21. 3. 2011 | Ladislav Vácha

Starší dorost využil domácí prostředí k zisku prvního bodu, ve středu ho čeká odveta v teritoriu Indiánů

Havlíčkobrodští mladíci mohli těžit z prvního duelu v rámci prestižních vyřazovacích bojů, protože při něm měli na své straně výhodu domácího prostředí. V Kotlině uvítali plzeňské Indiány, s nimiž sváděli atraktivní a vyrovnanou partii. Nakonec se po uplynutí základsní hrací doby radovali z cenného triumfu 3:1, na němž nese lví podíl celý tým. K úspěchu jed dovedla především bojovná hra a obětavá hra, jíž zezadu podporoval spolehlivě chytající gólman Dolejš.

Oba soupeři se od útlého začátku osmifinálové bitvy zahřívali na provozní teplotu a po úvodním oťukávání se hra rozhýbala do velmi solidního tempa. Jako první na sebe upozornili plzeňští mladíci, kteří se probili do koncovky v bezprostřední blízkosti brodské branky a rozmáhající se požár v defenzívě Rebelů musel hasit až gólman Dolejš, který těžil ze svého dobrého postavení a betony zmařil několik nepříjemných projektilů. Západočeši sice promarnili slibnou šanci k otevření gólového účtu zápasu, ale vytěžili alespoň přesilovou hru, když na lavici hanby zamířil vyloučený obránce Kulhánek. Brodský tábor okamžitě vystavěl kolem Dolejšovy svatyně pevný obranný val, který brzy odrazil několik soupeřových útočných výpadů. Indiánům sice začátek premiérové početní převahy nevyšel podle představ, ovšem vše si mohli vzápětí vynahradit. Na sklonku 2. minuty adresoval Kubalík přesný pas do vyložené střelecké pozice Tulačkovi, jenže ten z několika kroků místo odkrytého koutu branky trefil jen tyčku, od níž se odrazil kotouč do moci brankáře Dolejše.

Rebelové nakonec oslabení přečkali bez úhony a při hře s plným počtem hráčů na ledové ploše okamžitě vykoukli ze své obranné ulity, což jim záhy přineslo gólovou radost z nabytého vedení. V závěru 4. minuty se odrazil puk na hůl VÍTA KŘESŤANA, jenž z prostoru mezi kruhy vyslal pohotovou ránu, která propadla ze skrumáže hráčů až za záda gólmana Karafiáta – 1:0. Hosté se pokusili o bleskovou odpověď, jenže gólman Dolejš vyrazil ránu obránce Slavíka od modré čáry a následný brejk domácí družiny musel zastavovat faulem sám neúspěšný střelec, kterého čekal za stažení rozjetého Beránka dvouminutový pobyt na lavici hanby. Technicky dobře vybavení Západočeši okamžitě začali dobývat havlíčkobrodské obranné pozice, jenže jejich útoky se rozbíjely o obrannou hradbu Rebelů jako vlny o příkrý útes. Plzeňská útočná snaha ale nebrala konců a nakonec s sebou přivála velkou šanci, když Kubalík měl k dispozici dostatek času a prostoru k nebezpečnému zakončení v levého kruhu, jenže jeho štiplavou a tvrdou ránu zápěstím zmařil gólman Dolejš vymrštěnou lapačkou.

Obrázek hry se nám s přibývajícími minutami neměnil, v Kotlině fanoušci stále sledovali atraktivní podívanou, při níž se hrálo nahoru – dolů. Na přelomu první a druhé půlky úvodní dvacetiminutovky nebezpečně pálil od modré čáry obránce Dundáček, jenž jen o kousek minul horní roh Karafiátovy svatyně, na což hosté založili bleskový protiútok, který musel zastavovat až faulující útočník Křesťan. Indiáni opět neponechali nic náhodě a od začátku přesilovky bušili na vrata brodské defenzívy, když se prezentovali zejména častou a nebezpečnou střelbou, jenže ta s sebou díky nepřesnosti a skvělým zákrokům brankáře Dolejše vyrovnání nepřinášela. Na pomezí 14. a 15. minuty se doslova roztrhl pytel se zajímavými momenty na obou stranách ledové plochy. Šňůru obrovských šancí odstartovala Plzeň, z jejíchž řad Mašek nastřelil krásnou a razantní ranou z mezikruží pravou tyčku, na což se k dorážce protlačil Kubalík, jenže v tísni nastřelil zblízka jen připravené Dolejšovy betony. Na opačné straně ledového kolbiště rozjetý Kozlík dojel nahozený puk a prosmýkl se za záda plzeňských beků, na což se svým blafákem do bekhendu ale ztroskotal na skvělém brankáři Karafiátovi, který se rychle přemístil a mohutným rozklekem zachytil puk.

Sudí okamžitě po skončení akce nařídil trestné střílení, k jehož exekuci se rozjel úderný forvard Račanský, jenže na pohyb gólmana Karafiáta čekal marně a zblízka vyprášil jen jeho betony. S blížící se sirénou nejdříve po tvrdém zákroku odjel vychladnout na lavici hanby brodský bek Kulhánek, ovšem přesně po vypršení polovičky jeho trestu ho následoval z plzeňských šiků Slavík, jenž zastavil brodský brejk za hranicí pravidel. Pokračovalo se v zajímavé podívané, jíž servírovaly útočně laděné tábory na obou stranách barikády. V posledních sekundách se ještě gólman Dolejš pořádně zapotil ve svém brankovišti, když hosté slavili úspěch se svým důrazem v prostoru mezi kruhy a ke střelbě se dostal Moravčík, jenže maskovaný muž v brankovišti Rebelů se roztáhl od tyčky k tyčce a jeho pokus za svá záda nepustil.

Prostřední část nabídla na svém začátku oboustranně vyrovnanou partii, když oba soupeři disponovali velkou chutí do hry a pokračovali ve svém ofenzivním představení. Tento stav nakonec vnesl ohromnou porci radosti do řad Plzně, která se dočkala vyrovnání. Ve 23. minutě se ke střele z ideální palebné pozice v mírném úhlu na pravé straně dostal Martin Váchal, jehož projektil gólman Dolejš vyrazil betony, ale jen do prostoru vedle sebe k VOJTĚCHU TULAČKOVI, jehož pohotová dorážka v podobě polovysoké střely z levého kruhu zapadla ke vzdálenější tyčce – 1:1. Rozpoložení sil na ledě se ani poté neměnilo. Obě mužstva neustále servírovala ochozům havlíčkobrodské Kotliny vyrovnanou a atraktivní podívanou. Brzy po plzeňském zásahu v Dolejšově síti se Havlíčkův Brod prezentoval velkým a úspěšným důrazem před plzeňským brankovištěm, když dotlačil puk za brankovou čáru, ale rozhodčí už předtím zřejmě přerušil hru a gól neuznal. Po odpískání se rozpoutala před gólmanem Karafiátem strkanice, po níž vykázali sudí na trestnou lavici z řad Západočechů dva hráče a Rebelové měli po jejich verdiktu v dočasném hokejovém vězení jednoho zástupce. Bojovníkům z Kotliny se tak nabídla slibná hra v početní převaze, jejíž využití na sebe nenechalo dlouho čekat. Už za 6 sekund hry tvrdou ránu Václava Pecna vyrazil gólman Karafiát betony jen vedle sebe na hůl osamoceného DAVIDA KOZLÍKA, který z mírného úhlu na pravé straně pohotovou dorážkou trefil volný prostor u bližší tyčky – 2:1.

Indiáni zareagovali na nepřízeň hokejového osudu tím nejlepším možným způsobem a hnali se za bleskovou odpovědí, jež by jim znovu zajistila nerozhodný stav. Výsledkem se staly dvě obrovské příležitosti, jichž museli hluboce litovat. Nejdříve po soupeřovu obkroužení brány gólman Dolejš zasahoval u bližší tyčky svými betony, na což se ve skrumáži před brankovištěm rychle zorientoval Tulačka, jehož bekhendová dorážka v pádu přeletěla horní tyčku. A plzeňští mladíci mohli zlostně lomit rukama i o minutu později, když nejdříve pálil z pravého kruhu do hrudi gólmana Dolejše obránce Marcel, po čemž Rebelové založili rychlý brejk, v jehož rámci se dostal v přečíslení k puku po přesném pasu Račanského Wasserbauer, ale z ideální palebné pozice zblízka trefil bez přípravy jen betony přemisťujícího se gólmana Karafiáta. Hokejisté s indiánem na prsou rozhodně neměli na své straně výraznější územní převahu, ale Rebelové jim věnovali svou nedisciplinovaností skvělou možnost k tomu, aby s nimi znovu srovnali krok.

Při Jelínkovu dvouminutovém pobytu na lavici hanby si Plzeň vyloženější gólovku nevypracovala, jenže prohřešek zadáka Pecna už zužitkovala k vytvoření obrovské šance a brankář Dolejš musel vytasit ze svého arzenálu v případě nouze další skvělý zákrok. Plzeňští forvardi na něj totiž pálili z bezprostřední blízkosti, jenže strážce brodské svatyně roztáhl své betony v brankovišti a vychytal natřikrát zakončujícího Maška. Ve zbytku druhé třetiny se na ledě stále více přiostřovalo a vyloučení mužů v pruhovaných dresech se stala nezbytnou potřebou, která chladila horké hlavy na obou stranách barikády. Pomyslné misky rovnoramenných vah se vytrvale a nerozhodně překlápěly z jedné strany na druhou, ovšem v pětiminutovce před druhou sirénou měli navrch hosté. Ti zasypávali gólmana Dolejše sprškou nepříjemných projektilů ze všech možných palebných pozic, jenže opora Rebelů mezi tyčemi se díky nim čím dál více rozchytávala. Sluší se dodat, že i s vydatným příspěvkem paní Štěstěny, jež mu byla vřele nakloněna.

Ani první část závěrečného dějství nevybočila z vytyčeného rámce. Hra se nám znovu přelévala ze strany na stranu a puk často střídal svého majitele. Chvíli ho držela ve své moci havlíčkobrodská družina, jindy pro změnu mladí Západočeši. První housle hrály ale především obě důsledné a bezchybné obrany. Na první větší šance se tak čekalo až do 46. minuty. V jejím průběhu jsme obrovské příležitosti na skórování sledovali na obou stranách. Nejdříve zakončoval zblízka a mírného úhlu na pravé straně Pitel, jenže vylámal si nadvakrát zuby na připravených Dolejšových betonech u bližší tyčky. Vzápětí adresoval Chlubna z levé strany puk před branku na hůl rozjetého Kuchty, jenže ten zblízka minul. Právě plzeňská útočná akvizice po přerušení hry zamířila na neoblíbené místo v podobě lavičky hříšníků na 2 plus 10 minut za vražení zezadu.

A při hře v početní převaze soubor z Kotliny brzy promarnil obrovskou příležitost k navýšení svého hubeného náskoku. Nejdříve pálil mimo tři tyče z mezikruží obránce Kulhánek, na což se puk rychle dostal do předbrankového prostoru hned mezi tři hráče Rebelů, jenže rána zblízka přeletěla horní tyčku plzeňské klece. Perné chvilky nezůstal ušetřen na druhé straně ledového ringu ani gólman Dolejš, který s pořádnou dávkou štěstí dokázal vytěsnit puk do bezpečí, když se mezi kruhy probil ke střele zápěstím v pádu Tulačka, jenže jeho nevyzpytatelný projektil nakonec díky jemné teči ležícího brodského brankáře minul pravou tyčku. Následující minuty se nesly v duchu velké nedisciplinovanosti, což mohlo dvojnásobně mrzet plzeňskou družinu, jíž brzdily dvouminutové tresty v cestě za kýženým vyrovnáním.

Závěrečná pětiminutovka se odvíjela jednoznačně podle not mladých Západočechů, kteří tahali za delší konec pomyslného provazu, jenže nedařilo se jim pokořit překážku gigantických rozměrů. Scházel jim totiž větší klid v zakončení, ale tomu rozhodně nepřidával brankář Dolejš, který stále držel společně s obětavou a bojovnou defenzívou před sebou hubený náskok Rebelů. V 58. minutě předvedl další neuvěřitelný a záhadný zákrok, kterým ale každém případě ubránil svůj tým od jisté pohromy. Váchal si s pukem na holi vybruslil podél bližší tyčky zpoza branky až před brankoviště, kde zblízka v tísni pálil, ale maskovaný muž Rebelů se roztáhl na ledě a nepustil puk za svá záda. Před posledními osmdesáti sekundami si vyžádala Plzeň oddechový čas a vsadila vše na jednu kartu formou power-play, jenže v té inkasovala definitivní hřebíček do rakve.

Už za 10 sekund Filip Dundáček vypíchl plzeňským hráčům puk, který dojel v útočném pásmu MILOSLAV RAČANSKÝ, dostal se s ním za plzeňskou obranu a z mezikruží ho pohodlně napálil do prázdné brány – 3:1. Po závěrečném hvizdu tak mohl v havlíčkobrodském táboře vybuchnout mohutný gejzír radosti z cenného triumfu, který Havlíčkovu Brodu zajistil vedení 1:0 v sérii. Naopak Západočeši mají před dalším kláním o čem přemýšlet. Jsou totiž pod tlakem a v případě i druhého zaváhání by na svém ledě museli smutně jen přihlížet oslavám brodského postupu do čtvrtfinále play-off.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Ondřej Beránek 0 0 0 0 0
Filip Dundáček 0 1 1 1 0
Tomáš Dvořák 0 0 0 -1 0
Martin Hynek 0 0 0 0 0
Tomáš Chlubna 0 0 0 0 0
Martin Jelínek 0 0 0 0 2
David Kozlík 1 0 1 1 0
Vít Křesťan 1 0 1 1 2
Petr Kuchta 0 0 0 0 0
Kryštof Kulhánek 0 0 0 0 4
Jaroslav Meloun 0 0 0 1 0
Marek Němec 0 0 0 1 2
Jakub Pavlas 0 0 0 0 0
Václav Pecen 0 1 1 -1 4
Miloslav Račanský 1 0 1 1 0
Radek Špringl 0 0 0 -1 0
Libor Šulák 0 1 1 2 0
Jan Wasserbauer 0 0 0 1 0
Lukáš Žemlička 0 0 0 -1 2

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Daniel Dolejš 60 0 1 28 0 0

Ohlasy k utkání

OF1, pondělí 21.3.2011 od 18:00
Havl. Brod
3:1
(1:0, 1:1, 1:0)
Havl. Brod - Plzeň
Extraliga staršího dorostu

Statistiky zápasu

Branky a nahrávky: 4. Křesťan (Šulák), 25. Kozlík (Pecen), 59. Račanský (Dundáček) - 23. Tulačka (Váchal, Tichý). Rozhodčí: Petr Úlehla - Jan Čížek, Jan Padevět. Vyloučení: 8:8, navíc Pitel (PLZ) 2 plus 10 minut za vražení zezadu. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: . Střely na branku: . Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1.

Sestavy

Havl. Brod

Dolejš (Fučík) - Pecen (A), Šulák, Pavlas, Dvořák, Kulhánek, Meloun, Dundáček - Wasserbauer (C), Kuchta, Křesťan, Špringl, Žemlička, Chlubna, Račanský, Beránek, Hynek (A), Jelínek, Turek, Kozlík, Němec.

Plzeň

Karafiát (Pacl) - Tichý, Farný, Kubík, Šmíd, Marcel, Slavík, Moravčík, Houfek - Pejchar (C), Šimandl, Mašek, Schleiss, Kopta, Váchal, Zimmermann, Kubalík, Faschingbauer, Pitel (A), Pour, Tulačka (A).

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu