9. 2. 2011 | Ladislav Vácha

Rebelové na úvod zvládli dramatickou bitvu, Kadaň zdolali po prodloužení

Havlíčkobrodští Rebelové narazili v předkole play-.off 1. hokejové ligy na houževnatého soupeře, když jim konečná podoba tabulky po skončení základní části postavila do cesty severočeskou Kadaň. S tou měli bojovníci z Kotliny vyrovnanou bilanci, když ji během bitev v základní části zdolali v domácím prostředí 3:2 a v odvetě jí pohledli na severu Čech 3:4. Do prvního zápasu série vstoupili mnohem lépe domácí hokejisté, kteří před svými fanoušky vedli nad Severočechy už 2:0, ale hosté nesložili zbraně a dokonce se na začátku závěrečného dějství chopili těsného vedení. Havlíčkobrodská družina ovšem dokázala vyrovnat a po prodloužení se radovala z cenného úvodního triumfu 4:3. Vstřeleným gólem a dvěma asistencemi se blýskl útočník Lukáš Endál.

Havlíčkobrodští Rebelové naskočili do prvního střetnutí vyřazovacích bojů aktivněji a brzy se probili do zakončení, když z práce Endála a Knotka těžil Meidl, jenž zblízka neprostřelil betony kadaňského gólmana Zábvorky. Hosté se však nevyvarovali nedovoleného zákroku a po Eiseltovu faulu darovali svému soupeři z Vysočiny úvodní přesilovou hru. Z početní převahy ale těžil brodský soubor jen chviličku, protože po neúspěšném Holcovu zakončení z mírného úhlu na pravé straně trefil odražený puk obránce Morava na modré čáře jen do nohou před sebou stojícího protihráče, na což musel při rodícím se útoku Severočechů zatáhnout za záchrannou brzdu právě kapitán domácích a vyrovnal poměr sil na ledovém kolbišti. Při hře 4 na 4 se na ledě objevilo více volného prostoru a času ke kombinaci či nebezpečnějšímu zakončení, jenže oba soupeři spíše sváděli boje o střední pásmo.

Již při zkrácené přesilovce hostů si Rebelové vytvořili první velkou šanci. Na začátku 4. minuty se ujal puku v prostoru levého kruhu Voj. Němec, který si to odvážně namířil do předbrankového prostoru a z výborné palebné pozice nastřelil náruč gólmana Závorky, jenž byl uprostřed brankoviště připravený a přerušil hru. Zahanbit se však nenechali ani hosté, kteří ještě v téže minutě také zahrozili. Nejdříve pálil z bezprostřední blízkosti V. Novák a po něm i jeho útočný parťák Fiala, jenže brodský gólman Slipčenko se roztáhl u svého brankoviště a uzavřel betony pozemní prostor svého brankoviště. V úvodu 6. minuty ztratil havlíčkobrodský bek Morava při útočné aktivitě svého týmu znovu puk na modré čáře a opět zastavil zárodek kadaňského brejku jen za hranicí pravidel.

Havlíčkův Brod ovšem severočeský tábor k ničemu nebezpečnějšímu nepustil, když mu po většinu času Moravova trestu neponechal aktivní a důslednou obranou dostatek prostoru ke Slipčenkovu ohrožení a pravidelně vyhazoval puky až do Závorkova hájemství. Domácí nakonec vše ustáli bez úhony a okamžitě začínali svírat svého soupeře pod značnou územní převahu, z níž vytěžili další hru v početní převaze. Svěřencům trenérského tandemu Petr Novák – Jaroslav Benák se ale příliš nedařilo a výrazněji gólmana Závorku nezaměstnali. Navíc z jejich tábora fauloval na začátku 13. minuty mladík Zohorna a za vysokou holí vyfasoval trest na 2 plus 2 minuty, což hrálo kadaňskému souboru do karet. Houževnatí Severočeši se sice snažili o pravidelnou střelbu, jenže brodská defenzíva pracovala spolehlivě a v těžkých chvilkách ji podržel zezadu také gólman Slipčenko.

Ten měl ve svém brankovišti práci, když nejdříve ustál závar v předbrankovém prostoru, když ukryl puk pod lapačkou, a následně při něm stála i paní Štěstěna, když Charouskova rána z vrcholu kruhů orazítkovala tyčku. Bojovníci z Kotliny se dokázali znovu ubránit a v závěru první dvacetiminutovky zatlačili Kadaň do hloubi jejího obranného pásma. V 19. minutě jejich územní převaha vyústila v Charouskovo vyloučení, které sice nevyužili, ale jeho část si přenesli do prostřední části.

Do druhé třetiny vstoupili svěžejším dojmem i díky početní převaze domácí hokejisté, kteří sice nevyužili zhruba zbývající půlminutku z Charouskova trestu, ovšem nemuseli dlouho smutnit, protože jim hosté po faulech Szakala a Mazance nabídli 2 minuty dlouhou přesilovku 5 na 3. Kadaň ve třech bruslařích na ploše ledového ringu od začátku čelila mohutnému tlaku Rebelů, který každou chvilkou nabíral na své intenzitě. Gólman Závorka se dostal pod vydatnou palbu ze všech možných střeleckých pozic a v této těžké zkoušce obstál na jedničku, čímž výrazně podržel svůj tým. Havlíčkův Brod skvělou příležitost k otevření gólového účtu zápasu promarnil, jenže naladil se touto cestou na příznivou útočnou vlnu, jež mu přinesla brzy kýžené ovoce.

Ve 25. minutě se naplno projevilo pavučinami obetkané přísloví nedáš – dostaneš, když z prostoru mezi kruhy nastřelil Ton Slipčenkovu tyčku, na což havlíčkobrodská družina založila rychlý kontr a přenesla hru do útočného pásma, kde v situaci 2 na 1 nahrávku Miroslava Holce před brankou ze vzduchu poslal za Závorkova záda HYNEK ZOHORNA – 1:0. Hra se nám poté vyrovnala a fanoušci sledovali v ochozech Kotliny bojovnou partii, v níž se probíjely občas do zakončení oba tábory. V půlce 28. minuty putoval za katr vyloučený brodský forvard Stromko, ale severočeský soubor se z výhody početní převahy dlouho těšit nemohl, jelikož pykal za Mazancův krosček a rázem se hrálo ve vyrovnaném počtu 4 na 4.

Havlíčkův Brod měl poté k dispozici zkrácenou přesilovku, jenže tou se doslova protrápil a přenechal iniciativu častými nepřesnostmi svému soupeři. Ten profitoval zejména z pravidelných zakázaných uvolnění, díky nimž se bez boje dostával do útočného pásma. Udeřilo však na opačné straně kluziště. Na přelomu 33:. a 34. minuty nejdříve Kadaň vytvořila v předbrankovém prostoru před gólmanem Slipčenkem obrovský závar, jenže Rebelové se zmocnili kotouče a i když jejich první útok ještě úspěch nepřinesl, následný brejk už sklidil své gólové ovoce. Vojtěch Němec vyslal přesným pasem do přečíslení 2 na 1 své parťáky z útoku a Václav Meidl naservíroval z této situace před branku dobrou nahrávku na LUKÁŠE ENDÁLA, jenž zblízka střelou bez přípravy nad Závorkův beton navýšil hubený náskok svého týmu – 2:0.

Bojovníci z Kotliny byli rázem na koni a s dvoubrankovým náskokem v zádech neustále doráželi na obranný blok svého severočeského soka. Jejich útočnou aktivitu ale přibrzdil Stromkův faul, který snížení Kadaně s sebou nepřinesl a ještě před návratem havlíčkobrodského hříšníka podrazil protihráče Eiselt. Rebelové zkrácenou přesilovku nepřetavili ve svůj třetí přesný zásah a houževnaté mužstvo ze severu Čech se nakonec v závěru prostřední části dotáhlo na nejtěsnější rozdíl.

Na konci 39. minuty Jiří Charousek předložil po vyhraném vhazování puk na hůl LADISLAVA BOUŠKA, jenž si vybruslil do příznivé palebné pozice na pravé křídlo a mezi Slipčenkovým betonem a lapačkou protlačil puk do sítě – 2:1. V čase 39:39 se ještě nechal vykázat na lavici hanby brodský kapitán Morava a Severočeši si přenesli velkou část jeho dvouminutového trestu do závěrečného dějství.

Poslední dvacetiminutovka se od začátku vyvíjela pro havlíčkobrodské barvy doslova podle hororového scénáře. Na sklonku 42. minuty nejdříve Kadaň smazala nejtěsnější manko, když v útočném pásmu putoval puk po ose Stanislav Mikšovic - Martin Szakal - TOMÁŠ BRŇÁK, přičemž posledně jmenovaný využil dostatek prostoru a času k zakončení v prostoru levého kruhu a propálil gólmana Slipčenka, který u bližší tyčky nedokázal vyrazit letící puk – 2:2. Zaskočená Kotlina se ani nestačila vzpamatovat z tohoto úderu a Severočeši srazili malátné rebely do kolen podruhé. V polovině 43. minuty slibný protiútok ztroskotal na modré čáře Severočechů, po čem jeli na brodskou branku sami hned dva soupeřovi útočníci.

Petr Přindiš sice zblízka nastřelil jen Slipčenkovy betony, jenže dojíždějící VLADIMÍR NOVÁK se ze druhé vlny nemýlil, když dorazil ležící puk před brankovištěm do sítě – 2:3. Domácí soubor se ze studené sprchy oklepával hodně pozvolna, když se na jeho holích dlouho kupily nepřesnosti. Ty se ale brzy proměnili v narůstající tlak, který dokonale zúročili rebelové ve svůj prospěch a dočkali se důležitého vyrovnání. V úvodu 47. minuty po nahrávce Vojtěcha Němce se dostal do zakončení v předbrankovém prostoru VÁCLAV MEIDL, jenž přesně usměrnil puk z dobré palebné pozice za záda gólmana Závorky – 3:3.

Havlíčkobrodský soubor se tímto přesným zásahem dostal zpět do herní pohody a postupnými krůčky začínal přebírat otěže zápasu do svých rukou, z čehož vzešlo hned několik slibných šancí. Na přelomu první a druhé půlky třetí třetiny při početní převaze zblokované nahození od modré čáry zachytil v předbrankovém prostoru Meidl, jehož pohotová rána zápěstím zajela do skulinky mezi Závorkovými betony, ale kadaňský brankář puk za brankovou čáru nepustil a přerušil hru. Další hodně nadějná příležitost na sebe nenechala dlouho čekat. V 53. minutě nejdříve se při kombinaci v útočném pásmu dostal k zakončení na modré čáře mladý bek Šenkeřík, jehož zblokovaná rána skončila v rohu pásma.

Následně založili domácí po kadaňském vyhození rychlý protiútok, při němž Voj. Němec projel napříč prostorem mezi kruhy a z mírného úhlu na levé straně bekhendem nechal vyniknout Závorkovy betony u bližší tyčky. Nápor bojovníků z Kotliny sílil a stupňoval se velmi rychle, přičemž hosté již vyčkávali především na rychlé protiútoky. V závěru základní hrací doby ještě domácí měli k dispozici přesilovku, jenže tu nezužitkovali. A když na úplném konci při bleskovém brejku pálil z pravého kruhu Voj. Němec do Závorkových betonů a Meidl zblízka přestřelil, desetiminutové prodlužení se stalo nevyhnutelným.

V nastaveném čase spolu sváděly obě strany útočnou a vyrovnanou bitvu, přičemž navrch měli hosté. Paradoxně však ze své útočné snahy inkasovali, díky čemuž Havlíčkův Brod slavil první a důležité vítězství v sérii. V úvodu 65. minuty při přečíslení 2 na 1 Lukáš Endál adresoval přesný pas napříč prostorem mezi kruhy na hůl PETRA VOŠMIKA, který střelou zápěstím obstřelil z mírného úhlu na levé straně gólmana Závorku – 4:3.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Lukáš Endál 1 2 3 2 0
Jonáš Fiedler 0 0 0 0 0
Miroslav Holec 0 1 1 1 0
Michal Kempný 0 0 0 0 0
Jan Knotek 0 1 1 1 0
Daniel Krejčí 0 0 0 1 0
Václav Meidl 1 1 2 1 0
Marian Morava 0 0 0 1 6
Vojtěch Němec 0 2 2 1 0
Martin Ondráček 0 0 0 0 0
Jan Pavlík 0 0 0 1 0
Aleš Sova 0 0 0 1 0
Jakub Stromko 0 0 0 0 2
Petr Šenkeřík 0 0 0 -1 0
Ondřej Švaňhal 0 0 0 -1 2
Roman Vondráček 0 0 0 1 0
Petr Vošmik 1 0 1 1 0
Martin Zábranský 0 0 0 -1 0
Hynek Zohorna 1 0 1 0 4

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Robert Slipčenko 64 0 3 45 0 0

Ohlasy k utkání

PK1, středa 9.2.2011 od 17:30
4:3p
(0:0, 2:1, 1:2 - 1:0)
Havl. Brod - Kadaň
1. liga

Statistiky zápasu

Branky a nahrávky: 25. Zohorna (Holec, Knotek), 34. Endál (Meidl, Voj. Němec), 47. Meidl (Endál, Voj. Němec), 65. Vošmik (Endál) - 39. Boušek (Charousek, Mazanec), 41. Brňák (Szakal, Mikšovic), 43. Novák (Přindiš). Rozhodčí: René Trombík - Přemysl Skopal, Tomáš Klein.. Vyloučení: 6:9. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1049. Průběh utkání: 2:0, 2:3, 4:3.

Sestavy

Havl. Brod

Slipčenko - Šenkeřík, Morava (C), Sova, Krejčí, Vošmik, Soldán, Pavlík, Kempný - Zábranský, Holec, Knotek, Stromko, Švaňhal, Vondráček (A), Zohorna, Endál, Fiedler, Voj. Němec (A), Meidl, M. Ondráček.

Kadaň

Závorka (Štěrba) - Schmidt, Trefný, Szakal (A), Brňák, Hlubuček, Mazanec, Přindiš, Zmeškal - Fiala, Charousek, Stehlík, Mikšovic (C), Mužík, Ton, Stoklasa, Bursík, Boušek (A), Rohan, Eiselt, V. Novák.

Tabulka

# Tým Z V VP PP P B
1 Havířov 44 36 2 4 2 116
2 Vyškov 44 27 4 3 10 92
3 Hodonín 44 18 9 2 15 74
4 Opava 44 19 6 3 16 72
5 Havlíčkův Brod 44 20 2 1 21 65
6 Nový Jičín 44 17 3 2 22 59
7 Kopřivnice 44 13 6 7 18 58
8 Žďár nad Sázavou 44 17 2 3 22 58
9 Šumperk 44 13 6 6 19 57
10 Valašské Meziříčí 44 11 3 10 20 49
11 Technika 44 15 1 2 26 49
12 Velké Meziříčí 44 12 2 3 27 43

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu