2. 2. 2011 | Ladislav Vácha

Rebelové si vyšlápli na berounské Medvědy, tentokrát ve své Kotlině

Havlíčkobrodští Rebelové se po neúspěšném vystoupení na Hané, kde místní Olomouci pohledli 1:3, znovu představili v domácím prostředí. Do Kotliny za nimi přijel ze středních Čech houževnatý soupeř, berounští Medvědi, s nimiž havlíčkobrodská družina v rámci nadstavbové části již svedla jeden souboj, když si nakonec po divoké přestřelce odvezla z jejich doupěte cenný tříbodový zisk. Také tentokrát to od začátku vypadalo na bohaté gólové hody, po první dvacetiminutovce svítil na tabuli nerozhodný stav 2:2. Prostřední část vyšla o gól lépe brodskému souboru a ten své nejtěsnější vedení udržel až do konce, přičemž při berounské power-play ještě zpečetil svůj cenný triumf. Dvěma vstřelenými góly se v havlíčkobrodském dresu blýskl bojovný útočník Lukáš Endál.

Útlý začátek duelu se nesl spíše v berounské režii, ale Rebelové se nenechali svým soupeřem na dlouho zahanbit a zaveleli aktivní hrou k útoku. Z této situace také vytěžili přesilovou hru, když už ve 3. minuty usedl za katr hostující Pacovský za faul kolenem. Už za pouhé 4 sekundy následoval svého spoluhráče na lavici hanby Látal, který vyhodil puk mimo ledové kolbiště a dostal 2 minuty za zdržování hry. Havlíčkův Brod se v dlouhé dvojnásobné přesilovce rozehrával do útočného tempa hodně pozvolna a nejdříve se s aktivní berounskou obranou spíše trápil. Nakonec se ale přece jen ujal těsného vedení, když předvedli jeho hráči v závěru početní převahy povedenou akci. V průběhu 5. minuty putoval puk putoval v útočném pásmu po destinacích Marian Morava – Roman Vondráček – MIROSLAV HOLEC, přičemž posledně jmenovaný obdržel přesnou nahrávku do předbrankového prostoru a střelou bez přípravy skóroval – 1:0.

A se Středočechy to mohlo záhy vypadat ještě o poznání hůře, když se další jejich vyhození opět nevešlo mezi mantinely a dvouminutový trest si musel odpykat Rudovský. Havlíčkobrodské družině se však proti oslabenému soupeři znovu moc nedařilo a hosté se bez větších problémů ubránili. Pokračovalo se v oboustranně vyrovnané partii, jíž přerušilo až rozmezí první a druhé půlky úvodní dvacetiminutovky, které s sebou přivábilo dva fauly domácího souboru v krátkém časovém sledu. Ani hokejisté ze středních Čech zezačátku žádné útočné galapředstavení nepředváděli, jenže nakonec také našli účinný recept na soupeřovu obranu a vyrovnali.

Na začátku 12. minuty při závaru před brodskou brankou se dostal po Martinu Kupcovi k puku JAROSLAV HERTL a z mírného úhlu na pravé straně propálil zblízka gólmana Slipčenka, který neutěsnil mezírku mezi svými betony – 1:1. Z berounské strany to však zdaleka nebylo vše, když hosté stále ještě hráli přesilovku 5 na 4 a také ji přetavili v gólový efekt, což znamenalo pro Rebely po slibném začátku studenou sprchu. Na sklonku 12. minuty přesný pas Jiřího Novotného zužitkoval v předbrankovém prostoru dobře postavený JAN LÁTAL, jehož střela z mírného úhlu a bez přípravy zapadla přesně k bližší tyčce nad Slipčenkovo levé rameno – 1:2.

Svěřenci pod vedením trenérského tandemu Petr Novák – Jaroslav Benák se ale z tohoto tvrdého direktu hodně rychle postavili zpět na nohy, přidali v ofenzívě na aktivitě a dočkali se zasloužené odměny. Držením protihráře si pomohl v obranném pásmu zadák Látal a domácí soubor s nabídnutou přesilovou hrou naložil znamenitě. Na modré čáře napřáhl ke střele Daniel Krejčí a jeho projektil ještě ve skrumáži v předbrankovém prostoru šikovně tečoval LUKÁŠ ENDÁL, jenž usměrnil kotouč podél Novotného těla do sítě – 2:2. V závěru si ještě zahrál Beroun přesilovku, když musel za záchrannou brzdu zatáhnout útočník Vondráček.

Prostřední část začala útočnou snahou Berouna, který ještě dohrával při zbytku Vondráčkova trestu zbytek přesilové hry, jenže tentokrát oslabenou defenzívu soupeře nepokořil. Naopak, Havlíčkův Brod se ubránil a prakticky okamžitě udeřil. V úvodu 23. minuty při závaru a zmatcích kolem berounské branky se dostal k puku mezi kruhy JONÁŠ FIEDLER, potáhl si puk na holi a zblízka překonal gólmana Novotného přesnou střelou nad jeho pravý beton – 3:2. V následujících minutách se hrálo v hodně vyrovnaném duchu, když se do zakončení pravidelně probíjely oba tábory a gólmani se měli ve svých brankovištích proti nebezpečným střelcům co ohánět. Nejdříve zahrozili na sklonku 25. minuty Medvědi. Žejdl v nadějném přečíslení 2 na 1 sice neprocedil puk přes clonícího protihráče na svého útočného parťáka, jenže puk se mu odrazil zpět na hůl a tvrdá rána z předbrankového prostoru skončila ne betonech připraveného gólmana Slipčenka, který zabránil jisté pohromě.

Pozadu ale dlouho nezůstali ani domácí Rebelové, kteří odpověděli stejnou mincí a ani jim moc nechybělo ke gólové radosti. Na tabuli svítila 27. minuta, když ihned po vhazování musel gólman Novotný vyrážet hodně nepříjemnou střelu z kruhu, po níž se probil k následné dorážce z předbrankového prostoru Endál, jenže z ideální palebné pozice nastřelil jen výstroj před sebou číhajícího strážce hostující svatyně. Obrázek hry se neměnil, fanoušci v prochladlých ochozech Kotliny pořád sledovali velmi vyrovnanou bitvu, v níž se snažili oba soupeři o útočný hokej. Hosté si zanedlouho vyzkoušeli další hru v početní převaze, když za svůj prohřešek musel pykat forvard Holec, jenže s ideální příležitostí k vyrovnání naložili hodně špatně.

Přesilovkou se doslova protrápili a kromě územní převahy, jíž si vynutili chvíli před Holcovým návratem, se přes s chutí bránící Rebely vůbec k ničemu nedostali. S blížícím se koncem 2. třetiny začínali postupnými krůčky přebírat otěže zápasu do svých rukou bojovníci z Kotliny, kteří čím dál více hrozili nebezpečnými akcemi v Novotného blízkosti. Na přelomu 34. a 35. minuty předvedli útok jako z hokejové učebnice. Dlouhý pas napříč skoro celým kluzištěm vymyslel od Slipčenkovy brány Krejčí, jenž vysunul své spoluhráče do situace 2 na 1, v níž Voj. Němec adresoval přesný pas na hůl Holce, jenže ten bez přípravy zblízka trefil jen náruč přemisťujícího se gólmana Novotného. Další obrovská šance domácího souboru na sebe nenechala dlouho čekat.

V předbrankovém prostoru dvakrát pálil do hrudi gólmana Novotného útočník Zábranský a jeho spoluhráči ho ve střelbě následovali. Berounský muž s maskou sice náporu odolal, ale faulem se provinil Jelínek (BER), jenž dostal 2 minuty za podražení. Havlíčkobrodská střídačka ale za protesty také dostala od sudího 2 minuty, díky čemuž se hrálo 4 na 4. Na ledě se rázem objevilo více volného prostoru pro kombinaci nebo nebezpečnější útočnou akci, což hrálo více do karet rozjeté domácí družině.V závěru 38. minuty Voj. Němec vypíchl hostům v obranném pásmu puk na Vošmika, který mu v situaci 2 na 1 kotouč vrátil, na což se brodský forvard protáhl z pravé strany až před branku, když několikrát zamíchal s pukem na holi a zblízka bekhendem o kousek minul prostor u bližší tyčky.

A to ještě nebylo z pohledu bojovníků z Kotliny zdaleka vše. Krejčího tvrdou ránu z vrcholu pravého kruhu gólman Novotný přes zakrytý výhled vyrazil do předbrankového prostoru, kde si zpracoval puk bruslí Meidl a z otočky pálil těsně nad horní tyčku. Chvilku před druhou sirénou ještě Havlíčkův Brod špatně střídal a dostal za to dvouminutový trest.

V úvodu závěrečného dějství ještě dohrával Beroun zbytek své početní převahy, jenže přes hodně bruslící Rebely se probíjel ke Slipčenkovu ohrožení hodně sporadicky. Brodská obrana spíše držela hru v bezpečném prostoru ledové plochy. Na konci 43. minuty putoval na lavici hanby vyloučený obránce Medvědů Látal, ovšem Havlíčkův Brod se z přesilové hry dlouho těšit nemohl, protože už za 44 sekund bruslil za katr jeho forvard Meidl. Na začátku 47. minuty se rozjetý Endál snažil protáhnout podél levého mantinelu do útočného pásma a fauloval ho hodně ostrým zákrokem obránce Látal. Ten dostal 2 minuty za hrubost, záhy osobní trest na 10 minut a ten se ještě prodloužil až do konce utkání.

S vyloučeními se potom na obou stranách doslova roztrhl pytel a v hlavních rolích se najednou místo hokejistů ocitla trojice delegovaných arbitrů, kteří měli plné ruce práce. Postupem času ale úroveň a tempo hry čím dál více opadávaly. Rebelové si pečlivě hlídali svůj těsný náskok, přičemž po maření berounských útočních výpadů často vyhazovali na zakázaná uvolnění. Hra se hodně tak kouskovala a fanouškům příliš zajímavou podívanou v porovnání s předchozím vývojem utkání nenabízela. Jedna velká šance se ale přece jen urodila a na svědomí ji měl havlíčkobrodský tábor.

Na konci 55. minuty Knotek vyhrál u levého mantinelu důležitý souboj a z těžké pozice prostrčil puk na volného Stromka, jenž si zpracoval nahrávku a v samostatném úniku střelou zblízka nenašel skulinku mezi Novotného betony. Na konci střetnutí hosté ještě odvolali brankáře Novotného a zkusili závěrečnou power-play, při níž však obdrželi definitivní pečeť brodského triumfu. Po závaru kolem brodské branky se puku zmocnil Vojtěch Němec, který ještě posunul puk na LUKÁŠE ENDÁLA, jenž si nabruslil až mezi kruhy a z tohoto prostoru trefil prázdnou svatyni – 4:2. Po závěrečné siréně se tak Rebelové mohli radovat z důležitého triumfu a cenného tříbodového zisku do vyrovnané prvoligové tabulky, zatímco Medvědi se vraceli do svého berounského pelechu s prázdnou.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Lukáš Endál 2 0 2 1 0
Jonáš Fiedler 1 0 1 1 2
Miroslav Holec 1 0 1 0 2
Jan Knotek 0 1 1 1 0
Daniel Krejčí 0 2 2 1 0
Václav Meidl 0 0 0 0 2
Marian Morava 0 1 1 1 2
Vojtěch Němec 0 1 1 1 0
Jan Pavlík 0 0 0 2 0
Aleš Sova 0 0 0 0 2
Jakub Stromko 0 0 0 1 0
Michal Szabo 0 0 0 0 0
Petr Šenkeřík 0 0 0 0 2
Petr Štěpánek 0 0 0 0 0
Roman Vondráček 0 2 2 1 2
Petr Vošmik 0 0 0 0 0
Martin Zábranský 0 0 0 0 0
Hynek Zohorna 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Robert Slipčenko 60 0 2 19 0 0

Ohlasy k utkání

42. kolo, středa 2.2.2011 od 17:30
Havl. Brod
4:2
(2:2, 1:0, 1:0)
Havl. Brod - Beroun
1. liga

Statistiky zápasu

Branky a nahrávky: 5. Holec (Vondráček, Morava), 15. Endál (Krejčí, Voj. Němec), 23. Fiedler (Krejčí), 60. Endál (Voj. Němec) - 12. Hertl (Kupec), 12. Látal (Novotný, Besser). Rozhodčí: Jaroslav Kubeš - Daniel Reich, Jakub Svoboda.. Vyloučení: 8:7, navíc Látal (BER) 2 plus OT do konce utkání za nesport. chov. Využití: 2:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 839. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 4:2.

Sestavy

Havl. Brod

Slipčenko (Opršal) - Šenkeřík, Morava "C", Zítka, Sova, Krejčí, Vošmik, Pavlík - Zábranský, Holec, Knotek, Stromko, Vondráček, Zohorna, Endál, Štěpánek, Fiedler, Voj. Němec, Meidl, Szabo.

Beroun

Novotný (Kocián) - Jebavý, Piskáček, Zacpálek, Látal, Višňák, Hertl, J. Jelínek - Žejdl, Besser "A", Švagrovský "A", Kupec, Rudovský, Hašek, T. Doležal, Vlček, Pacovský, J. Novotný "C", Kniazev, Polák, Klhůfek.

Tabulka

# Tým Z V VP PP P B
1 Havířov 44 36 2 4 2 116
2 Vyškov 44 27 4 3 10 92
3 Hodonín 44 18 9 2 15 74
4 Opava 44 19 6 3 16 72
5 Havlíčkův Brod 44 20 2 1 21 65
6 Nový Jičín 44 17 3 2 22 59
7 Kopřivnice 44 13 6 7 18 58
8 Žďár nad Sázavou 44 17 2 3 22 58
9 Šumperk 44 13 6 6 19 57
10 Valašské Meziříčí 44 11 3 10 20 49
11 Technika 44 15 1 2 26 49
12 Velké Meziříčí 44 12 2 3 27 43

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu