26. 2. 2011 | Ladislav Vácha, Miroslav Fantal

Kohouti začínají nepříjemně klovat. Po sobotním triumfu už ztrácejí na Rebely pouhý bod

Havlíčkobrodská družina promarnila v domácím prostředí Kotliny dokonalou příležitost definitivně rozhodnout o svém postupu do semifinále prestižního play-off, když Hanáci v sérii poprvé zvítězili a odvrátili první mečbol Rebelů. Čtvrtfinálová bitva se tak přesunula zpět na Hanou, kde se mohli Kohouti v případě dalšího úspěchu dotáhnout na dostřel bojovníků z Vysočiny. Po bezbrankové úvodní dvacetiminutovce začali v ledovém ringu dominovat a ujali se dvoubrankového náskoku, který v závěrečném dějství dvěma přesnými trefami ještě navýšili a v poklidu dotáhli pátý díl zajímavého souboje do vítězného konce. Rebelové doplatili zejména na velkou nedisciplinovanost, jíž Olomouc hned dvakrát potrestala. Navíc se díky častým vyloučením připravili hosté o možnost zdramatizovat nepříznivý vývoj klání. Série se tak za stavu 3:2 pro Havlíčkův Brod stěhuje zpět do Kotliny, kde je v pondělí na programu šestý zápas.

Úvod utkání se nesl, jak už to bývá zvykem, v duchu počátečního oťukávání, ovšem oba soupeři neponechávali hned náhodě a hnali se do útoku, kde se probíjeli k zakončení. Na začátku 3. minuty se stal prvním potrestaným hráčem olomoucký bek Mikel a před Rebely se brzy objevila slibná příležitost k zisku rychlého vedení. Důsledná defenzíva Hanáků jim toho v oslabení ale příliš nedovolila, když jedinou zajímavější šanci měl na holi bojovný forvard Endál, jehož projektil rozechvěl jen boční síťku. Kohouti se ubránili bez úhony a v plném počtu na ledové ploše začali okamžitě pošilhávat po brankáři Suchanovi, kterého se pokoušeli co nejpravidelněji a nejnebezpečněji ohrožovat. Ze své útočné snahy zanedlouho profitovali v podobě hry v početní převaze, jíž si vynutili po faulu mladého beka Soldána.

Domácí soubor si vytvořil od začátku značnou územní převahu a vsadil na častou střelbu ze všech možných pozic. Gólman Suchan ale v náročné zkoušce obstál na výbornou, když nepustil puk za svá záda a v těžké chvilce podržel svůj tým. Pokračovalo se ve vyrovnané a bojovné partii na obou stranách, přičemž větším nebezpečím směrem dopředu disponovala přece jen Mora. Její hráči dokonce protlačili v průběhu 12. minuty puk za Suchanova záda, jenže rozhodčí pár sekund předtím zapískal, pro což nemohl být olomoucký gól uznán. Další gólová šance z olomouckých holí na sebe nenechala dlouho čekat. V půlce 15. minuty adresoval Kolouch chirurgicky přený pas do předbrankového prostoru na rozjetého Brančíka, jehož nepříjemnou ránu vyrazil brankář Suchan nad svou horní tyčku a zabránil pohromě.

Rebelové na oko možná připomínali mrtvého brouka, ovšem opak byl pravdou, když několikrát sevřeli svého soupeře z Moravy a ohrozili gólmana Pruska. Zanedlouho vyfasoval již svůj druhý dvouminutový trest z brodských řad zadák Soldán a Olomouc měla výhodu další přesilovky. Nedovolený zákrok havlíčkobrodské družiny s sebou přivál silný vítr do plachet hanáckého korábu a při hostech znovu stála paní Štěstěna. Na začátku 18. minuty mohl útočník Szturc rozjásat olomouckou část publika, jenže před dezorientovaným gólmanem Suchanem netrefil brodskou svatyni. V úplném závěru předvedl hrubou chybu při rozehrávce v obranném pásmu exhavlíčkobrodský útočník Hlinka, který namazal puk protihráčovi Ondráčkovi, jenže ten vyšel z minisouboje s gólmanem Pruskem jako poražený.

Do prostřední části vkročili o poznání lepším způsobem Moravané a brzy se radovali z důležité vstřelené branky, díky níž se chopili jako první vedení. Na začátku 23. minuty vypálil od modré čáry Jan Mikel, jehož ránu vyrazil gólman Suchan do prostoru před sebou jen k MICHALU ČERNÉMU, který se svou pohotovou dorážkou nemýlil – 1:0. Následující okamžiky režírovali rozhodčí, když se museli zhostit role přísných soudců a vylučovat na obou stranách barikády. Rebelové ustáli dvouminutový trest M. Ondráčka, když Hanáky prakticky k ničemu nebezpečnějšímu nepustili. Poté zahřáli nepopulární místo na lavici hanby také domácí, kteří po faulech Lhotského a Zbořila darovali rebelům zkrácenou přesilovku 5 proti 3.

Olomoucká defenzíva ovšem pracovala znovu spolehlivě a výrazně ulehčovala práci maskovanému muži Pruskovi, který se mezi třemi tyčemi příliš nenadřel. Naopak spíše pozoroval, co se děje před ním. Kohouti si stále vytvářeli vydatnou porci nebezpečných příležitostí, další z nich byla k vidění na sklonku 32. minuty. Na přelomu 32. a 33. minuty usedli současně na lavici hanby brodský Sova a olomoucký Kucharczyk, po čemž hosté z Vysočiny špatně střídali a hráli hodně ošemetné oslabení. Paradoxně si ale sami vypracovali obrovskou šanci na vyrovnání. Přečíslení se mu však příliš nepovedlo a olomoucké barvy podržel dobrým zákrokem brankář Prusek. Pořád se pokračovalo v nastolené nedisciplinovanosti a Havlíčkův Brod za ni záhy krutě pykal.

Při Švaňhalovu pobytu za hokejovým katrem získal puk Petr Polodna a hned ho předložil MICHALU ČERNÉMU, který si v pozici střelce znovu dovel poradit a svou druhou přesnou trefou navýšil nevyzpytatelný hubený náskok Hanáků – 2:0. A aby toho nebylo málo, v závěrečných sekundách prostředí části ještě dostal havlíčkobrodský kapitán Morava za nesportovní chování desetiminutový osobní trest.

Rozjetí Hanáci naskočili do závěrečného dějství jako uragán a už po půlminutě hry zasadili Rebelům třetí tvrdý úder, když Jiří Řípa adresoval mezi kruhy přesný pas na ROMANA SZTURCE, který z dobré palebné pozice překonal svým projektilem gólmana Suchana – 3:0. Olomoucký soubor ještě věnoval svou nedisciplinovaností trápícím se hostům naději na zdramatizování duelu, když po Řípovi vyfasoval trest na 2 plus 2 minuty Lhotský. Havlíčkův Brod brzy zahrozil, jenže Voj. Němec si se svou ranou z předbrankového prostoru vylámal zuby na připraveném Pruskovu betonu. Dlouhou hru v početní převaze nakonec svěřenci pod vedením trenérského tandemu Petr Novák – Jaroslav Benák přetavit v kýžené snížení, jímž by ještě mohli Kohouty znervóznět, ovšem nedokázali.

Osmačtyřicátá minuta pobavila fanoušky v ochozech bitkou, v níž si to rozdali jeden na jednoho brodský obránce Soldán s olomouckým zadákem Vyrůbalíkem, pro které se stal následný trest za hrubost samozřejmostí. Při hře 4 na 4 se opřel domácí Janáček vší silou do Endála, který málem propadl mimo hřiště. Kvůli technickým problémům se tak muselo utkání na chvíli přerušit a pokračovalo se až po výměně rozbitého plexiskla. V ledovém ringu se s blížícím se koncem důležitého střetnutí čím dál více přiostřovalo a rozhodčí měli spoustu práce s častými vylučováními. Za hranicí pravidel si často počínali zejména bojovníci z Kotliny, kteří se tímto způsobem připravovali o případný závěrečný nápor, jímž by ještě zkusili zdramatizovat zápas.

V 52. minutě se do sebe bez okolků pustili z řad rebelů útočník Endál a olomoucký bek Ondrušek. Z pěstního souboje vyšel vítězně hráč Kohoutů, který povalil svého soka na led. Nedovolené zákroky havlíčkobrodské družiny nebrali konců a nabídnutou přesilovku využili Hanáci k poslednímu úderu, jímž definitivně zlomili svého soupeře z českomoravské vrchoviny. Po přiťuknutí Michala Černého se opřel do puku na modré čáře MARTIN VYRŮBALÍK svou dělovkou prostřelil vše, co mu stálo v cestě – 4:0.

Hosté si z toho ale nevzali ponaučení a neustále pouštěli svého útočně naladěného konkurenta do početní převahy, čímž ani pokus o útočnou aktivitou, z níž by se Rebelové alespoň pokusili vstřelit čestnou branku a zmírnili svou porážku, nepřicházel v úvahu. Po závěrečném hvizdu tak mohli Kohouti se svým publikem slavit druhý triumf v sérii, jímž znovu odvrátili hrozbu vyřazení a vynutili si další duel v Kotlině, kde půjde v pondělí pro havlíčkobrodské barvy o všechno. Pokud totiž nerozhodnou na svém ledě, Olomouc srovná stav série na 3 3 a rozhodující díl čtvrtfinálové bitvy by se odehrál v doupěti Kohoutů. Havlíčkův Brod by tak ztratil hodně nadějné vedení a situaci by již neměl ve svých rukou.

Autor: Ladislav Vácha

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Lukáš Endál 0 0 0 -1 4
Jonáš Fiedler 0 0 0 0 2
Miroslav Holec 0 0 0 -1 2
Michal Kempný 0 0 0 -1 0
Jan Knotek 0 0 0 -1 0
Daniel Krejčí 0 0 0 -1 0
Václav Meidl 0 0 0 -1 2
Marian Morava 0 0 0 -1 12
Vojtěch Němec 0 0 0 -1 0
Martin Ondráček 0 0 0 0 2
Jan Soldán 0 0 0 0 4
Aleš Sova 0 0 0 -1 2
Jakub Stromko 0 0 0 0 0
Petr Šenkeřík 0 0 0 0 0
Petr Štěpánek 0 0 0 0 0
Ondřej Švaňhal 0 0 0 0 4
Roman Vondráček 0 0 0 -1 0
Petr Vošmik 0 0 0 0 0
Martin Zábranský 0 0 0 0 0
Hynek Zohorna 0 0 0 0 4

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Jaroslav Suchan 60 0 4 26 0 0

Ohlasy k utkání

ČF5, sobota 26.2.2011 od 17:00
Olomouc
4:0
(0:0, 2:0, 2:0)
Olomouc - Havl. Brod
1. liga

Statistiky zápasu

Branky a nahrávky: 23. Černý (Mikel), 38. Černý (Polodna), 41. Szturc (Řípa), 55. Vyrůbalík (Černý). Rozhodčí: Trombík, Lacina – Kašík, Wesley. Vyloučení: 9:10, navíc Morava (HBR) OT na 10 min. za nesport. chov. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: . Průběh utkání: 4:0.

Sestavy

Olomouc

Prusek – Nedbálek, Tesařík, Bartoň, Vyrůbalík, Mikel, Lhotský, Ondrušek, Janáček – Kucharczyk, Řípa, Szturc – Pekr, Ministr, Zbořil – Černý, Šedivý, Polodna – Hlinka, Brančík (C), Kolouch.

Havl. Brod

Suchan – Šenkeřík, Morava (C), Sova, Krejčí, Vošmik, Soldán, Kempný – V. Meidl, Voj. Němec, Endál – Vondráček, Holec, Knotek – Zábranský, Zohorna, Švaňhal – Stromko, Fiedler, M. Ondráček - Štěpánek.

Tabulka

# Tým Z V VP PP P B
1 Havířov 44 36 2 4 2 116
2 Vyškov 44 27 4 3 10 92
3 Hodonín 44 18 9 2 15 74
4 Opava 44 19 6 3 16 72
5 Havlíčkův Brod 44 20 2 1 21 65
6 Nový Jičín 44 17 3 2 22 59
7 Kopřivnice 44 13 6 7 18 58
8 Žďár nad Sázavou 44 17 2 3 22 58
9 Šumperk 44 13 6 6 19 57
10 Valašské Meziříčí 44 11 3 10 20 49
11 Technika 44 15 1 2 26 49
12 Velké Meziříčí 44 12 2 3 27 43

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu