18. 12. 2010 | Ladislav Vácha

Havlíčkův Brod s letkou Orlů prohrál, přesto může slavit

Havlíčkobrodští Rebelové po nepříjemné porážce 1:7, jíž utrpěli na ledě Chomutova, hostili v Kotlině znojemské Orly. Jednalo se o velice důležitý souboj, protože oba soupeři ještě neměli jistou účast v elitní osmičce 1. ligy, v níž mají všechny celky jistou účast v play-off. Domácím bojovníkům stačil k jistotě zisk jednoho bodu ze dvou zbývajících duelů, zatímco Moravané potřebovali udržet před nejbližšími pronásledovateli hraniční 8. místo. Do Kotliny si našla cestu kromě enklávy domácích příznivců také početná skupinka fanoušků ze Znojma, kteří pomohli vytvořit hezkou kulisu zajímavému duelu. Havlíčkův Brod měl v tomto klíčovém střetnutí dlouho navrch a pokaždé vedl,m jenže hosté vždy odpověděli a v prodloužení rozhodující trefou získali bonusový bod. Domácí byli přesto se ziskem bodu spokojeni, protože si zajistili účast ve vyřazovacích bojích.

V úvodu utkání sledovali fanoušci v promrzlých ochozech havlíčkobrodské Kotliny počáteční oťukávání obou soupeřů, která však s sebou přineslo obrovskou šanci domácí družiny. Na začátku 2. minuty ze skupinky hráčů na vrcholu kruhů vyletěla tvrdá a přesná střela, která zazvonila na pravou tyčku gólmana Horčičky, jenž se stihl za pukem jen ohlédnout a měl zároveň velké štěstí, že si puk vzápětí nesrazil betony za brankovou čáru. Pokračovalo se ve vyrovnaném hokeji, při němž měli o práci oba brankáři dobře postaráno, protože se do zakončení probíjely oba tábory. Postupem času ale začínali přebírat iniciativu Rebelové, kteří drželi častěji puk na svých holích. Dobře bránili střední pásmo a tlačili se do útoku, čímž pomalu svírali Orly pod tlak.

Ten na začátku 7. minuty vyústil ve faul obránce Rangla, ale Havlíčkovu Brodu se následná přesilová hra příliš nepovedla, protože aktivně bránící hosté drželi hru po většinu času v uctivé vzdálenosti od své branky. Za zmínku tak z havlíčkobrodského pohledu stála snad jen nepříjemná rána Moravy od modré čáry, jíž zkoušeli tečovat v předbrankovém kruhu najetí útočníci neúspěšně. Bojovníci z Kotliny ale byli stále naladěni na příznivé útočné vlně, z níž často prověřovali gólmana Horčičku. Na přelomu první a druhé poloviny první dvacetiminutovky s sebou jejich snaha přinesla další velkou šanci. Knotek zavezl puk za branku a vymyslel z tohoto prostoru krásnou nahrávku na volného Zohornu, jenž z předbrankového prostoru střelou bez přípravy nepřekonal pozorného gólmana Horčičku, jenž vyrazil puk svou hrudí do bezpečí.

Nakonec se havlíčkobrodská družiny společně se svými fanoušky dočkala kýženého úspěchu. Ve 12. minutě VOJTĚCH NĚMEC v útočném pásmu vystihl znojemskou rozehrávku, nabruslil si do prostoru mezi kruhy a polovysokou střelou, jíž ještě gólman Horčička tečoval betony, k pravé tyčce otevřel gólový účet zápasu – 1:0. Orlí letka zareagovala tím nejlepším možným způsobem, když se začínala čím dál více osmělovat a pravidelně prověřovala pozornost gólmana Nerudy. Domácí hokejisté se však nenechali zahanbit a rovněž se „dobrosrdečně“ starali brankáři Horčičkovi o přísun práce. V plném závěru si vynutili orli obrovský tlak, když zamkli Rebely v hloubi jejich obranného pásma, a vytěžili čtyři sekundy před první sirénou přesilovou hru za faul Soldána.

První půlka prostřední části vyzněla lépe pro hosty ze Znojma, kteří hýřili aktivitou a neustále prověřovali nepříjemnými střelami brodského gólmana Nerudu. Na začátku 30. minuty se však provinili proti hokejovým pravidlům nedovoleným zákrokem, který přivál do havlíčkobrodských plachet příznivý vítr. Rebelové hodně bruslili a vynutili si značnou územní převahu, která vyvrcholila ve svém závěru, kdy gólman Horčička přes brodskou kanonádu doslova nevěděl, kde mu hlava stojí. Faulu se však nevyvarovala ani domácí družina, když hosté hozenou rukavici v podobě hry v početní převaze s chutí zvedli z ledu. Znojmo si vynutilo obrovský tlak a při sérii dorážek z předbrankového prostoru nakonec procedil puk za Nerudova záda po ledě střílející JAN TROJAN – 1:1.

v té chvíli ještě nikdo na stadionu zdaleka netušil, co tato trefa Orlů rozpoutá. Už 14 sekund hry totiž Rebelové přispěchali s odpovědí, jež jim vrátila těsné vedení. Jakub Stromko předložil z rohu znojemského pásma krásný pas na hůl ONDŘEJE ŠVAŇHALA, jenž si úplně sám před brankou srovnal puk na hůl a pohotovou střelou nad Horčičkův beton skóroval – 2:1. Kanonáda však nebrala konců, už za 24 vteřin se radovala orlí letka z druhého vyrovnání. Po nahrávce Tomáše Kolafy napřáhl v levém kruhu KAREL PLÁŠEK a šťastnou střelou prostřelil zaskočeného gólmana Nerudu – 2:2.

Následně se hrálo po vyloučeních brodského Švaňhala a znojemského Rangla 4 na 4 a i když tento početní stav s sebou nic zajímavějšího nepřinesl, vzápětí vybuchl po vypršení zkrácené havlíčkobrodské přesilovky další mohutný gejzír radosti v domácích řadách. Na sklonku 37. minuty na modré čáře napřáhl z volného prostoru MICHAL KEMPNÝ a svou ranou propálil vše, co mu stálo v cestě, přičemž skvělou práci odvedli clonící havlíčkobrodští útočníci – 3:2. Na konci 2. třetiny ještě nevyužili Rebelové Berounův dvouminutový trest, ze kterého si přenesli do závěrečného dějství 10 sekund.

V závěrečném dějství se pokračovalo ve vyrovnaném hokeji, přičemž obě strany se snažily o útočné pojetí hry. Fanoušci sledovali zejména taktickou bitvu, protože zároveň nechtěl nikdo udělat chybu. Oba tábory se snažily o čistou hru, aby soupeře nepustily zbytečným oslabením do přesilové hry, z níž by hrozil jeho úder. V úvodu 53. minuty usedl na lavici hanby dvěma minutami potrestaný Zohorna a orlí družina tuto velkou příležitost dokonale využila ve svůj prospěch, když potřetí v utkání srovnala se svým sokem z Vysočiny krok. Ze hry uplynulo pouze 31 sekund, když po tvrdé ráně Tomáše Kolafy z vrcholu kruhů, jíž gólman Neruda vyrazil jen do prostoru vedle sebe, dorážel zblízka u pravé tyčky osamocený MARTIN PODEŠVA a po ledě vyrovnal – 3:3.

Dojem ze zajímavého utkání bohatého na góly pokazila až závěrečná pětiminutovka, při níž oba soupeři vyčkávali na závěrečný hvizd. Ten nakonec přišel a Rebelové mohli slavit postup do play.off, protože získali potřebný bod, jenž jim zajistil umístění v elitní osmičce. Následné prodloužení se odehrávalo jednoznačně ve znojemské režii, když Orli byli pány na hřišti a svou převahu korunovali v poslední minutě, když Tomáš Kolafa přiťukl kotouč volnému LUBOMÍRU ŠTACHOVI, jehož rána z volného prostoru v blízkosti levého kruhu proletěla po ledě podél Nerudova betonu do sítě – 3:4.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jonáš Fiedler 0 0 0 0 0
Aleš Jelínek 0 0 0 0 0
Michal Kempný 1 0 1 2 0
Jan Knotek 0 0 0 0 2
Václav Meidl 0 1 1 1 0
Marian Morava 0 0 0 -1 0
Vojtěch Němec 1 1 2 2 0
Jan Pavlík 0 0 0 1 0
Ladislav Rytnauer 0 0 0 -1 0
Jan Soldán 0 0 0 1 2
Aleš Sova 0 0 0 -1 0
Jakub Stromko 0 1 1 1 2
Ondřej Švaňhal 1 0 1 1 2
Miroslav Třetina 0 0 0 2 0
Petr Vošmik 0 0 0 0 0
Martin Zábranský 0 1 1 0 0
Petr Zítka 0 0 0 0 0
Hynek Zohorna 0 0 0 -2 2

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Stanislav Neruda 65 0 4 30 0 0

Ohlasy k utkání

29. kolo, sobota 18.12.2010 od 17:00
Havl. Brod
3:4p
(1:0, 2:2, 0:1 - 0:1)
Havl. Brod - Znojmo
1. liga

Statistiky zápasu

Branky a nahrávky: 12. Voj. Němec, 34. Švaňhal (Stromko), 37. Kempný (Voj. Němec, Meidl) - 34. Trojan (Haman, Říha), 34. Plášek (Kolafa), 53. Podešva (Kolafa, Lattner), 65. Štach (Kolafa). Rozhodčí: René Trombík - Jiří Jureček, Pavel Rychlý. Vyloučení: 5:5. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 1310. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 3:2, 3:3, 3:4.

Sestavy

Havl. Brod

Neruda - Morava "C", Sova, A. Jelínek, Vošmik, Soldán, Pavlík, Kempný - Voj. Němec "A", Třetina "A", Meidl - Knotek, Zohorna, Rytnauer - Zábranský, Stromko, Švaňhal - Zítka, Fiedler, Hadrava.

Znojmo

Horčička - David, Rangl, Štach, Stehlík, Kolafa, Lattner - Říha, Haman "C", Staněk, Podešva, Vyletelka, Beroun, Plášek, Bartoš, Trojan, Hrňa, Havlík, Jarůšek.

Tabulka

# Tým Z V VP PP P B
1 Havířov 44 36 2 4 2 116
2 Vyškov 44 27 4 3 10 92
3 Hodonín 44 18 9 2 15 74
4 Opava 44 19 6 3 16 72
5 Havlíčkův Brod 44 20 2 1 21 65
6 Nový Jičín 44 17 3 2 22 59
7 Kopřivnice 44 13 6 7 18 58
8 Žďár nad Sázavou 44 17 2 3 22 58
9 Šumperk 44 13 6 6 19 57
10 Valašské Meziříčí 44 11 3 10 20 49
11 Technika 44 15 1 2 26 49
12 Velké Meziříčí 44 12 2 3 27 43

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu