23. 3. 2019 | Milan Sochor

Co to tu bzučí? Bruslaři ve finále znovu vyzvou Žihadla

Fanoušci už netrpělivě vyhlíží neděli 24. března. V 17:00 totiž na ledě Kotliny vypukne první finálový duel proti Moravským Budějovicím. Málokdo čekal, že se Žihadla dostanou takhle daleko. Žlutočerní museli přejít přes favorizované celky Hodonína a Šumperka. Teď chtějí uspět i v Havlíčkově Brodě. „Bude to takový svátek hokeje na Vysočině. Věřím, že budeme úspěšní. Fanoušky chceme naším hokejem bavit!“ těší se hlavní trenér Richard Cachnín. Přijďte nás v těžké bitvě podpořit, budeme vás potřebovat!

HC Moravské Budějovice 2005

Založení klubu: 2005
Stadion: Stadion Moravské Budějovice (kapacita 1 350 míst)
Klubové barvy: černá a žlutá
Webové stránky klubu: hcmb.cz
Umístění po základní části: 3. místo po ZČ
Trenér: Augustin Žák

BK Havlíčkův Brod x HC Moravské Budějovice v play off

znak týmu znak týmu
4–2–2–1 bilance 5–1–0–3
35:25 skóre 25:21
7:1 (Kopřivnice, doma) nejvyšší výhra 5:2 (Šumperk, doma)
0:2 (Valašské Meziříčí, venku) nejvyšší porážka 2:4 (Hodonín, venku)
Jan Milfait – 15 bodů (4+11) nejproduktivnější hráč David Horký – 9 bodů (2+7)
Miroslav Třetina – 7 gólů nejlepší střelec Radim Ferda – 4 góly
Jan Milfait,
Luboš Voříšek – 11 asistencí
nejlepší nahrávač David Horký – 7 asistencí
Tomáš Semrád – 10 bodů (4+6) nejproduktivnější obránce Michal Kliment – 5 bodů (3+2)
Čeněk Novák 2,69 (9 zápasů) průměr inkasovaných gólů na zápas Dominik Groh 2,09 (9 zápasů)

Má Augustin Žák čuch na gólmany?

V uplynulé sezoně čaroval v žlutočerném brankovišti skvělý Jan Brož. Toho si pro letošek logicky stáhla mateřská Dukla Jihlava, při absenci Branislava Konráda se dokonce párkrát posadil na střídačku extraligové Olomouce. Před Augustinem Žákem tak ležel nelehký úkol – najít za něj vhodnou náhradu.

To se mu povedlo. Jedničkou Žihadel se stal Pavel Jekel, jehož úspěšnost zákroků v základní části sahala k 94 %. Jenže pak přišla další komplikace. Maskovanou oporu z Moravských Budějovic stáhl jeho mateřský klub a trenér Žák byl opět na začátku.

„Když vám Brno zavolá týden před koncem přestupů, ať si hledáte náhradu za Jekla, nic jiného vám nezbude než hledat. A pak mi Miloš Hořava (trenér extraligové Mladé Boleslavi – pozn. red.) doporučil právě Groha. Tak jsme ho vzali,“ uvedl v rozhovoru pro idnes.cz.

Svého rozhodnutí rozhodně nemůže litovat. V play off se Dominik Groh rozchytal do výborné formy, řečí čísel má 93,38% úspěšnost zákroků. Právě díky němu se celku z Vysočiny podařilo vyřadit ambiciózní Šumperk. „V zápasech hráli lépe než my, ale my měli lepšího gólmana,“ přiznal Augustin Žák.

Kompletní statistiky Moravských Budějovic v play off


Dominik Groh pomohl Žihadlům skvělými výkony k postupu přes Šumperk
(Foto: Věra Václavková, dracisumperk.cz)

Žihadla pobodala cestou do finále dva favority

Moravské Budějovice vstoupily do sezony vlažně, nakonec však svedly boj o čelo tabulky. Vzhůru je katapultovaly dvě vítězné série. První trvala 8 zápasů, druhá dokonce 10! V této části sezony si Žihadla dvakrát poradila s oběma úhlavními soupeři – jak se Žďárem nad Sázavou, tak i s Havlíčkovým Brodem. Přesto obsadila konečnou třetí pozici s jednobodovou ztrátou na žďárské Plameny, po dlouhé šňůře výher totiž následovalo období bodového půstu.

Čtvrtfinále
Hodonín – M. Budějovice 3:1
M. Budějovice – Hodonín 4:2
Hodonín – M. Budějovice 4:2
M. Budějovice – Hodonín 2:1
Hodonín – M. Budějovice 2:4

Třetí příčka přisoudila Moravským Budějovicím ve čtvrtfinále silný Hodonín, kterému jen o vlásek uniklo prvenství ve vyrovnané skupině Východ. Žlutočerní v základná části na Drtiče ani jednou nestačili, optimismus do žil jejich fanouškům navíc nevlévaly ani šířící se informace o konci druholigového hokeje v tomto sedmitisícovém městečku.

Kabina mužstva z jižního cípu Vysočiny se ale naopak o to víc semkla a s profesionálním soupeřem sehrála více než vyrovnanou partii. Oba týmy si držely domácí prostředí a rozhodnout se mělo až v pátém rozhodujícím utkání na Moravě. V něm se navzdory předpokladům dostaly do vedení Moravské Budějovice. Hodonín ve druhé třetině vyrovnal, jenže hosté odpověděli dalšími dvěma góly a svůj náskok už nepustili, díky čemuž si zajistili postup do semifinále.

Ve vyřazovacích bojích táhne ofenzivu Žihadel David Horký
(Foto: Věra Václavková, dracisumperk.cz)

Semifinále
Šumperk – M. Budějovice 3:1
M. Budějovice – Šumperk 4:3sn
Šumperk – M. Budějovice 1:2
M. Budějovice – Šumperk 5:2

V něm svěřenci Augustina Žáka narazili na Šumperk – další profesionální tým, který se chtěl porvat o postup do Chance ligy. Draci rychle poznali, že je nečeká nic snadného. První zápas sice zvládli, vítězství si ale zajistili až v samotném závěru utkání. Ve druhém utkání na Vysočině si vypracovali dvoubrankové vedení, domácí Žihadla ovšem skóre otočila ve svůj prospěch. Draci ještě v závěru alespoň vyrovnali, v samostatných nájezdech ale na domácí tým nestačili.

Zlom semifinálové série přišel ve třetím utkání na severu Moravy. Žihadla znovu otočila z jejich pohledu špatně se vyvíjející utkání a odvezla si hubenou výhru. To už šumperští hokejisté věděli, jak těžké to budou mít. V Moravských Budějovicích i tentokrát vedli, svůj náskok však znovu neudrželi. Zápas nakonec nezvládli a na závěr sezony museli skousnout nejvyšší porážku v play off. Žihadla tak vyřadila i druhého ambiciózního soupeře a potřetí v řadě se prokousala až do finále.

Co zní z kabiny Havlíčkova Brodu před finálovými boji?

Richard Cachnín (hlavní trenér):

„Myslím si, že to bude takový svátek hokeje na Vysočině. Gusta, který působil tady v Brodě, dal to mužstvo za tři roky do kupy. Má svoji tvář. Mají užší hřiště a doma se jim daří, navíc teď mají kvalitního brankáře. Mají i zkušené hráče na přesilovky. Podle mě to bude zajímavé nejen pro trenéry, ale hlavně pro diváky. Věřím, že budeme úspěšní. Musíme se na to dobře připravit. Samozřejmě chceme zvládnout hned první zápas.“ (Přečíst celý rozhovor)

Tomáš Ludvík (útočník):

„Budou určitě hodně namotivovaní. V play off jim to lepí a určitě na to také hodně vlétnou. Nic nám nedají zadarmo. Musíme hrát zase poctivě dozadu. Věřím, že góly dáme. Musíme prostě vyhrát všechny zápasy doma, nemůžeme si dovolit tady zaváhat. Pokud urveme nějaké vítězství i venku, bude to dobré, ale doma prostě žádné utkání ztratit nesmíme.“ (Přečíst celý rozhovor)

Sledujte naše sociální sítě, aby vám neuniklo tradiční pozvánkové video

Věděli jste, že...

Už zase? Oba týmy se dobře znají. Vždyť na sebe narazí ve finále už potřetí v řadě. Do bojů o postup se v obou případech probojovali Bruslaři. Podaří se jim to i tentokrát?

257: Tolik trestných minut posbírali hráči Žihadel během tří finálových zápasů v sezoně 2016/2017. Osobní tresty museli udělovat rozhodčí ve všech třech zápasech. Moravské Budějovice nezvládly především závěrečnou bitvu, ve které inkasovaly 4 osobní tresty do konce utkání a 2 tresty ve hře.

Kontumace v play off: Žihadla během dvou finálových sérií s Havlíčkovým Brodem nezaznamenala ani jedno vítězství. V sezoně 2016/2017 Moravské Budějovice sice na vlastním ledě vyhrály 6:3, jenže zápas byl později kontumován ve prospěch Bruslařů kvůli neoprávněnému startu Marka Lupače.

Roztržený dres: V soubojích Havlíčkova Brodu s Moravskými Budějovicemi se na ledě často jiskří. Aby také ne, když se jedná o malé derby dvou rivalů z Vysočiny. Druhé utkání na ledě Žihadel mělo dohru ještě při odchodu do kabin. Mezi střídačkami se dostali do křížku Miroslav Třetina s Augustinem Žákem, z čehož vyvázl havlíčkobrodský kapitán s roztrženým dresem.

Bilance se Žihadly od sezony 2000/2001 ve 2. lize

Počet odehraných zápasů: 18
Bilance: 11-2-0-5
Výsledky: 6:5p, 4:2, 5:2, 4:7, x8:5, x5:0 (kontumace), x8:2, 6:4, 6:2, 1:2, 3:4, x3:2, x5:4, x4:3p, 6:2, 2:3, 5:7, 2:0
Skóre: 80:54

x – hráno v play-off

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu