19. 11. 2014 | Milan Sochor, Martina Válková, Ondřej Nejedlo

Rebelové loupili v Benátkách nad Jizerou, odvážejí si dva body za výhru po samostatných nájezdech

BENÁTKY NAD JIZEROU – Na Rebely čekal poslední zápas první poloviny základní části soutěže. K 26. kolu vycestovali na led desátých Benátek nad Jizerou. V úvodních dvou třetinách si oba celky vytvořily řadu šancí, první gól však padl až ve třetí periodě. Hned v jejím úvodu domácí využili přesilovou hru zásluhou Adama Jandejska. Havlíčkobrodští se však nepoložili a v polovině třetí části vyšachovali domácí obranu a do odkryté části branky mohl pohodlně vyrovnat Tomáš Rousek. Do konce základní hrací doby již gól nepadl, a když nerozhodlo ani prodloužení, utkání dospělo do samostatných nájezdů. V těch se po pěti sériích z bonusového bodu radovali Rebelové, rozhodující trefu zaznamenal Pavel Sedláček.

Bez náboje, bez šancí a bez gólu. Taková byla ve zkratce prví třetina utkání mezi Benátkami a Havlíčkovým Brodem. Její herní projev totiž spíše připomínal veřejné bruslení než hokej. Jakoby oba týmy vyčkávaly, s čím soupeř vyrukuje. A když už se jeden celek hodlal usadit v útočném pásmu a soupeřova gólmana chtěl ohrozit, nevedlo se mu to. Oba muži v masce - jak Vaněček, tak Dlouhý proto nemuseli vynaložit zvláštní úsilí k tomu, aby pokusy jednoho, potažmo druhého týmu zlikvidovali.

První početní výhodu měli k dobru hosté, když si v páté minutě benátecký Jan Víšek šel odpykat dvouminutový trest za držení. Rebelové ji však nesehráli vůbec dobře. Místo, aby benáteckého Vaněčka pořádně zapřáhli, poskytli prostor domácím k tomu, aby v oslabení zahrozili. Ti na návštěvu k Dlouhému vyslali Daniela Špačka, který mezi hráči Rebelu prokličkoval jako zkušený slalomář. Před brankářem Dlouhým ale úspěšně nezakončil. Puk bez větších potíží skončil v Dlouhého lapačce.

Vzápětí se shodná přesilová hra nabídla i Benáteckým. V osmé minutě utkání se totiž podražením provinil Dominik Boháč. Než se ale vůbec k nějaké akci Benátečtí dostali, byl za katr poslán i hráč na jejich straně. Dvě trestné minuty za hru v šesti šel odsedět Matěj Psota. Hra čtyři na čtyři však gólové zpestření nepřinesla.

Asi v polovině úvodní periody si Benátečtí udělali před Dlouhým malý dvouminutový piknik. Přestože se v útočném pásmu drželi zuby-nehty, brankář hostí mohl hru víceméně v poklidu sledovat ze své pozice v bráně. Puk se totiž míhal většinu času v rozích.

První závažnější ohrožení Vaněčka si Havlíčkův Brod připsal v 11. minutě, kdy Roman Maliník využil nabídku svého kolegy a z levého kruhu bleskově vypálil na havlíčkobrodského odchovance Vaněčka. Ten si ale s jeho střelou poradil. Vzápětí se snažil prosadit i Maliníkův kolega Kubalík. Jeho pokus si ale Vaněček připsal opět do kategorie úspěšně provedených zákroků.

Na závěr třetiny Benátečtí odehráli první celou přesilovku, když si za držení protihráče šel "sednout" Rousek. Ani ta však k úvodní brance utkání nevedla. V poslední minutě již ve hře pět na pět ještě stihli zahrozit Jandejsek s Jonákem a následně si puk našla i Krejčíkova hokejka. Ta však byla, stejně jako hole předešlých benáteckých borců, také neúspěšná. Do kabin se tak odcházelo za bezbrankového stavu 0:0.

Do druhé dvacetiminutovky vstoupili rázněji a s větším odhodláním domácí. Ve druhé minutě se před gólmanem Rebelu dobře zorientoval Patrik Maďar, když si správně vyčíhl Pabiškovu střelu od modré, kterou následně chtěl za záda Dlouhého dorazit, leč bez úspěchu. V dalším momentu byl k vidění minisouboj Dlouhý vs. Dlouhý. Benátecký Adam Dlouhý s číslem 11 se snažil střelou z otočky překvapit toho havlíčkobrodského s číslem 40. Ač příjmením Dlouhý, v tomto střetnutí byl benátecký forvard na svého jmenovce krátký.

Ve 26. minutě mohly Benátky svůj tlak na soupeře stupňovat. Naskytla se jim totiž další klasická početní výhoda, o kterou se zasloužil David Sklenička. Její scénář byl však shodný s těmi předešlými: dostatek šancí, ale žádná nevyužita. O pár takových se postaral tandem Mikyska - Jonák. Josef Mikyska však tu svou příležitost promarnil, když nedokázal zdvihnout puk nad beton Dlouhého. Vzápětí se dvakrát o dorážku pokoušel Vít Jonák ale také marně.

V necelé půli zápasu mohl gólový úspěch ve hře pět na čtyři vydolovat Rebel, když byl trestnou lavici za krosček nucen obsadit Patrik Maďar. I v tomto utkání se však ukázalo, že Havlíčkův Brod má s využíváním přesilových her problémy. I tato početní výhoda totiž přišla vniveč.

Po 120 vteřinách na lavici hanby mohl Maďar svůj faul odčinit, když vystartoval z trestné směrem k Dlouhému. Praktické provedení však zaostalo za teorií, a tak se Maďar z přemíry snahy dohonit puk pouze poroučel k zemi a zastavil se až o brankovou konstrukci hostujícího gólmana.

V 35. minutě se před Vaněčkem schylovalo k potyčce, když se do sebe chtěli pustit Dlouhý a Minárik. Rozhodčí je proto oba poslal zchladit žáhu na trestnou lavici. Oba týmy tak opět mohly potrénovat hru čtyř proti čtyřem na případné prodloužení. Ta ale žádný nový impuls do hry nevnesla.

V závěru ještě benátecký Beránek prověřil hbitost Dlouhého lapačky. Ta ale byla, stejně jako její nositel, připravena. Na druhé straně za Vaněčkem uháněl Kubalík. Než však stačil něco vymyslet, puk mu z hole sklouzl a ujal se ho soupeř. To už ale pomalu dobíhaly poslední vteřiny druhé třetiny. Druhá dvacetiminutovka sice branku také nepřinesla, diváci ale mohli pozorovat herní zlepšení na straně Benátek, které svého soupeře téměř trojnásobně přestřílely poměrem 17:6.

Úvod třetí třetiny byl štědřejší pro Benátecké. Těm se díky faulům Semráda a Minárika naskytla přesilovka pět na tři, ačkoliv jen třináctivteřinová. Tu už využít domácí nestihli. Sotva se ale Minárik z trestné navrátil, zdvihli Benátečtí ve 44. minutě utkání ruce nad hlavu, aby jak se patří oslavili branku z hole Adama Jandejska. Asistovali mu Vít Jonák a Josef Mikyska.

Radost z úvodního gólu domácích neměla dlouhého trvání. O necelých pět minut později totiž na Jandejskovu trefu našel odpověď Tomáš Rousek, který po šťastně odražené střele namířil puk do Vaněčkovy odkryté klece: 1:1! Ačkoliv na vyrovnávací gól se hosté nadřeli, tak právě tento moment jim dodal elánu a sebevědomí, jež byly po zbytek třetí třetiny na Rebelu patrné. Benátečtí se z čelistí Havlíčkova Brodu vymanili až ve chvíli, když do konce základní hrací doby zbývaly tři minuty.

Rebel se svým předchozím herním nasazením vyčerpal, čehož Benátky využily a soupeře opět na chvíli uzamkly v jejich obranném pásmu. Havlíčkův Brod si však takticky vyžádal oddechový čas, aby zběsilé tempo Benáteckých o něco umenšil. To se mu také povedlo. Benátečtí navíc Jeřábkově družině věnovali přesilovou hru, když si podruhé v zápase nedali pozor na počet svých hráčů na ledě, kterých bylo šest.

Benátky mohly být rády, že Rebel nevyužil následujících čtyřiceti vteřin početní převahy ve svůj prospěch a na poslední chvíli neuloupil všechny tři body.

Nutno též dodat, že roli metronomu udávajícího tempo v závěrečné periodě plnil spíš tým hostí. Rebel totiž Benátky přestřílel poměrem 14:8. Ani poslední dvacetiminutová porce utkání však nepřinesla rozhřešení. Na řadě tak byl "nášup" v podobě pětiminutového prodloužení.

To nabídlo hrstku zajímavých akcí; V úvodu havlíčkobrodská "69" Petr Štindl a "12" Jan Boček vyslali na Vaněčka několik prověřujících střel, které ale osmnáctiletý gólman spolehlivě zneškodnil. Na druhé straně byl po Havlínově střele od modré před bránou hostí důrazný Daniel Špaček. Zřejmě ne však natolik, aby puk za Dlouhého záda propasíroval. Myšlenky hráčů se tak začaly ubírat k následujícím samostatným nájezdům.

V nájezdech proti sobě stáli dva silní protivníci se stoprocentní úspěšností, co se nájezdů týče. Benátečtí ale v tomto ohledu byli, dá se říci, o krok napřed - oproti Rebelu si tuto dovednostní disciplínu vyzkoušeli letos již čtyřikrát.

Povyk na straně fanoušků a radost z trefy přinesly první, druhá a nakonec pátá série nájezdů. V první uspěl ostřílený nájezdový exekutor Marek Pabiška: 1:0. Na jeho trefu našel ve druhé sérii odpověď Jakub Babka, jenž předvedl výstavního blafáka: 1:1!

Řešení zápasové křížovky mezi Benátkami a Havlíčkovým Brodem se ukrývalo až v páté nájezdové sérii. V té se jako první trefil mezi Vaněčkovy betony Pavel Sedláček. Po něm jdoucí Daniel Špaček už nekontroval. Euforie z vyhraného zápasu a ubojovaného bodu navíc tak zaslouženě propukla na straně Havlíčkova Brodu.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jakub Babka 0 0 0 0 0
Jan Boček 0 0 0 0 0
Dominik Boháč 0 0 0 0 2
Jan Heřman 0 0 0 0 0
Tomáš Chlubna 0 0 0 0 0
Martin Janáček 0 0 0 0 0
Dominik Kubalík 0 0 0 0 2
Jiří Kuchler 0 1 1 1 0
Jiří Kurka 0 0 0 0 0
Roman Maliník 0 0 0 1 0
Jan Milfait 0 0 0 0 0
David Minárik 0 0 0 0 4
David Pavlíček 0 0 0 0 0
Aleš Půlpán 0 0 0 0 0
Tomáš Rousek 1 0 1 1 2
Pavel Sedláček 1 0 1 0 0
Tomáš Semrád 0 1 1 1 2
David Sklenička 0 0 0 0 2
Petr Štindl 0 0 0 1 0
Petr Zítka 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Jan Dlouhý 65 0 1 39 0 0

Ohlasy k utkání

26.. kolo, středa 19.11.2014 od 17:30
1:2sn
(0:0, 0:0, 1:1 - 0:0)
Benátky n/J - Havl. Brod
1. liga

Statistiky zápasu

Branky a nahrávky: 44. Jandejsek (Jonák, Mikyska) – 49. Rousek (Kuchler, Semrád), rozh. náj. Sedláček. Rozhodčí: Škrobák – Guth, Rittich. Vyloučení: 6:7. Využití: 1:0. Diváci: 261. Střely na branku: 40:29. Průběh utkání: 1:0, 1:2sn.

Sestavy

Benátky n/J

Vaněček (Jelínek) – Pabiška, Havlín, Beránek, Jandejsek, Mrázek, Pálek – A. Dlouhý, Skořepa, Špaček – Hrníčko, Mikyska, Víšek – Krejčík, Jonák, Psota – Maďar, Miškovský, Bittner – Vařecha

Havl. Brod

J. Dlouhý (Barus) – Janáček, Štindl, Boháč, Sklenička, Pavlíček, Kurka, Zítka, Semrád – Maliník, Kuchler, Rousek – Půlpán, Heřman, Boček – Kubalík, Sedláček, Babka – Chlubna, Milfait, Minárik

Tabulka

# Tým Z V VP PP P B
1 Havířov 44 36 2 4 2 116
2 Vyškov 44 27 4 3 10 92
3 Hodonín 44 18 9 2 15 74
4 Opava 44 19 6 3 16 72
5 Havlíčkův Brod 44 20 2 1 21 65
6 Nový Jičín 44 17 3 2 22 59
7 Kopřivnice 44 13 6 7 18 58
8 Žďár nad Sázavou 44 17 2 3 22 58
9 Šumperk 44 13 6 6 19 57
10 Valašské Meziříčí 44 11 3 10 20 49
11 Technika 44 15 1 2 26 49
12 Velké Meziříčí 44 12 2 3 27 43

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu