9. 11. 2020 | Ladislav Vácha

Legendární výhry: vysněný postup, nakládačka Dukle či obrat s Plameny

Přinášíme výčet pěti úžasných vítězství, na které se v Kotlině jen tak nezapomene! Pojďte s námi společně zavzpomínat na legendární postup do 1. ligy po slaďoučké výhře proti jindřichohradeckému Vajgaru, havlíčkobrodskou krasojízdu prvoligovým play off korunovanou skalpem dnes extraligové Olomouce, drtivé vítězství 8:0 nad krajským rivalem z Jihlavy, fantastický obrat v play off proti žďárským Plamenům a nádhernou bitvu se Vsetínem, který Bruslaři doma porazili v tehdejší kvalifikaci o WSM Ligu!

HC Rebel Havlíčkův Brod – KLH Vajgar Jindřichův Hradec 4:2

29.3.2006, sezona 2005/2006, baráž o 1. ligu, 9. kolo

Už hodně vousaté, ale stále nesmírně sladké a nezapomenutelné vítězství, které se zapsalo zlatým písmem do dějin havlíčkobrodského hokeje. Vysněný návrat na prvoligovou scénu Havlíčkovu Brodu dlouho unikal, často jen o maličkatý chloupek. Vše se změnilo 29. března 2006, kdy se tehdejší Rebelové konečně dočkali. Soubor pod taktovkou trenéra Kamila Pokorného hostil v domácím prostředí Jindřichův Hradec, který v předešlé sezoně slavil právě na úkor svého soupeře. Domácí začali pohádkově a brzy vedli 2:0, když v 9. minutě otevřel gólový účet zápasu Miloslav Čermák a ve 14. minutě na něj navázal kapitán Richard Cachnín. Vajgar se však obdivuhodně vzchopil a ještě před první sirénou smazal svou ztrátu, o což se dvěma rychlými brankami postarali Lukáš Mucha a Jaroslav Kocar. Rozhodující moment přišel těsně před druhou přestávkou, kdy překlopil pomyslné misky vah zpět na havlíčkobrodskou stranu Ondřej Včela. Definitivní razítko na legendární triumf Rebelů přiklepl v 56. minutě Miloslav Čermák a neskutečně bujaré oslavy postupu, který se povedl po dlouhých sedmi letech, mohly v totálně napráskané Kotlině naplno vypuknout.


Branky a nahrávky: 9. Čermák (O. Včela), 14. Cachnín (S. Mečiar), 40. O. Včela (Kukla), 56. Čermák (Kukla, Kreuzer) – 16. Mucha (Horák), 19. Kocar (Klimeš, R. Procházka). Vyloučení: 5:7, navíc Mrkvička (JHR) 10 min. OT [NESP]. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 4300 (vyprodáno). Třetiny: 2:2, 1:0, 1:0. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 4:2.

HC Rebel Havlíčkův Brod: Neruda – P. Beránek, Sedláček, Roháčik, S. Mečiar, R. Vomela, Zmrhal, A. Jelínek, O. Včela – Čermák, Žák, Kukla, P. Včela, Kreuzer, Plachý, Cachnín, Třetina, Kunstmüller, Havel, Kubát

KLH Vajgar Jindřichův Hradec: Jež – Klimeš, Kolář, R. Procházka, Horák, L. Vomela, Vašíček – Kupec, Mrkvička, Kocar, Bílek, Fiala, Šperger, Starý, Mazanec, Mucha, Škoda



HC Rebel Havlíčkův Brod – HC Olomouc 7:2

28.2.2011, sezona 2010/2011, čtvrtfinále play off 1. ligy, 6. zápas

V sezoně 2010/2011 se Havlíčkovu Brodu povedl fantastický kousek, když proklouzl až do semifinále prestižního play off 1. ligy a postaral se tak o největší úspěch klubu v jeho novodobých dějinách. Družina pod vedením veleúspěšného kouče Petra Nováka si nejdříve musela v předkole play off proklestit cestu přes houževnatou Kadaň, kterou přetlačila 3:1 na zápasy. Ve čtvrtfinále pak narazila na velmi silnou Olomouc, jejíž led v úvodních dvou duelech senzačně vyloupila a radovala se i doma v Kotlině. Mora však zmobilizovala své síly a dvěma výhrami zadělala na pořádné drama. Oči hokejové veřejnosti se tak upíraly do Kotliny, která hostila v pořadí už šesté utkání.

Rebelové začali jako z pohádky a už v 8. minutě vedli 2:0, když brankáře Pruska překonali Martin Ondráček a Michal Kempný. Hanáci ale nesložili zbraně. Hned ve 21. minutě vstřelil kontaktní gól Michal Nedbálek a o vyrovnání se postaral Roman Szturc. Tvrdý direkt pak zasadil zvedajícímu se soupeři Miroslav Holec, který v závěru prostřední části pláchl při vlastním oslabení olomoucké obraně a bekhendem chladnokrevně zavěsil. V 52. minutě využil přečíslení 3 na 2 Martin Zábranský a dodal ještě více klidu na havlíčkobrodské hole. To byl v utkání definitivní zlom. Rebelové pak zasadili zaskočenému soupeři další tři branky, když se prosadili Martin Ondráček, Vojtěch Němec a Václav Meidl, a po výhře 7:2 slavili senzační postup. Novákovu partu zastavilo v semifinále až Ústí nad Labem, které ovládlo sérii jednoznačně 4:0 a celou soutěž nakonec vyhrálo.


Branky a nahrávky: 4. Ondráček (Holec, Knotek), 8. Kempný (Meidl), 38. Holec (Knotek), 52. Zábranský (Morava), 56. Ondráček (Holec), 57. Němec (Endál), 58. Meidl (Šenkeřík) – 21. Nedbálek (Kucharczyk, Tesařík), 31. Szturc (Nedbálek, Kucharczyk). Rozhodčí: Roman Svoboda, František Kalivoda – Tomáš Klein, Přemysl Skopal. Vyloučení: 4:7 navíc Kucharczyk (OLO) 5 + OK [NESP], Ministr (OLO) 10 min. OT [NESP] + OK [NESP]. Využití: 3:2. V oslabení: 1:0. Diváci: 2085. Střely na branku: 30:38. Třetiny: 2:0, 1:2, 4:0. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 7:2. Konečný stav série: 4:2.

HC Rebel Havlíčkův Brod: Slipčenko (Suchan) – Šenkeřík, Morava, Zítka, Sova, Krejčí, Vošmik, Soldán, Kempný – Zábranský, Holec, Knotek, Stromko, Švaňhal, Zohorna, Endál, Štěpánek, Fiedler, Voj. Němec, Meidl, Ondráček

HC Olomouc: Prusek (58. Žigárdy) – Mikel, Ondrušek, Tesařík, Janáček, Vyrůbalík, Nedbálek, Bartoň, Lhotský – Ministr, Szturc, Polodna, Šedivý, Černý, Brančík, Řípa, Zbořil, Haluza, Kolouch, Hlinka, Kucharczyk



HC Rebel Havlíčkův Brod – HC Dukla Jihlava 8:0

17.12.2011, sezona 2011/2012, 1. liga, 34. kolo

Snové derby Vysočiny, na které se nezapomíná! Ve 34. kole prvoligové sezony 2011/2012 hostil Havlíčkův Brod v Kotlině regionálního rivala z nedaleké Jihlavy a výsledek 8:0 tehdy mezi fanoušky Rebelů neočekával ani ten největší snílek. Zatímco skvadře od Sázavy se v té době moc nedařilo, Dukla budila respekt a patřila v soutěži mezi nejlepší týmy. Papírové předpoklady však byly roztrhány na kusy už v úvodní dvacetiminutovce. Svěřenci tehdejšího trenéra Karla Dvořáka, který shodou okolností dříve vedl právě Jihlavu, vlétli na svého soka bez respektu a už v 10. minutě svítil na tabuli stav 3:0. Postupně se trefili Martin Zábranský, Aleš Sova a Jan Křivohlávek. Překvapená Dukla se nestihla ani pořádně vzpamatovat a před první sirénou inkasovala ještě dvakrát. Z mezikruží skórovala k tyčce tehdy vycházející hvězda Pavel Musil a vzápětí udeřil i ostřílený matador Milan Kostourek.

Hosté ve druhé třetině vyrovnali hru, ale na famózně chytajícího gólmana Nerudu si nepřišli. Závěrečná perioda se odvíjela znovu podle havlíčkobrodského scénáře a pro celek z krajského města završili ostudný debakl 0:8 Petr Polodna, Milan Kostourek a Radim Ostrčil. „Ten výsledek byl jednoznačný. Myslím si, že rozhodl náš vstup do utkání. Udělali jsme hrubé chyby, po kterých jsme dostali góly. Po první třetině, kdy to bylo 5:0, tak bylo prakticky po zápase,“ hřímal po derby jihlavský kouč Patrik Augusta.


Branky a nahrávky: 5. Zábranský (Musil), 9. Sova (Polodna, Semorád), 10. Křivohlávek (Jankovič, Štěpánek), 18. Musil (Morava), 19. Kostourek (A. Jelínek, Vondráček), 44. Polodna (Pavlík, Novotný), 46. Kostourek (Voj. Němec), 47. Ostrčil (Štěpánek, Křivohlávek). Rozhodčí: Roman Svoboda – Tomáš Brejcha, Libor Suchánek. Vyloučení: 6:6, navíc Švaňhal (HBR) 10 min. OT [NESP]. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 2830. Střely na branku: 30:40. Třetiny: 5:0, 0:0, 3:0. Průběh utkání: 8:0.

HC Rebel Havlíčkův Brod: Neruda (Opršal) – Ostrčil, Morava (C), R. Novotný, Pavlík (A), A. Jelínek, Sova, Zítka, Stehlík – Vondráček, Voj. Němec (A), Kostourek – Polodna, Semorád, Meidl – Musil, Zábranský, Švaňhal – Křivohlávek, Štěpánek, Jankovič

HC Dukla Jihlava: Novotný (21. Halmoši) – Petráček, Dobrovolný, Kolda, Kaláb, Kolafa, Grundmanis, Malena – Karpov, Bezděk, Hubáček, Polcar, Maliník, Zeman, Vysloužil, Pometlo, Jeslínek, Čachotský, Domin, Hodek



SKLH Žďár nad Sázavou – BK Havlíčkův Brod 2:3p

18.3.2017, sezona 2016/2017, čtvrtfinále play off 2. ligy, 4. zápas

Byla to nelítostná bitva, během které se v obou městech takřka zastavil život. Bruslaři v osmifinále play off přešli přes nepříjemné Procházkovy Řisuty a ve čtvrtfinále vyzvali na souboj o Vysočinu parádně hrající Žďár nad Sázavou, který tehdy vedl současný havlíčkobrodský trenér Michal Konečný. Soubor z Kotliny zvládl za nerozhodného stavu 1:1 na zápasy důležitý třetí zápas, který v domácím prostředí ovládl 4:1. O třetí branku se postaral velký talent Michal Teplý, který naskočil místo suspendovaného kapitána Miroslava Třetiny a hned svůj debut v A-mužstvu tak okořenil tím nejlepším možným způsobem. Série se tak přesunula na Bouchalky, kde se rozhořela památná bitva zakončená obrovskou euforií havlíčkobrodských barev.

Na úvodní gól se čekalo do 13. minuty, kdy se trefil v samostatném úniku nejlepší střelec extraligy staršího dorostu David Michálek. Hosté drželi nejtěsnější vedení i po dvou třetinách, i když Plameny byly hodně nebezpečné, obzvlášť v precizně sehraných přesilových hrách. Právě v nich dokonali žďárští hokejisté ve třetí periodě obrat. Nejdříve ve 43. minutě vyrovnal z dorážky Michal Kaňka a v 54. minutě domácí hodně přiblížil k vyrovnání série Lukáš Krupka, který využil zmatků před soupeřovým brankovištěm. Bruslaři vrhli všechny své síly do útoku a zkusili štěstí při závěrečné hře bez brankáře.

V poslední minutě dojel nahozený puk ve žďárském pásmu Jakub Lacina a narýsoval před bránu chirurgicky přesný pas Lukáši Endálovi, který sice vyprášil jen Řehořovy betony, ale z okamžité dorážky zavěsil Patrik Přidal. Byla to pro Plameny ledová sprcha, vždyť do závěrečné sirény zbývalo pouhých 11 vteřin! Bruslaři v prodloužení přežili perné chvilky při oslabení a v 66. minutě to přišlo. David Kozlík skvěle vybojoval v útočném pásmu puk a našel před bránou volného Lukáše Endála, který se z voleje trefil přesně k tyčce a odšpuntoval neskutečné veselí v havlíčkobrodském táboře. Havlíčkův Brod byl ve finále play off, v němž narazil na Moravské Budějovice.


Branky a nahrávky: 43. Kaňka (Krupka, Jícha), 54. Krupka (Kaňka, Staněk) – 13. Michálek (T. Semrád, Novák), 60. Přidal (Endál, Lacina), 66. Endál (Kozlík). Rozhodčí: Vrba, Skopal – Musil, Komínek. Vyloučení: 10:9, navíc M. Semrád 10 min. OT [ZHK], T. Semrád (oba HBR) 5 + OK [BSH]. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 2441. Střely na branku: 37:46. Třetiny: 0:1, 0:0, 2:1 – 0:1. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:3p. Konečný stav série: 1:3.

SKLH Žďár nad Sázavou: Řehoř (Sláma) – Pleva, P. Beneš, M. Vítek, Smejkal, Staněk, Rašner, Kolda, Hort – Červenka, Kunstmüller, D. Vítek, Bureš, Kuřítko, Gregar, Čech, T. Střecha, Krupka, Kaňka, Juráň, Jícha

BK Havlíčkův Brod: Novák (Panec) – T. Semrád, Vala, Kulhánek, Duben, Lacina, M. Semrád, Kříž – Přidal, Endál, Chlubna, Kozlík, Michálek, Kuchta, Ludvík, Navrátil, Křížek, F. Beneš, Szilva, Cejpek, Teplý

(Video: hokejzr.cz)

BK Havlíčkův Brod – VHK ROBE Vsetín 2:1p

3.4.2017, sezona 2016/2017, kvalifikace o postup do WSM Ligy, 1. kolo

Bruslaři ve finále play off zdolali silné Moravské Budějovice a kvalifikaci o postup do WSM Ligy zahájili domácí bitvou s ambiciózním Vsetínem, který byl suverénně nejžhavějším favoritem na postup. A byla to bitva s velkým B! Do Kotliny si našlo cestu přes tři tisíce fanoušků, a to včetně početného tábora Valachů. Zatímco Vsetín měl v té době profesionální tým a v den zápasu si mohl ráno střihnout v Kotlině zahřívací rozbruslení, většina brodských hokejistů musela do práce. Na ledě to však nebylo moc znát, protože Havlíčkův Brod začal lépe a vedl už v 5. minutě. V útočném pásmu přebral Miroslav Třetina kotouč od Lukáše Endála, najel si mezi kruhy a krásnou zápěstní ranou propálil brankáře Šurého přesně k tyčce. Hosté se dočkali vyrovnání při přesilové hře ve 36. minutě, když krásnou křížnou nahrávku Čecha zužitkoval ranou z voleje Radim Kucharczyk.

Nervy drásající souboj nakonec rozseklo až prodloužení. Střelec vsetínské branky Radim Kucharczyk se v něm dopustil nedovoleného zákroku a z trestné lavice potom bezmocně přihlížel havlíčkobrodské euforii. Miroslav Duben vystřelil od modré čáry, jeho projektil se šťastně odrazil od clonícího Davida Michálka a skončil pod horní tyčkou. Michal Šurý byl bez šance. Domácí sice získali cenný bonusový bod, ale ten jim nakonec k vysněnému postupu nestačil. A chyběl k němu opravdu jen malý kousíček. V odvetě na beznadějně vyprodaném Lapači vyrovnal v poslední minutě z nařízeného trestného střílení kapitán Miroslav Třetina a Bruslaři měli v následném prodloužení k dispozici velmi výhodnou přesilovku 4 na 3. Jenže po individuální chybě skóroval v oslabení René Kajaba a ve prospěch Valachů po výhře v Jablonci nad Nisou mluvilo v konečném zúčtování lepší skóre.


Branky a nahrávky: 5. Třetina (Endál, Kulhánek), 62. Michálek (Duben, Endál) – 36. Kucharczyk (Čech, Mojžíš). Rozhodčí: Tomáš Veselý, Přemysl Skopal – Daniel Reich, Ondřej Polák. Vyloučení: 7:6, navíc Kozlík (HBR) 10 min. OT [NARZ]. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 3038. Střely na branku: 30:30. Třetiny: 1:0, 0:1, 0:0 – 1:0. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1p.

BK Havlíčkův Brod: Novák (Panec) – Kulhánek, T. Semrád, Duben (A), Lacina, Kříž, Vala, Bušek, M. Semrád – Přidal, Třetina (C), Endál – Teplý, Kozlík, Michálek – Chlubna, Ludvík, Kuchta – Navrátil, Szilva, Křížek

VHK ROBE Vsetín: Šurý (Hromada) – Jeník, Čech (A), Janáček, Ostrčil, Stuchlík, Mojžíš (C), Hryciow – Pokorný, Šilhavý, Vávra, Zúbek, Kolařík (A), Hrazdira, Finsterle, Čuřík, Vítek, Daněk, Hořanský, Kucharczyk

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu