19. 2. 2011 | Ladislav Vácha

Fantazie! Rebelové i podruhé vyloupili Hanou a vedou v sérii už 2:0 na zápasy

Bojovníci z Kotliny po pátečním úspěchu, když na Hané získali hned v prvním střetnutí důležitý bod za vydřený triumf 4:3, neměli prakticky co ztratit, protože do doupěte olomouckých Kohoutů si přijeli alespoň pro jednu výhru, jíž po tuhém boji začátkem víkendu dosáhli. Naopak hokejisté z města syrečků se ocitli ve svízelné situaci, protože druhá porážka na svém ledě by jim značně zkomplikovala vyhlídky na semifinále play-off. Přejděme k samotnému duelu. Rebelové se už v úvodním dějství ujali těsného vedení po trefě Vojtěcha Němce, na což pečlivě bránili svůj nejtěsnější náskok, ale domácí dokázali v závěrečné třetině srovnat krok. Rozluštění tajenky o vítězi druhého dílu čtvrtfinálové bitvy ovšem vzal do svých rukou znovu Vojtěch Němec, jenž bleskovou odpovědí poslal havlíčkobrodskou družinu znovu do vedení, které vydrželo až do závěrečné sirény. Rebelové proto vedou v sérii už 2:0 na zápasy, navíc se teď představí na svém ledě, když v Kotlině hostí v úterý a ve středu další dvě střetnutí.

Do druhého vzájemného měření sil naskočili o poznání lépe Kohouti, kteří od začátku tahali za delší konec pomyslného provazu a prakticky celou první desetiminutovku strávili neustálým prověřováním pozornosti gólmana Suchana, který měl spoustu práce s projektily z holí olomouckých střelců, ale v náročné zkoušce obstál na výbornou a svůj tým v těžké chvíli výrazně podržel. Nejvíce se zapotil na přelomu první a druhé půlky úvodního dějství, když v samostatném úniku útočník Řípa zazvonil svou ranou na tyčku jeho svatyně. Aktivitu Hanáků přibrzdil až Kolouchův faul z úvodu 11. minuty, po němž se nabídla havlíčkobrodské družina premiérová hra v početní převaze. Rebelům se ale hra proti oslabenému soupeři vůbec nepovedla, když si nevypracoval žádnou nebezpečnější příležitosti v blízkosti gólmana Pruska, který se tak stal ve svém brankovišti spíše nezúčastněným divákem.

Kohouti se ubránili bez úhony a v plném počtu znovu začali bušit do brodského obranného valu, což jim přineslo už druhou gólovou šanci. Na začátku 14. minuty v situaci 2 na 1 Brančík vybídl ke skórování svého útočného parťáka Řípu, jenže ten netrefil Suchanovu svatyni a velká příležitost k zisku vedení zůstala nevyužita. Rebelové si tak mohli nejdříve hlasitě oddychnout a vzápětí již vybuchl v jejich řadách mohutný gejzír radosti, když jim pomohlo ke gólovému efektu pavučinami obetkané příslí „nedáš – dostaneš“. V téže minutě Lukáš Endál z levého kruhu našel přesným pasem v předbrankovém prostoru dobře postaveného VOJTĚCHA NĚMCE, který zblízka prostřelil gólmana Pruska a zajistil Havlíčkovu brodu těsné vedení – 0:1.

A s domácím souborem to mohlo vypadat ještě mnohem hůře, když se záhy nechal vyloučit z jeho šiků obránce Nedbálek, jenže bojovníci z Kotliny nenaložili ani se svou druhou přesilovkou dobře a recept na olomouckou defenzívu hledali opět marně. Stejnou možnost dostala také Olomouc, ovšem nepočínala si o nic lépe, když za svůj nedovolený zákrok pykal Švaňhal a vydržel na lavici hanby celé dvě minuty.

Začátek prostřední části se odvíjel ve znamení nepřesností na obou stranách barikády a pozvolného oťukávání, které s sebou nepřivábilo žádnou lepší střeleckou příležitost. Ve 24. minutě ztratil gólman Suchan hůl, ale domácí tohoto handicapu maskovaného muže v brodském brankovišti nevyužili ve svůj prospěch. Už za minutu se na ledovém kolbišti pořádně zajiskřilo, kdy se do sebe pustli olomoucký Ministr a havlíčkobrodský Vondráček, kterého na trestnou lavici hostů následoval ještě spoluhráč Kempný. Paní Štěstěna vstoupila na prvoligovou scénu a výrazně vypomohla havlíčkobrodskému táboru, když Polodna vybídl ke skórování Bartoňě, jenže ten nepochopitelně minul úplně prázdnou Suchanovu bránu.

Na sklonku 29. minuty málem udeřilo na obou stranách ledového ringu, když nejdříve Vondráček v přečíslení 2 na 1 pálil mimo tři tyče Pruskovy svatyně a vzápětí si Šedivý na opačné straně vylámal zuby v samostatném úniku na připraveném brankáři Suchanovi. Zbytek 2. třetiny se nesl převážně ve znamení velké nedisciplinovanosti obou soupeřů a do hlavních rolí se museli chtě nechtě obsadit rozhodčí, ale ani jeden z týmů výhodu hry v početní převaze nedokázal přetavit ve vstřelenou branku.

Na závěrečné dějství si připravil trenérský tandem Olomouce jedno překvapení, když mezi tyče poslal místo Martina Pruska jeho kolegu Štefana Žigárdyho. Hokejisté z Hané mohli srovnat už v zárodku poslední třetiny, když se dvěma minutami provinil proti hokejovým pravidlům úderný )útočník Holec, jenže kompaktní a aktivní obrana Rebelů se ve čtyřech bruslařích v poli ubránila proti olomoucké přesile. Pokračovalo se ve vyrovnané partii, při níž hosté drželi svůj nejtěsnější náskok a Olomouc se snažila srovnat krok, jenže v cestě jí stály časté nepřesnosti, přesto si vytvořila obrovskou šanci.

Ve 46. minutě pálil z pravého kruhu Pekr a Havlíčkův brod mohl děkovat brankáři Suchanovi, který se opět zaskvěl ve svém brankovišti a po dalším povedeném zákroku nepustil puk za svá záda. Netrvalo ale dlouho, a svěřenci pod vedením trenérské dvojice Petr Novák – Jaroslav Benák se museli znovu bránit náporu hokejistů z města syrečků, kteří po nedovoleném zákroku kapitána Moravy hráli další přesilovou hru. Až na nepříjemnou ránu zadáka Mikela, jíž gólman Suchan zlikvidoval svou hrudí, se ale Olomouc do vážnější příležitosti ke skórování neprobila.

Navíc ještě před Moravovým návratem zpět na hrací plochu vyfasoval dvouminutový trest za sekání Kucharczyk. Rebelové proto mohli profitovat ze zkrácené hry v početní převaze, v níž sice drželi puk ve své moci, ale nechtěli zbytečně chybovat, kvůli čemuž se nikam raději příliš nehrnuli. V průběhu 53. minuty se už potřetí nechal vykázat za katr zkušený bek Morava a Hanáci tentokrát jeho zaváhání přetavili v kýžené vyrovnání. V závěru 54. minuty neudržel ve své výstroji gólman Suchan střelu Martina Vyrůbalíka, po čemž se pohotovou dorážkou do odkryté branky zapsal do střelecké listiny PETR DOMIN a důležitým gólem prolomil střelecké trápení svého mužstva – 1:1.

Zanedlouho si ostře vyměnili názory havlíčkobrodský forvard Meidl a olomoucký zadák Nedbálek, po čemž se hrálo 4 na 4. více volného prostoru a času na ledě hrálo přece jen do karet hostům, kteří bleskově odpověděli a uštědřili Kohoutům tvrdý úder. V 55. minutě napravil své zaváhání, jímž se podílel na olomouckém vyrovnání, Marian Morava, když nahrál Aleši Sovovi, který ještě posunul puk na VOJTĚCHA NĚMCE, jenž se nadechl k odvážnému úniku a risk mu vyšel dokonale podle jeho představ, když své velkolepé sólo, při němž prošel napříč prakticky celým kluzištěm, zakončil gólovou tečkou, když našel skulinku mezi betony gólmana Žigárdyho – 1:2.

Otřesení Hanáci ještě měli chvíli na to, aby dalším gólem znovu smazali minimální ztrátu, jenže tentokrát se z kolen nepostavili znovu pevně na nohy. Ani závěrečné power-play jim gólový efekt nepřinesla a Rebelové po závěrečné siréně slavili zisk druhého bodu, který jim vynesl vedení v sérii 2:0 na zápasy. Teď se čtvrtfinálový souboj stěhuje na půdu Kotliny, kde jsou na programu v úterý a ve středu další dvě střetnutí.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Lukáš Endál 0 1 1 2 0
Jonáš Fiedler 0 0 0 0 0
Miroslav Holec 0 0 0 0 2
Michal Kempný 0 0 0 0 2
Jan Knotek 0 0 0 0 0
Daniel Krejčí 0 0 0 0 0
Václav Meidl 0 0 0 1 4
Marian Morava 0 1 1 2 6
Vojtěch Němec 2 0 2 2 2
Martin Ondráček 0 0 0 0 0
Jan Pavlík 0 0 0 0 0
Jan Soldán 0 0 0 0 0
Aleš Sova 0 1 1 2 2
Jakub Stromko 0 0 0 0 0
Petr Šenkeřík 0 0 0 0 0
Ondřej Švaňhal 0 0 0 0 2
Roman Vondráček 0 0 0 0 2
Petr Vošmik 0 0 0 0 0
Martin Zábranský 0 0 0 0 0
Hynek Zohorna 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Jaroslav Suchan 60 0 1 39 0 0

Ohlasy k utkání

ČF2, sobota 19.2.2011 od 17:00
Olomouc
1:2
(0:1, 0:0, 1:1)
Olomouc - Havl. Brod
1. liga

Statistiky zápasu

Branky a nahrávky: 54. Domin (Vyrůbalík, Zbořil) - 14. Voj. Němec (Endál), 55. Voj. Němec. Rozhodčí: Jeřábek, Trombík – Wesley, Kašík. Vyloučení: 8:11, navíc Nedbálek (OLO) OT na 10 min. za nesport. chov. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: . Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2.

Sestavy

Olomouc

Prusek (41. Žigárdy) – Tesařík, Vyrůbalík, Bartoň, Mikel, Nedbálek, Koma, Ondrušek – Pekr, Ministr, Kolouch – Kucharczyk, Domin, Zbořil – Šedivý, Černý, Polodna – R. Meidl, Brančík (C), Řípa – Hlinka.

Havl. Brod

Suchan – Morava (C), Sova, Pavlík, Vošmik, Krejčí, Kempný, Šenkeřík, Soldán – V. Meidl, Voj. Němec, Endál – Vondráček, Holec, Knotek – Švaňhal, Zábranský, Zohorna - Ondráček, Stromko, Fiedler.

Tabulka

# Tým Z V VP PP P B
1 Havířov 44 36 2 4 2 116
2 Vyškov 44 27 4 3 10 92
3 Hodonín 44 18 9 2 15 74
4 Opava 44 19 6 3 16 72
5 Havlíčkův Brod 44 20 2 1 21 65
6 Nový Jičín 44 17 3 2 22 59
7 Kopřivnice 44 13 6 7 18 58
8 Žďár nad Sázavou 44 17 2 3 22 58
9 Šumperk 44 13 6 6 19 57
10 Valašské Meziříčí 44 11 3 10 20 49
11 Technika 44 15 1 2 26 49
12 Velké Meziříčí 44 12 2 3 27 43

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu