5. 4. 2023 | Ladislav Vácha

Fantazie! Bojovní deváťáci skolili po heroickém výkonu Kladno! Poustka vychytal čisté konto

Deváťáci změřili ve třetím zápasu skupiny O účast v extralize síly s prvním Kladnem. Rytířům měli co oplácet, protože v neděli si z jejich ledu odvezli vysokou porážku 2:9. A odveta jim vyšla naprosto úžasně! Papírového favorita, který dosud ve čtyřčlenné skupině neztratil ani bod, překvapivě porazili 3:0. Mladí Bruslaři rozhodli o svém vítězství ve druhé třetině, když srazili soupeře do kolen přesnými trefami z holí Marka Machoty, Tadeáše France a Dominika Vaněčka. Famózní výkon podal gólman Eliáš Poustka (na snímku), který udržel nulu. (Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej)

Hosté nevstoupili do zápasu zrovna dobře, když se brzy dopustili dvou faulů a mladí Bruslaři mohli těžit z dlouhé přesilovky pět na tři. Vytvořili si při ní sice tlak a několik slibných šancí, ale defenziva Kladna v čele s gólmanem Voráčkem vše ustála bez úhony. Fanoušci potom sledovali v ochozech Kotliny vyrovnaný hokej. Domácí neměli z papírového favorita přehnaný respekt a pravidelně se dostávali do koncovky, v níž jim však chyběla trochu větší přesnost. V půlce úvodní dvacetiminutovky měli Rytíři obrovskou šanci. Po přesné nahrávce pálil z bezprostřední blízkosti Rambousek, ale brankář Poustka se bleskově přesunul ve svém území a nebezpečnou střelu zpacifikoval ve své výstroji.

Blízko gólu byli i Čelanského svěřenci. Kapitán Čapek byl sice faulovaný, ale i přesto našel před bránou najíždějícího Machotu, jehož střelu zblízka však zblokoval protihráč. Havlíčkův Brod mohl profitovat alespoň z následné přesilovky, ale Středočeši se bránili velmi dobře a udrželi soupeřovy střelce na uzdě. Prvním úspěšným střelcem se mohl stát v závěru první třetiny Vaněček, jenž se po přesném pasu ocitl úplně sám na levém křídle. Jeho ránu však zlikvidoval pozorný brankář Voráček. Do kabin se tak šlo za bezbrankového stavu.

Havlíčkobrodská družina naskočila do prostřední části o poznání lépe a vytvářela si velké šance. Nejdříve při přesilovce z dorážky vyprášil Voráčkovy betony obránce Kachlíř a tentýž hráč zanedlouho narýsoval z pravé strany geniální pas před bránu volnému Machotovi, který zblízka před odkrytou bránou napálil jen betony gólmana Voráčka. Hru v početní převaze si pak vyzkoušelo i Kladno, ale stejně jako soupeř ji nedokázalo využít. Skóre se poprvé změnilo až v čase 28:30. Obránce hostů se snažil v obranném pásmu mezi kruhy zpracovat vysoké nahození Kachlíře, jenže kotouč namazal jen na hůl dotírajícího Marka Machoty, jenž z bezprostřední blízkosti tvrdou a přesnou střelou doslova propálil gólmana Voráčka.

A už za pouhých 18 sekund hry bylo v havlíčkobrodském táboře ještě mnohem veseleji! David Tecl nabil na modrou čáru Jakubu Mečiarovi, jehož nahození před brankoviště našlo hůl připraveného Tadeáše France. Ten jemnou tečí poslal kotouč po ledě přesně k tyčce a brankář Voráček se natahoval svým pravým betonem marně. Kladno zareagovalo tím, že si vyžádalo oddechový čas, ale rozjeté Bruslaře to v rozletu na moc dlouho nezastavilo. Při přesilovce přihrál Lukáš Kachlíř do pravého kruhu Matěji Makovcovi, jehož nahrávka se odrazila od brusle protihráče mezi kruhy, odkud pohotový Dominik Vaněček chladnokrevně zavěsil přesně pod víko.

Třemi brankami nabuzení Broďáci po ledě přímo létali, zatímco zaskočení Rytíři horko těžko hledali pevnou půdu pod nohama. Kladno se sice snažilo sevřít svého soka pod tlak, ale parta z Kotliny se i díky velké bojovnosti velmi dobře a účinně bránila, přičemž ji v těžkých chvílích podržel v pohodě chytající brankář Poustka. Tým z města proslaveného Jaromírem Jágrem se mohl chytnout při přesilové hře na konci druhé třetiny. Vynutil si sice velký tlak, ale bojovní Bruslaři přečkali těžké chvíle bez úhony.

Rytíři měli dobrou možnost se vzchopit hned v úvodu třetí periody, jenže s přesilovkou nenaložili zdaleka tak, jak by v danou chvíli potřebovali. I přesto tahali za delší konec pomyslného provazu, zatímco domácí sázeli hlavně na zabezpečenou defenzivu a číhali na příležitosti k protiútokům. Právě při jednom z nich obkroužil útočné pásmo Tecl a naservíroval před bránu lahůdkový pas Francovi, jehož štiplavou ránu vytáhl brankář Voráček ramenem těsně vedle své pravé tyčky. V 50. minutě chyběl hostům ke kýženému snížení jen malý kousíček. Nejdříve měl hodně prostoru před bránou Kalla, ale o kousek minul bránu. Vzápětí mohl udeřit Kozák, jenže po skvostné nahrávce před brankoviště z první jen vyprášil betony brankáře Poustky, který se stihl včas přesunout.

V čase 51:01 došlo i na velkou bitku, do níž se u brankáře Voráčka zapojilo hned několik hráčů obou týmů. Zaplněné trestné lavice tak chvíli připomínaly menší střídačky. Borkovcovu souboru čas ubíhal hodně rychle a přes fantasticky chytajícího Eliáše Poustku se stále nemohl dostat k tolik potřebnému snížení. Mladí Bruslaři i nadále skvěle bruslili a dařilo se jim i v osobních soubojích. Neujala se ani střela kladenského kapitána Honische, kterou gólman Poustka s vypětím všech sil zvládnul vyrazit. Havlíčkobrodský fantom udržel i díky dalším bravurním zákrokům čisté konto až do konce a Havlíčkův Brod mohutně slavil překvapivé vítězství 3:0.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Marek Čapek 0 0 0 0 4
Štěpán Dlouhý 0 0 0 0 0
Miroslav Duben 0 0 0 0 2
Tadeáš Franc 1 0 1 0 0
Lukáš Kachlíř 0 2 2 0 2
Marek Machota 1 0 1 0 2
Matěj Makovec 0 1 1 0 2
Jakub Mečiar 0 1 1 0 4
Nicolas George Partl 0 0 0 0 0
Jan Rasocha 0 0 0 0 4
Pavel Suchý 0 0 0 0 0
Šimon Svoboda 0 0 0 0 0
Tomáš Svoboda 0 0 0 0 0
David Tecl 0 1 1 0 0
Dominik Vaněček 1 0 1 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Eliáš Poustka 60 0 0 0 0 0

Ohlasy k utkání

BAR5. kolo, středa 5.4.2023 od 15:00
3:0
(0:0, 3:0, 0:0)
Havl. Brod - Kladno
9. třída

Statistiky zápasu

Branky a nahrávky: 29. Machota (Kachlíř), 29. Franc (Mečiar, Tecl), 32. Vaněček (Makovec, Kachlíř). Rozhodčí: Jan Doležal – Petr Křivohlavý, Martin Klouda. Vyloučení: 10:10. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 89. Průběh utkání: 3:0.

Sestavy

Havl. Brod

Poustka (Petr) – Š. Svoboda, Mečiar, Rasocha, Duben (A), L. Kachlíř – Machota, Tecl, D. Vaněček, P. Suchý, Franc (A), Partl, Makovec, T. Svoboda, Dlouhý, Čapek (C)

Kladno

Voráček (Zralý) – Müller, Mahovský, Smatana, Hausner, Špacír – Rambousek, Honisch (C), Pokorný, Klempíř, Šíma, Polášek, Novák, Kozák, Hlavsa (A), Tureček, Kalla

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu