25. 3. 2024 | Ladislav Vácha

Velká škoda... Dorostenci neudrželi nadějné vedení a doma podlehli Chomutovu, rozhodne až pátý zápas

Dorostenci hostili v rámci čtvrtého zápasu semifinálové série na ledě Kotliny Chomutov a v případě výhry by slavili postup do finále. Začátek důležitého duelu jim vyšel a dostali se zásluhou Denise Kraučuka do rychlého vedení. Hosté sice odpověděli, ale Pavel Konvalina upravil na 2:1. Stejný stav platil i po dvou třetinách, ale Piráti byli zhruba od půlky zápasu lepší a fantasticky zvládli třetí periodu, ve které nasázeli svému soupeři čtyři góly a radovali se z vítězství 5:2. Sérii tak rozhodne až středeční pátý zápas na severu Čech. (Foto: Kateřina Kundertová, piratichomutov.cz)

Havlíčkobrodská družina měla do zápasu doslova raketový nástup a už po 51 sekundách otevřela gólový účet zápasu. Nahrávku Štěpána Hrodka z rohu útočného pásma ještě prodloužil Matyáš Lédl mezi kruhy k volnému Denisovi Kraučukovi, který vystřihl blafák do bekhendu a skóroval do odkryté brány. Piráti mohli bleskově odpovědět při přečíslení, ale Peksovi před brankovištěm vypíchl na poslední chvíli puk jeden z Bruslařů. Severočeši si i nadále vytvářeli spoustu velký šancí. Ve 4. minutě nebezpečně dorážel zblízka Horák, brankář Humplík však pohotově zasáhl svým betonem. V 10. minutě ujel při vlastním oslabení do úniku Čech, jenže bekhendem přestřelil Civišovu bránu. Beran pak šikovnou tečí orazítkoval jen spojnici břevna a tyčky brodské brány. Při přesilovce hostů měl po Chládkově nabídce tutovku na holi Kříž, který z bezprostřední blízkosti minul odkrytou bránu.

Piráti se dočkali kýženého vyrovnání až v 17. minutě. Filip Nastoupil předal kotouč Josefu Chládkovi, jenž se nadechl k velkému sólu. Jeho první střelu sice brankář Humplík vyrazil betony, ale proti okamžité dorážce už neměl žádnou šanci. Odpověď mladých Bruslařů však na sebe nenechala dlouho čekat. Po přiťuknutí Jiřího Frantla se opřel do puku v blízkosti modré čáry Denis Kraučuk, jehož projektil sice gólman Civiš vyrazil betony, ale z pohotové dorážky rozechvěl síťku za jeho zády důrazný Pavel Konvalina. Pouhou sekundu před koncem první třetiny ještě šel Chomutov do oslabení za příliš mnoho hráčů na ledě. Havlíčkův Brod vedl po první siréně 2:1.

Broďáci byli při přesilovce na začátku prostřední části aktivní, ale nedokázali prostřelit pozorného brankáře Civiše. V čase 23:30 hráli Severočeši znovu v šesti a Bruslaři mohli těžit z další přesilovky. Ve slibné palebné pozici se ocitl Vaněček, který však jen vyprášil Civišovy betony. Neujalo se ani nenápadné zakončení Čecha. Gólman Civiš toho asi moc neviděl, ale kotouč proletěl těsně vedle jeho svatyně. Piráti se hnali pak za vyrovnáním a na hrací ploše dominovali. Sužovala je však neproduktivní koncovka, navíc domácí držel skvěle chytající Jakub Humplík.

Na přelomu první a druhé půlky utkání se málem prokličkoval až do předbrankového prostoru Chládek, jemuž kotouč na poslední chvíli odskočil od hole. Na sklonku 39. minuty pořádně zahrozil svižnou ranou z pravého kruhu Kariakin. Brankář Humplík byl připravený a na poslední chvíli úspěšně zasáhl. Chomutovští mladíci předvedli ještě těsně před druhou sirénou hezkou kombinaci. Chládek přihrál do levého kruhu osamocenému Peksovi, jehož ránu z voleje parádně vytáhl ramenem do ochranné sítě Jakub Humplík. Po dvou třetinách svítil na tabuli i nadále stav 2:1.

Severočeši vlétli do třetí periody s velkou chutí a po Kopeckého faulu šli do přesilovky, kterou dokázali využít. Samuel Peksa přihrál na modrou čáru Marku Malcovskému, jenž ještě posunul kotouč Barnabášovi Novákovi. Ten si sjel do levého kruhu, zamíchal s pukem několikrát na holi a přesnou střelou podél bližší tyčky propálil gólmana Humplíka. Jírovi svěřenci byli na koni a dál se tlačili s velkou vervou do koncovky, zatímco mladí Bruslaři úplně vypadli z role a museli se soustředit hlavně na defenzivu.

V čase 49:59 se Piráti dočkali zaslouženého obratu. Barnabáš Novák sklepl z levého křídla kotouč na osu hřiště, kam si najel Samuel Peksa, elegantní stahovačkou se prosmýkl za havlíčkobrodskou obranu a zblízka nechytatelně zavěsil pod horní tyčku. Soubor z Kotliny se snažil odpovědět, ale hosté hráli velmi dobře. Nejenže si v pohodě hlídali nejtěsnější náskok, ale navíc pravidelně hrozili z rychlých útočných výpadů. V 56. minutě přišel moment, který utkání definitivně rozhodl.

Havlíčkobrodská obrana propadla a David Horák z levého křídla našel před brankovištěm úplně volného Ivana Kariakina, jehož ostrá rána skončila odrazem o tyčku za Humplíkovými zády. V čase 59:21 uzavřel na konečných 2:5 Filip Nastoupil, jenž se nádherně trefil z pravého kruhu. Piráti tak v Kotlině zaslouženě zvítězili, vyrovnali sérii na 2:2 a poslali semifinále do rozhodujícího pátého zápasu, který se odehraje ve středu v Chomutově.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Václav Brožek 0 0 0 0 0
Marek Čapek 0 0 0 0 0
Oliver Čech 0 0 0 0 0
Miroslav Duben 0 0 0 0 0
Jiří Frantl 0 1 1 0 0
Štěpán Hrodek 0 1 1 0 0
Pavel Konvalina 1 0 1 0 0
Matěj Kopecký 0 0 0 0 2
Denis Kraučuk 1 1 2 0 0
Matyáš Lédl 0 1 1 0 0
Matěj Makovec 0 0 0 0 0
Jakub Mečiar 0 0 0 0 0
Jan Rasocha 0 0 0 0 0
Ondřej Suchý 0 0 0 0 0
David Tecl 0 0 0 0 0
Martin Teml 0 0 0 0 2
Dominik Vaněček 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Jakub Humplík 60 0 5 0 0 0

Ohlasy k utkání

SF4, pondělí 25.3.2024 od 13:00
Zimní stadion Kotlina
2:5
(2:1, 0:0, 0:4)
Havl. Brod - Chomutov
Liga dorostu

Statistiky zápasu

Branky a nahrávky: 1. Kraučuk (Lédl, Hrodek), 19. Konvalina (Kraučuk, Frantl) – 17. Chládek (Nastoupil), 44. Novák (Chládek, Malcovský), 50. Peksa (Novák, Kříž), 56. Kariakin (Horák, Váňa), 60. Nastoupil (Horák, Pokorný).. Rozhodčí: Jan Grygera – Kristýna Hájková, Patrik Landsmann. Vyloučení: 3:4. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 115. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:5. Stav série: 2:2.

Sestavy

Havl. Brod

Humplík (Petr) – Kopecký, Duben, Rasocha, Frantl, Mečiar, Konvalina (A), Teml (C) – Čech, Čapek (A), Hrodek, Kraučuk, Makovec, Vaněček, Lédl, Tecl, Brožek, Suchý

Chomutov

Civiš (Pešout) – Kříž, Heller, M. Beran, Malcovský (C), Procházka, Pokorný (A) – Novák, Havlíček, D. Beran, Čermák, Horák, Nastoupil (A), Kariakin, Chládek, Váňa, Peksa, Kharboutli

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu