhu Václav Adam. Trénoval mě poslední rok, kdy jsem byl v Brodě, a to jsem měl největší rozkvět. Hodně tomu pomohl tím, kolik mi dával prostoru a hrál mě pořád i v důležitých fázích zápasů.

Jak důležitou roli hraje ve tvém vývoji rodina?
Já je obdivuji. Pořád jsou se mnou nějaké problémy a oni je se mnou řeší. Někdy i za mě. Mají mě moc rádi, cítím to z nich. Já jsem jim strašně vděčný, jsme pořád spolu a nemáme žádná tajemství. Je mezi námi silné pouto, mám je rád.

Teď můžeš být určitým vzorem pro malé kluky, kteří v Brodě s hokejem začínají. Co bys jim poradil, aby se jim dařilo jako tobě?
Když vám někdo řekne, že to máte zadarmo, protože vám někdo shůry dal dar jménem talent, tak je to nejhloupější věc, kterou mohl říct. Talent vám bude stačit pouze do nějakého bodu, záleží na tom, kolik vám toho taťka a mamka dali, a pak by bylo fajn, kdybyste měli talent na tvrdou práci a charakter. Jak se říká, tvrdá práce vždycky porazí talent. Když k tomu máte charakter, jste nezastavitelní. Talent + charakter a tvrdá dřina = NHL.

Michal Teplý v dresu havlíčkobrodského A-mužstva

Instagram: @bkhb_official

Sledujte nás také na Instagramu, aby vám nic neuteklo! Pomozte nám do konce července dosáhnout hranice 1500 sledujících

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu