25. 3. 2020 | Ladislav Vácha

Šutér Cachnín: Moje nejlepší sezona v kariéře! Nabídky zatím neřeším

Prožil svou nejlepší sezonu v kariéře. Válel nejen za druholigové A-mužstvo, ale skvělými výkony a famózní produktivitou táhl i extraligovou juniorku. Richard Cachnín má našlápnuto k úspěšné kariéře, teď se ale soustředí na úspěšné složení maturitní zkoušky. „Pár týmů už se mi ozvalo, ale nabídky zatím nijak neřeším. Do budoucna nikdy moc nekoukám, takže opravdu nevím, jak to bude dál. Určitě si ale dokážu představit, že bych tady v Brodě ještě zůstal,“ přiznává devatenáctiletý centr.

Ríšo, sezona se kvůli epidemii koronaviru nedohrála. Jak moc tě to mrzí?
Určitě mě moc mrzí, že se sezona nedohrála. Chtěl jsem ještě být na ledě, odehrát nějaké zápasy a dát si pár tréninků. Epidemie už tady ale byla tou dobou hodně rozšířená, takže bylo lepší sezonu raději předčasně ukončit.

Poslední zápas jsme odehráli v domácím prostředí bez diváků a podlehli jsme Kopřivnici fotbalovým výsledkem 0:1. Jaké to bylo hrát před prázdnými tribunami?
Určitě to bylo něco nového, protože v žácích jsme hráli alespoň před rodiči, babičkami a kámoši. Když bylo na zimáku takhle prázdno, byl to nezvyk. Všechno bylo slyšet, odrazy puků, jak na sebe hráči řvou. Bylo to něco jiného, ale lepší by bylo hrát před fanoušky.

V nedohraném předkole play off jsme prohrávali 1:2 na zápasy a v Kopřivnici bychom odvraceli vyřazení. Věříš, že bychom ještě dokázali sérii dvěma vítězstvími otočit?
Určitě si myslím, že bychom sérii s Kopřivnicí otočili, protože Kopřivnice hrála celou sérii takový hokej, že jen vyhazovala puky a čekala na naše chyby. Opírala se přitom o skvěle chytajícího gólmana. Myslím si, že jsme byli v sérii lepším týmem a určitě bychom to otočili.

Prázdné ochozy. Kvůli epidemii koronaviru hráli Bruslaři bez fanoušků

V čem nám podle tebe dělal soupeř největší problémy?
Kopřivnice měla určitě svou kvalitu, a to hlavně v brankářovi, který nám dělal problémy v základní části i v play off. Ve všech zápasech je vždy dokázal podržet, žádný zákrok nevypustil. Byl to jeden z nejlepších gólmanů ve druhé lize. Určitě nám ve všech zápasech dělal největší problém on.

Máš za sebou první kompletní sezonu mezi dospělými. Jak sis ji užil?
Určitě jsem si ji maximálně užil. V týmu jsem poznal nové spoluhráče a kamarády. Viděl jsem, jak vypadá dospělý hokej. Už jsem se do toho pořádně dostal a řekl bych, že to byla moje nejlepší sezona v kariéře.

V průběhu sezony jsi nejčastěji nastupoval ve druhém útoku po boku zkušeného Luboše Voříška. Jak se ti s ním spolupracovalo?
Luboš byl určitě výborný spoluhráč. Je to takový hráč, který si občas z někoho udělá srandu, ale dokázal i zařvat. Vždycky mi dokázal dobře poradit. Když jsem udělal něco špatně, tak mi řekl, jak to mám zlepšit. Když se mi něco povedlo, tak mě i pochválil. Určitě se mi s ním hrálo dobře.

Richardu Cachnínovi to po boku ostříleného mazáka Luboše Voříška náramně svědčilo

V lednu se při utkání v Šumperku zranil Marcel Juráň a do hry se už nevrátil. Vašemu druhému útoku to přitom v tu dobu skvěle šlapalo. Jak moc vám na ledě chyběl?
Zranění Marcela bylo obrovskou ztrátou jak pro naši lajnu, tak i pro celý tým. Byl to výborný spoluhráč, který dokázal dát gól i skvěle přihrát. Jak jsi říkal, skvěle nám to spolu šlapalo, odehráli jsme i hodně povedené zápasy. Na konci sezony nám hodně chyběl, u mě a Luboše se střídali další kluci. Byla to pro nás velká ztráta.

Tým v létě posílilo několik nových hráčů a přišlo mi, že do naší party skvěle zapadli. Jak jsi to viděl ty?
Určitě jsme si skvěle sedli jako tým i jako parta. Zažili jsme spolu při trénincích, v kabině i na tripech spoustu srandy. Kluci, co k nám přišli, se hned chytli. I já jsem byl v áčku v podstatě nový a doufám, že jsem se také dobře chytil. Vytvořili jsme fakt dobrý tým i partu.

Pomohlo nám i několik tvých vrstevníků, jako jsou Adam Dvořák, Štěpán Dudycha, Marek Tecl a další, s nimiž jsi v minulé sezoně hrál extraligu juniorů. Určitě jsi byl rád, že jsi s nimi mohl znovu nastoupit…
Byl jsem moc rád, že kluci sem měli vyřízené střídavé starty, přijeli a pomohli nám. Dvořka, Štěpán, Macas, Petržel a další. Byl jsem moc rád, že se s nimi můžu zase vidět. Vždycky jsme zašli na večeři a popovídali jsme si, co je nového a jak se jim daří. Bylo to určitě dobré.

Cemba se svým spoluhráčem a velkým kamarádem Štěpánem Dudychou

Společně s dalšími mladými hráči jste si po každém tréninku dávali klasickou střižbu o to, kdo odnese z ledu do kabiny puky. Přišlo mi, že tobě se dařilo většinou vyhrávat. Čím to bylo?
Vůbec nevím, čím to bylo, ale měl jsem štěstí. (směje se) Byly ale i doby, kdy jsem celý týden musel nosit puky já, protože jsme tam byli někdy sami s Vojtou Holendou. Beny, i když je také mladý, vždycky odešel a zbyli jsme tam jenom my dva. Když jsme si střihali jen ve dvou, tak většinou jsem prohrával já. Největší smolař na tohle byl asi Matěj Krejčí, který prohrával opravdu hodně často. (směje se)

V sezoně jsi nastupoval souběžně i za juniorku a dohromady jsi odehrál neuvěřitelných 67 soutěžních zápasů. Neměl jsi toho už občas, jak se říká, „plný brejle“?
Ze začátku sezony se to dalo zvládat, ale postupem času, i když jsem si to asi moc neuvědomoval, toho bylo asi opravdu moc. Jednou po zápase juniorky už jsem to nezvládl a měl jsem svalovou horečku, takže jsem si dal pár dní volno. Ke konci sezony už se to trochu zmírnilo a za juniorku jsem až tak často nehrál. Snažil jsem se jí ale co nejvíc pomoct. Ke konci sezony už jsem pak dohrával se zraněním a to už jsem toho měl opravdu plný brejle.

Výborná parta se opět vytvořila i v juniorce. Jak moc tě bavilo si s kluky zahrát?
Jak v áčku, tak i v juniorce jsme měli výbornou partu. Byla tam vždycky hrozná sranda, hlavně po sobotních trénincích. Sešla se opravdu skvělá parta, parádně jsme si spolu sedli. Bylo to dobré, taková rodinná atmosféra.

Richard Cachnín, Marcel Juráň a Luboš Voříšek slaví svou další branku

V juniorce jsi nasbíral neuvěřitelných 68 bodů a stal ses nejlepším nahrávačem soutěže. Určitě bys to ale rád vyměnil za to, abyste si zahráli play off, které vám jen o malý vlásek uteklo…
Určitě je to krásné, ale na play off jsme se všichni těšili. Sledovali jsme to až do posledního zápasu. Bohužel, o jeden bod nám to nakonec nevyšlo. Nemohli jsme z toho ale být až tolik zklamaní. Hodně jsme to sváděli na ten zlomový zápas v Písku, kde jsme nakonec prohráli v prodloužení. K jistotě postupu nám přitom stačily dva body. Řekl bych, že v sezoně bylo až moc zápasů, které jsme zbytečně prohráli. Měli jsme i jednu hodně špatnou sérii. Je to velká škoda, že jsme do play off nakonec nepostoupili.

Jak moc tě bavilo hrát v elitním útoku s Jardou Musilem a Radimem Pejchalem, s nimiž jsi vytvořil nesmírně úderné trio?
S kluky jsem si to určitě moc užil, hrát s nimi mě hodně bavilo. S Pejchym se znám už od přípravky a Můsu znám z mládežnických výběrů Vysočiny. Znali jsme se tak všichni tři a sezonu jsme si maximálně užili. Hodně jsme si spolu sedli a hodně se nám dařilo. Doufám, že jsme týmu co nejvíc pomohli. Udělali jsme i nějaké body, takže si myslím, že to byla dobrá sezona.

V A-týmu i v juniorce tě vedl táta. Řešíte spolu hodně hokej i v osobním životě?
S tátou se v osobním životě o hokeji vůbec nebavíme. Řešíme normální věci, školu a tak podobně. Hokej doma vůbec neřešíme.

Úderný a obávaný elitní útok juniorky Radim Pejchal – Richard Cachnín – Jaroslav Musil

Máš už nějaké nabídky z jiných klubů?
Pár týmů už se mi ozvalo, ale nabídky zatím nijak neřeším. Ještě vůbec nevím, jak to bude, takže jsem to zatím neřešil.

Už máš nějakou představu, jak bude vypadat tvoje hokejová budoucnost? Dokážeš si představit, že bys v Brodě zůstal ještě v příští sezoně?
Určitě si dokážu představit, že bych v Brodě zůstal ještě v další sezoně. Pořád jsem ještě mladý. Ale nevím, do budoucna nikdy moc nekoukám, takže opravdu nevím, jak to bude dál. Určitě si ale dokážu představit, že bych tady v Brodě ještě zůstal.

Určitě sleduješ situaci ohledně koronaviru. Jak moc ti chybí pravidelný kontakt s kamarády?
Sleduju to každý den, ale zatím to nějak moc nevnímám. Určitě je to ale vážná věc. Kámoši už mi chybí docela dost, doma už to někdy nedávám, takže jdu na chvíli ven. S kluky se občas vidíme, ale určitě mi chybějí oni i všechno okolo.

V tomto školním roce tě má čekat maturita. Jak velká je to pro tebe v současné situaci komplikace?
S maturitou je to pro mě určitě velká komplikace. Mám docela dost úkolů, takže kvůli tomu hodně času trávím u počítače. Zároveň se musím připravovat na maturitu. Vůbec nevím, jak to bude, každou chvíli se to mění. Uvidíme, jak to letos s maturitami vůbec bude. Čekám a snažím se co nejlépe připravit.

Richard Cachnín se teď pečlivě připravuje na blíží se maturitu

Školy jsou zavřené. Jak si krátíš čas během karantény?
Čas během karantény trávím hodně doma, protože se nesmí moc vycházet. Dělám hlavně ty úkoly do školy, kterých je opravdu hodně. Spoustu času tak prosedím u počítače. Občas s kámošema zajdeme na chvíli ven. Pokud to jde, snažím se chodit ven a udělat něco pro svoje tělo.

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu